1908.IX.8. FTC – Wiener SC 5:1

Nemzetközi football-mérkőzés. Az őszi labdarugó idény megnyitó mérkőzése szeptember 8-án Kisasszony napján lesz a Thököly-uti millennáris pályán. E megnyitó mérkőzés már is sok érdekességgel fog szolgálni a football mérkőzés türelmetlenül várakozó közönségre, amennyiben Wien egyik legjobb csapata, a tavaszi saisonban oly szenzációs eredménynyei szerepelt Wiener Sport Club, melynek egyedül sikerült csak a Wiener Athletikai Clubot legyőzni, mérkőzni fog az ez évben kontinentális csapatoktól veretlen Ferencvárosi Torna- Clubbal. A FTC. a mérkőzés komolyságára való tekintettel a legkomolyabb készültséggel fogja várni méltó ellenfelét. Mindkét csapat a tavaszi összeállí­tásban áll ki és igy a legérdekesebb és izgalmakban gazdag mérkőzésre van kilátás.

Az első nemzetközi mérkőzés kedden délután fél 4 órakor lesz a Wiener Sport Club és a Ferencvárosi Torna Club között a millennáris versenypályán. Előzőleg a FTC II.—33-as FC II. játszanak.

(Pesti Hí­rlap, 1908. szeptember 2.-8.)

1908. szeptember 8., 15:30, Millenáris, FTC – Wiener SC 5:1 (2:1)
vezette: Fehéry Ákos (BTC)
FTC: Dobronyi — Rumbold, Kucsera — Weinber, Brody, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler
Wiener SC: Donhard — Gross, Fekete — Sax, Dick, Wackenreuther — Mayringer, Müller, Neubauer, Schmieger, Nafé
Gól: Koródy (3., 48.), Weisz (37.), Schlosser (53.), Schlosser vagy Koródy (68.) illetve Dobronyi (43. – öngól)

FTC.—Wiener Sport Club 5:1. (Millenáris) Lezajlott immár az első őszi nemzetközi mérkőzés is, mindjárt a magyar footballsportra értékes győzelmet hozva, amennyiben a Ferencvárosi Torna- Club kiváló csapata könnyen, imponáló fölénynyel győzte le Bécs egyik elismert legjobb csapatát, a Wiener Sport-Clubot. A FTC. kezdettől fogva nagy fölényben volt, ami a Bécsieket annyira meglepte, hogy az egész mérkőzés alatt deprimálva játszottak. A második félidő elején ugyan a vendégcsapat próbálkozik helyzetén javí­tani, de mikor a 3-ik percben Schlosser a 3-ik gólt belövi: ismét kedvüket vesztve játszanak; innentől kezdve FTC. teljesen uralja a helyzetet, a bécsiek csak nagy ritkán jutnak veszélyesebb támadáshoz. A két csapat a következő volt:

FTC.: Dobronyi — Rumbold, Kucsera — Weinber, Brody, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler.
WSC.: Donhard — Gross, Fekete — Sax, Dick, Wackenreuther — Mayringer, Müller, Neubauer, Schmieger, Nafé.

A bécsi csapatban Fekete, Dick, Mayringer és Schmieger játszottak jól, a magyar csapatban Rumbold, Bródy, Gorszky, Schlosser és különösen Korody vannak máris jó formában.

A FTC. csapata egészében még nincs természetesen teljes kondí­cióban. A védelemben a halfsor igen erős, de Kucsera a hátvédsorban nem elég rutinirozott, az ő oldalán jutottak a bécsiek a kitűnő Mayringer révén leginkább támadáshoz, a csatársorban Korody és Schlosser talán veszélyesebbek, mint azelőtt; kiszökéseiket kölcsönösen igen leleményesen intézik és viszik keresztül. Weisz csak néha, szól bele a kombinációba, mig a két szélső igen gyengén statisztál. A bécsiek minden kombinációképességét megtörte a FTC. határozott, gyors fellépése, úgy hogy erről a részről kialakult támadást, ami legalább sikerült lövéssel végződött volna, alig láttunk.

A bécsi csapat, mint mindig, ezúttal is nagyon szimpatikus hatást tett a szép számú közönség soraiban, a FTC. szép játéka pedig lelkesedéssel töltötte el azt.

FTC. kezd, rögtön támad s már 3. percben Schlosser leadásából Korody gólt lő, de Schlosser következő suttja gól mellé jut. Bécs offside támadására, Korody érvénytelen offside gólt lő, következő lefutását pedig a kapus menti (15 p.). Bécsiek támadását Rumbold teszi ártalmatlanná. A 26. és 34-dik percben FTC. kornert rúg, majd a 37-ik percben a 3-ik kornert Weisz gólba fejeli. Mayringer gurí­tott labdáját Dobronyi könnyen védi ki. Schlosser által kidolgozott támadást Weisz hibázza el, Mayringer lefutását pedig Schmieger hagyja kiaknázatlanul. 43 p.-ben Bécs kornert rúg, amit a magyar kapus a szembesütő naptól zavartatva a gólba üt, ezzel megszerzi Bécs egyetlen gólját. Félidő 2:1.

Bécs lassú iramban támad, de csak kornert ér el (2 p.). Korody—Schlosser áttörik az ellenfél védelmét s megszerzik a 3-ik gólt. (3 p.). FTC. támad továbbra is, majd Bécs center csatára szabadul ki, de Dobronyi kifutással bravúrral ment. A 8-dik percben már ismét Schlosser szökik el a labdával s 4-szer juttatja a labdát az ellenfél hálójába. Schmieger révén WSC. ellentámadásba megy át, de FTC. kapus biztosan véd. FTC. heves támadását Weisz fejezi be, rosszul irányí­tott lövésével. Bécs jobbszélsőjének befutása kornert hoz (17 p.), a zöld-fehérek gyengén védekeznek, de gól nem esik. Weisz—Szeitler befutását Schlosser gólba vágja. (23 p.). Most rövid időre Bécs támad s kornert ér el (25 p.). A további küzdelem már eldöntött mérkőzési képét mutatja s céltalan rugdalódzásból áll.

Bí­ró Fehéry BTC.

FTC. II.—33 FC. II. 2:1. Nemzetközi mérkőzés előtt. Biró Weisz (MTK.).

(Nemzeti Sport, 1908. szeptember 12.)

A keddi ü n n e p n a p legjelentősebb mérkőzése a szezon első külföldi csapattal való mérkőzése, a FTC—WSpC találkozása volt. A FerenczvárosiTC a szezon elején máris imponáló formát mutatott s fölényes győzelmet aratott a bécsiek felett. Bár csapata Fritz és Manglitz helyén tartalékokkal állott ki, ennek daczára oly szép összjátékot, ügyes kombinációkat mutatott be, minőt a múlt szezon végén láttunk és szoktunk meg tőle. A barátságos mérkőzések során a Törekvés, a szintén első osztáfyu Typographiát győzte le szép- gólaránnyal.

FTC —WSpC 5:1. Nagyszámban megjelent közönség előtt, kellemes őszi időben játszotta a FTC idei első. fővárosi mérkőzését a millenáris pályán. A csapat eme szereplése is bebizonyitotta, hogy jelenleg alig van jobb csapatunk nála. Oly lelkes játékmodort, ügyes egyéni és összjátékot más csapatnál ritkán láthatunk. A bécsi csapaton látszott, hogy tréning nélkül állott ki, a csapat tagjai is mind fizikumra, mind pedig játéktudásra, sokkal gyengébbek a FTC legénységénél. Mindazáltal néhány igen szép támadást láttunk tőlük, melynek leszerelése erős munkát adott a magyar-csapatnak.

A mérkőzés lefolyása a következő volt: FTC kezd s mindjárt a WSpC térfelébe tereli a játékot és Schlosser révén mar a 2-ik perczben gólt ér el. Bécs erélytelen támadását FTC hamar visszaveri. Korody veszélyes lefutását a bécsiek szépen védik, ugyancsak leszerelik Schlosser támadását is. A WSpC sikertelen támadását újból a magyarok veszélyes ostroma követi. A 31-ik perczben FTC kornerhez jut, de nem tudja góllá értékesiteni, a 33 ik perczben beadott kornerével ellenben sikerül második gólját elérni. Bécs erre erélyesebben kezd játszani, de a trenirozatlan csapaton a fáradság jelei mutatkoznak. A jobbszélső gyenge lövését Dobronyi kivédi. Csakhamar ismét saját térfelükbe szorulnak a bécsiek, de Schlosser remek beadását Weisz elhibázza. Bécs a 41-ik perczben kornert ér el, a szépen beadott labdát maga Dobronyi segí­ti kapujába. Az utolsó perczekben Kucsera (FTC) durva faultja veszélyesnek látszó büntetőrugást eredményez.

A második félidő elején FTC kissé lanyhábban játszik s í­gy a WSpC-nak alkalma nyí­lik többször jutni aa magyar kapu elé. Mindjárt a 2-ik perczben kornert érnek el. Korody azonban hamarosan megszerzi a labdát s lefutja az ellenfél védelmét, védhetlen éles gólt lő. Néhány percz múlva Korody egy szép labdát hibáz, majd Bécs kerül frontba, de lövésüket Dobronyi ártalmatlanná teszi. A Schlosserhez került labdát ez a 8-ik perczben a bécsi kapuba rúgja. Változatosan folyik ezután a játék, bár a magyarok fölénye most is szembetűnő. A 21-ik perczben Szeitler szép beadását Korody kapásból a gólba juttatja. A bécsiek kornere, majd büntetőrugása sikerrel nem jár; Korody lefutását azonban leszerelik, Rónai pedig a kapu mellé lő. A 41-ik perczben még egy kornért ér el a FTC, de góllá már nem tudja értékesiteni.

Biró Fehéry Ákos (BTC) a tőle megszokott preczizitással bí­ráskodott.

(Sport-Világ, 1908. szeptember 13.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.11.19:30 M4 Sport
OLDALAK
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ