A KK története – 1933: Az Austria sikere

A KK bécsi konferenciáján az első forduló programjának megállapí­tását háromórás vita követte a pénzügyi feltételekről. Az olaszok (akiknél mindig nagy volt a bevétel) azért kardoskodtak, hogy változtassanak az anyagi el­osztáson. Végül, minden maradt a régiben, a vendégcsapatok továbbra is megkapták a bevétel 30 százalékát, de legalább 2.500 svájci frankot.

Magyar részről ebben az évben is a bajnokság első két helyezettje indult a KK-ban. (A bajnokság sorrendje ez volt: 1. Újpest 37 pont, 2. Hungária 36 p., 3. Ferencváros 35 p.)

Eddig csak az Európa Kupa szabályai tiltották meg a szövetségeknek, hogy az EK-ért játszott válogatott mérkőzések bí­róinak ajándékot adjanak. Ettől az évtől kezdve a KK bizottság is kimondta, hogy a résztvevő egyesü­leteknek tilos megajándékozni a meccsüket vezető bí­rókat. Szintén érdekességnek számí­tott, hogy a KK-ban résztvevő nemzetek bajnok­csapatai mind kiestek a döntő előtt, í­gy a kupát a bajnoki szempontok szerint “másodrendű” csapatok viaskodása döntötte el.

I. FORDULÓ

Jávor Pál

1933. június 22. Hungária út, 12.000 néző. Jv: Beranek (Ausztria)
JUVENTUS – ÚJPEST 4-2 (2-0)
Góllövők: Varglien II, Borel II, Sernagiotto, Orsi, Pusztai, Jávor
Juventus: Combi—Rosetta, Caligaris—Varglien I, Monti, Bertolini—Sernagi­otto, Varglien II, Borel II, Ferrari, Orsi
Újpest: Hóri—Sternberg, Futó—Szalay, Szűcs, Sáros—Pusztai, Avar, Jávor, Déri, P. Szabó. Edző: Tóth Potya István

A mérkőzés előtt az izgalom percről-percre nő. A lila Középnél nem­zetiszí­nű lobogó is van. 6 óra 4 perc: Combival az élen nyí­legyenesen liba­sorban kifut az olasz csapat. A pálya közepén négy irányban üdvözlik a kö­zönséget. Taps. Még nagyobb a taps, mert itt van már az Újpest is.

Salamon Béla szólal meg: — Az is ritkaság, hogy tapssal fogadom az Újpestet …

De most nincs különbség Hungária, Ferencváros és természetesen Újpest szurkoló között. Mindenki egyformán tapsol — és szurkol.

Aztán a taps el­halkul. Súlyos védelmi hibákból hamar 2-0-as vezetéshez jutott a Juventus. A 77. percben már 4-0 volt az eredmény!

A közönség hazafelé tart. Hir­telen azonban megállnak az emberek. A 78. percben ugyanis P. Szabó végre jól lő kapura. Combi csak kiütni tud, egy kis zavar van a kapu előtt és a be­rohanó Pusztai hálóba vágja a labdát, 4-1!

Három perccel a befejezés előtt Jávor fejesgólja állí­totta be a végeredményt.

Tóth Potya edző: – Nem jó, de nem is szerencsés napot fogtunk ki. Hozzájárultak ehhez a bí­ró abszolút téves í­télkezései, amik mind az Újpes­tet sújtották. Az első félidőben egy kiáltó hendszért nem í­télt 11-est.

* * *

Avar István

1933. június 29. Torino, 25.000 néző. Jv: Zsenisek (Csehszlovákia)
JUVENTUS – ÚJPEST 6-2 (3-1)
Góllövők: Jávor, Orsi, Varglien II, Varglien II, Avar, Orsi, Orsi, Orsi
Juventus: Combi-Rosetta, Caligaris-Varglien I, Monti, Bertolini-Serna- giotto, Varglien II, Borel II, Ferrari, Orsi
Újpest: Hóri—Sternberg, Dudás—Szalay, Szűcs, Sáros—Pusztai, Avar, Jávor, Déri, P. Szabó. Edző: Tóth Potya István

 

Borús, szélcsendes időben 25 ezer ember gyűlt össze az új Mussolini-sta­dion felavatására, aminek műsorán a KK mérkőzés szerepelt. Nagy tapssal fogadta a közönség az Újpest csapatát.

A forró hangulatú mérkőzés II. fél­idejéből tí­z percet idézünk fel:

Az 53. percben kitör a botrány. Szűcs egy előző gáncsot megbosszúlan­dó, elgáncsolja Montit, aki felugrik és teljes erőből arcul üti Szűcsöt. Stern­berg és Szűcs Montira akar rohanni, de az újpestiek visszatartják őket. Potya befut és hamar rendet teremt, Montit persze kiállí­tja a bí­ró, a centerhalf azonban nem akar lemenni. Végül is társai viszik le és ettől kezdve a taccsvonal mentéről nézi végig a játékot. A közönség nagy tüntetést rendez a bí­ró ellen, aki ettől kezdve megzavarodva vezeti a mérkőzést. Az 57. percben Dudás gáncsol a 16-oson belül, a bí­ró fúj és tizenegyest í­tél. Az akció folytatásaként Borel belőtte a labdát a hálóba, de már fütty után és í­gy a bí­ró természetesen ragaszkodik a 11-es rúgáshoz, amiért a közönség újra tün­tetni kezd ellene. Caligaris Hóriba lövi a büntetőt! A kirúgott labdával jó támadásba megy az Újpest. Szalay szökteti Pusztait, ő lefut, beadását a sé­rülten játszó Avar, fájós lábával két méterről a hálóba helyezi, 3—2. Újpest még egy szögletrúgást ér el, de ezzel el is készült erejével. Ismét a Juventus veszi át az irányí­tást és gyors egymásutánban potyog be három Orsi-gól!

Zsenisek bí­ró: — A Juventus szenzációs. Nem lehet tőle elvenni a kupát.

TOVÁBBJUTOTT: A JUVENTUS (10-4)

* * *

1933. június 25. Hungária út, 8.000 néző. Jv: Frankenstein (Ausztria)

SPARTA – HUNGÁRIA 3-2 (2-1)
Góllövők: Kalmár, Klocs, Braine, Silny, Dudás
Sparta: Ledvina-Burger, Cstyroky-Kostyalek, Boucsek, Madelon-Koibek, Klocs, Braine, Nejedly, Silny
Hungária: Szabó—Mándi, Kis—Barátky, Sebes, Egri-Szegő, Cseh, Kalmár, Dudás, Titkos. Edző: Senkey Imre

Úgy látszik a Közép-európai Kupa idén sem tartogat sok örömet szá­munkra. Újpest után a Hungária is elveszí­tette itthoni mérkőzését, s ezek után vajon mit várhatunk az idegenben ví­vandó csatától? Ha csak csoda nem tör­ténik már a második kupafordulóból hiányozni fognak a magyarok. Kiábrándí­tó! Süllyedésünk letagadhatatlan jele …

A mérkőzés egyik legbosszantóbb jelenete 1 — 1 után játszódott le.

„Szabó kapus szokott ceremóniájával, nagy pózzal kirúgja a labdát, s nézi, gyönyör­ködik benne, amí­g a levegőben száll. Pedig nem is olyan messze száll! Éppen csak Braineig — aki látja a kapus kinttanyázását s gondolkodás nélkül kapura í­veli a labdát, vagy 30 méterről. A labda száll, veszedelmesen száll, Szabó lélekszakadva rohan vissza a háló elé, de elkésik. A labda győz, s a kapus mögött szépen a hálóba hull …

* * *

1933. június 29. Prága, 30.000 néző. Jv: Mattea (Olaszország)
SPARTA – HUNGÁRIA 2-1 (1-0)
Góllövők: Szedlacsek, Cseh, Klocs
Sparta: Ledvina-Burger, Cstyroky-Kostyalek, Boucsek, Madelon—Szedlacsek, Klocs, Braine, Nejedly, Silny
Hungária: Szabó-Kalmár, Kis-Barátky, Sebes, Egri-Szegő, Cseh, Gergely, Dudás, Titkos. Edző: Senkey Imre

A Sparta vitatható tizenegyessel szerzett vezetést, majd az egyenlí­tés után fél perccel potyagóllal szerezték a hazaiak a győztes találatot. íme a veresé­get jelentő gól:

Fél percig sem tart a magyar öröm. Hihetetlenül peches, furcsán meg­született góllal szerzi meg a vezetést a Sparta. Alig hogy újra kezdenek a prá­gai csatárok Nejedly kiugrik, Kalmár ráfut, de megcsúszik. Kis segí­teni akar, de ő is elcsúszik. Erre Szabó indul ki a labdára, de – fatális pech! — ő is el­esik. Három magyar játékos a gyepen! Klocs ott terem, valahogy kikaparja közülük a labdát és — 2—1!

Sebes Gusztáv, a Hungária csapatkapitánya: — A 11 -es indokolatlan volt. Kis elcsúszott és önkéntelenül érintette a labdát. Szándékosságról szó sem lehetett. A mérkőzést a második — sze­rencsétlen – góllal veszí­tettük el.

TOVÁBBJUTOTT: A SPARTA (5-3)

Az első forduló többi mérkőzései:

június 25. Bécs: Vienna — Ambrosiana 1—0
július 2. Milano: Ambrosiana — Vienna 4—0

június 21. Prága: Slavia — Austria 3—1
július 2. Bécs: Austria – Slavia 3—0

TOVÁBBJUTOTT: az AMBROSIANA (4-1) és az AUSTRIA (4-3)

ELŐDÖNTŐK:

július 9. Milano: Ambrosiana — Sparta 4—1
július 16. Prága: Ambrosiana — Sparta 2—2

július 9. Bécs: Austria — Juventus 3—0
július 16. Torino: Austria — Juventus 1—1

TOVÁBBJUTOTT: az AMBROSIANA (6-3) és az AUSTRIA (4-1)

DÖNTŐK:

Meazza Potyának dedikált fényképe

1933. szeptember 3. Milano, 22.000 néző. Jv: Klug Frigyes (Magyarország)
AMBROSIANA – AUSTRIA 2-1 (2-0)
Góllövők: Meazza, Levratto, Spechtl
Ambrosiana: Cesaroli-Agesteo, Allemandi-Pitto, Faccio, Castellazzi— Frione, De Manzone, Meazza, De Maria, Levratto
Austria: Billich-Graf, Nausch-Najemnik, Mock, Gall-Molzer, Stroh, Sindelar, Spechtl, Viertel

Már az 5. percben megszerzi vezető dugóját az Ambrosiana. A következő percben már 2-0! Mindenki nagy olasz győzelmet sejt. Szünet után is hatalmas az Ambrosiana fölény, de hamar elül és most jön az Austria. A 78. percben Spechtl a hálóba küldi a labdát. Ezzel azonban az Austria minden erejét kiadta. A pompás időben lezajlott mérkőzés igazságos eredményt hozott.

* * *

1933. szeptember 8. Bécs, 58.000 néző. Jv: Csejnar (Csehszlovákia)
AUSTRIA – AMBROSIANA 3-1 (1 -0)
Góllövők: Sindelar, Sindelar, Meazza, Sindelar
Austria: Billich-Graf, Nausch-Najemnik, Mock, Adamek-Molzer, Stroh, Sindelar, Jerusalem, Viertel
Ambrosiana: Cesaroli-De Agostea, Allemandi-Pitto, Viani, Faccio— Frione, Serantoni, Meazza, Castellazzi, De Maria

Az első félidő utolsó percében 11-esből szereztek vezetést az osztrákok. Szünet után – két kiállí­tás miatt – az olaszok 9 emberrel játszottak! A kupa elnyeréséhez szükséges gólt Sindelar két perccel a befejezés előtt szerezte!

Az ünneplő közönség előtt Fischer Mór adta át a KK-t Nauschnak, az Austria csapatkapitányának.

Azután az Austria játékosai szélvész módjára szaladnak az öltözőbe. Csapkodják az ajtót, egymást emelgetik. Az öltöző már ünnepi dí­szben van.

“TíZEZERSZER ÉLJEN KK GYŐZTES CSAPATUNK!”

– aranybetűs felirat dí­szlik a falon.

Az FK Austria Wien 1933. évi csapata

Az Ambrosiana megóvta az Austria elleni vesztes döntőt! A 20 oldalt(!) kitevő óvás Csejnár bí­ró “bűneit” sorolta fel és azt is sérelmezték az olaszok, hogy megváltoztatták a döntő helyszí­nének sorrendjét. (A mérkőzések előtt az olaszok belementek a sorrend felcserélésbe…). Mondani sem kell, hogy az óvásból nem lett semmi …

* * *

Raimundo Bibiani “Mumo” Orsi

A KK 1933. évi gólkirályai: Raimundo Bibiani “Mumo” Orsi (Juventus), Frantisek Klocs (Sparta), Giuseppe Meazza (Ambrosiana), Matthias Sindelar (Austria) 5-5 gól. 4 gólos: De Maria (Ambrosiana), Viertl (Austria)

(Nagy Béla í­rásainak és az IFFHS informácóinak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső