A KK története – 1929: Az első újpesti győzelem

A KK vezetői ebben az évben első ülésüket Budapesten tartották. Fodor dr.-nak a jövedelemelosztásra vonatkozó javaslatát, amely a vendéglátó egyletnek juttat minden bevételt, elutasították, maradt tehát a régi 60-40 százalékos felosztási kulcs. A szabadjegyek számát egységesen 500 darabban határozták meg. Az óvási díjat 50 dollárban állapították meg, amelyet azonban visszautalnak az óvóegyesületnek, ha óvásának helyt adnak.

Márciusban Olaszország is jelentkezett a résztvevők közé. Feltételük csupán az volt, hogy a három alapító nemzettel egyenrangúként kezeljék őket is. A májusi genovai KK értekezleten Olaszország hivatalosan is a KK mezőnyének a tagja lett. Ezen az értekezleten tudomásul vette a bizottság azt is, hogy a Ferencváros dél-amerikai túrájára való tekintettel ebben az évben nem vesz részt a küzdelemben, így előfordult az az érdekes eset, hogy a Ferencváros inkább egy tengerentúli túrát választott a kupa megvédése helyett.

Az olaszoknál a Milán és a Genova gigászi harcot vívott a KK-ban való indulás jogáért. Kétszer 120 perces csata után sem dőlt el a küzdelem! A milánói 120 perc 2-2, a genovai 1-1-es eredménnyel zárult. Ami a pályán nem sikerült a genovaiaknak, elintézte Fortuna: a sorsolási cédulán ugyanis az ő nevüket olvasták fel kupacsapatként.

A franciák elhatározták, hogy a KK jól bevált mintáját lemásolják. Felhívást bocsájtottak ki a szomszédos országokhoz, amelyben a Nyugat-Európai Kupa megalapozásának tervéhez csatlakozásukat kérik. Luxemburg és Portugália rövidesen jelezte, hogy az új nemzetközi küzdelmekben részt kíván venni. A kupa kiírása végül kudarcba fulladt. Két év múlva az észak-európaiak is próbálkoztak mindezzel — végül ez a próbálkozás is sikertelen maradt.

I. FORDULÓ:

P. Szabó Gábor

1929. június 22. Hungária út, 5.000 néző. Játékvezető: Fusch (német)
ÚJPEST – SPARTA 6-1
Góllövők: P. Szabó, P. Szabó, Avar, Avar, Veder, Avar, Silny
Újpest: Acht-Kővágó, Fogl III.-Borsányi, Köves, Víg-Koszta, Avar, Veder, Harmath, P. Szabó. Edző: Bányai Lajos
Sparta: Hochmann—Burger, Perner—Kolenaty, Kada, Carvan— Jran, Hajny, Haftl, Silny, Madelon

A Sparta bátran vallotta magát nemcsak az Újpest elleni mérkőzésnek, de az egész KK favoritjának, s valljuk be, magunk is némi aggodalommal néztünk a meccs elé. Erre a 6—1 -re még a legvérmesebb újpesti hívek sem lehettek felkészülve. Nagy perceket láttunk, nagy játékot, nagy csatárjátékot, amilyent Újpesttől talán még sohasem élvezhettünk.

Langfelder Ferenc, az újpestiek futballvezére: – Minden porcikában jobbak voltunk. A Sparta nagy önbizalommal állt fel, nyíltan hangoztatták, hogy ők csak győzhetnek. Ez késztette az Újpestet arra a nagy játékra, amit bemutatott. Lényegében tehát a Sparta kijelentései doppingolták a csapatunkat.

* * *

1929. július 3. Prága, 20.000 néző. Játékvezető: Barlassina (olasz)
SPARTA – ÚJPEST 2-0
Góllövő: Madeloun, Madeloun
Sparta: Hochmann—Burger, Hoyer—Hajny, Kada, Carvan—Jran, Patek, Haftl, Silny, Madelon
Újpest: Acht—Kővágó, Fogl III.—Borsányi, Köves, Wilhelm II.—Koszta, Avar, Wetzer, Harmath, P. Szabó. Edző: Bányai Lajos

Az első félidőben az Újpest még egyenrangú ellenfélnek látszott, igaz a Sparta több gólhelyzetet is kihagyott. Nagy küzdelem folyt és a hazaiak 1-0-as vezetése reális volt. A II. félidőben a játék eldurvult, de a kiállítás sorsára csak Fogl III. került. A hazaiak azonban a 10 főre olvadt Újpest ellen sem boldogultak, mindössze egy gólt szereztek.

Fogl III. József

 

 

Annak a kíméletlenül durva és embertelen játéknak, amelyet a Sparta a második félidőben folytatott, nem is lehetett más csattanója, mint az a botrány, amely a mérkőzés végén lezajlott. A felizgatott tömeg eleinte tehetetlen dühvel nézte a várakozáson aluli mérsékelt vereséggel öltözőjébe vonuló magyar csapatot, a vérmesek azonban csakhamar odarohantak, ütlegelni és rugdosni kezdték a magyar játékosokat, sőt a magyar csapat vezetőjét, Langfelder Ferencet is és a magyar csapat minden rendőri beavatkozás ellenére csak súlyos inzultusok után tudott öltözőjébe vergődni, majd a pályát hosszabb idő után egy mellékkijáraton elhagyni.

TOVÁBBJUTOTT: AZ ÚJPEST (6-3)

* * *

1929. június 23. Hungária út, 7.000 néző. Játékvezető: Cejnar (csehszlovák)
VIENNA – HUNGÁRIA 4-1
Góllövők: Giebisch, Skvarek, Gerhold, Gerhold, Gschweidl
Vienna: Horesofsky-Rainer, Blum-Kaller, Hoffmann, Machu-Marat, Gerhold, Gschweidl, Zillbauer, Giebisch
Hungária: Ujváry-Mándi, Kocsis-Rebró, Kléber, Schneider-Jeckl, Molnár, Kalmár, Skvarek, Hirzer. Edző: Révész Béla

A kék-fehérek nagyon gyengén játszottak ezen a mérkőzésen, még saját közönségük is kifütyülte őket…

Schaffer Alfréd: – A Hungáriát még ilyen rosszul nem láttam játszani. Ezzel szemben a Viennát sem ilyen jól.

Brüll Alfrédhoz is fordultak nyilatkozatért:
– Csak két szót kérünk a Nemzeti Sport részére, elnök úr!
– Csak két szót? Hagyjon békét!

* * *

1929. július 7. Bécs, 20.000 néző. Játékvezető: Lenti (olasz)
VIENNA – HUNGÁRIA 1 -0
Góllövő: Gschweidl
Vienna: Horesofsky-Rainer, Blum-Kaller, Hoffmann, Machu-Marat, Gerhold, Gschweidl, Zillbauer, Giebisch
Hungária: Németh-Mándi, Kocsis-Nádler, Kléber, Schneider-Jeckl, Kalmár, Sebes, Hirzer, Opata. Edző: Révész Béla

A magyar bajnokcsapat fásultan vitte a lelkében a pesti vereség tudatát és az önbizalma odáig sem tudott emelkedni, hogy legalább revánsot vett volna a Vienna együttesén. Így történt, hogy a Vienna másodszor is győzelmet szerezhetett a Hungária fölött és ezzel a továbbjutás jogát megérdemelten küzdötte ki.

TOVÁBBJUTOTT: A VIENNA (5-1)

Az I. forduló többi mérkőzései:

június 23. Bécs: Rapid — Genova 5—1
július 7. Genova: Rapid – Genova 0-0

június 23. Torino: Juventus – Slavia 1-0
július 6. Prága: Slavia – Juventus 3—0

TOVÁBBJUTOTT: a RAPID (5-1) és a SLAVIA (3-1).

ELŐDÖNTŐK:

1929. augusztus 21. Megyeri út, 10.000 néző. Játékvezető: Majorszky (magyar)
ÚJPEST – RAPID 2-1
Góllövők: Kvasz, Wesselik, Avar
Újpest: Acht-Kővágó, Fogl III.-Borsányi, Kvasz, Wilhelm-Ströck, Avar, Wetzer, Harmath, P. Szabó. Edző: Bányai Lajos
Rapid: Hribar-Schramseis, Cejka-Mandlmayer, Smistik, Lueff-Kirbes, Wesselik, Kaburek, Horvát, Wessely

A mérkőzések előtti órákban kiderült, nincs bírója a kupameccsnek! Ezt egy táviratban az olaszok már napokkal előbb jelezték, de a dolgok szerencsétlen közrejátszása folytán – a táviratot senki nem bontotta fel… Végül szükségmegoldásból – a KK szabályai ellenére! – magyar bíró vezette a mérkőzést. Korrekt módon, kitűnően! Bár az újpestiek játszottak volna olyan jól. A lila-fehéreknek azonban ez volt az első őszi mérkőzésük, így még hiányzott az őket jellemző erő és lendület. Nagynehezen azonban így is győztek, egy félig-meddig öngóllal.

A mérkőzést a semleges bíró hiánya miatt már a találkozó előtt mindkét gárda megóvta! A bécsiek 3-0-as gólaránnyal a javukra követelték a mérkőzés kiírását, vagy a pályán elért eredmény jóváírását kérték. A KK bizottság előbb 0-0-lal igazolta a meccset! Ezzel az újpestieket hozták nagy hátrányba, mivel így csak a bécsi meccs eredménye volt a döntő. A fellebbezés után a pályán elért eredmények maradtak, tehát harmadik mérkőzés döntött.

* * *

1929. augusztus 25. Bécs, 22.000 néző. Játékvezető: Stepanovsky (cseh)
RAPID – ÚJPEST 3-2
Góllövők: Wessely, Kirbes, Avar, Horvát, Avar
Rapid: Hribar-Schramseis, Cejka-Mandlmayer, Smistik, Lueff-Kirbes, Wesselik, Kaburek, Horvát, Wessely
Újpest: Acht-Kővágó, Fogl III.-Borsányi, Kvasz, Wilhelm-Ströck, Avar, Wetzer, Harmath, P. Szabó. Edző: Bányai Lajos

A mérkőzés eredményének kialakulásában nagy szerepet játszott a szerencse, amely ezúttal a Rapidot vette pártfogásába. A szerencse már a mérkőzés első percében vezetéshez juttatta a Rapidot, s ennek következményeként az Újpest csak a második félidőben tudott lábra kapni, amikor azután teljes mértékben meg is érdemelte volna a győzelmet. Nemcsak a balszerencse akadályozta meg ennek elérésében, hanem a bíró is, aki — diszkréten ugyan — állandóan nyomta az újpestieket, megakadályozta őket akcióik sikeres befejezésében s nem adott meg egy kiáltó tizenegyest a Rapid ellen.

* * *

1929. szeptember 25. Prága, 15.000 néző. Játékvezető: Carraro (olasz)
ÚJPEST – RAPID 3-1
Góllövők: Wilhelm (öngól), Avar, Avar, Avar
Újpest: Acht-Kővágó, Fogl III.-Borsányi, Kvasz, Wilhelm-Ströck, Avar, Mészáros, Spitz, P. Szabó. Edző: Bányai Lajos
Rapid: Hribar-Schramseis, Cejka-Mandlmayer, Smistik, Lueff-Kirbes, Wesselik, Kuthan, Horvát, Wessely

A harmadik találkozó rendes játékideje 1-1-es eredményt hozott, így hosszabbítás következett. Végül Avar mesterhármasa döntött!

Avar: — A győzelmet megérdemeltük. Az első gólt Wilhelm keresztpasszából, a másodikat Spitz labdájából, a harmadikat pedig P. Szabó beadásából lőttem.

Újpest csapata benn van a Közép-európai Kupa ezévi döntőjében. Óriási taps hangzik s az a közönség, amely eleinte a Rapid mellett állott, később pedig — Újpest szép játékának láttára jóindulatúan semleges volt — most egészen a kegyeibe fogadta az újpestieket és élénken tüntetett mellettük. Achtot, aki a mérkőzés hőse volt, a magyar kolónia tagjai a vállukon viszik ki, de ebben a cseh közönség is segít nekik. Borsányit és Fogl III.-at is vállára emeli a közönség.

Az újpestieket szállító autóbusz körül négy-ötszáz főnyi tömeg éljenez. A Sporthírlap munkatársa az autóbusz tetejére állva köszöni meg a közönség lelkes biztatását… Újpest csapata a megérdemelt győzelem után állandó nótázás közben száguld vissza az autóbusszal a Páris szállóba, ahol már várja a Ferencvárosnak és a Hungáriának gratuláló távirata.

TOVÁBBJUTOTT: AZ ÚJPEST (7-5)

Az elődöntő mérkőzései a másik ágon:
augusztus 17. Bécs: Vienna — Slavia 3—2
augusztus 28. Prága: Slavia — Vienna 4—2

TOVÁBBJUTOTT: A SLAVIA (6-5)

DÖNTŐK:

1929. november 3. Hungária út, 20.000 néző. Játékvezető: Braun (osztrák)
ÚJPEST – SLAVIA 5-1 (1-1)
Góllövők: Spitz, Puc, Avar, Ströck, Spitz, P. Szabó
Újpest: Acht—Kővágó, Fogl III.—Borsányi, Kvasz, Wilhelm-Ströck, Avar, Mészáros, Spitz, P. Szabó. Edző: Bányai Lajos
Slavia: Planicska—Zenicsek, Novak—Vodicka, Pleticha, Cipera—Junek, Jóska, Swoboda, Puc, Kratochwill

Az 1-1 -es félidei eredmény után óriási küzdelem alakult ki.

A második félidő első húsz perce volt a mérkőzés legküzdelmesebb része, a két titán minden erőt harcbadobó viaskodása. Újpest felülmaradt, és a következő húsz percben már egészen természetessé vált nagy győzelme. A Slavia ereje szétforgácsolódott, Újpest lendülete, magyaros tüze pedig meghozta azt a diadalt, ami tökéletesen sajátos ízű, minden részében a magyar futball újabb nagy, sokáig emlékezetes sikere marad.

Borsányi: — Remélem, ezt az előnyt már nem tudják behozni Prágában. Megmutattuk, hogy Planicskának is lehet gólt rúgni.
Planicska: – A gólok vagy közelről estek, vagy közvetlenül a léc mellett süvítettek be és védhetetlenek voltak. Csapatunk az első félidőben kiadta az erejét, úgy hogy a második félidőben könnyen győzött az Újpest.

* * *

1929. november 17. Prága, 20.000 néző. Játékvezető: Braun (osztrák)
ÚJPEST – SLAVIA 2-2
Góllövők: Junek, Kratochwill (11-es), P. Szabó, Avar
Újpest: Acht-Kővágó, Fogl III.-Borsányi, Kvasz, Wilhelm-Ströck, Avar, Mészáros, Spitz,P.Szabó. Edző: Bányai Lajos
Slavia: Planicska-Zenicsek, Novak-Vodicka, Pleticha, Cipera-Junek, Jóska, Swoboda, Puc, Kratochwill

Az újpestiek mesélték a prágai érkezés KK döntőbeli hangulatáról:

„Amikor kiléptünk a Wilson-pályaudvar kapuján már egy zöld röpcédulát nyomtak a kezünkbe. A röpcédula fejcíme egy gólarány volt: 6:0! Így kezdődött az írás és lentebb a névtelen szerző kifejtette, hogy az 5-1-es előny egyáltalán nem sok az Újpest számára és négy gól igazán nem behozhatatlan. A Slavia 6—0-ra fog győzni vasárnap és ennélfogva az alantírt posztó gyár annak a három játékosnak, akik a közönség ítélete szerint a legjobban fognak küzdeni a magyarok ellen, három öltöny ruhát ad ajándékba!” Aztán a Slavia másféle ruhát kapott…

Egy Mann nevű prágai ékszerész arany Omega órát ígért annak a Slavia játékosnak, aki a KK döntőben három gólt rúg az újpestieknek. 1-0-as Slavia vezetésnél Acht tizenegyest is védett! Aztán a hazaiak kaptak még egy 11 -est – itt már a kapusunk is tehetetlen volt.

Az egész mérkőzés kritikus volt és különösen 2-0 után könnyen hihette a nézősereg, hogy a Slavia legyűri a lehetetlent. Újpestnek hiányzott az az idegcsillapító gól, ami a budapesti mérkőzésen 2-1 után bekövetkezett, ami akkor feloldotta a feszültséget. Most csak 5 perccel a befejezés előtt következett el az a pillanat és ettől a pillanattól kezdve Újpest megint a régi lett.

A meccs után futnának a fiúk az öltözőbe — de nem lehet. Az állóhely közönsége, mint egy ember lendült át a korláton és örömmámorban éljenezve vállon jutottak a fiúk az öltözőbe!

Langfelder, az Újpest igazgatója: — Két 11-es ellenére is döntetlent értünk el, nem lehetek elégedetlen. A Sparta, a Rapid és most a Slavia ellen elért eredmények joggal tesznek bennünket a kupa győztesének, és ahogy a KK győztest külföldön hívják: Közép-Európa bajnokának.
Bányai edző: — A fiúk olyan lelkesen játszottak, hogy a végső győzelmet teljesen megérdemelték. Végtelenül boldog vagyok, hogy sikerült Magyarország birtokában tartani a kupát.

Zsák Károly

A KK bizottság este a Páris szálló különtermében tartotta az ünnepélyes díjkiosztót. A KK bizottság ezévi elnöke Fischer Mór volt, így az újpestiek a kupát (Langfelder elnök vette át) és aranyérmeket magyar sportvezetőtől vehették át. Fischer Mór serleget adományozott arra a célra, hogy a mindenkori kupadöntők vesztesei vigaszdíjul azt kapják. A „vigasz-vándordíjat” először a Slavia kapta.

Achtnak, a KK-t nyert újpesti csapat kapusának ez a levél legalább olyan örömet okozott, mint a KK aranyérem:

“Kedves Jancsi! Örömmel olvastam szép sikerét, amely egyúttal a magyar labdarúgósportnak és egyesületének is sikere. Őszinte szívből gratulálok és kívánom, hogy ez a siker csak egyik állomása legyen komoly sportműködésének a kapuvédés terén, amelynél szebb nincsen a futballban. Csak így tovább! Szívélyesen üdvözli: Zsák Károly.”

A címzett, Acht János nagyon szépen megköszönte a nagy magyar kapus figyelmességét és a levelet egy szép rámába keretezetten szobája falára helyezte.

Az Újpest ezzel a győzelemmel előbb nyert KK-t, mint magyar bajnoki címet.

PH-19291105

Fotó: Pesti Hírlap Képes Sport melléklete, 1929. november 5.

* * *

Avar István

A KK 1929. évi gólkirálya: Avar István (Újpest) 10 gól. 5 gólos: Puc (Slavia).

(Nagy Béla írásainak és az IFFHS információinak felhasználásával)

25 hozzászólás a(z) A KK története – 1929: Az első újpesti győzelem bejegyzéshez

 • Több oldalon is láttam már ezt a képet, és sajnos mindenhol ez a hibás névsor szerepel. Hogy Wilhelm II. balról a negyedik, és, hogy Ströck jobbról a második ebben 100 %-ig biztos vagyok. Csak jobbról a harmadik játékost nem ismerem fel pontosan. Talán Kővágó, de nem vagyok benne teljesen biztos.
  Üdv.

  • kedves mr. little, jó Önnek, ha ez a legnagyobb baja … most pedig sorolja el szépen, 10 mp. alatt, hogy az ÚTE szurkolói (szurkálói) weblapon az 1916-os FTC-összeállításon Zavaros balról a 2.-e, és Medgyessy jobbról a 3.? Hülye lila népművészeti agyagedény … iIdióta! Itt kéred számon azt, aminek nálatok nyoma sincs??? Koxog! A ti honlapjaitokról kb. annyit lehet megtudni, hogy”valaha voltunk bajnokok, meg talán bajnokságot is nyertünk, meg talán kupát is, meg talán bajnokok is voltunk … ja, és Bene Feri nevű focista állítólag nálunk játszott, de ezt nem tudjuk poöntosan, ezen még vitatkozunk … Id.ó.a újpesti kretén! Látod, hogy Marxnak milyen igaza volt egyes dolgokban??? Itt nem csak MENNYISÉGI, hanem MINŐSÉGI kérdés is fennáll a 2 klub, és a 2 klub szurkolói között … A Fradinál/-ért 100 éve éltek-haltak olyanok, akik dokumentálták DICSŐ klubunk szinte minden lélegzetvételét … “NÁLATOK”??? Azt sem tudjátok, mikor, hol játszottatok, ki ellen … rendőrök … HOL VAGYTOK MI HOZZÁNK KÉPEST??? Nem csak eredményben, hanem SZELLEMISÉGBEN??? Hm, Laszlo Klein, erre mit mondana? i.i.ta … itt kér olyanokat számon, amiknek a “nagy” ÚTE szurker honlapokon nyoma sincs … A MINŐSÉGI különbség pedig abban áll, t. Kiss “úr”/et., hogy még az életben nem találkoztam olyan Újpest-drukkerrel, aki hallotta volna Köves-Kvasz vagy Ströck-Török nevét … ilyenkor mi, 119 éves Fradi-szurkerek összevigyorogtunk, hogy “ba’meg, ezt IS nekünk kell tudni HELYETTETEK, a vérprimitív kültelkiek” helyett??? Szeretnék látni egy “Dózsás” makit, aki EGYET fel tudna sorolni a makik eddig 20 bajnokcsapatából … mert én. kb. 12-t több kevesebb hibával … Ahhoz képest, hogy a Fradi-Dózsát és a nk. meccseiket leszámítva háttal ültem a TV-nek, ha megláttam a rendőrségi oszlató brigádot …

  • Ugyanaz a kép, egy másik felirattal…

 • Az Újpest képnél nem stimmel néhány név. Aknai mellett jobbról Vígh II. látható, Ströck a kép jobb szélétől a második. Jobbról a harmadik lenne Kővágó, de nem lehet, hogy ő inkább Volentik?
  Üdv.:
  Kiss László

  • Újpestben nem vagyunk erősek. Lehet, hogy önnek van igaza.

   • Talán az ÚTE nevű egyletnél kellene érdeklődni, nem? OTT MINDENT TUDNAK!!! Azért, kedves admin, vicc, hogy olyan jók vagytok, hogy az “ellen”szurkerei is ide járnak “legelni” -ami nem lenne baj-, de REKLAMÁLNI , követelőzni is! A T. Kiss úr talán az ÚTE szurkolói honlapján reklamáljon … azt a mennydörgős teringettét!

   • Mondhatta volna szebben, lovag: KI NEM SZARJA LE??? 🙂

  • Ki nem xarja le, hogy a cellában ki mellett ki ül? Javíttasd ki a a saját szurker-honlapodon!!! Ja, hogy olyan nincs, AKKOR ne itt ajvékolj fiam, hanem a 4 kerben … Alapból minden újpesti, minden “Dózsás” vagy rendőr, vagy bűnöző … bár, a kettő nem zárja ki egymást … egyszóval, a “dózsás” színe-java : az rendőr! A többit meg el lehet képzelni … pl. ezt a Klein Lászlót is … bár, javára írandó, hogy malomkövet és tüzes kályhát még nem lopott …

   • Lacimadár,

    megint -- nem először és attól tartok nem utoljára -- finoman szólva is elvesztetted a mértéket. Hogy ezzel a stílussal a Honlapot járatod le -- ezek szerint fütyülsz rá. Ha így folytatod, saját magad láthatod kárát.

    • Elnézést kérek, igaza van, Imre bácsi … de… nincs igazam??? Egyébként sosem fütyülnék a (“A”) Honlapra, hisz -majdnem -- mióta családom sincs- ez a mindenem. Elnézést még egyszer, pusztán arra utaltam egy 3 évvel ezelőtti (!) bejegyzésre, hogy a saját szemükben keresse a lila gerendát, ne itt a szálkát … Benneteket próbáltalak védeni, bocsánat, ha túl arrogánsnak minősült a megjegyzésem … mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa … pedig református vagyok :-)))
     Bocsánatot kérek még egyszer, szerintem a legsértőbb szó, amit használtam, a “maki” lehetett … lehet, hogy ezt sem kellett volna használnom, de felhúzott, hogy “idejön” egy segédrendőr, és “ITT” kezd okoskodni, hogy a 85 évvel ezelőtti képeiken ki kicsoda. Ha bárkit, bármit megbántottam volna, ismeretlentől is elnézést kérek (egy csigát sem taposnék agyon), de MINDEN SZAVAMAT, MONDATOMAT VÁLLALOM! Ha Önök is hatóságosdit kívánnak játszani, kedves YSE, tiltsanak ki, tudomásul veszem, nem fogok pert indítani! Mi volt az a “rettenetesen” csúnya kifejezés, ami elhagyta a klavimat? “P”-vel és “”F”-fel kezdődő szavakat még az életben nem írtam le, gyönyörű gazdag nyelvünkben pedig a “csúnya” szavak 90 %-a e betúkkel kezdődik … kivéve az FTC-t! 😀

     • lacimadàr !

      Mi van veled ?

      “Csùnyàn” elkeseredtél.

      Személyiesen egyrészt meghat (és bànt), hogy pont a KK/Mitropa-kupàval kapcsolatal jàratod le annak az UTE-nak egy szurkolòjàt, amelynek a klubjànak a Fradi akkori vezetôsége dìsztàvirattal gratuàlt a kupa elnyeréséhez.

      Màsrészt meg meghatott az a “miòta csalàdom sincs --” ez a mindenem” sorod.

      Akàrhogy is Volt vagy van. Holnap lesz valahogy, vagy sehogy.

      • Kedves Laci, nem akarom túlmagyarázni, valószínűleg nem volt igazam, de időnként ideges vagyok. Az bosszantott fel, hogy idejön egy “Dózsás” -joga van hozzá, sőt, én is örülök neki!- és elkezd okoskodni -- nem most, 3 éve, hogy ki kicsoda … baxus, nézegesse ezt a hasonló szintű lila szurkolói honlapon … ennyi a történet. Nem akartam megbántani senkit -- na jó, időnként a klubvezetés 1-1 tagját 😛 -, Imre bácsit is megértem, ez a weblap egy olyan ritka oázis, ahol senki sem átkozódik és fröcsög, ebben maximálisan igaza van … de 1-1 pikírt megjegyzésen kívül én sem igen engedek el mást …
       Nem baj, kedves László, úgy fogunk meghalni -- bárhova vet bennünket a Teremtő-, hogy “csapat csak egy van: a FERENCVÁROS!!!”
       ’60-as évekbeli gyermekkoromban (“bigott” református családban) azt tanultam, hogy : ISTEN, HAZA, CSALÁD + FERENCVÁROS … Köszönöm, hogy próbáltál megérteni … nem hiszem, hogy személyében bárkit is megbántottam volna …

      • Nézd, Laci, régen más világ volt. Az 1933-as Magyar Kupa döntő után -amikor ízzé-porrá zúztuk az akkor bajnok(!!!) Újpestet, Európa egyik legerősebb csapatát -- Úristen, mik lehettünk mi? 😛 -, nos, ha jól emlékszem, a Langfelder “Patyi” bácsi mondta a meccs után a csapatának, hogy “Uraim, ezek után csakis háromszoros hurrát kiálthatunk a Ferencvárosnak!” -- na, ez az, ami ma már ismeretlen/hihetetlen …
       Más: a tegnapi “Népsport” retró-mellékletében volt benne, hogy ’37-ben a két lila-fehér csapat, az Austria és az Újpest visszavágóját az Üllői úton játszották, és az Újpest zöld-fehérben játszott, hogy a Fradi-közönség jobban bíztassa … be is jött … pedig akkor már vérre ment a rivalizálás … fantasztikus …
       Kedves YSE, megbocsát nekem??? Számtalan hozzászólásom bizonyítja, hogy mindig tiszteltem nagy ellenfeleinket! Legfeljebb egyes szurkolóikat kevésbé … de nyugi, ők meg “taknyosvarjúznak”, jó esetben “zöldbékáznak” bennünket …

       • lacimadàr !

        Bàr talàn nem tartozik ide, de Chesterton (egy konvertita Volt anglikànus ìrò, aki a “Brown atya” történeteket ìrta), azt mondta a protestànsokròl, hogy nem engedik meg maguknak, hogy sìrjanak is.

        Légy egy kicsit irgalmasabb sajàt Magadal szemben is !

        Ha ezt meg tudod csinàlni, akkor lehetsz könyörtelen sajàt hibàidal szemben.

        De az egyik a màsik nélkül (katolikus értelemben) nem megy, és a vége csak az elkeseredettség.

        Nem muszàj vakok lennünk a màsikak hibàival szemben. Azonban legyünk irgalmasak ellenségeinkel is.

        A hàrom E-betû elsô betûje az erkölcs. Csak azutàn jön az erô és az egyetértés.

        Legyél irgalmas Magadal szemben, akkor lehetsz irgalmas màsokal szemben is.

        Remélem, nem érzed Magadat kioktatva.

        Tovàbbìtottam abbòl a lélekbôl, amely, szerintem, nem àll tàvol a “Fradi-sziv”-tôl Sem.

        Meggyôzôdésem, hogy a “Fradi-szìv” nem ismer ellenséget, csak ellenfelet.

        • Köszönöm, László! Igen, ez igaz, mi nem tudunk sírni … legfeljebb befelé … “Bigott” reformátusként CSAK magammal szemben tudok könyörtelen lenni … biztos sok mindenben nem volt igazam, de ez az össztűz, ami rám zúdul …. mindez azért, mert egy lila …-nak azt javasoltam, hogy ne a világ legjobb szurkolói honlapján, hanem a sajátján okoskodjon … vszínűleg bennem van a hiba, ha mindenki szemben jön a sztrádán …. Befejeztem. Tökéletes emberekkel nem tudok vitatkozni, én nem vagyok az. Neked üdv! HAJRÁ FRADI, MINDHALÁLIG!!!

     • Jó lenne, ha végre tudatosulna benned, hogy ezekkel az ordenáré stílusú kirohanásokkal senkinek sem használsz, de annál többet ártasz Fradinak. Lejáratod. Meg magadnak is ártasz, hogy jól felhúzod magad.
      Volt egy sógorom -- nyugodjék, húsz éve halott -- csupa tragédia volt az élete. (Csak a legnagyobb:egyetlen gyereke iskolás korában a szülőanyja miatt lett öngyilkos, és válás után nem tudtak szétköltözni.) Olyan goromba tudott lenni, -- velem is volt -- amit én még lovas és erdei munkás körökben edződött mivoltomban is nehezen nyeltem le. Egy vigasza volt: a Fradi. Az éltette. De hogy valami olyat tett vagy mondott volna, amivel árt a Fradinak, vagy akár csak rossz fényt vet rá -- olyan egész életében nem fordult elő.

      • Tisztelt YSE! Érteni értem, de, ha felsorolná, hogy én mi mindent “ártottam” a FERENCZVÁROSI TORNA CLUB-nak??? Úgy tűnik, nem egy nyelvet beszélünk … én sokkal szomorúbb vagyok emiatt, mint Ön. Azt hittem, a szurkolókból élnek … ezek szerint Önök is a TAO-pénzből … a büdös disznó Fradi-drukker pedig takarodjon, ahova akar, mert arra nincs szükség …. EZ legalább világos beszéd … ha Önök TŐLEM féltik az FTC-t, akkor annak a klubnak megszámláltattak napjai … Rendben van, tudomásul veszem, ha az Ön emésztéséhez ez kell, akkor sosem fogok kommentelni … de ez a mai világban egy kicsit vicces … mint egy viktoriánus színdarab (kéretik nem félreérteni, a XIX. szd. brit színdarabjaira gondoltam) … Akkor, Önökkel ellentétben, ÖNÖK ellen is: HAJRÁ FRADI!!!! Na, ha most kitilt engem, jobb a lelkiismerete??? Gondolom, több százezer ifjú Fradista özönlik a helyembe … bár, jó pénzért akár el is tudom intézni, hogy ne hiányozzak … ez valami köpedelem … ENGEM??? Jó, tiltsanak ki, kedves YSE, kellemes gyomorkorgást kívánok … elnézést, hogy ennyit pofáztam, és annyi újságcikket/felvételt/tudósítást szereztem be, amiket elsőként és egyetlenként ITT tettem közzé … TILTSON KI, LEGYEN VÉGRE EGY JÓ NAPJA!!! Akár ki is írhatná, hogy: “halál minden igazi Fradistára!” --
       Befejeztem, SOHA TÖBBÉ NE FOGOK ITT LEGELÉSZNI … az ÉN KLUBOM, AZ ÉN HAZÁM, AZ ÉN ISTENEM amúgy is máshol van, mint a …. -é …
       Ha Ön ettől boldogabb, hogy a jelenlegi vezetéshez méltóan próbál elmarni minden Fradi-drukkert a Fraditól, akkor, kedves YSE, mehet a pénztárhoz, mert megcselekedte amit, megkövetelt k.b.t.v … valahol azért majd, egyszer, nagyon szégyellheti magát … 52 éve vagyok Fradista … olyan, amilyen … olyan, akit Békéscsabán lerúgtak a pályaudvaron a zsernyákok a padról, 2 a vesémre, 1 a torkomra … FRADI-zászlóba burkolózva aludtam … 1975-76-77-78 … halálos bűn volt ez az ÖNÖK Magyarországán, kedves YSE! ÖN el sem tudja képzelni, hogy egy “vidéki” Fradista Telekgerendáson vagy Csorváson vagy Székkutason miket élt át … én igen. ÖN akar ENGEM innen kitiltani??? Ki marad??? Kell a hely a CR-imádóknak??? PR-szempontból??? Nosza!

       • A Honlap CSAK a szerkesztők pénzéből él. Mindent ingyen csinálunk. Nincs elkötelezve senkinek. Nem kér és nem kap semmit. Legfeljebb olyan “kioktatásokat”, mint most.
        Egyébként én is úgy látom, hogy nem egy nyelven beszélünk.

        • Tényleg nem egy nyelvet beszélünk, ezért a magam részéről befejeztem a teljesen értelmetlen kommunikációt … majd jönnek helyettem az intelligens, glasszékesztyűs mai fiatalok milliói, én itt már csak útban vagyok. Elnézést kérek, hogy itt voltam. Rettenetes bűneimre pedig -- ha akar-, csak Egy valaki adhat megbocsátást … Nem tudom, hogy fog-e, de ez már az Ő dolga. Annak örülök, hogy a honlap KIZÁRÓLAG a szerkesztők pénzéből él, ezek szerint szurkolókra, szimpatizánsokra nincs is szükség. Nem is tudom, hogy kb. 7 éve -- mióta felfedeztem ezt a csodálatos honlapot-, miért kutakodtam régi újságokban, jútyúkon stb …. szinte minden szabad időmben … elnézést, ha ennyit ártottam az FTC-nek … zárt kapus meccsek, százmilliós bírságok az “ordenáré stílusom” miatt … Most már tényleg az egész világ megbolondult????
         LAST, BUT NOT LEAST: Örökre Ferencváros! Függetlenül attól, hogy én legelek itt, vagy a helyemre türemkedő milliók ….

      • Persze, én ártok a Fradinak … nem az idióta vezetők, akik Szigeti és Gschwindt óta/után sorakoznak … Mennyit ártottam én a Fradinak … a 20-on éven át vásárolt pártoló tagdíjjal, az 1975-1987 között kb. minden 2. héten történő utazgatásokkal Zalaegerszeg -- Budapest -- Miskolc -- Debrecen -- Székesfehérvár -- Szeged -- Budapest -- Békéscsaba útvonalakon … kár, hogy amikor gimnázium 4. osztályban közöltem az osztályfőnök-nénivel, hogy “legyen kedves elengedni a Fradi-meccsre!” “Laci, ezt hogy gondolod? Hétfőn felelsz az egész éves anyagból!”
       BOCSÁNAT, HOGY ENNYIT ÁRTOTTAM A FRADINAK!!! (Tiszta bolsevizmus, Rajk László érezhetett hasonlót) …. én, aki a saját esküvőmről ki-ki szökdöstem, és a pincéreket kérdeztem, hogy mennyi a Fradi -- MTK??? Annak ellenére, hogy szabolcsiak voltak, mindegyik szemhunyorítva közölte, hogy “Nyugi, vezet a Fradi, jók vagyunk” … azt hiszem, 4-0-ra nyertünk … nekem 5 percenként hozták a híreket … a pre-internet világban … YSE meg engem akar kitiltani, mint “ordenáré” stílusút … tegye, URAM!!! A j. (jelenlegi) vezetést sem érdekli, hogy hányan mennek ki egy mérkőzésre … Önt se érdekelje, hogy hányan bóklásznak itt, errefelé … lassan én is kezdem megbánni … Lelke rajta, no, egészségére! Imre bácsi, azért valahol szégyellhetné is magát … ezt csak úgy mondom …

       • Lacimadár, ha kicsit lehiggadnál, tudnod kéne, hol az a határ, ami még belül van a normális vélemény-ellenvélemény határán. A honlapnak és az itteni kulturált szellemiségnek, hangulatnak ártasz az utóbbi két napban előadott hisztérikus ámokfutásoddal, ami ezen a helyen soha, senkitől nem volt jellemző. Nyilvánvalóan nem járnék ide -- s tán mások se -, és mi magunk ketten sem folytattunk volna remek diskurzusokat e helyen, ha ez lenne az uralkodó hangnem. Ne kapj bele a feléd nyújtott kézbe, ne legyünk veszett kutyák. Már az teljesen felesleges volt, ahogy a minden hangsúlytól mentes objektív, futballtörténelmi kérdésre koncentráló újpesti hozzászólónak három év után nekiugrottál, de ahogy most Imre bácsival szemben viselkedsz, az már-már paranoia. Nem véletlenül lettél megbecsült fórumtársunk itt, ne építsük le magunkat és emberi kapcsolatainkat: maradjunk meg a közmondásos bizonyos szint fölött.

        • L.I. alias kispufi !

         Itt valami történhetett !

         Lacimadàr ìràsa nekem ùgy tûnik, mint egy olyan ember ìrta volna, aki az öngyilkossàg elôtt àllna, és most màr csak azokat az érveket gyûjtené, ami az elôbbit igazolnà.

         Nagyon nyugtalanìtò az egész.

         És ha valòjàban “mink”, vagyunk a csalàdja, akkor — akarva nem, valaki, valamit ìrhatott neki…

         Remélem, lacimadàr hamarosan felépül megint, vagy megùssza egy idegösszeroppanàsal, és nem csinàl valami butasàgot.

         • Kedves László, én nem hinném -- és remélem, joggal -, hogy ilyen súlyos a helyzet. Egyikünknek se az ősi rivális a kedvence, Lacimadár esetében pedig már egészen szélsőségesek ennek a jelei, amit sehol máshol nem tapasztaltam nála. Én ennél ökumenikusabb vagyok, minden rivális történelmét tisztelni tudom (már ahol beszélhetünk történelemről, de inkább nem eveznék jelenkori, aktuálpolitikai vizekre…), és elismerni mindazt, amit-akiket a magyar labdarúgásnak adtak. Nyilván nálam is van egy-két név és arc a jelenből, aki kiveri a biztosítékot, de igazából az bőszít fel, amikor az én csapatom felé állnak tiszteletlenül, amit én mások felé nem teszek. Nyilván nem vagyunk egyformák, nem is elvárható, de ok nélkül mégse tárjuk elő a nagyon mély ellenérzéseinket.
          Szóval mélyebb aláásása nélkül az okoknak, remélem, pszichológiai diagnózisod nem helytálló. A jól ismert, régi Lacimadárnak pedig itt a helye közöttünk, várjuk őt.

          • Kedves L.I. alias kispufi,

           Megnyugtattàl. Köszönöm.

           Te azért Lacimadàrt jobban ismered mint én.

           “Lacimadàrnak pedig itt a helye közöttünk, vàrjuk ôt.”

           Ehhez itt többet nem is akorok ìrni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST