1905.III.5. MAC – FTC 0:2

Mai mérkőzések. A Ferenczvárosi Torna-Club ma a Magyar Athletikai Clubbal játszik a margitszigeti sporttelepen. Mindkét csapatnak csatársora kiváló, a védelemben M. A. C. mindenesetre előnyben van s ha még tekintetbe vesszük a pályát, mely a M. A. C.-nak mindenesetre jobban konveniál, a sárga-kékek győzelme nincs kizárva. A Ferenczvárosi T. C. csatársora egységesebb és kapu előtt nagy erélyt és határozottságot tanúsí­tott eddigi matchein. A M. A. C. gyors csatárai nagyon könnyen lefuthatják a F. T. C. lassú védőjátékosait s ily módon elért goalok révén szerezhetik meg maguknak a győzelmet. A match d. u. 3 órakor kezdődik. A F. T. C. II.—M. A. C. II. csapatai d. u. 1 1/2 órakor játszanak a margitszigeti sport-telepen.

(Sport-Világ, 1905. március 5.)

Vasárnapi mérkőzések. A Margitszigeti Sporttelepen a MAC.—FTC. mérkőzés lesz. A két csapat eddigi találkozásainál a FTC. még mindig megőrizte veretlenségét. Most azonban a MAC. hatalmasan megerősödött csapattal kitűnő formában néz a mérkőzés elé, de a FTC. nem kevésbé megerősödve áll ki, igy ez a mérkőzés a tavaszi szezon egyik legerősebb küzdelme lesz. A csapatöszszeállitások a következők lesznek:

MAC. (kék-sárga): Terrai II.—Veres, Kelemen—Meleghy, Mészáros, Bayer—Medgyessy, Fitt, Vangel II., Vince, Schaffer.
FTC. (zöld-fehér): Fritz—Berán, Ullerich—Gorszky, Bródy, Lissauer—Braun, Weisz, Pokorny, Pákay, Takács.

A szövetségi dijért: A második csapatok az első csapatok előtt fognak mérkőzni, kivéve a MAC. II.—FTC. II. mérkőzést, mely vasárnap délelőtt lesz a Margitszigeten.

(Nemzeti Sport, 1905. március 5.)

1905. március 5., 15:00, Margitsziget, MAC — FTC 0:2 (0:1)
vezette: Moór Jenő (MAFC.)
MAC: Janisch — Kelemen, Veres — Bayer, Mészáros, Meleghy — Schaffer, Vincze, Vangel, Kitt, Medgyessy
FTC: Fritz — Berán, Ullerich — Gorszky, Bródy, Lissauer — Scheibel, Weisz, Pokorny, Deutsch, Takács
Gól: Lissauer (10.), Deutsch (84.)

FTC.—MAC. 2:0. Gyors, változatos s elejétől végig nyilt mérkőzésben állott szemben a két csapat a Margitszigeten A FTC. nem igen érezte Braun hiányát, Scheibel—Weisz képezték meglepő ügyes összjátékuk révén támadásuk föerejét A balszárny összjátéka gyengébb volt, de Takács egyénileg érvényesült. A csapat ereje, lelke, mindene a kitűnő halfsor, melynél jobb, egyenletesebb Budapesten nincs. Még társai között is kivált Bródy. Neki köszönhető, hogy a különben gyenge hátvédek folyton tiszta labdát kapva, megállták helyöket.

A MAC. halfsorát a csatáraik lábaihoz adott pontos s lapos passzok tekintetében messze felülmúlták. A MAC.-nál Bayer volt egyedül méltó ellenfelük; kitűnő jatéka a jól helyezkedő Veres-sel együtt teljesen ellensúlyozta az ellenfél veszélyes jobbszárnyát. Mészáros magas labdáival nem támogatja elég hasznosan a csatársort. Itt a szélsők tüntek ki s bár a támadás Borbás gyors labdavitelét, s pontos beadásait nagyon nélkülözte, a helyét betöltő Schaffer jó munkát végzett. A három középső csatár sokat lőtt elég élesen s hogy majd mind közvetlen a gerenda mellett süvitett el, abban a pechnek is némi része volt. Kelemen gyenge volt s Janisch bizonytalanul védett. A két csapat a következő összeállí­tásban játszott:

FTC. (zöld-fehér): Fritz — Berán, Ullerich — Lissauer, Bródy, Gorszky — Takács, Deutsch, Pokorny, Weisz, Scheibel.
MAC. (kék-sárga): Janisch — Kelemen, Veres — Bayer, Mészáros, Meleghy — Schaffer, Vincze, Vangel, Kitt, Medgyessy.

Heves irammal kezdi a mérkőzést a FTC. s már a 4-ik percben kornert ér el, amelyet a 10-ik percben még egy követ. Ezt újra kornerra védik; ezt Takács, Lissauer-hez rúgja, ki váratlanul kapásból egy védhetetlen gólt lő. E váratlan eredmény felrázza a kék-sárga csatárokat, akik most már gyakorta veszélyeztetik az ellenkaput, amelyet nem egyszer csak a szerencse ment meg a góltól, de Fritz is derekasan védett. Változatos játék után 1:0-val végződik az első félidő.

A második félidőben nem változik a kép. A játék kaleidoszkopszerűen hullámzik egyik kaputól a másikig; most már a MAC. többet támad, viszont a FTC. majd minden támadása komoly veszélyt jelent, mert Janisch biz nem egyszer könnyelműen véd. Viszont a MAC.-csatárokat üldözi a balszerencse s nem egy védhetetlennek látszott lövés süví­t a kapu mellett vagy fölött el. FTC. a 39-ik percben szigorí­tott szabadrúgást nyer, melyet Berán hosszú rúgással a kapu elé küld, hol Deutsch góllá értékesiti. A hátra levő időben MAC. támad, de siker nélkül.

Biró: Moór Jenő (MAFC.) volt.

Szövetségi dij. MAC. II.—FTC. II. 4:1. Igen szép, változatos játék után biztosan győz a MAC. Félidő 1:0 FTC. II. javára. A második félidőben az FTC II. nem bí­rta a tempót. Biró: Moór Jenő (MAFC.).

(Nemzeti Sport, 1905. március 12.)

A F. T. C. a margitszigeti sporttelepen játszott a M.A.C.-al. A F.T.C. bár győztes maradt, nem mutatkozott sokkal erősebbnek ellenfelénél. Daczára annak, hogy a M. A. C. Borbás gyors labdavitelét s a védelemben Oláh nyugalmát erősen nélkülözte, méltó ellenfele volt az Ezüst-Labda védőjénék. Csapatából messze kimagaslott Bayer játéka, kinek a védelemben csakis Veres volt méltó párja. A csatársorban Vincze kitűnt agilitásával. Medgyessy szokott jó volt, Schaffer kielégí­tette a hozzá fűzött várakozásokat. Janisch bizonytalan védései a kapuban a védelemnek nagyobb munkát adtak, mint az ellenfél csatárai. Kelemen gyenge volt, a középcsatárok sokat lőttek s szépeket, de mind a kapu mellé. A ferenczvárosi csapat lelke a pompás halfsor, mely pótolja a backek gyengeségét s e mellett a csatársort is gyönyörű lapos labdákkal képes táplálni. A támadás jobbszárnya: Scheibel—Weisz itt-ott Blazsek-stylű összjátékot produkált. A baloldalú Takács egyénileg tűnt ki. Fritz kitünően védett a kapuban. Csatár- és halfsor igen szép összjátéka például szolgálhat bármely csapatunknak.

F. T. C. I. — M. A. C. I. 2:0. F. T. C. erős irammal kezd s 10 perczig lélekzethez sem engedi jutni ellenfelét. 3 kornert ér el ezalatt. A harmadikat a mezőny közepe felé rúgja Takács s a neki futó Lissauer erős lövéssel 30 m.-ről a kapu sarkába rúgja. Meglepő lövés, védésről szó sem lehetett. Az atléták összeszedik magukat, jobb szárny akczióba lép s Medgyessy hosszú lövése a gerendára esik s újabb lövését Fritz bravúrral védi. Pár perczre rá Vincze kivédhetetlennek látszó goalja süví­t el ép a gerenda fölött. Közben Scheibel—Weisz vezetésével a zöld-fehér csatársor is felnyomul, de Bayer és Veres figyelme nem engedi a veszélyes Weiszt lövésre. Lissauer roppant éles és lapos lövése a kapu mellé megy. A M. A. C. balszárnya nehezen kap lábra, mert Mészárosnak rosszul adott magas labdáit Schaffer nem képes jól átvenni. Végre Vincze segélyével áttöri a ferenezvárosi védelmet, de alig pár méterről Schaffer a kapu fölé lő.

A második félidőben a M. A. C. kerül fölénybe. Schaffer belejön a játékba, de szépen beadott labdáját Fitt a kapusnak rúgja. A segélyével kiszabadult Vinczét az utolsó pillanatban 5 m.-el a kapu előtt fogja le Ullerich. F. T C. is felnyomul a halfsor segélyével s Janisch bizonytalan védései következtében többször fenyegeti veszedelemmel ellenfele kapuját, de Bayer pompás helyezkedésével ment. Az utolsó perczben Meleghy faultját megtorló szabadrúgás Deutsch révén meghozza a második goalt. Moór Jenő (M. A. F. C.) kitűnő s erélyes biró volt.

Szövetségi dij. M. A. C. II. — F. T. C. II. 4:1. Az atléták szépen és biztosan játszottak.

(Sport-Világ, 1905. március 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ