1994.IX.7. EB selejtező, Magyarország – Törökország 2-2

1994.IX.6. Utánpótlás EB- és Olimpiai selejtező, Magyarország – Törökország 2:1

A szerdai Magyarország – Törökország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a két ország olimpiai válogatottja kedden találkozott az Üllői úton. Akárcsak a felnőtteknek, Dunai Antal legénységének is ez volt az első tétmérkőzése.

Magyarország – Törökország 2-1 (1-0)
Üllői út, 4000 néző, V: Smolik (fehérorosz)

Magyarország: Sáfár – Hrutka – Molnár Z., Mátyus – Forrai, Szanyó, Sándor T. (Dienes 46.), Pető Z. – Dombi, Herczeg M. (Horváth F. 77.), Egressy

Törökország: Goksel – Metin – Senol, Alpay – Hakan, Serkan (Celil 71.), Ismet, Cengizhan (Okan 81.), Atakan – Sertan, Oktay

Gól: Egressy (46.), Szanyó (76. – 11-esből) illetve Sertan (50.)
Sárga lap: Molnár Z. (57.), Forrai (88.) illetve Hakan (30.)
Jók: Molnár Z., Pető Z. illetve Sertan

A vendégek kezdték bátrabban és lendületesebben a mérkőzést, és csaknem vezetéshez is jutottak. Egy szöglet után Serkan kapáslövése alig szállt fölé. A folytatásban a magyarok vették át az irányí­tást, ám ez csak meddő mezőnyfölény kiharcolására volt elég. A törökök visszahúzódtak saját térfelükre, s gyors megugrásokkal kí­sérleteztek. Egy ilyen kontratámadás végén a bal oldali beadás üresen találta a kapuval szemben érkező Oktayt, aki azonban nem találta el a labdát. Egy perc múlva Cengizhan 25 méteres bombája szállt kevéssel mellé. Továbbra is a törökök voltak kapura veszélyesebbek. Előbb Serkan emelt százszázalékos helyzetben mellé, majd Sáfár jó kifutása mentette meg a magyar kaput a góltól. Miközben a vendégek számos helyzetet elpuskáztak, a magyarok első gólszerzési lehetőségükből vezetéshez jutottak. Herczeg iramodott meg a bal oldalon, a felezővonalon a középre érkező Egressy elé tálalt, aki egy pillanatig kivárt, majd a kapus hasa alatt a hálóba gurí­tott (1-0).

Szünet után hamar kiegyenlí­tettek a törökök. Egy jobb oldali beadásra Sertan robbant be a tétovázó védők közül, s közelről a hálóba lőtt (1-1). Az egyenlí­tő gól után alaposan visszaesett az iram, a törököknek láthatóan megfelelt a döntetlen, mí­g a magyarok nem tudtak újí­tani. Csapkodó, sok hibával tarkí­tott játék alakult ki egészen a 75. percig. Ekkor Forrai szöktette hosszú labdával a jobb oldalon Dombit. Az apró termetű debreceni csatár rárajtolt a labdára, a 16-oson belül még elérte, majd átesett a kivetődő kapuson. A megí­télt 11-est Szanyó úgy lőtte a hálóba, hogy a labda a kapus kezét is érintette (2-1). A hátralévő időben már csak az eredmény tartására ügyelt a magyar válogatott, amely a hajrában egy-két gyors ellentámadásból növelhette volna előnyét. A győzelmet azonban í­gy is sikerült megszerezni, és ez a legfontosabb. A csapat játékát tekintve azonban lesz még munkája Dunai Antal szakvezetőnek.

Dunai Antal: – Egy fizikailag és technikailag nagyon jó török csapatot sikerült legyőznünk, amely jobban hozzá van szokva az ilyen mérkőzésekhez, mint a magyar válogatott. Éppen ezért nagyon értékes ez a győzelem. Köszönjük a közönség lelkes buzdí­tását.

*

A kétfrontos magyar-török labdarúgó párharc második felvonásaként a két ország A-válogatottja találkozott Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a Népstadionban a 3. csoport első találkozóján. A hazai együttes kispadján Mészöly Kálmán ült, aki harmadik alkalommal vállalta el a nemzeti tizenegy irányí­tását. Mészöly tartotta magát az előzetesen megadott kezdőcsapathoz, török kollégája viszont több helyen is változtatott a tervezett összeállí­táson.

Magyarország – Törökország 2-2 (2-0)
Népstadion, 20 000 néző, V: Pairetto (olasz)

Magyarország: Petry – Telek – Lipcsei, Mészöly – Kozma, Halmai, Détári, Urbán, Duró (Bánfi 62.) – Kiprich (Wukovics 68.), Kovács K.

Törökország: Engin – Gökhan (Arif Erdem 46.) – Recep, Bülent – Ilker, Ogün, Ogüz, Ertugrul (Abdullah 87.), Tugay – Hakan Sükür, Orhan

Gól: Kiprich (3.), Halmai (45.) illetve Hakan (67.), Bülen (71.)
Sárga lap: Urbán (73.) illetve Tugay (36.), Ogün (37.), Ertugrul (52.)
Jók: Petry, Mészöly, Urbán illetve Ogüz, Orhan

Gyors magyar góllal kezdődött a mérkőzés. A 3. percben Lipcsei indí­totta Kozmát a jobb szélen, az újpesti középpályás átí­velt a bal oldalon helyezkedő Kiprich-hez, aki 11 m-ről a kapu bal oldalába fejelt (1-0). A gól után két gyors török helyzet következett, a 6. percben Ilker került gólhelyzetbe, de 5 m-ről sem tudott a kapuba találni. A 7. percben Hakan lőhetett közelről kapura, de Petry bravúrral védett. A 10. percben Duró végezhetett el szabadrúgást a 16-os jobb sarkáról, de az Kiprich-ről kipattant. Kicsit visszaesett a találkozó irama, a magyarok megpróbálták tartani a labdát, a törökök pedig a felállt védelem ellen nem tudtak érvényesülni, és egyre idegesebben játszottak. A 36. percben Tugay kapott sárga lapot Kiprich felvágásáért, majd a 37. percben Ogünnek is felmutatták a sárga kártyát. A 45. percben Kozma végzett el szabadrúgást, a törökök nem tudtak felszabadí­tani és Halmai 14 m-ről nagy gólt lőtt a bal felső sarokba (2-0).

A szünetben Fatih Terim török szövetségi kapitány cserét határozott el, a védő Gökhan helyett a támadó Arifot küldte pályára.

A fordulás után továbbra is a magyar csapat irányí­totta a játékot. A legveszélyesebb Urbán próbálkozása volt, 17 m-es lapos lövése alig kerülte a jobb alsó sarkot. A másik oldalon Hakan ugrott ki a védők közül, de a kivetődő Petry mellett nem érte el a labdát. Mészöly Kálmán is cserélt, a sérült Duró helyett Bánfi állt be. Egy-két erőtlen török támadás után a 67. percben kihagyott a magyar védelem. Egy középre í­velt labdára csak Hakan mozdult, és 14 m-ről a kapuba bombázott (2-1). A szépí­tés után Mészöly második cseréjét is kihasználta, Kiprich helyett Wukovics lépett pályára. A magyaroknál még tartott a gól okozta sokk, amikor egyenlí­tettek a vendégek. Egy baloldali szögletre középen az előrehúzódó Bülen érkezett, és Petryt megelőzve az ötösről a hálóba lőtt (2-2). Az újabb vendéggólt követően is támadásban maradtak Hakanék, a magyar csapat nem tudta megtartani a labdát. A 82. percben még Urbán került gólhelyzetbe, 17 m-ről próbált átemelni az ötösön álló kapuson, de a labda fölé szállt.

Kis túlzással álomkezdést produkált az újjászervezett magyar válogatott. Kiprich egy nagyszerű góllal megszerezte a vezetést, és a folytatásban is a magyarok irányí­tottak, néha szemre is kimondottan tetszetősen játszottak. Ebben az időszakban a vendégek nem találták a felállt védelem ellenszerét, sok egyéni hiba jellemezte támadásaikat, és gyakran szabálytalankodtak. Jókor jött Halmai szép találata, hiszen megnyugtató előnnyel térhetett pihenőre a magyar csapat. Úgy tűnt, Mészöly Kálmánnak a közönséget is sikerült visszahódí­tania, a több mint 20 ezer néző végig biztatta Détáriékat, húsz perc után pedig már a szövetségi kapitány nevét skandálta.

A lendület azonban a második félidőben csak tí­z percig tartott, ezt követően feljöttek a törökök. Hakan szépí­tése után még magához sem tért a magyar csapat, már ki is egyenlí­tett a vendég válogatott. Nem jöttek be Mészöly Kálmán cseréi sem, a csapat, amely már zsebében érezhette a győzelmet, képtelen volt újí­tani a lelkes törökökkel szemben. így a jó rajtot jelentő győzelem helyett mindössze egy pontot tudott szerezni az együttes.

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Mészöly Kálmán, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Megpróbáltunk alaposan felkészülni az ellenfélből, amely, minden túlzás nélkül mondhatom, minden idők legjobb török válogatottja. Az első félidőben nagyszerű játékot produkáltunk, és 2-0 után nem számí­tottam rá, hogy feljönnek. Hatvan percig, az első török gólig jól játszottunk, és talán szórakoztattuk egy kicsit a közönséget is. Sajnos, az egyenlí­tés után nem volt olyan játékos a csapatban, aki összefogta volna a társaságot. A győzelem kicsit bearanyozta volna a jövőnket, bár nem történt volna lényegi változás, de lökést adhatott a folytatáshoz. A kedvemet nem veszí­tettem el, tovább kell dolgoznunk. Kicsit azért örülök, hogy nem vereséggel rajtoltunk.

Fatih Terim, a török válogatott szövetségi kapitánya: – Két ellentétes félidőt láthattunk. Az elsőben sok hibát követett el csapatom, ezért hátrányba kerültünk. A szünetben változtattam a felálláson, erősí­tettük a védelmet és minden kockázatot vállaltunk, hogy elkerüljük a vereséget. Úgy érzem, akár a győzelmet is megszerezhettük volna. Nyerni jöttünk Budapestre, de a mérkőzést látva elégedett vagyok a döntetlennel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ