Az 1954. évi bajnoki szezon mérkőzései

4 hozzászólás a(z) Az 1954. évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • A 8:3-as mérkőzésre a (nyugat)német csapat tartalékosan állt fel. A vereséggel elkerülték a délamerikaiakat…

 • ’54-ben 3.-nak lenni felér egy bajnoki cí­mmel !
  S Z É P VOLT FIÚK !

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1954. éves NB. — Bajnok: a Bp. Honvéd, II. Vörös Lobogó, III. Bp. Kinizsi (FTC).

  Kereken 100 gólt rúgott a most már Cziborral megerősödött Bp. Honvéd ellenfeleinek. Egyik csapat sem erősí­tett. A magyar csapatok formájuk tetején voltak. Soha nem látott nagyszámú közönség látogatta a mérkőzéseket.

  A bajnoki mérkőzések kií­rt idejét a sok nemzetközi és túrameccsek elfoglaltsága miatt nem lehetett betartani. Bajnoki mérkőzések nélkül maradt Budapest. A középcsapatok játék nélkül voltak, és a nagyok hazajöttükkor lecsaptak ezekre a játékból kiesett csapatokra. A kieséseket még tetőzte a svájci FIFA Világbajnokság háromheti szünete is.

  Az ’54-es világbajnokságon Svájcban, a magyar “aranycsapat” minden ellenfelét legyőzve eljutott a döntőig.

  1954. július 4-én a berni Wankdorf stadionban következett a Nyugat-Németország—Magyarország döntő. E mérkőzések jegyei már jóelőre elkeltek. Sebes Gusztáv és Sepp Herberger csapatai csaptak össze. Az egész délelőtt szitáló eső csúszóssá tette a berni stadion talaját. Ez a technikás magyar csapatnak kedvezett, de nem jelentett hátrányt az erőtől duzzadó ny.-német csapatnak sem.

  Az óvatosan kezdő két csapat közül a magyarok kaptak előbb lábra. A nyolcadik percben már Puskás és Czibor góljaival 2:0-ra vezetett a magyar csapat. Sajnos a csodás kezdés folytatása elmaradt. Kiengedte erős szorí­tásából a már megvert ellenfelét a magyar csapat. Fölényük tudatában “levegőhöz” hagyták jutni a ny.-német csapatot. Ez megbosszulta magát. Az első félidő végére a német csapatnak sikerült a kétgólos hátrányt ledolgozni: 2:2.

  A második félidőben a precí­zen felkészí­tett német csapat a magyarok fölé kerekedett. A magyar játékosok idegesek lettek. Helmut Rahn jól eltalált labdája 3:2-re eldöntötte a FIFA Világbajnokság sorsát a ny.-német csapat javára.

  Az ezüstérmes magyar csapat: Grosics — Buzánszky, Lantos — Bozsik, Lóránt, Zakariás — Czibor, Kocsis, Hidegkúti, Puskás, Tóth.

  Elajándékozott a magyar csapat egy már biztosnak látszó világbajnokságot Svájcban. Érdekes fonákja volt az akkori világbajnokságnak az, hogy a magyar csapat a selejtezők során ugyanezt a ny.-német csapatot már megverte 8:3 arányban.

  A világbajnoksági vereségért az eddigi sikerek kovácsát, Sebes Gusztávot okolta a magyar közvélemény. Nem volt igazuk. Ez az igazán jóindulatú kiváló szakember a támadást azzal hántotta el, hogy lemondott kapitányi tisztségéről.

  Visszavágóra jelentkezett a Londonban 6:3-ra megvert angol csapat. A magyar aranycsapat Pesten is győzedelmeskedett felettük 7:1 arányban.

  A svájci vereség hatása később visszaesésben jelentkezett a magyar labdarúgásban. A lassan öregedő Bp. Honvéd megszerezte Tichyt és Machos Ferit.

  Az FTC-Kinizsi úgy összeszedte magát, hogy a bajnoki mérkőzések során sorra verte a Vörös Lobogót, U. Dózsát, sőt még a Vasast is, és a harmadik helyen végzett.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Budapesti Honvéd SE: Grosics Gyula, Rákóczi László, Lóránt Gyula, Kovács János, Bozsik József, Bányai Nándor, Budai II. László, Kocsis Sándor, Machos Ferenc, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán, Babolcsay György, Palicskó Tibor, Tichy Lajos, Faragó Lajos, Törőcsik I. István, Macsali Gyula, Szovják István, Solti István, Lanczi Antal, Sánta József
  Gólkirály: Kocsis Sándor (Bp. Honvéd) 33 gól
  Az év játékosa: Kocsis Sándor (Bp. Honvéd)

  *

  A Honvéd fölényesen nyerte a bajnokságot, amelynek legérdekesebb — bár már nem döntő — mérkőzése csak 1955 januárjában került sorra a sok túrázás miatt. Bp. Honvéd—Vörös Lobogó a téli hidegben is zsúfolt lelátójú FTC-pályán, jeges talajon remek játék — 9:7. (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.15:45 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső