Az 1944. évi bajnoki szezon mérkőzései

7 hozzászólás a(z) Az 1944. évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  Nemzeti Bajnokság 1944 őszén:

  Ebben a csonka – bajnokságban már minden elveszett. Minden józan ember tudta, hogy Magyarország amellé a nagyhatalom mellé állt, amelyik elvesztette a háborút. Féktelen terror lett úrrá. Az diktálta a törvényt, akinek a nyakában géppisztoly lógott. A körülzárt Budapest frontváros lett.

  Ebben a lehetetlen napokban is próbáltak lejátszani bajnoki mérkőzéseket. Az Újpest a Fradival volt első pontegyenlőségben. Az utolsó Ferencváros—Újpest mérkőzéssel befejezettnek kellett tekinteni a bajnokságot. A mérkőzés egy félidejét játszották csak le, a második félidő elején 1:1 -es állásnál félbeszakadt.

  Ebben az időben tűnt fel a Kispestben Puskás Feri (Öcsi) és Bozsik Jóska, a későbbi “aranycsapat” kitűnő játékosai.

  A világot meghódí­tó kerek bőrlabda megállt. Nem volt, aki tovább rúgja … A második világháború könyörtelenül szedte áldozatait.

  Ha számadást teszünk a labdarúgásunk fejlődésében, akkor világosan láthatjuk, hogy újból egy világháború kiáltott álljt a magyar sportnak.

  *

  Eddig tartott az az idő, mikor játszottam, oktattam és tudósí­tottam. A meghurcoltatás forgószele engem is elkapott. Érthetetlen minden kultúrembernek, hogy a rezsim-változás miért bánt í­rót, művészt és sportújságí­rót.

  Aktí­v munkám a magyar sportban ezzel a szomorú évvel befejeződött. Félreállí­tottak.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Gólkirály: Sárosi György dr. (Ferencváros) 13 gól
  Az év játékosa: Rudas Ferenc (Ferencváros)

 • Az 1944.09.03.-an lejatszott FTC-Ungvar 5-0 nem az Ulloi uton volt? Legalabbis minden mas forras szerint.

  Udvozlettel:
  N. Zoltan

 • Köszönjük. Javí­tottuk.

 • ’44. aug. 16-án az elődöntőben az ÚJPESTET vertük lilára! 6-1 -- az egyik legnagyobb győzelmünk ellenük! Javí­tsátok légyszí­ves! A Kispest a döntőben győzött, sajnos -- bár szerintem ’44. aug-ban nem ez volt a legnagyobb probléma. Az akkori sajtót olvasva megdöbbentő, hogy a világégés kellős közepén, mikor már naponta bombázták az országot, főleg Budapestet (naponta százával haltak meg emiatt csak a fővárosban), mégis, mennyire fontos volt a sport, a foci, a FRADI!

 • Más és más az országos bajnoki tabella a DVSC-ről, a NAC-ról í­rott könyvekben és a Mező féle futball adattárban is. A Fradinál ez kimaradt az összegyűjtött anyagokból az ún. meccskönyvekben ill. Naplóban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
12.10.18:00 M4 Sport
OLDALAK
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
12.17.16:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ