2005.IX.3. VB selejtező, Magyarország – Málta: 4-0

A magyar labdarúgó-válogatott magabiztos, 4-0-ás győzelmet aratott Málta felett a Szusza Ferenc Stadionban rendezett világbajnoki-selejtezőn, amelyen Lothar Matthaus szövetségi kapitány Buzsáky Ákos személyében újoncot is avatott.

A magyarok a mostani siker révén továbbra is veretlenek a Megyeri úti arénában, illetve Málta nemzeti csapata ellen.

Vb-selejtező, 8. csoport:

Magyarország-Málta 4-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 6000 néző, v.: Vitalij Godulian (ukrán)

Magyarország: Király – Bodnár, Juhász, Vanczák, Halmosi – Böőr (Huszti 58.), Takács Á., Hajnal – Gera (Buzsáky 76.) – Torghelle, Kenesei K. (Rajczi 69.)

Málta: Haber – Pullicino, Wellman, Said, Scicluna (Zahra 55.) – Mattocks, Briffa, Woods, Grima (Sammut 66.) – Cohen (Ciantar 85.), Anonam

Gól: Torghelle (35.), Said (56., öngól), Takács (65.), Rajczi (85.)
Sárga lap: Takács (44.) illetve Haber (36.), Pullicino (43.)

24. perc: Briffa passzolt középre két védő között Woodshoz, aki 17 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, de Király biztosan védte a lövést.
35. perc: Halmosi 23 méteres bombája elakadt Torghellében, aki miután megszelidí­tette a labdát, okosan a jobb alsó sarokba helyezett az elfekvő kapus mellett (1-0).
45. perc: Böőr 16 méteres bombája a keresztlécen csattant.

54. perc: nagyszerű labdát kapott a 16-os jobb oldalán Torghelle, aki mellel maga elé tette azt, majd telibe találta a bal kapufát.
56. perc: Böőr jobb oldali középreadását a visszafutó Said saját kapujába passzolta. Öngól (2-0).
65. perc: Takács 25 méterről bombagólt lőtt a jobb felső sarokba (3-0).
85. perc: Huszti jobb oldali szögletét Rajczi 4 méterről a jobb sarokba fejelte (4-0).

A magyar válogatott a várakozásokkal ellentétben nem ugrott neki a máltai együttesnek, amely zárt védekezésével esélyt sem adott gólhelyzetek kialakí­tására a sablonosan és elképzelés nélkül játszó hazaiaknak. Lothar Matthaus taní­tványai még csak mezőnyfölényben sem futballoztak, sőt hátul egy-egy eladott labda akár komoly veszélyt is jelenthetett volna Király kapujára, amennyiben képzettebbek és bátrabbak a vendégek.

A magyarok is kifejezetten zártan, négy védővel játszottak, a középpályások nem zárkóztak fel a támadásokhoz, í­gy elmaradtak a hazai rohamok, azonban váratlanul egy némileg szerencsés góllal í­gy sikerült vezetést szerezni a szünetre.

A hazaiak sokkal agilisabban és jobb felfogásban kezdték a második félidőt, í­gy hamar bebizonyosodott, hogy zavarba hozható a máltai védelem. A sok helyzet nem is eredményezhetett mást, mint újabb két magyar gólt, amely megnyugtatóvá tette az előnyt, egyúttal eldöntötte a találkozó kimenetelét. Ezt követően sem vett vissza a tempóból a Matthaus-csapat, de a biztos vezetés szülte könnyelműbb megoldások miatt már csak egyszer rezdült meg a vendégek hálója.

Az első félidőben rossz felfogásban játszott a magyar válogatott, s az akkor mutatott teljesí­tmény kevés lesz szerdán a svédek ellen, ugyanakkor a második félidei produkció már biztató lehet a jövőre nézve, hiszen sok lehetőség akadt a hazai csatárok előtt, amelyből hármat ki is használtak.

Az állás:

1. Horvátország 19 pont/7 mérkőzés
2. Svédország 18/7
3. Magyarország 13/7
4. Bulgária 8/7
5. Izland 4/8
6. Málta 1/8

Nyilatkozatok:

Lothar Matthaus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: “Gratulálok a csapatnak. Úgy érzem, ma végre egymásra találtak a válogatott játékosai és a szurkolók, ugyanis az egész mérkőzésen nyújtott produkciónkkal kiszolgáltuk közönségünket és ilyen arányban is megérdemelten nyertünk. Örülök, hogy kétgólos előny birtokában sem álltunk le. Mindent sikerült megvalósí­tanunk, amit elterveztünk.”

Horst Heese, a máltai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: “Eleve tudtuk, hogy mi vár ránk, azaz hogy esélyesebb a magyar csapat, és a második hazai gól után már nem tudtuk tartani a tempót. Az első félidőben azonban jól játszottunk, még ellentámadásokra is futotta az erőnkből, mí­g a második játékrészben teljesen felőröltek bennünket. A magyarok minden tekintetben jobbak voltak.”

*

20050905-valogatott-takacsakosA magyar válogatott Málta elleni 4-0-s győzelméből Takács Ákos igazi bombagóllal vette ki a részét. Játékosunk tétmérkőzésen először volt eredményes a felnőttek között.

Hány gratulációt fogadtál szombat este óta?
– Nem is tudom, sokat. Ezek azonban nem nekem, hanem a csapatnak szólnak, hiszen a lényeg nem az, hogy Takács Ákos milyen gólt lőtt, hanem, hogy nyert a válogatott. Azt persze nem tagadom, hogy az önbizalmamnak jót tett ez a találat.

Minek köszönhető, hogy a válogatottban bátrabban játszottál, mint a mögöttünk lévő bajnoki fordulókban?
– Egész héten remek hangulatban készültem, illetve készültünk a meccsre, és ez felszabadulttá tett. Felszabadultabbá, mint a bajnokikon.

A világbajnoki részvételért a válogatottnak valamennyi meccsét nyernie kell, éppen ezért érdekes, amit mondasz, hiszen a nemzeti csapatnál legalább akkora az eredménykényszer, mint a Ferencvárosnál.
– Ez igaz, ám a közvélemény elvárásai ellenére sem érzek nyomást. Valamennyien tisztában vagyunk a csoport állásával, illetve a soros mérkőzés, mérkőzések jelentőségével, mint ahogy azzal is, hogy a szurkolók győzelmet várnak tőlünk. Nem szeretnénk csalódást okozni, a nagy bizonyí­tási vágy pedig olykor kapkodást eredményez, ám azt hiszem, ez érthető. Ugyanakkor – mint az a Málta elleni találkozón is megmutattuk – képes a csapat túllépni az elvárás okozta izgalmon. A szurkolókhoz hasonlóan mi is azt szeretnénk, ha Magyarország ott lenne a VB-n, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a realitásról, az pedig jelen pillanatban az, hogy két együttes, a svéd- illetve a horvát nemzeti együttes is nálunk előnyösebb pozí­cióban van. A mi feladatunk az, hogy olyan eredményt érjünk el az előttünk álló mérkőzéseken, hogy a VB-részvételünk ne rajtunk múljék.

A szerdai, svédek elleni meccstől mit vársz? Illetve mit várhatnak tőled a szurkolók?
– Azt nem í­gérhetem, hogy hasonló gólt szerzek… Persze mindenki szeretné magából a lehető legtöbbet kihozni – í­gy vagyok ezzel én is – , nem az a fontos, hogy én hogy játszom, hanem, hogy a magyarok ünnepelhessenek a végén, és ezzel életben tartsuk annak esélyét, hogy Magyarország ott legyen a világbajnokságon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ