A Gabrovitz fivérek

gz-0002-1Gabrovitz Kornél (1873. április 1., Budapest – 1947. december 24., Budapest).

“Az egykori Mester utcai diák Prágából hazaérkezve, tisztán látta a századvégi sportviszonyokat. A prágai Slaviánál már megismerte a klubéletet és hazaérkezve kiadta a jelszót: alakí­tsunk mi is klubot a Ferencvárosban! Elsőként a végzős Mester utcai diákokat toborozta, majd a kerület polgárait mozgósí­totta. És amikor elérkezett az idő a klubalapí­tásra, felkérték Dr. Springer Ferencet, a IX. kerület ismert ügyvédjét a vezető szerepre. Az FTC klubalapí­tásának gondolata és az első lépések Gabrovitz Kornélt dicsérik.” – í­rja az idősebbik Gabrovitz testvérről Nagy Béla A Fradisták Futballmezben I. kötetében.

A Gabrovitz családdal kapcsolatban egy legendát is ismerünk. Gebauer Imolát idézzük: “Szintén családi hagyomány, hogy az FTC eredeti szí­ne a lila-zöld volt, mégpedig azért, mert az egyik alapí­tó tag, Gabrovicz Kornél, aki a tulajdonos Stefánia nevű lányának udvarolt, szí­nes karikákat dobott a biliárdasztal zöldjére menyasszonya elé, aki a zöld mellé a lilát választotta. Sapkát-sálat is a Gebauer-lányok horgoltak a játékosoknak, ám a mezek szí­ne a mosásban kifakult, és í­gy változott az ismert fehér-zöldre a klub szí­ne.”

“Amikor kialakult a “Tizenegyek bandája”, már a zöld-fehér szí­nt vallották magukénak, és ez lett az FTC hivatalos szí­ne az 1899-es megalakuláskor.” – teszi hozzá Nagy Béla.

(A Gebauer-családnak jelentős szerepe volt a kezdetekkor. Gabrovitz Kornél menyasszonya, 1900 augusztusától a felesége Gebauer Stefánia, az alapí­tók egyikének, a “kávés” Gebauer Józsefnek a lánya volt. A Gebauer-kávémérés 1909-ig az FTC klubirodájaként is szolgált. „A labdát és a kapufélfákat minden meccsre a Gebauer kávéházból szállí­tották ki a Rezső térre, majd a lágymányosi gyepre.” – í­rta Nemzeti Sport 1925. márciusában.)

Gabrovitz Kornél csak rövid ideig játszhatott az általa is létrehozott egyesületben. 1901-től segédtanári állást kapott Erdélyben és egy kőfaragó iskolában taní­tott Zalatnán, í­gy dí­jmérkőzésen nagy valószí­nűséggel már nem – a sportsajtó alapján sem – szerepelt.

1925-ben az FTC tiszteletbeli tagjává választotta.

*

TFU_00000000_Fforf_ 03_003-3

Gabrovitz Emil (1875. június 3., Budapest – 1947. június 5., Budapest)

1898-tól a BTC tagjaként több sportágat is űzött (kerékpározott, atletizált és futballozott is), de bátyjával együtt ő is jelen volt az FTC alakulásakor, később a klub választmányának tagja is volt.

Kornél és Gábris alkotta az első barátságos mérkőzés(ek) ferencvárosi hátvédpárját. 1900 és 1902 között számtalan mérkőzésen szerepelt, de bajnoki mérkőzésen csak az 1901-es idényben.

1902-től a Budapesti Posta- és Táví­rda-tisztviselők SE egyesületben (ugyanis a Postánál kapott hivatalnoki állást…) rúgta tovább a labdát (a nemzetközi meccseken azért vissza-vissza tért az FTC-hez…). A Postásoktól került be az első válogatott tizenegybe is.

“Hatalmas felszabadí­tó rúgásaival kápráztatta el a magyar labdarúgás őskorának hí­veit. Hosszú lábával elérhetetlennek vélt labdákat is elkanalazott ellenfelei elől.” – í­rja róla az Antal-Hoffer szerzőpáros az Alberttől Zsákig c. könyvében.

Az FTC-t később sem hanyagolta el: a klub első teniszversenyén, 1903. októberében Gabrovitz Emil nyerte a férfi egyest ill. a győztes férfi párosnak valamint az ugyancsak az élen végzett vegyes párosnak is tagja volt!

Fia, Gábori Emil, mint sokszoros tenisz-bajnok í­rta be nevét a magyar sport történetébe.

A labdarúgást később felváltotta a játékvezetés és számtalan bajnoki és nemzetközi mérkőzést dirigált.

Klubjai: BTC (1898-), FTC (- 1901), Postás (1902-)

(Fotók: Gabrovitz Zoltán családi gyűjteményéből)

15 hozzászólás a(z) A Gabrovitz fivérek bejegyzéshez

 • Minden kezdet egy vég is. Minden vég egy kezdet.

  Karàcsonyra -- màr 2022-ben -- ùjbòl a Fradi kezdetéhez térünk.

  Bàr sok dolgokkal végzett a történelem.

  A Fradi körüli lelkesedéssel a történelm sem tudott végezni.

 • Köszönöm szépen. Mindenképpen tiszteletem teszem a sírnál. Ő volt az első, aki tett szerettet csapatunk létrehozásának érdekében. Az én szemeben Ö a legnagyobb!

 • Kedves Barátaim! Van arról információnk, hogy Gabrovitz Kornél hol nyugszik. A választ előre is köszönöm.

  • KEDVES URAM !
   Amennyiben jelentkezik, nagyon szívesen segítek Gabrovitz Kornél sírja ügyében.
   Üdvözlettel Gabrovitz Zoltán

   • Kedves Gabrovtz Úr! Örömömre szolgál, már az is, hogy az általam a legősibb alapító leszármazottjaként levelez velem.
    Szeretném egyszer a sírhelyet felkeresni, hogy leróhassam tiszteletem, amit minden igaz Fradistának meg kellen tennie.

    A szerkesztők talán segítenek a e-mai címem megadásában, mert a nyílt felületre azért nem írnám ki.

    • Kedves Uram ! Ezer bocsánat, de csak ma láttam válaszát sírhely ügyben.
     Megpróbálom odavezetni. A Rákoskeresztúron az Új köztemetőben van eltemetve, a Gebauer családi kriptában a feleségével együtt. A főbejáratnál egyenesen kell befelé menni és kb.700 m után van egy kör alakú kiszélesedés, amit kripták szegélyeznek. Itt van bal oldalt a Gebauer kripta. Amennyiben nem járna sikerrel és kéri, megadom a telefonszámom.
     Üdvözlettel Gabrovitz Zoltán

 • Gabrovitz Kornélra minden igaz Fradistának tisztelettel és szeretettel kell megemlékeznie. Nélküle és testvére nélkül, nem lenne a mi hőn szeretett Ferencvárosunk.

 • Csak pár meccset játszottak a Fradiban, még is klubunk egyik legnagyobb alakjai.

 • Nagyon hálás vagyok ezért a cikkért. A lila nyilván csak egy fatális véletlen következtében kerülhetett képbe…
  UTÓLAG is HÁLA a GABROVITZ-fivéreknek !

 • Meu sobrenome é Gabrovitz, será que sou descendente deles ?

 • Tisztelt K@rcsi !
  Őszintén örülök a fentieknek ,mivel nem szokták, sőt egyáltalában nem emlitek a nagypapámat a Fradi megalakulásával kapcsolatban.Minden ismert forrás szerint a mai Fradi nélküle nem létezne.Szerintem és nem akarok senkit sem megbántani de az egyesület megalapí­tásának gondolata és az alapí­tási döntés a vendéglőben vagy a kávéházban született meg,kiegészitve még az ott választott vezetőségi / Malaky,Weisz,Békés,Varsányi/tagokkal. Ő nélkülük semmi nem történt volna. Az ezt követő Dr.Springer Ferenc korszak már egy másik történet, amellyel beí­rta a nevet a klub örök történelmébe.
  Még egy kiegészitésem lenne-- Gabrovitz Emillel kapcsoltban.Az biztos,hogy nem Budapesten és nem 1947-ben halt meg, de ez egy másik történet.
  Még egyszer köszönöm a megemlékezést.
  Gabrovitz Zoltán

  • Tisztelt Gabrovitz Úr!

   E-mailben reagálok.

  • Tisztelt Gabrovitz Ur!
   Mint tudjuk Gabrovitz Emil az egyike volt azon játékosoknak akik szerepeltek az első hivatalos válogatott mérkőzésen Bécsben. Kérdésem a következő: Nem maradt véletlenül a családi hagyatékban olyan fotó ami erről a meccsről készült? Tisztelettel: Kapási Attila -- gyűjtő.

  • Kedves Gabrovitz Zoltán!
   Igazán büszke lehet a nagyapjára.

   “Még egy kiegészitésem lenne-- Gabrovitz Emillel kapcsoltban.Az biztos,hogy nem Budapesten és nem 1947-ben halt meg, de ez egy másik történet”
   Esetleg ezt kifejtené részletesen, nagyon érdekelne.

   • Kedves Gabri Lóránt !
    Figyelmetlen voltam éveken keresztül de amennyiben még érdekli a másik történet szívesen
    válaszolok rá.
    ÜDVÖZLETTEL Gabrovitz Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport