Tudja-e, hogy…

TUDJA-E, HOGY …


A magyar labdarúgó válogatott is részt­ vett a Margit-hí­d avatásán (1949. november 20.) Kocsisék az elsők között mentek át az új hí­don. Délután pedig rúgtak egy „ötöst” az olimpiai bajnok svéd válogatottnak!

*

A klubunk szomszédságában levő „NÉPLIGET” elnevezésű Metró állomá­son – a megfelelő szí­nhatásra való tö­rekvés mellett – a zöld és fehér szí­n az uralkodó, s ez nem a véletlen műve: fiatal munkatársunk MAGYAR ZOL­TÁN annak idején ötletétől vezérelve, végigjárta az illetékes szerveket „szí­ne­inkért”.

*

1906-ban csőnadrág, nagykarimájú kalap volt a divat. A tehetősebb fradisták konflison, szivarfüstöt eregetve mentek a Soroksári úti meccsekre.

*

1906-ban a Soroksári úti pályán egy Manglitz bomba fején találta az egyik gyereket, és a szó szoros értelmében fradistává ütötte. A kisfiúból később dr. Melly Béla lett, aki orvosa majd ügyvezető elnöke is volt a klubnak…

*

1911-ben amikor az FTC hazajött dicsőséges angol—német portyájáról, nagy tömeg várta a csapatot a Keleti pályaudvarnál. A nagy ünneplésben egyik játékosunk, Weinber bőröndje eltűnt. Egy lelkes szurkoló kapta fel és vitte Weinber lakására, hogy a kedvencnek ne kelljen cipekedni …

*

1936 nyarán külön Fradi strand volt! A klub a lágymányosi NTE strandot tagjai és szurkolói részére bérbe vette. Az akció nagy deficittel zárult, mivel ezen a nyáron rendkí­vüli hideg, esős, szeles idő volt…

*

1931 őszén a három nagy proficsapat: a Hungária, a Ferencváros és az Újpest tartalékjátékosaiból vegyes-csapatot verbuváltak. A csapatot pedig lila—zöld—kék 11-nek nevezték. Az egyik mérkőzésüket Pozsonyban a város csapata ellen játszották. A 3:3-as döntetlen úgy alakult ki, hogy a jogtalan 11-est a derültség fokozására a kapussal rúgatták a pozsonyiak. A Fradiból ekkor Amsel, Bukovi és Szedlacsik játszott. Szedi két góllal járult a „pontszerzéshez”

*

1927-ben az URAK—FTC amatőrbajnoki mérkőzésen a két csapat játékosai nemzeti szí­nű karszalagban játszottak. így kí­vántak adózni az I. világháborúban elesett újpesti játékosok emlékének.

*

A negyvenes évek második felében is működött egy érdekes klub, a Pad FC. Nevét onnan kapta, hogy játékosai — többnyire erzsébetiek — esténként az Erzsébet tér padjain tereferére gyűltek össze. Ez volt a „klubházuk” . . . 1948-ban a Fradi is játszott velük egy barátságos mérkőzést. A lelkes erzsébetiek nehezen adták meg magukat, az FTC Kocsis és Surányi góljaival csak 2 :1-re győzött.

*

1947-ben volt Fradi „A”-közép is! Vezetőik: Szabó Géza, Pálfi Aladár, Horváth Emil voltak. Az A-közép az 1947-es Húsvéti torna győztes Fradinak a szép játékért ezüstserleget adományozott.

*

A Fradi az 1947-es mexikói portyáról nem csak sikerrel tért haza. A játékosok hoztak egy kölyöktigrist és három kis kaméleont, amit a Budapesti Állatkertnek küldtek ajándékba.

*

Régen a nagy sportegyesületeknek törzskávéházuk volt, sokszor nem is egy. Néhány törzshely: Széchenyi kávéház (FTC), Kristály kávéház és Terézvárosi Kaszinó (MTK), Magyar Világ Kávéház (MAC), Simplon Kávéház (Intézők, bí­rók).

*

Az első „válogató” jellegű találkozó 1897. május 9-én a Millenárison volt a BTC két csapata között. Ekkor szemelték ki azt a tizenegyet, amely a Viennával mérkőzött volna (a mérkőzés egyébként elmaradt). A BTC két csapata közül a kék-fehérben játszók 5:0-ra győztek a piros-fehérek ellen. A vesztesek közül később sokan az FTC alapí­tói lettek: Weisz, Coray, Sturza fivérek, Malaky fivérek.

*

… 1968 szeptember 11-én játszották le az 1967/68-as VVK döntőt (FTC — Leeds United 0:0), de előtte egy nappal már megkezdődtek az 1968/69-es VVK mérkőzések! (Wacker Innsbruck – Eintracht Frankfurt 2:2)

*

Horváth Ferenc, egyesületünk tagja volt az első magyar játékvezető, aki külföldön mérkőzést vezetett: Cricketter — Wiener FC (Bécs, 1903).

*

Az elsőosztály legjobb góllövői cí­men 1921. február 28-án jelent meg először hivatalos góllövő lista a Nemzeti Sportban. Külön kiemelve hozták a mérkőzések góllövőit. A Kik lőttek ma gólt? rovat í­gy kezdődött: MTK – Törekvés 7:0. Góllövők: Schlosser 4, Molnár 2, Orth. FTC — MAC 5:0. Góllövők: Nikolsburger 2, Schwartz, Kertész, Wiener II.

*

1956-ban a Népstadionban a Kinizsi – RC Lens mérkőzést ünnepélyes keretek között rendezték. A kezdőrúgást Micheline Presle, a Budapesten tartózkodó francia film-szí­nésznő végezte. „Hálából” a Kinizsi csatárok hét góllal terhelték a francia csapat kapuját. A mieink 7:0-ra győztek!

*

1904 novemberében az FTC egyik bajnoki mérkőzését (FTC — Főv.TC 5:2) az akkori szövetségi kapitány Stobbe Ferenc vezette. Közmegelégedésre bí­ráskodott …

*

1950-ben Szabadságharcos Kupa néven villámtornát rendeztek az FTC (akkori nevén ÉDOSZ) az MTK, a Honvéd és a Dózsa részvételével. A tornát jobb gólarányával a mi csapatunk nyerte. A bevételt pedig egy Újpesten felállí­tandó szabadságszobor létrehozására fordí­tották.

*

Katona Sándornak több mint egy évvel az átigazolása után még mindig a Honvéd neve szerepelt minősí­tési könyvében. Annak idején a Ferencváros elmulasztotta bevezetni a névváltozást. Ez egy FTC – Tatabánya tartalékbajnoki mérkőzés alkalmával derült csak ki. 1967-ben Katona már az FTC bajnokcsapatában szerepelt – ezt százezrek látták! Csak hát a minősí­tési könyvben…

Összeállí­totta: Nagy Béla, 1980 – 1982.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ