1903 – Az első győzelem

dr. Borbás Gáspár

dr. Borbás Gáspár

1903. április 5., Budapest, Millenáris, MAGYARORSZÁG – CSEHORSZÁG 2:1 (1:1)
vezette: Ordódy (magyar)
Góllövő: Borbás, Minder vagy Minder(2)
Magyarország: Sipos (BTC) – Berán (FTC), Fehéry (MUE) – Kiss Gy. (33 FC), Kolhanek (FTC), Gorszky (FTC) – Braun (FTC), Károly (MTK), Niessner (MFC), Minder (BTC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Gillemot Ferenc

Gorszky Tivadar

Gorszky Tivadar

“Budapest—Prága 2:1… ha nem is vertük meg oly formában a prágai csapatot, a mint erőviszonyainkhoz képest ezt meg kellett volna tennünk, mégis győzelmet arattunk.” – értékelt a Nemzeti Sport. Az újonnan megjelent sportlap szerint: “A magyarok csapatában kitűnt a hátvédők közül Berán az ő erős és elhatározott fellépésével, a fedezetek közül Kolhanek és Gorszky. A csatárok közül egyedül Minder játszott jól.”

A magyar válogatott első góljának szerzőjéről (és a gólpasszt adó játékosról is) van némi ellentmondás, ugyanis a Nemzeti Sport szerint: “Minder a Braun által centerezett labdát a kapuba küldi.” mí­g ugyanerről a Sport-Világ í­gy í­r: “Az első negyedóra után a prágai kapu hálójában a labda fennakadt. Károly rúgta a labdát bal felé s a résen álló Borbás menthetetlenül rendeltetési helyére juttatta.”

Bővebben …

Braun Ferenc

Braun Ferenc

* * *

1903. június 11., Budapest, Margitsziget, MAGYARORSZÁG – AUSZTRIA 3:2 (1:0)
vezette: Yolland (angol)
Góllövő: Pokorny(2), Buda
Magyarország: Holics (MUE) – Nagy (MTK), Manglitz (FTC) – Gorszky (FTC), Skrabák (BTC), Bayer (MAC) – Braun (FTC), Buda (BTC), Pokorny (FTC), Vincze (MAC), Weisz (FTC)
Szövetségi kapitány: Gillemot Ferenc

“A győzelem mindig kedves, de tí­zszeresen kedves akkor, ha a magyar győzi le az osztrákot és hozzá váratlanul. – kezdi értékelését a Nemzeti Sport, melyet í­gy zár le: “Fő az, hogy revanchot vettünk a tavalyi 5:0-os vereségért. (…) Egyben vagyunk mi fölényben felettük, játékosaink gyorsaságában. A többit pótolta az a lelkesedés, hogy osztrákot kell megverni.”

Pokorny ugyan két gólt szerzett, de “Legjobban játszott a csapatban Gorszky és Bayer. Mindketten elszántan és becsületesen játszottak s az ellenfél ritkán vitte rajtuk keresztül a labdát.”

Bővebben …

Manglitz Ferenc

Manglitz Ferenc

* * *

1903. június 14., Budapest, Millenáris, BUDAPESTI RAMBLEREK – BÉCSI RAMBLEREK 1:1 (1:0)
vezette: Kiss Gy. (magyar)
Góllövő: Károly
Budapest: Sipos (BTC) – Nagy (MTK), Fey (BTC) – Bródy (Postás), Skrabák (BTC), Friedrich (MFC) – Blazsek (BTC), Károly (MTK), Hoffer (MTK), Buda (BTC), Minder (Postás)

A bécsiek egy védelmi hibát kihasználva a mérkőzés hajrájában egyenlí­tettek.

Bővebben …

* * *

Weisz Ferenc

Weisz Ferenc

1903. június 28., Budapest, Millenáris, BUDAPESTI RAMBLEREK – PRÁGAI RAMBLEREK 4:2 (2:2)
vezette: Ordódy (magyar)
Góllövő: ?, Skrabák, Pokorny, Buda
Budapest: Holics (MUE) – Fehéry (MUE), Fey (BTC) – Gorszky (FTC), Skrabák (BTC), Bródy (Postás) – Minder (Postás), Róka (BTC), Pokorny (FTC), Buda (BTC), Blazsek (BTC)

A 30. percben még 2:1-re vezettek a vendégek, ezután viszont már csak a budapestiek értek el gólt.

Bővebben …

* * *

1903. szeptember 6., Budapest, Millenáris, BUDAPESTI RAMBLEREK “A” – BÉCSI RAMBLEREK 3:1 (2:1)
vezette: Herzogh (magyar)
Góllövő: Borbás(2), Pokorny
Budapest: Holics (MUE) – Nagy (MTK), Fehéry (MUE) – Gorszky (FTC), Ordódy (BEAC), Bródy (FTC) – Braun (FTC), Buda (BTC), Pokorny (FTC), Kovács (FTC), Borbás (FTC)

Kettős mérkőzésekkel nyitották meg a Ramblerek az őszi futballszezont. A budapesti Ramblerek “A” és “B” csapatában nyolc FTC-játékos lépett pályára a későbbi bajnokcsapatból. Az “A”-jelű tizenegy a “jó formában lévő” Borbás és Pokorny góljaival verték a bécsi csapatot.

Bővebben …

* * *

1903. szeptember 6., Budapest, Millenáris, BUDAPESTI RAMBLEREK “B” – PRÁGAI RAMBLEREK 2:0 (2:0)
vezette: Minder (magyar)
Góllövő: Hoffer, Zulu
Budapest: Sipos (BTC) – Skrabák (BTC), Berán (FTC) – Lucius (BTC), Pozsonyi (MTK), Saár (MTK) – Zulu (MTK), Weisz (FTC), Hoffer (MTK), Károly (MTK), Frank (MTK)

“A [prágai] kapuvéd azonban kitűnő volt s Prága legkiválóbb goalkeeperjének tekinthető. Nélküle csúfos vereséggel végződött volna a prágaiak szereplése.” – olvasható a Sport-Világ értékelésében.

Bővebben …

* * *

1903. szeptember 8., Budapest, Millenáris, BUDAPESTI RAMBLEREK “A” – PRÁGAI RAMBLEREK 4:0 (3:0)
vezette: Károly (magyar)
Góllövő: Pokorny(3), Kovács
Budapest: Holics (MUE) – Fehéry (MUE), Nagy (MTK) – Gorszky (FTC), Ordódy (BEAC), Bródy (FTC) – Braun (FTC), Buda (BTC), Pokorny (FTC), Kovács (FTC), Borbás (FTC)

“A magyar csapat oly nagy főlénynyel játszott, hogy hiábavalónak bizonyult a csehek nagy ambicziója és óriási erőfeszí­tése. Holics kapuvéd abszolúte nem jutott labdához, Fehéry és Nagy a magyarok területére sem engedték a labdát, a fedezetsor: Gorszky, Ordódy és Bródi minden helyzetben pompásan működött, a csatárok pedig: Borbás, Kovács, Pokornyi, Buda és Braun egyre bombázták a bécsi kaput.” – értékelt a Sport-Világ. “Kiváló formát mutattak most is Pokorny, Kovács, Borbás és Fehéry.” – olvasható a Nemzeti Sport rövid értékelésében.

Bővebben …

* * *

1903. szeptember 8., Budapest, Millenáris, BUDAPESTI RAMBLEREK “B”- BÉCSI RAMBLEREK 2:3 (1:0)
vezette: Herczog (magyar)
Góllövő: Spitz, Zulu
Budapest: Sipos (BTC) – Steiner (MTK), Skrabák (BTC) – Deutsch (MTK), Pozsonyi (MTK), Lucius (BTC) – Weisz (FTC), Zulu (MTK), Hoffer (MTK), Spitz (33 FC), Frank (MTK)

A budapestiek lőtték a találkozó első és utolsó gólját, miközben bő húsz perc alatt kaptak hármat.

Bővebben …

* * *

1903. október 11., Bécs, WAC-pálya, AUSZTRIA – MAGYARORSZÁG 4:2 (1:1)
vezette: Fuchs (osztrák)
Góllövő: Borbás(2)
Magyarország: Sipos (BTC) – Berán (FTC), Nagy (MTK) – Schaár (MTK), Skrabák (BTC), Bodor (MUE) – Blazsek (BTC), Károly (MTK), Kertay (Postás), Vincze (MAC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Gillemot Ferenc

Borbás góljai adtak keretet a mérkőzésnek, közte azonban a bécsiek négyszer is bevették Sipos kapuját.

Bővebben …

1903 év végére az FTC megnyerte első bajnoki cí­mét. Az első bajnokcsapatból újabb öt játékos mutatkozott be a nemzeti csapatban: Gorszky Tivadar, Braun Ferenc, Borbás Gáspár, Manglitz Ferenc és Weisz Ferenc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ