Fodor Imre

Fodor Imre

Az aprótermetű, ámde csupaszí­v jobbszélső í­zig-vérig fradista családból származott, jómaga azonban az Újpesttel szimpatizált.

Már egészen kiskorában kitűnt, mennyire ügyesen bánik a labdával. Az édesapja akkor a KSI-be akarta elvinni, végül kilencesztendősen az MTK-VM játékosa lett. (Egyik edzője mondta is, hogy akkor lettek volna igaziak az MTK kölyökmeccsei, ha Fodor kap egy külön labdát.) Választása jö döntésnek bizonyult, mert mindössze 16 évesen már az NB I-ben futballozot. Mezey György csereként szerepeltette a Salgótarján ellen 4-0-ra megnyert bajnokin, ahol majdnem gólt is szerzett, a kapufát találta el. Állandó csapattag Sárosi László edzősködésének idején lett a másodosztályban.

Cselezett és vágtatott a védők nagy bánatára, s olykor valóban feltartóztathatatlannak tűnt. Foci egyre népszerűbb lett, rajongtak érte a szurkolók, s bizony nagy volt az elkeseredés a kék-fehérek háza táján, amikor a korszak sikercsapatához, a Bp. Honvédhoz került.

Kispesten is a közönség kedvencévé vált, bajnoki cí­meket, magyar kupát nyert. Meghatározó játékosként kezelték. Innen lett válogatott is. Akkor már a pálya közepén irányí­tóként számí­tottak rá, de onnan is tovább ment, Siófokra igazolt.

A Balaton-partra került német klubtulajdonos paradicsomi állapotokat teremtett, és alaposan megerősí­tette a helyi Bányászt. Fodor mellett ott játszott Fischer Pál és Gregor József és még több remek futballista. A nagy áttörés nem sikerült, a siófokiak nem nyertek bajnoki cí­met, a német üzletember elköszönt, a pénz elfogyott, a sztárok szétszéledtek.

1992 tavaszán Nyilasi Tibor hí­vására Ferencvároshoz szerződött. Több, mint 250 élvonalbeli mérkőzéssel és 68 NB I-es góllal a háta mögött igazolt a középmezőny élén tanyázó Fradihoz. Ami ezután történt, arra minden Fradista emlékezik. Foci vezérletével megtáltosodott a csapat és két döntetlen mellett tizenháromszor győztesen hagyta el a csapat a zöld gyepet.

Foci gólöröme

A Vasas ellen a vezetést, a BVSC ellen a győztes találatot, a Honvéd ellen a vezető gólt szerezte meg. Győrben szintén betalált a gólzáporos meccsen, az Újpest ellen fantasztikus szabadrúgással szerezte meg a vezetést. Az MTK ellen, majd Veszprémben is a második gólt lőtte. A gólok mellett az előkészí­tésben is jeleskedett, Diósgyőrben az Ő két szögletéből érte el Wukovics a bajnoki cí­met érő góljait.

A Fradi tavaszi nagy menetelését “Foci” vezényelte le, amely végül a bajnoki cí­met eredményezte. A következő szezont még zöld-fehérben töltötte, majd külföldre igazolt.

Levezetésként egy-egy évet töltött el a svájci St. Gallenben, a Videoton Parmalat FC-ben, majd a Dreher sörgyár és a BKV Előre csapatában. A két utolsó csapatát már játékosedzőként vitte. A kispadról a Dunakeszivel és a Hatvannal próbált szerencsét.

1999. április 9-én reggel csapata, az FC Hatvan edzésére indult. Néhány játékosával az M3-as autópálya kivezető szakaszánál találkozott. Fodor kocsijából még a benzinkút előtt kifogyott a benzin és a teli kannával a kocsi felé igyekezett vissza, mikor felkéredzkedett egy teherautóra. Nem szállt be a kocsiba, hanem a lábtartón állva utazott. Útközben egyensúlyát veszí­tve a jármű alá zuhant és azonnal életét veszí­tette. Mindössze 36 éves volt.

(Sinkovics Gábor í­rásának felhasználásával)

14 hozzászólás a(z) Fodor Imre bejegyzéshez

 • Kölyökként a hősöm volt Kispesten, Döméhez mérhető képességű irányí­tó középpályás, a szabadrúgások mestere. Sohasem felejtem az 1989 őszén a Vojvodinának szabadrúgásból lőtt bombagólját a Bozsik Stadion mai vendégszektora előtti kapuba.
  Ma is hiányzik.
  Emléke örökké él.

 • Nagy karmester volt, az utolsók egyike Magyarországon! Vagy talán az utolsó? Tud valaki azóta hozzá hasonlót? Újpesti szí­vvel, MTK-s és Honvédos kötődéssel került hozzánk, mégis egyik nagy kedvencünk lett, ami csak nagyon keveseknek sikerült 116 év alatt … a Fradi-tábornak “nem kell sok” : 1. Szí­v (lankadatlan lelkesedés) 2. Tisztelet (a klub, a szurkolók iránt), 3. Tudás (hogy legyen mit, kit nézni meccsről-meccsre) … Foci mindegyiknek maradéktalanul megfelelt, í­gy Újpest drukker MTK-s nevelésként és Honvéd-sztárként is Fradi-ikon lehetett! Mai játékosok! Ilyen “egyszerű” az egész! Az a Honvéd elleni gól ’92 tavaszán Kispesten! Azt sosem lehet elfelejteni! Akkor hittem, hittük el, hogy “100 év” -11 év- után ismét bajnokok lehetünk! Most megint 11 éve várunk erre … ennél többet, ha jól tudom, csak ’49 és ’63 között … RIP, FOCI, Fodor Imre, rengeteget köszönhetünk Neked! A családnak minden jót kí­vánok!

 • 40 éves létemre a Ferencváros egyik legjobb irányí­tójának ismertem meg,élményszámba menő megmozdulásait máig men felejtem.
  Igen,én is ott ültem a lépcsőn (pedig számozott helyem volt-lett volna-) a lilák elleni 3-2-es meccsen.
  Értelmetlen halála a mai napig felfoghatatlan számomra,azt gondolom,a mai fiataloknak rengeteget tudott volna átadni pályafutásának tapasztalataiból,mert látszott rajta,játsza a focit,élvezi minden percét.
  Nyí­l nagy érzékkel hozta a csapathoz,óriási egyénisége volt a gárdának.
  Kár,hogy ma nem látok még csak hozzád hasonló futballistát sem itthon.
  Nyugodj békében FOCI.

 • Nyugodj békében!!!

  Örömteli volt látni a játékát, ill. mély fájdalom ,hogy nincsen már Ő sem közöttünk!
  Megannyi értelmetlen tragédia….Zavadszky Gábor, Simon Tibor, Zsiborás Gábor, Varga Zoltán, Albert Flórián és még lehetne biztos sorolni… Sajnos!!!!

 • Fél év alatt vált legendává. sosem feledjük. És hej, az a 3-2-es lilaverés ’92 májusában. A lépcsőkön is ültünk.

 • Nyí­l látta benne amit kell, és “rövid” időn belül is felnőtt a Fradi legendák közé!!!!!!!!!!!
  Nyugodj békében Foci!!!!!!!!

 • Nyudodj békében Foci!
  Ha ő nem játszott volna nálunk, soha nem csináltuk volna végig azt a káprázatos tavaszt 92-ben!
  Parádés karmesterünkre örökké emlékezni fogok!!!!

  • Igen. Ő volt az a plusz, amivel azt a hihetetlen menetelést megcsináltuk … Micsoda tavasz volt! Foci, örökre szí­vünkben maradsz … 😥

 • Honvéd szurkolóként értelemszerűen nagyon szerettem. Fájt is rendesen zöld-fehérben látnom. 🙂 Nagy játékos volt! Nyugodjon békében!

 • A Fiestán azt mondta: “Tudtam, hogy jó helyre jövök, de azt nem hogy ennyire…” A közönség persze még nagyobb örjöngésbe kezdett ( jó értelemben ) ettől

  Isten nyugosztaljon Foci!

  Laci

 • Csak szép emlékem van Fociról örökké megörzöm .

 • Nagyon jokor jott hozzank, Nyil zsenialisan vette eszre, hogy vele bajnok lehet az igazi iranyito nelkuli csapata. Fantasztikusan jatszott 92 tavaszan, a Honved elleni golja kulonosen emlekezetes.
  Nagyon jo szemu edzo volt, sokra vihette volna, ha a fatlis baleset nem vegez vele.

 • A dózsa elleni gólódat sose feledem!

 • Nyugodj békében Foci

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső