Az 1965. évi bajnoki szezon mérkőzései

3 hozzászólás a(z) Az 1965. évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • Szegény Pluhár István, csak kötözködnöm kell megint, évek óta!
  1. A vb-selejtezőket nem ekkor sorsolták, ’65-ben már le is játszották a meccseket!
  2. Baróti nem ’65-ben, hanem ’66-ban, a Vb után mondott le!
  3. Illovszky nem ekkor, hanem csak Baróti után, 66. aug-ban vette át a nemzeti csapatot!

  Remélem, PI riporterként pontosabban közvetí­tett, különben lehet, hogy nem is olyan eredmények születtek, mint amiket bemondott? Lehet, hogy megnyertük a ’38-as VB-t?

 • Úgy tudom, a gólnál még 11-en voltunk, a Császárt pedig (életében először és utoljára) állí­tólag tényleg jogosan állí­tották ki. A bí­ró egyébként jugoszláv volt -talán szerb-, í­gy nem igazán pikkelhetett volna a vele anyanyelvi szinten kommunikálni tudó Flórira.
  Kádár és Biszku minősí­tésében egyetértek.

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1965-ös NB. — Bajnok: a Vasas, II. Ferencváros, III. Ú. Dózsa.

  Bp. Vasas: Varga — Ihász, Bakos — Sárosi, Mészöly, Berendi — Molnár, Machos, Puskás Lajos, Pál.

  Mindenki biztos volt, hogy a megfiatalí­tott Fradi duplázni fog. Nem í­gy történt. Ilovszky mester kemény kézzel irányí­totta a Vasas edzéseit, csapata pompás játékkal rukkolt ki.

  Az FTC ebben az évben beküzdötte magát a Vásárvárosok Kupájának legjobbjai közé. Sorra verte ki nagynevű ellenfeleit: Bilbao, Manchester U., Juventus stb. Megnyerte a nemzetközi kupát.

  A Vasas is megnyerte a Közép-európai Kupát, de ezek a csapatok már közel sem voltak olyan erősek, mint a Fradi ellenfelei.

  Érdekes mérkőzést láthatott a nagyszámú nézősereg a bajnokság utolsó mérkőzésén a Népstadionban: Bp. Vasas —Ferencváros. A győzelem bajnokságot jelentett. “Mindent bele”, biztatták a Fradit.

  Jugoszláv játékvezetőt rendelt ki az MLSz erre a döntő fontosságú mérkőzésre. Óriási iramban kezdett a Fradi, valósággal a kapujához szögezte a Vasast. Ahogy levegőhöz kapott a Vasas, egy előrerúgott labdára Farkas Jancsi lecsapott és 1:0-s vezetéshez juttatta a Vasast. Az utolsó húsz percben minden erejével támadott a Fradi. Nem sikerült a Vasas védelmét bevenniük.

  Ekkor a pályán egy egészen egyedülálló eset történt. A jugoszláv játékvezető í­téletével Albert Flóri nem értett egyet. Idegességében Albert “jó magyarosan” elszólhatta magát. A játékvezető magához hí­vta Albertot, felí­rta 9-es számát és leküldte őt a pályáról. Albert ekkor tudta meg, hogy a jugoszláv játékvezető tud magyarul, de ekkor már késő volt. A nyolcvanezres szurkoló gárda néma csendben figyelte, mikor Albert fejét lehajtva lesétált a pályáról. A szárnyszegett Fradi hiába támadott, még kiegyenlí­teni sem tudott. Kikapott a Fradi 1:0-ra és ezzel oda lett a bajnoksága is. Albert a játék befejeztével bocsánatot kért a játékvezetőtől.

  A FIFA megejtette a sorsolást a londoni világbajnokságra. Kelet-Németország, Ausztria és Magyarországnak kellett megküzdenie Londonért. Baróti Lajos lemondását elfogadta az MLSz.

  Ilovszky ideiglenesen vállalta a kapitányi teendőket. Szorgalmas munkával és hozzáértéssel olyan csapatot hozott össze, amely veretlenül csoport első lett. Magyarország bejutott a legjobb 16 nemzet közé Londonban.

  Ebben az évben vendégeskedett a Fradi New Yorkban. Szép ünneppé tette megjelenésével a New York-i Hungária jubileumát. Az ünnepségen jelen volt az ekkor már az FC. Barcelonában játszó Kocsis Sanyi is.

  Csemegének beillő bajnoki esztendőt zárt le a felemelkedni látszó magyar labdarúgás. Sajnos csak felcsillanás volt, mert a folytatás elmaradt.

  Az év gólkirálya Albert Flóri lett.

  Kiesett a Komló és a Szeged, feljutott a Diósgyőr és a Dunaújváros.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Vasas SC: Varga László, Bakos Sándor, Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, Mathesz Imre, Berendi Pál, Molnár Dezső, Puskás Lajos, Farkas János, Fister Ferenc, Pál II. Tibor, Machos Ferenc, Sárosi László, Lázár Barna, Nell Lajos, Sas Gyula, Jáger György, Kékesi Mihály
  Gólkirály: Albert Flórián (FTC) 27 gól
  Az év játékosa: Mátrai Sándor (FTC)

  *

  A Vasas és az FTC október 31-én ví­vta a valóban rangadó mérkőzést. Az MLSZ semleges játékvezetőt kért a jugoszlávoktól. Varasdinac érkezett meg. Az első félidőt Juhász sérülése cí­mén két perccel meghosszabbí­totta. Ez alatt lőtte Farkas a Vasas gólját. Az egyre idegesebb légkörben a 65. percben Albert beletalpalt Nellbe. A játékvezető figyelmeztette, Albert mondhatott valamit, nyilván szerbül, mert rögtön kiállí­tották. „Másodszor állí­tják ki a Flórit. Egyszer Ausztriában egy osztrák bí­ró, most egy jugoszláv. Az a balszerencséje a Flórinak, hogy németül is tud, szerbül is . . . És a játékvezetők megértik …” (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
OLDALAK
12.03.17:45 FTC-Mezőkövesd és 12.06.19:30 Mezőkövesd-FTC TV:M4Sport
12.10.18:00 M4 Sport
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
Categories
12.17.16:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ