A Fradi dicső kupamúltja – 1989/90

Magyar Kupa

1989. október 23-án az Országház erkélyéről Szűrös Mátyás viharos ünneplés közepette bejelentette: országunk neve ezentúl Magyar Köztársaság. November 22-én viszont labdarúgó MNK-forduló következik – legalábbis a versenykií­rás szerint.

Meg is kérdeztük Czékus Lajost, az MLSZ megbí­zott főtitkárát, milyen torna fordulója lesz egy hónap múlva, szerdán.

– Magyar Kupa-forduló – hangzott a határozott válasz.

– Ezek szerint automatikusan megváltoztatták a kupaküzdelem nevét?
– Erről szó sincs, a hivatalos változtatást az MLSZ elnöksége mondhatja ki. Erre az elnökségi ülésre november 21-én kerül majd sor. Nyilvánvaló, hogy nem marad meg a kupasorozat korábbi neve. Minden bizonnyal a Magyar Kupa mellett voksol a szövetség vezérkara.

– A versenykií­rás 1989-90-re MNK-ra szól. Menet közben a név változtatható?
– Természetesen. A földbe dugnánk a fejünket, ha az országos változások közepette merevek és a nagyközönség előtt nyilvánvalóan érthetetlenek lennénk. Különben is magát a versengést nem befolyásolja az elnevezés megváltoztatása. Ha a játékszabályokon terveznénk változtatást, törvénytelen és ostoba lenne, hiszen a szabályok menet közben nem módosí­thatók. Az elnevezés más. A labdarúgásnak is haladnia kell a kor változásaival.

Tehát november 22-én szerdán – több mint harminc esztendő múltán – minden valószí­nűség szerint Magyar Kupa-fordulót rendeznek.

Mindezek a Népsport 1989. október 25-i számában voltak olvashatók és amint az köztudott, a Magyar Kupa elnevezést szentesí­tették.

A legrangosabb hazai trófeáért utoljára 1944. július 2.-án mérkőztek Kolozsvárott, a Kolozsvári AC – Ferencváros döntőben. Ekkor esett az utolsó gól, Sipos Vilmos a Fradi jobbszélsője szerezte. 45 évvel később ismét ferencvárosi játékos – Keresztúri András nyitotta meg a régi-új nevű kupa góllövő listáját (1989. november 21. Ajka: Ajkai Bányász – FTC: 1-2) a 16 közé jutásért rendezett mérkőzésen.

Sipos és Szaniszló harca a labdáért az 1944-es mérkőzésen

A következő fordulóban az MTK-VM elleni hazai gólnélküli és a Hungária körúton elért 0-3 eredményekkel a Ferencváros befejezte a szezon küzdelmeit. A kék-fehérek három góljából kettőt, a Fradi későbbi középcsatára, Balogh “Torony” szerzett.

Ebben a kií­rásban a Bp. Honvéd ismét bekerült a döntőbe, amelyet most nem a Népstadionban, hanem vidéki városban rendeztek, Tatabányán:

Döntő: 1990. június 6., Tatabánya: PMSC – Bp. Honvéd 2-0
3.000 néző, vezette: Molnár
Góllövők: Bérczy, Lehota

A kupagyőztes csapat: Bodnár – Kónya, Márton, Braun – Megyeri, Bérczy, Czérna, Palaczky – Lovász, Nagy, Lehota. Cs: Tomka, Czéh

A kupát átvette: Megyeri Károly (Dr. Laczkó Mihálytól)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ