A KK története – 1932: A Bologna sikere

A résztvevő országok bajnokságuk első és második helyezett csapataikat indí­tották. (A magyar élmezőny ez volt: 1. Ferencváros 44 pont, 2. Újpest 36 p., 3. Hungária 35 p.). Ebben az évben a magyar szurkolóknak nem sok örömet hozott a KK. Igaz máshol is problémák voltak. Rendkí­vül nagy küzdelem volt, sok sportszerűtlen mérkőzéssel.

A legkirí­vóbb a Slavia – Juventus mérkőzés volt, ahol a botrány miatt a találkozó félbeszakadt. Mindkét csapatot vesztesnek nyilvání­tották, í­gy a döntőbe csak a másik ágról került csapat! A Bologna í­gy játék nélkül nyerte a döntőt! Az olaszok első KK győzelmükhöz tehát szokatlan mó­donjutottak.

Nézzük, hogy mik történtek az előcsatározások során.

I. FORDULÓ

1932. június 25. Bécs, 10.000 néző. Jv: Caironi (Olaszország)
VIENNA – ÚJPEST 5-3 (2-3)
Góllövők: Schönwetter, Jakube, Jakube, Schönwetter, P. Szabó, Adelbrecht, Tögel, Schönwetter
Vienna: Horesofsky—Rainer, Blum—Kaller, Hoffmann, Schmaus—Brosenbauer, Adelbrecht, Gschweidl, Tögel, Schönwetter
Újpest: Huba—Kővágó, Fogl III—Borsányi, Sárosi, Szalay—Török, Avar, Jávor, Kis, P. Szabó. Edző: Bányai Lajos

Mintha a balszerencse nem akarna tágí­tani a magyar labdarúgás mellől! Mindenkinek el kellett ismerni a mai Közép-európai Kupa mérkőzés után, hogy az Újpest csak nagy pechhel vesztette el ezt a játékot, mert az I. félidő­ben sokkal jobb volt ellenfelénél és a II. félidő Vienna-periódusa után is a 30. perctől kezdve teljesen nyí­lt volt a játék. Ekkor az utolsó hét percben két szerencsétlen góllal tudta csak a maga javára eldönteni a mérkőzést a Vien­na.

Langfelder Ferenc, az Újpest igazgatója: — Csapatom bravúrosan küzdött, különösen ha a tartalékok beállí­tását is figyelembe vesszük. Már az első félidőben magasan nyerhettünk volna. Szünet után hihetetlen balszerencse üldözött.

Hugo Meisl: — A magyarok jobbak voltak. A II. félidőben azonban nem ér­tettek hozzá, hogyan kell előnyüket megtartani.

Fogl III: – Hihetetlen pech általában, de a kapott gólokban is. A bí­ró­nak nem volt szeme a Vienna játékosok durvaságaira, kezezéseire.

* * *

Borsányi Ferenc

1932. június 29. Üllői út, 12.000 néző. Jv: Zenisek (Csehszlovákia)
ÚJPEST – VIENNA 1-1 (1-1)
Góllövők: Avar, Brosenbauer
Újpest: Huba-Kővágó, Ligeti-Borsányi, Sáros, Szalay-Török, Avar, Jávor, Vörös, P. Szabó. Edző: Bányai Lajos
Vienna: Horesofsky-Rainer, Blum-Schmaus, Hoffmann, Machu-Brosenbauer, Adelbrecht, Gschweidl, Tögel, Schönwetter

A vasárnapi első Újpest —Vienna találkozó szí­nvonala jóval magasabb volt, mint ez a szerdai. Most csak elszánt erőlködés és küzdelem az egyik oldalon — higgadt, okos, jó beosztású védekezés a másik oldalon, ennyi volt az egész mérkőzés. Iram, erőfeszí­tés volt. Az ilyen igazi nagy csatákban mutatkozik meg, mennyit ér a futballista. Vérbeli klasszis játékos az újpes­ti oldalon csak kettő volt: Kővágó és Borsányi. Ők játsszák azt, amivel a mai megnövekedett erejű európai versengésben nagyszabású sikerhez lehet jut­ni.

A sikerhez a jó bí­ráskodás is szükséges. Az újpestieknek ezúttal Bécsben és Budapesten is „bajuk” volt a bí­rókkal. Mert mit lehet arra a bí­róra mondani, aki akkor sem í­tél 11-est, amikor a védőjátékos ölében tartja, kézzel fogja a labdát. . . És ilyen kétszer is előfordult az Üllői úti találkozón!

Bruno Goghi, olasz újságí­ró: — Az Újpest csapat az egész második fél­időben uralkodott. A két tizenegyes esetnél nem értem a bí­rót, aki addig jól végezte dolgát, hogyan nézhette el éppen ezt a két esetet. ..

TOVÁBBJUTOTT: A VIENNA (6-4)

* * *

Az első forduló slágermérkőzése a Ferencváros—Juventus találkozó volt, sokan a kupa előrehozott döntőjének nevezték az olasz és a magyar bajnok találkozóját. Az előrelátó Hugo Meisl, a KK főtitkára az esetleges harmadik Ferencváros—Juventus mérkőzés időpontját is kijelölte. Július 6-án Bécsben vagy Prágában találkozott volna a két csapat egyenlő győzelmi arány esetén. Aztán már az első mérkőzés sejtette, hogy ezúttal nem lesz harmadik találkozó …

1932. június 29. Torino, 12.000 néző. Jv: Cejnar (Csehszlovákia)
JUVENTUS – FERENCVÁROS 4-0 (2-0)
Góllövők: Orsi, Cesarini, Cesarini, Sernagiotto
Juventus: Combi—Rosetta, Caligaris—Varglien, Monti, Bertolini—Sernagiotto, Cesarini, Vecchina, Ferrari, Orsi
Ferencváros: Háda—Takács I, Korányi—Lyka, Sárosi, Lázár—Táncos, Ta­kács II, Turay, Toldi, Kohut. Edző: Blum Zoltán

A kitűnő összeállí­tásban pályára lépő Ferencváros nagy veresége óriási meglepetés volt! Különösen az első félidőben bemutatott jó játéka után! Szünetben Pozzo kijelentette, hogy a Juventus kétgólos előnye teljesen érdemtelen. A látottak alapján sokan még ekkor is a Ferencváros győzelmére fogadtak! Az olaszok nagy szerencséjét mutató szituáció: Toldi kapáslövése Combi kapus cipőjének az orráról a kapufára vágódik, onnan pedig kornerre pattan …

Aztán a második félidőben gyorsan eldőlt minden, az addig ragyogóan védő Háda két kapushibája – két gól! A fradisták teljesen összetörtek — Lá­zár még 11 -est is hibázott …

* * *

Sárosi György

1932. július 3. Üllői út, 8.000 néző. Jv: Braun (Ausztria)
FERENCVÁROS – JUVENTUS 3-3 (2-2)
Góllövők: Sárosi, Sárosi, Orsi, Cesarini, Cesarini, Sárosi
Ferencváros: Háda-Takács I, Korányi—Lyka, Sárosi, Lázár-Táncos, Takács II, Turay,Toldi, Kohut. Edző: Blum Zoltán
Juventus: Combi—Rosetta, Caligaris-Varglien, Monti, Bertolini—Sernagiotto, Cesarini, Vecchina, Ferrari, Orsi

A mérkőzés kuriózuma: a Fradi mindhárom gólja tizenegyesből esett! A találkozón a tetemes hátrány ellenére — 2—0-ás ferencvárosi vezetésnél igazi kupahangulat volt. Az olaszok azonban még az első félidő végéig egyenlí­teni tudtak — a remények í­gy tovatűntek.

Bővebben …

Carcano, a Juventus edzője: – Torinóban szebb volt a meccs, ott mind a két csapat jobban játszott. Idegesek voltak a fiúk, ezért volt annyi össze­ütközés. A ferencvárosi közönség nagyon fairen viselkedett. Éreztük, hogy barátságos érzelmekkel van irányunkban. Sárosi csodás.

Braun, a mérkőzés játékvezetője: — Nem szeretnék sokszor ilyen mérkő­zést vezetni! Három tizenegyest ritkán í­tél az ember. . . Hogy ki volt a jobb? Hát, ezt nem értem rá megfigyelni. . .

Egyébként Takács I, a “Mari néni” a mérkőzés után bement a bí­rói öl­tözőbe és í­gy szólt: — A Ferencváros játékosainak nevében bocsánatot kérek mindenért, amit a fontos mérkőzés hevében elkövettünk. Köszönjük a bí­rás­kodást.

TOVÁBBJUTOTT: A JUVENTUS (7-3)

Az első forduló többi eredményei:

június 19. Bologna: Bologna – Sparta 5-0
június 28. Prága: Sparta – Bologna 3-0

június 18. Prága: Slavia – Admira 3-0
június 26. Bécs: Admira – Slavia 1-0

TOVÁBBJUTOTT: a BOLOGNA (5-3), a SLAVIA (3-1)

ELÖDÖNTŐK

július 10. Bologna: Bologna – Vienna 2-0
július 17. Bécs: Vienna – Bologna 1-0

TOVÁBBJUTOTT: A BOLOGNA (2-1)

július 6. Prága: Slavia – Juventus 4-0
július 10. Torino: Juventus – Slavia 2-0

EZ A MÉRKŐZÉS BOTRÁNY MIATT FÉLBESZAKADT. MINDKÉT CSAPATOT VESZTESNEK NYILVÁNíTOTTÁK, íGY ELLENFÉL NÉL­KÜL A KK 1932. ÉVI VÉDŐJE A BOLOGNA LETT!

* * *

Renato Cesarini

A KK 1932. évi gólkirálya: Renato Cesarini (Juventus) 5 gól. 4 gólos: Schönwetter (Vienna). 3 gólosok: Sárosi (Ferencváros), Maini (Bologna), Svoboda (Slavia), Kopeczky (Slavia), Orsi (Juventus)

(Nagy Béla í­rásainak és az IFFHS információinak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső