1913.XII.25. Red Star – FTC 0:7

1913. december 25., *14:15, Párizs, Red Star – FTC 0:7 (0:2)
vezette: ?
nézőszám: 3 000
**Red Star: Chayrigues — Bourgeno, Gamblin — du Rhéart, Devic, Eden — Morel, Rouchés, Maes, Hanloh, Fenouillére
FTC: Fritz — Rumbold, Payer — Weinber, Medgyessy, Blum — Weisz F., Tóth-Potya, Pataky, Schlosser, Szeitler
Edző: Barney Gannon
Gól: Schlosser (16.), Weisz F. (44.), Pataky (50., 52., 74.), Tóth-Potya (59., ?.)

A FTC Párisban 7:0 (2:0) arányban legyőzte a Red Start.

Karácsony ünnepén az egész ország sportközönségének az érdeklődését lekötötte a FTC. a MTK és a BAK külföldi szereplése. A figyelem nem szegődött oly égő lázzal a messze idegenben lezajlott eseményekre s a külsőségekben távolról sem nyilvánult az érdeklődés akkora mértékben, mint a FTC első túrája alkalmából, de a sportemberek lelkében mégis élt a vágyakozás a hirekért és a győzelmekért.

A három csapat külföldi utjának első fejezete meghozta az előrelátható sikert, csak éppen a BAK vallott kudarcot. A Ferencvárosi Torna Club impozáns játékkal 7:0 arányban győzte le ellenfelét s tagadhatatlanul ismét belefüzött egy levelet ezzel abba a koszorúba, a melyet számos külföldi győzelmével a magyar sportnak szerzett.

Nem sportbeli eredménynek ünnepelhetjük a FTC diadalát, de mint a magyar sporteseményeknek újabb dicsőségére büszke lehet minden igaz magyar ember. Mindössze háromezer francia volt a tanúja a győzelemnek, de a sajtó révén sok millió gall és még több millió más nemzetiségű fog tudomást venni a magyar sikerről. (…)

A túra állomásairól alábbi távirataink adnak részletes beszámolót a mérkőzésekről:

A FTC Párisban,
Páris, dec. 25.

(Saját tudósí­tónktól.) Hóval borí­tott pályán fogadta Párisnak egyik legjobb labdarúgócsapata, a Red Star a FTC legénységét. A nézőtérségen a magyar viszonyokhoz mérten föltűnően csekély, mintegy háromezer főnyi közönség helyezkedett el s fogadta barátságos üdvözléssel a FTC-ot. A mieink a következő összeállí­tásban ví­vták meg a küzdelmet, a melyben csaknem az egész időn át urai voltak a helyzetnek: Fritz—Rumbold, Payer—Veinber, Medgyessy, Blum—Veisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Szeitler.

A magyar csapat a fagyos, csúszós talajt hamarosan megszokva, erős támadó akciókkal lépett föl s valósággal bombázta az ellenfél kapuját már az első negyedórában. A meglepő készültséggel dolgozó francia kapuvédő briliáns munkáján azonban megtört minden törekvés. Három eredménytelen kornerrugás után a 16-dik perc meghozza végül az első gólt. Schlosser fejeselte be a francia hálóba. A temperamentumos párisiak élénk támadásokkal feleltek a gólra s kemény dolgot adtak a mi hátvédőinknek. A rövidesen uj életre kelt magyar ostrom a 44-dik percben újabb sikert hozott Veisz Ferencnek a jobbszélről küldött pompás lövése a kapuoszlopot gyöngén érintve hálót ért s ezzel megvolt a második gól.

A második félidő is a FTC nagy felsőbbségét mutatta. Az ötödik percben Szeitler a balszélen megszökött s pontosan a középre adott labdáját Pataki a kapu sarkába helyezi (3:0). Két perc múltán Schlosser kiadja a labdát Szeitlernek s centerezését ismét Pataki értékesí­ti gólnak (4:0). Nagy tetszést keltett a 14-dik percben Tóth védhetetlen lövése (5:0). A FTC most kis pihenőt engedve magának, szóhoz juttatta a Red Start, a francia támadások azonban csak arra voltak jók, hogy a magyar védelemnek nem kellett a meghűléstől tartania. Fritz néhány labdától megmelengethette eddig tétlen kezeit, Rumboldnak és Payernek is jutott alkalom egy-egy kiadós sprintre. A negyedóráig tartó offenziva két kornert hozott a franciáknak. A FTC erőteljes akcióba lépése még két gólt jelentett. A hatodikat Pataki lőtte a 29-dik percben ügyes cselezés és finom helyezés után, a bucsugólt pedig Tóth juttatta rendeltetési helyére. A még hátralévő időben a csüggedt Red Star ellentállást nem fejtett ki, a FTC azonban megelégedett azzal, hogy szép összejátszással és kombinálással gyönyörködtesse a nézőket.

A FTC vasárnap Páris válogatott csapatával mérkőzik s hétfőn Spanyolországba utazik. Január elsején Szán Szebásztiánban a Real Socledad Football, január 6-án Bilbaóban az Athletic Club Bilbao lesz az ellenfele.

Párisban a De Madle 63 de Rue Richelieu a magyar kolónia hadiszállása.

(Budapesti Hí­rlap, 1913. december 27.)

*Le Journal, 1913. december 25.
**L’Ouest-Eclair, 1913. december 26.

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ