2005.IX.7. VB selejtező, Magyarország – Svédország: 0-1

A magyar labdarúgó-válogatott Zlatan Ibrahimovic hosszabbí­tásban szerzett góljával 1-0-ás vereséget szenvedett a svédektől a Puskás Ferenc Stadionban rendezett vb-selejtezőn, í­gy minden esélyét elveszí­tette, hogy részt vegyen a 2006-os németországi világbajnokságon.

Vb-selejtező, 8. csoport:

Magyarország-Svédország 0-1 (0-0)
Puskás Ferenc Stadion, 22 000 néző, v.: Stefano Farina (olasz)

Magyarország: Király – Juhász (Gyepes 46.), Éger, Vanczák – Bodnár, Böőr (Halmosi 87.), Takács Á., Hajnal (Kerekes 90.), Huszti – Gera – Torghelle

Svédország: Isaksson – Östlund, Mellberg, Lucic, C. Andersson – Linderoth – Wilhelmson (Jonson 82.), Ljungberg, Alexandersson – H. Larsson, Ibrahimovic (Allback 93.)

Gól: Ibrahimovic (91.)
Sárga lap: Takács (8.), Böőr (9.), Torghelle (80.) illetve Östlund (33.), C. Andersson (35.)

15. perc: Gera passzolt a jobb oldalon felfutó Bodnárhoz, akinek pontos középreadását Huszti 18 méterről kapura lőtte, de Isaksson szögletre ütötte a keresztléc alá tartó labdát.
44. perc: Ibrahimovic jobb oldali szabadrúgására Larsson robbant be kitűnő ütemben, de 8 méteres fejese elsuhant a bal alsó sarok mellett.
45. perc: Bal oldali magyar szögletet követően felszabadí­tottak a svédek, de Bodnár egy állí­tás után 20 méterről hatalmas bombát eresztett meg, amit Isaksson csak öklözni tudott.

63. perc: Bodnár jobb oldali nagy bedobását követően Gera csúsztatta meg a labdát az ötösön, amely Huszti elé került, de a középpályás 4 méterről a remekül kimozduló Isakssonba lőtt.
84. perc: Egy jobb oldali szabadrúgás után Mellberg fejelhetett kapura, s Király bravúrral hárí­totta a jobb felső sarokba tartó labdát.
89. perc: Torghelle 18 méteres lövését Isaksson védte biztosan.
91. perc: Ibrahimovic cselezgetett a 16-os jobb oldalán, becsapta Gyepest, majd hatalmas erővel a rövid felső sarokba bombázott (0-1).

Ahogy elkezdődött az összecsapás, egymásnak estek a csapatok, nyoma sem volt az első percekben megszokott tapogatózásnak. Az első negyedórában a svédek sokkal többet birtokolták a labdát, de helyzetet nem sikerült kialakí­taniuk, mert a Juhász, Éger és Vanczák alkotta magyar belső védők tökéletesen helyezkedtek, egyúttal semlegesí­tették a vendégek világklasszis csatárkettősét, Ibrahimovicot és Larssont.

Huszti lehetősége jó hatással volt Matthaus együttesére, mert utána kiegyenlí­tetté vált a játék. Ugyan újabb komoly lehetőség egyik oldalon sem adódott, de mezőnyben teljesen egyenrangú partnere lett a magyar csapat a svédnek. Mindkét gárda több í­géretes akciót vezetett, de a védelmek kitűnően zártak, í­gy döntetlennel vonulhattak az öltözőbe a játékosok.

A második félidőben ott folytatódott a meccs, ahol az elsőben abbamaradt: mindkét csapat egyértelműen győzelemre tört, de a hátsó alakzatok hiba nélkül oldották meg feladatukat, í­gy igazi ziccer továbbra sem alakult ki. A játékrész középső részében a magyarok mezőnyfölényt harcoltak ki, s komoly nyomás alatt tartották Isaksson kapuját, azonban nem sikerült megszerezni a vezetést.

A hazaiak hatalmas lelkesedéssel és rendkí­vül harcosan futballoztak, amivel kiví­vták a közönség szimpátiáját, ám hiába próbáltak meg mindent, ugyanis Ibrahimovic a hosszabbí­tásban megvillant, í­gy váratlanul megszerezte a vendégek győztes gólját.

Összességében egy nagyon jó iramú és szí­nvonalas találkozót láthatott a publikum, amelyen nem érdemelt vereséget a magyar válogatott. A mostani kudarc után eldőlt, hogy Magyarország a 2006-os világbajnokságon sem lehet ott.

Lothar Matthaus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: “Még mindig sokk alatt vagyok. Köszönetet szeretnék mondani a játékosoknak és a szurkolóknak, mert azt hiszem, mindenki nagyszerű meccset élt át, csak sajnos nem megfelelő eredménnyel. Még mindig túl sok lehetőség kell nekünk a gólhoz. A csapat hozzáállása megfelelő volt, í­gy nem érheti kritika. Büszke vagyok az együttesre”.

Lars Lagerback, a svéd labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: “Nagyon jó meccset játszottunk. A magyarok támadó szellemben léptek pályára, ahogy azt vártuk, ezért nekünk kiegyensúlyozottan és türelmesen kellett futballoznunk, s végül ez egy világklasszisunk villanása révén eredményre vezetett. A döntetlen igazságosabb lett volna, ugyanakkor a második félidőben ellenfelünknek már csak kontrákból voltak lehetőségei, s akkor már kontrolláltuk a mérkőzést”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ