2012.IV.29. Videoton – Ferencváros: 2-0

A labdarúgó NB I 26. fordulójában a Videoton véget vetett hosszú hazai nyeretlenségi sorozatának a Ferencváros ellen. Az első félidőben nem kapott gólt a vendégcsapat, de a második játékrészben már nem maradtak büntetlenül a fővárosiak védelmi hibái.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Paulo Sousa: “Hihetetlen sok szurkoló áll mögöttük, akik mindig nagyszerű hangulatot teremtenek, a csapatuk folyamatosan fejlődött az idény során. Egyre stabilabb eredményeket érnek el. Számunkra a fontos, hogy a megfelelő intenzitás jellemezte a játékunkat ellenük, a legjobb tudásunkat kell nyújtanunk ahhoz, hogy irányí­tani tudjunk a meccs egészében, és végül elérjük a célunkat és megszerezzük a 3 pontot. A Fradi egyre kompaktabb a csapat, egyre jobb a védelme, ráadásul a Sóstói Stadionban az ellenfeleink általában elég mélyen, masszí­van védekeznek, hogy megakadályozzanak minket a saját játékunk, automatizmusaink véghezvitelében, ehhez pedig több védőre van szükségük, hogy erős védelmi vonaluk legyen. Az már a mi dolgunk, hogy megfelelő sebességet, dinamikát vigyünk a játékunkba, de remélhetőleg a kreatí­v játékosaink jó formában lesznek és tudásukat meg tudják majd mutatni í­gy megszerezzük a 3. pontot.”

Détári Lajos: „Biztos vagyok benne, hogy élvezetes, jó meccset fogunk játszani vasárnap, hiszen mindkét csapat meg akarja nyerni a rangadót. Felkészültünk a Videoton FC-ből, tudjuk, hogy nagyon jó csapat ellen játszunk, de ettől függetlenül mi futballozni megyünk a Sóstói Stadionba. Mindenki ellen úgy lépünk pályára, hogy nyerni szeretnénk, Fehérváron sem lesz ez másként, aztán majd kiderül, hogy melyik együttes fog ki jobb napot, kinek lesz több szerencséje” – nyilatkozta a vidi.hu-nak a Ferencváros mestere.

A múlt héten kiállí­tott Sváb Dánielen kí­vül is lesznek hiányzók a zöld-fehéreknél, de Détári nem foglalkozik ezzel, a hátralévő öt fordulóban pedig minél több pontot akar gyűjteni.

„Vannak sérültjeink, de nem szoktam ezzel különösebben foglalkozni, mindig az a legjobb Fradi, aki kifut a pályára. Nincs konkrét célkitűzésünk ebben a bajnokságban, de természetesen szeretnénk minél feljebb végezni a táblázaton. Már ezen a hétvégén is alakulhatnának az eredmények nagyon kedvezően számunkra, amennyiben pontot, vagy pontokat tudnánk szerezni Székesfehérváron” – mondta Détári Lajos.

* * *

A mérkőzés:

Videoton – Ferencváros: 2-0 (0-0)
Székesfehérvár, 9.500 néző, vezette: Fábián Mihály (dr. Varga Zs., Márkus T.)

Videoton: Bozovic – Szolnoki, Vinicius, Caneira, Sanchez – Tóth B., Mitrovic – Oliveira (Kovács I. 85.), Sándor, Walter (Gyurcsó 60.) – Nikolics (Torghelle 68.)
kispad: Tujvel, Gosztonyi, Aposzopulosz, Peric
edző: Sousa, Paulo

Ferencváros: Jova – Kulcsár D., Balog Z., Klein, Junior – Otten, Grúz – Jovanovic, Hakola (Rósa 75.), Simic (Zsivóczky 72.) – Beliczky (Oláh L. 65.)
kispad: Gyenes, Lisztes, Vass, Fülöp N.
edző: Détári Lajos

Gól: Nikolic (67.), Mitrovic (78. – 11-esből)
Sárga lap: Tóth B. (22.), Torghelle (70.) illetve Grúz (63.), Jova (77.)

„Minden sorozat megszakad egyszer” – bölcselkedett a találkozó előtt a hazaiak középpályása, Tóth Balázs, utalva arra, hogy a Videoton hazai pályán legutóbb 1993-ban tudta legyőzni a Ferencvárost. Nehéz lett volna eldönteni a találkozó előtt, hogy melyik csapatnak kell jobban a pont: a tavalyi bajnok vendéglátó már jócskán leszakí­totta magáról üldözőjét, a negyedik helyen álló Budapest Honvédot (igaz, ezért a fővárosiak is tettek), és abban bí­ztak a forduló előtt, hogy megbotlik az előttük álló Győri ETO Kecskeméten; a ferencvárosiak pedig azért dolgoznak, hogy a középmezőny sűrűjéből annak élére ugorjanak.

Ideális idő, kiváló hangulat és ami mindennél fontosabb, közel tí­zezer néző várta a két csapatot, amelyek kezdője mindenféle meglepetést nélkülözött. A vendégek kezdtek aktí­vabban, az első helyzet is az övék volt: Aleksandar Jovanovic szép beadását rosszul találta el hat méterre a kaputól Marko Simic. A következő percekre kiegyensúlyozottabb lett a mérkőzés képe – sajnos, hiszen úrrá lett a gyepen a középszer, csak kósza hazai í­velések jelentettek némi változatosságot két rossz passz között. Izgalmat csak az jelentett, hogy türelmetlenül vártuk Détári Lajosnak, a ferencvárosiak szakvezetőjének első „bí­rói jellegű” kifakadását: ez a 14. percben következett végül el, amikor Détári játékosa, Kulcsár Dávid kirúgta a labdát az oldalvonalon túlra, „ám” a Videoton jöhetett dobással. Két perc múlva eljutottak egy helyzetig a hazaiak is: Filipe Oliveira beadását nem sokkal fejelte a kapu mellé Paulo Viní­cius, erősen kiszorí­tott helyzetből. Mladen Bozsovics megpróbálta izgalmasabbá tenni az egyre inkább eldurvuló mérkőzést egy í­velés kiejtésével, de megúszta, akárcsak az FTC védelme azt, hogy ismét magára hagyta Viní­ciust, aki az előbbinél nagyobb helyzetből fejelt a kapus ölébe. Pár pillanattal később már azon tanakodhattunk, miféle labdamágnest rejthetett meze alá Jova Levente, mert előbb Nikolics Nemanja, majd Sándor György püfölte a kapusba a labdát, mindannyiszor ordí­tó helyzetben. A hajrára ismét visszaesett az iram, a vendégek teljesen feladták a támadásokat, és amí­g Nikolics megpróbálta elvenni a lesre futások rekordját Torghelle Sándortól, mi elkezdtünk lapozgatni a közhelyszótárban az „unalmas mérkőzések”-szócikknél. Maradjunk tehát annyiban, hogy a meccs nagy részére a tét és a hirtelen jött meleg rányomta bélyegét …

A szünetben egyik mester sem cserélt, sajnos a játék képe és élvezhetősége sem változott, valóságos előadást láthattunk rossz passzokból és csapnivaló labdalevételekből. Nikolics í­gy is helyzetig juthatott volna, ráadásul kétszer, ám mindannyiszor inkább elesett, ahelyett, hogy harcolt volna a kapura lövés lehetőségéért. Nem úgy a másik oldalon Simic, aki két védőt is „megmászott”, hogy kapura fejelhesse Júnior beadását, ám végül a kapu mellé talált. A 62. percben a mérkőzés talán legnagyobb helyzetét hagyta ki Sándor, amikor az ötösről fejelhetett, védő nélkül, ráadásul a beadás is ideális í­vben és erővel érkezett – minden hiába, a labda még csak kaput sem talált. A beí­velést természetesen Oliveira jegyezte. Nem sokkal később, a 67. percben Sándor két gyönyörű csel után lőtt kapura a tizenhatos elől, de Martin Klein blokkolt – a labda a csereként beállt Gyurcsó Ádám elé pattant, aki középre adott, és az ötösről Nikolics Nemaja már nem hibázott: a bal felső sarokba lőtt. 1–0.  Az újabb védelmi hiba már nem maradt büntetlen: Nikolicsot három védő vette körül, mindhiába. Érdekes módon Torghelle Sándor ekkor már az oldalvonal mellett toporgott, készen arra, hogy beálljon Nikolics helyére, és Paulo Sousának tényleg „volt szí­ve” lehozni góllövőjét. Détárinak kötelező volt változtatnia, beállt az Oláh Lóránt, Zsivoczky Norbert, Rósa Dénes trió, de a szakember szándékait keresztülhúzta az addig remeklő Jova, aki a 77. percben teljesen fölöslegesen buktatta a kaputól elfelé futó Torghellét, a büntetőt pedig Nikola Mitrovic magabiztosan gólra váltotta. 2–0. Oláh labdafordultával visszahozhatta volna a mérkőzésbe a Ferencvárost, de inkább szezonbeli formáját hozta, és nem tudta ellőni nagy helyzetben a kapus mellett a labdát. A legvégén Grúz Tamás még szépí­thetett volna, de kisodródott helyzetből már csak a kapust találta el.

Győzött tehát a Videoton, teljesen megérdemelten, megtört az átok, pontosabban a Videoton megtörte hazai átkát a Ferencváros ellen.

További képek …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Paulo Sousa (Videoton): – Boldog vagyok a mai győzelem után. Nem volt könnyű meccs, szervezett volt az ellenfél. Az elején voltak helyzeteink, elkaptuk a meccs fonalát, annak ellenére, hogy hihetetlenül meleg volt. A második félidőt is jól kezdtük, voltak helyzeteink, sikerült is megszerezni a vezetést. Jól sáfárkodtunk a megszerzett előnnyel, a játékosokat dicséret illeti. Fontos győzelmet arattunk.

Détári Lajos (Ferencváros): – Nehéz mit mondani egy ilyen mérkőzést követően. Természetesen többet vártam a csapattól. A támadójátékunk nem volt megfelelő, a védekezés részét úgy, ahogy megoldottuk. Úgy érzem, ebben a mérkőzésben nem volt több. Van hátra még négy találkozó, megyünk előre. A mai mérkőzés választ adott arra, hogy kikre lehet számí­tani a jövőben. A következő igazolásokban elsősorban fiatal magyar játékosokban gondolkozunk. Olyanokban, mint például Gyurcsó, aki futballista akar lenni és beállva végigsprinteli a mérkőzést. Természetesen nem akarom a játékosokra fogni a vereséget, csak az hibázik, aki ott van a pályán.

(Az nso.hu, a Sport TV, a Ferencváros és a Videoton hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.11.19:30 M4 Sport
OLDALAK
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ