A Fradi dicső kupamúltja – 1930/31

1930 őszén egyetlen mérkőzést ví­vott a Fradi a kupában. A Sabaria nem okozott különösebb gondot, 7:1-gyel jutott tovább a csapat.

A tavaszi folytatásban is remekeltek a zöld-fehérek, 15:0 a PVSK ellen.

A negyeddöntőben -akárcsak egy évvel korábban- ismét az Újpest volt az ellenfelünk. A lila-fehérek négy tartalékkal álltak ki a mérkőzésre, amely a második félidőben dőlt el. Ebben a játékrészben öt gólt is lőtt a Ferencváros valamint Kohut kétszer is eltalálta a kapufát (6:1).

Következett az elődöntő, ahol is a Magyar Kupa története egy újí­tással gyarapodott. 1931-ben első í­zben került sor pünkösd kettős ünnepén a két elődöntőre, valamint az első és a harmadik helyért folyó döntő mérkőzésre, tehát 48 órán belül minden eldőlt!

Az első napon a Hungária körúton a Ferencváros a Hungária ellen 120 perces játékban döntötte el a továbbjutás sorsát:

A Magyar Kupához méltó, szépségben és izgalmakban bővelkedő mérkőzést ví­vott a két nagy rivális.

A játék elején úgy látszott, hogy a Ferencváros ismét könnyedén bánik ellenfelével, később azonban a Hungária megmutatta, hogy oroszlánkörmei még nem hullottak el. Pompás lendülettel támadott, s az első félidő végére két gól hátrányát behozta. Hiába lőtt a második félidő elején újabb gólt a ferencvárosi csatársor, a játék végén — igaz, nagy védelmi hiba nyo­mán — ismét megszületett az egyenlí­tés, tehát hosszabbí­tásra került sor.

3:3-mal zárult a kilencven perc. A hosszabbí­tás 3. percében Kohut beadását Takács II. perdí­tette a hálóba, majd tí­z perc múlva megismétlődött az akció és Takács II. ez­úttal sem hibázott. Mint ahogy a 17. percben sem, amikor Sebes rossz fejesét kihasználva újból bevágta a hálóba a labdát. A 120 perces já­tékban a Fradi nagyszerű küzdelem után megérdemelt győzelmet aratott és bejutott a másnapi kupadöntőbe.

A másik elődöntőben a III. kerület FC az előző évi kupagyőztes debreceni Bocskait 2:1-re győzte le, í­gy a második napon, az Üllői úti pályán a következő párosí­tás alakult ki: Ferencváros – III. kerület (döntő), Hungária – Bocskai (a 3. helyért).

A bronzmérkőzésen a Hungária biztos 4:0-ás győzelemmel megszerezte a 3. helyet, és ezután következett a döntő:

A kupadöntő kerete nem emlékeztetett a Wembley stadionra. Nem volt százezer ember, még 3.000 is csak alig. A Ferencváros nem állt ki legerősebb csapatával, hanem közelgő túrájára való tekintettel kí­sérletezett. Csak a III. Kerület vette komolyan a kupadöntőt, és a gyümölcs nem maradhatott el: III. kerület – Ferencváros: 4:1. A kerületiek lelkes játékkal simán győztek a Fradi ellen, jellemző, hogy az egyetlen ferencvárosi gól is Steiner öngóljából született.

Zilahi Pál

A döntőben a volt ferencvárosi középcsatár Zilahi Pál három gólt szerzett. El is utazott a csapattal a második dél-amerikai túrára …

A látottak alapján tehát a Kerület meglepő, de teljesen megérdemelt győzelmet aratott.

A Magyar Kupa a döntő mérkőzést a salakpályára állí­tott asztalról nézte végig. Csárdás bí­ró meccszáró füttye végét szegte nyugalmának, mert megkezdődött a kupaátadás ténye. Schwőder Ervin dr. államtitkár az asztal elé állt, amely előtt a III. Kerület győztes csapata is felsorakozott már. A kupaátadás sem emlékeztetett az angol hasonmásra. Schwőder államtitkár világos utcai ruhájában korántsem hatott túl ünnepélyesen, beszédét a nézőtéren alig hallotta valaki, viszont el kell ismerni, hogy rövid volt. A kultuszminiszter nevében átadta a győztes csapatnak a legnagyobb magyar futballdí­jat. Mottl János, a III. Kerület elnöke vette át a kupát, s utána a III. Kerület háromszoros éljent kiáltott a miniszterre és a közönségre. A kupadöntő ünnepségei fényképezéssel zárultak.

Több mint két évtized után a Magyar Kupát végre a pályán, a közönség előtt adták át a győztesnek. Érdekes módon azonban még mindig nem a győztes csapat kapitánya vette át. Még egy érdekesség: a tudósí­tásból kitűnik, a győztes csapatot végre a kupával együtt lefényképezték a döntő után!

Döntő: 1931. május 25. Üllői út: III. ker.-Ferencváros 4:1. 3.000 néző, vezette: Csárdás Gusztáv.
Góllövők: Zilahi 3, Győri illetve Steiner (öngól)

A kupagyőztes csapat:
Szulik – Werner, Bí­ró, Steiner – Lutz, Király – Fenyvesi, Borbély, Zilahi, Győri, Dömötör

A kupát átvette:
Mottl János, a III. kerület elnöke.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ