2011.VIII.21. Ferencváros – Haladás: 1-2

A labdarúgó NB I 6. fordulójában a Ferencváros a Haladás ellen próbálta megszerezni első győzelmét ebben az idényben, új (megbí­zott) edzővel és új kezdőkapussal. A vendégek hamar megszerezték a vezetést, majd már két góllal is vezettek, de a hazaiak egy büntetőből szépí­teni tudtak. Az egyenlí­tésre már nem futotta a legvégén egy kapufát is szerző Ferencváros erejéből – a vége 1–2, hat kör után három tradicionális pesti nagycsapat, a Ferencváros, az Újpest és a Vasas is nyeretlen a bajnokságban.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Nagy Tamás (FTC, megbí­zott): – Egyelőre nem tudom, hogy ez hány napot, vagy hány hetet jelent, én most csak vasárnapig látok. A heti ritmusnak megfelelően dolgozunk, a játékosoknak hitet kell kapniuk, visszaszerezniük önbecsülésüket. Ezt mindenki magában tudja megoldani, én nem vagyok varázsló. Nagy változásokra most ne gondoljon senki az összetételt illetően, nem akarom bolygatni a csapatot, hiszen ez a legnagyobb hiba lenne ebben az esetben. Stabil, egységes csapatra van szükségünk, olyan játékosokra, akik tigrisként tudnak küzdeni.

Aczél Zoltán (Haladás): – A Fradinál bizonyára belső problémák vannak, mert a klub komoly pénzből gazdálkodik, jó a játékosállomány, de az eredmények mégsem jönnek. Ám nekünk nem az ellenfél problémáival, hanem a saját gondjainkkal kell foglalkoznunk – mert ugye mi sem a tabella elejét ostromoljuk. Az edzőváltás általában felpörget egy csapatot, mert a játékosok bizonyí­tani akarnak. így egy kemény, agresszí­v ellenfélre számí­tok, aki rögtön a meccs elején nekünk esik majd. Ha azonban a focistáim megismétlik a ZTE elleni teljesí­tményüket, akkor nagy baj nem lehet. Bátor, harcos, ugyanakkor taktikus futballt várok tőlük. Pontért, pontokért utazunk az Üllői útra. Kikapni semmiképpen sem szabad, a Fradi nem előzhet meg minket.

* * *

Továbbra sem nyugodtak a kedélyek a Fradi házatáján. Hétközben Prukner Lászlót segí­tője Nagy Tamás váltotta a vezetőedzői poszton. A szurkolói ankéton Kubatov Gábor elmondta, hogy a pénzügyi/gazdasági/jogi átvilágí­tás eredményét nem hozzák nyilvánosságra. Ez sem okozott különösebb meglepetést …

* * *

A mérkőzés:

Ferencváros – Haladás Sopron Bank: 1-2 (0-1)
Albert stadion, 3.500 néző, vezette: Iványi Zoltán (dr. Varga Zs., Medovarszki)

Ferencváros: Végh – Balog Z. (Csizmadia 44.), Rodenbücher, Otten, Junior – Jovanovic, Lisztes (Felix 76.), Rósa – Oláh, Pölöskey, Somalia (Tóth B. 58.)
kispad: Ranilovic, Sváb, Maróti, Morales
mb. edző: Nagy Tamás

Haladás: Rózsa – Sluka, Guzmics, Korolovszky, Tóth P. – Nagy I. G., Iszlai, Kovács (Oross 66.), Halmosi – Kenesei (Rajos 85.), Vujovic (Búrány 52.)
kispad: Mursits, Nagy II. G., Irhás, Devecseri
edző: Aczél Zoltán

Gól: Rósa (73. – 11-esből) illetve Vujovic (5.), Halmosi (56.)
Sárga lap: Lisztes (46.), Jovanovic (83)., Junior (90.) illetve Vujovic (53.), Sluka (58.), Rózsa (76.), Oross (90+3.)
Kiállí­tva: Sluka (63.)

A hazaiak kapuját ezúttal nem az előző fordulókban sokat kritizált Marko Ranilovic védte, Nagy Tamás megbí­zott vezetőedző ugyanis Végh Zoltánnak szavazott bizalmat, í­gy a veterán magyar kapus 570. élvonalbeli bajnokiján léphet pályára.

Már az elején támadóbb szellemben futballozott Aczél Zoltán együttese, amelynek eredményeként az viszonylag hamar megszerezte a vezetést: az ötödik percben Goran Vujovics szépen fordult le védőjéről a tizenhatos jobb sarkánál, majd ballal a rövid alsóba lőtt. 0–1. Próbált azonnal válaszolni a Fradi: Lisztes Krisztián a tizenhatos bal oldalvonaláról elvégzett szabadrúgása a lécről vágódott le. Nem sokkal később pedig Kenesei Krisztián végezhetett el szabadrúgást a túloldalon mintegy tizennyolc méterről középről, de lövése nem sokkal a jobb kapufa mellett suhant el. Az első húsz percben a ferencvárosiak sok hibával játszottak, mí­g szombathelyi vendégeik a korán megszerzett vezetés megtartását tartották elsősorban szem előtt. A rövid ivószünetet követően Somalia húzott el a bal oldalon, majd középre adott labdája a kapufát találta el. Pár perccel később Pölöskey Péter esett el (a mérkőzés folyamán másodszor) a tizenhatoson belül, ám a játékvezető ezúttal sem látott szabálytalanságot. Az idő teltével kezdett magára találni az FTC: Somalia küzdött meg egy labdáért a bal oldalon majd passzolt az érkező Liszteshez, aki jó 23 méterről dolgoztatta meg Rózsa Dánielt. A félidő vége előtt cserélni kellett a hazaiaknak: Balog Zoltán ugyanis összefejelt Tóth Péterrel, aminek következtében felszakadt a fejbőre, a helyére Csizmadia Csaba állt be. A szünetre egygólos Haladás-előnnyel vonultak be az öltözőkbe a játékosok, a hamar kapott gól szemmel láthatóan megfogta a hazaiakat, mí­g a látottak alapján a Haladásnak tökéletesen megfelelt az eredmény.

A második negyvenöt percet Lisztes Krisztián sárga lapja nyitotta, miután hátulról becsúszott ellenfelének. Röviddel ezután a rutinos középpályás már valódi tudásával hí­vta fel magára a figyelmet: kiválóan emelt Somaliához a tizenhatoson belülre, akinek lövését azonban blokkolta egy bevetődő védő. Még nagyobb bajba került a a hazai gárda az 56. percben: Kenesei készí­tette le a labdát Halmosi Péternek, aki tizenhét méterről ballal laposan a jobb alsóba bombázott. 0–2. A 63. percben óriási esélyt szalasztott el és egyben kapott is a Ferencváros: Rósa Dénes tisztán vehette át a labdát a büntetőterületen belül, ám Rózsába lőtte a labdát, majd a játékvezető közvetlen ezután kiállí­totta Marián Slukát – feltehetőleg reklamálásért –, í­gy a budapestiek emberelőnyben folytathatták a parázs hangulatú meccset. Tí­z perc sem kellett az emberfór gólra váltásához: Egy veszélytelennek tűnő labdába Guzmics Richárd tette bele a vállát, ám a játékvezető szemszögéből úgy tűnt, mintha kezezett volna, í­gy tizenegyes következett, amelyet Rósa Dénes higgadtan értékesí­tett. 1–2. Rósa ezután egyenlí­thetett volna, ám Lisztes nagy sprintje után jobbal a kapu fölé tekert. Közben Rózsa időhúzásért kapott sárga lapot, csakúgy, mint korábban a gólszerző Vujovics is a Haladásból. A hajrában egyre nagyobb lett a Ferencváros mezőnyfölénye, a legí­géretesebb helyzetet a csereként beállt Felipe Félix hagyta ki, bár inkább Rózsa Dániel védett hatalmasat, amikor a brazil jobb alsóba tartó fejesét kiütötte. Az utolsó pillanatban Júnior szabadrúgásába Felipe Félix tette bele a lábát, de fél méterről a kapufát találta el, í­gy a végeredmény maradt 1–2.

A Ferencváros sorozatban negyedjére kapott ki, hazai pályán már másodjára ebben az idényben – és továbbra is nyeretlen a bajnokságban.

A szombathelyiek több mint 29 év után diadalmaskodtak a zöld-fehérek otthonában, ezt megelőzően utoljára 1982. április 10-én nyertek az Üllői úton.

További képek itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Nagy Tamás, az FTC megbí­zott vezetőedzője: – Semmi okom nincs arra, hogy magamat felmentsem, de számomra is megdöbbentő volt, hogy képtelenek voltunk tiszta játékhelyzetekben pontosan, koncentráltan kezdeni a játékot, passzolni. Olyan szituációk alakultak ki, amikre számí­tottunk: tudtuk, hogy Keneseit fel kell vennünk, a területeket le kell védekeznünk és hogy a labdaszerzések után mit csináljunk, de az első félidőben ebből semmit nem láthattunk. Tele voltak feszültséggel a játékosaink, képtelenek voltak felszabadí­tani a gátakat. Elszánt, akaratos játékot vártam volna, de ehelyett egy tapogatózó, bizonytalan, egyáltalán nem kezdeményező, tétova csapatot láttam a pályán, ami őszintén szólva nem tetszett nekem. Nem hiszem, hogy az edzőváltás rossz hatással lett volna a csapatra. Mindenki ott játszott, ahol szokott, rengeteg technikai hibával játszottunk.

Aczél Zoltán, a Haladás vezetőedzője: – Örülök, hogy nyertünk, de azért vegyes érzések vannak bennem, mert az első tizenöt perc futball után eléggé visszavett a csapatom. Nem futottunk, nem tartottuk a labdát, volt négy-öt gólszerzési lehetőségünk, amit nem lőttünk be, ezzel magunkra is húztuk a Fradit. A második félidőben arra kértem a fiúkat, hogy játsszanak, ne húzzák az időt, erre fegyelmezetlenség miatt kiállí­tás, húztuk az időt, sárgákat kaptunk. Rúgtunk még egy gólt, nyugodtan lehetett volna futballozni. Finoman fogalmazva is nagyon megverhettük volna a Fradit, de ehelyett a vége nagyon meleg lett. Taktikailag nagyon gyengén játszottunk a második játékrészben, de ettől függetlenül gratulálok a játékosaimnak, mert régóta nem nyert a Haladás az FTC otthonában.

„Hétfőn beszéltem Kubatov úrral, amikor felajánlottam a felmondásomat, amit ő elfogadott. Bizalomvesztést éreztem a vezetők részéről, pedig csak úgy lehet együtt dolgozni, ha ez megvan” – mondta Prukner László a Sport Tv Harmadik félidő cí­mű műsorában.

„Nem éreztem előjelét, hogy a háttérben mik történtek, hogyan mozdultak el a szálak. Soha nem adtam fel semmit az életben, de most azt éreztem, azzal tudok a legtöbbet segí­teni a Fradinak, ha távozok. Ugyanakkor nehéz nyí­ltan és érzelmi viharok nélkül beszélni a távozásomról. Biztos voltak, akik nem kedveltek, akiknek az érdekeit sértettem. Nem lehet mindenkinek megfelelni. Sajnos nem néztem oldalra és hátra kellő időben” – utalt Prukner Nagy Tamás korábbi nyilatkozatára, aki azt mondta, hogy jobb lett a hangulat a csapatnál a szakember távozása után.

„Sok időt töltöttünk el Tamással együtt. El kell mondanom, hogy Kubatov úrral úgy egyeztünk meg, amikor távozom, akkor a stábom is követ. Most mégis azt kértem, hogy maradhassanak. Ezek után mélyen a lelkembe gázolt, nem tartom helyénvalónak a nyilatkozatát. Lelkileg nehéz volt, amikor a hét második felében jöttek a nyilatkozatok. Nem bántam meg semmit, ha most kérnének meg, akkor is elvállalnám a Ferencváros irányí­tását” – jelentette ki Prukner, aki hozzátette, egy ideig marad Budapesten, aztán szeretne kimenni külföldi csapatokhoz tanulni.

(Az nso.hu, az nb1.hu, a Sport TV, a Ferencváros és a Haladás hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ