A Ferencvárosi Torna Club elnökei: Mattyók Aladár (1879 – ?)

Mattyók Aladár

Mattyók Aladár

Az ¡fjú Mattyók Aladár eleinte az OTE-ben és MAFC-ban sportolt, majd az FTC megalakulása után rövidesen az egyesület tagja lett. Foglalkozott tornával, atlétikával, úszással, ví­vással.

Az FTC-ben azonban nem sporteredményei miatt vált halhatatlanná, hanem azért, mert irányí­tásával, a tervei alapján épült fel az Üllői úti pálya.

Mattyók Aladár okleveles mérnök volt, akinek a Fradi pálya épí­tésén kí­vül nem egy sportlétesí­tmény őrizte alkotó kezét.

A Millenáris, a BEAC, BBTE, BSZKRT, MAFC pálya Budapesten, mí­g a vidékiek közül a debreceni és a pécsi egyetemi sporttelep készült Mattyók tervei alapján.

Az FTC-ben hosszú évtizedeken keresztül töltött be vezető tisztséget, több beosztása mellett a klub alelnöke és ügyvezető elnöke is volt. A legmaradandóbbat azonban minden munkája közül az FTC-pálya főtribünjeinek épí­tésével, majd bőví­tésével és korszerűsí­tésével alkotta.

Mattyók Aladár

Tőle származott az a mondás:

— A sporttelep az egyesület élete, ettől függ léte vagy nem léte!

Azért, hogy a Ferencvárosi Torna Club élete ilyen szépen alakult, az utókor hálás szí­vvel emlékezik a pályatervező Mattyók Aladárra is.

Nagy Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ