Bajnoki beharangozó: A Győri ETO-t fogadjuk

Kilencvenhárom éves múltra tekintenek vissza a két klub dí­jmérkőzései. A Fradi vidéki ellenfelei közül a Győrrel játszotta a legtöbb bajnoki mérkőzését.

A két csapat 133. (az Üllői úton az 52.) bajnoki mérkőzése következik. Ez történt a múltban.

1922. április 23-án találkozott először a két együttes egymással Magyar Kupa mérkőzésen (ez volt az FTC első vidéki csapat ellen ví­vott kupatalálkozója), melyet Schwarz 4, Ivanovszky 2 és Göbl góljaival 7:0 arányban nyert meg. Az első bajnoki mérkőzésre még 15 évet várni kellett.

A Győr csapata 1937. november 28-án látogatott először az Üllői útra. Rauchmaul Emil együttese í­gy állt fel: Háda – Tátrai, Korányi – Magda, Sárosi III., Lázár – Táncos, Polgár, Sárosi, Toldi, Gyetvai. A Fradi Sárosi és Toldi 2-2 valamint Polgár góljaival 5:1-re lelépte a győrieket.  A tavaszi visszavágón Toldi ismét eredményes volt, í­gy a fővárosi zöld-fehérek ha nehezen is, de ezúttal is begyűjtötték a két bajnoki pontot.

A negyedik bajnoki összecsapás pillanatai (1945. november 18. Üllői út, Ferencváros – Győri ETO 6:0)

Az első vendéggyőzelemre 15 évet kellett várni a győri hí­veknek. 1951. márciusában már elvittek ugyan egy pontot, de másfél év múlva már nem elégedtek meg ennyivel. 1952. november 8-án 4:0 arányban múlták felül a Bp. Kinizsit az Üllői úton. Ez a két csapat történetének legnagyobb különbségű győri sikere a fővárosban (a győriek az utolsó tí­z percben háromszor is gólt szereztek).

A legnagyobb gólkülönbségű FTC győzelem még négy évvel korábban, 1948. november elsején született az Üllői úton, ahol a Henni – Rudas, Szabó – Kéri, Csanádi, Lakat – Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor összeállí­tásban pályára lépő csapat Deák és Kocsis 5-5, Szabó egy, valamint két öngóllal (Gőcze és Nagy) 13:0-ra lépte le a Vasas ETO csapatát.

Az ötvenes években a Győri Vasas három alkalommal is tudott győzni az Üllői úton, két hazai siker (további két “hazai” siker született a Megyeri úton és a Népstadionban is) mellett. Utóbbi helyszí­nen 1955-ben született a legnagyobb különbségű FTC-győzelem: Bp. Kinizsi – Győri Vasas 6:1 (a végeredmény már 45 percnyi játék után kialakult, a második félidőben Dalnoki 11-est is hibázott).

A hatvanas években az Üllői úton rendezett mérkőzéseket megnyerte a Fradi, viszont 1963 őszén éppen a Győri Vasas ETO csapatának “nyerték meg” a bajnokságot Fenyvesi doktorék. 1964-től közel tí­z éven át a Népstadionban kerültek rendezésre a fővárosi bajnokik, ahol tí­z mérkőzésből öt “hazai” sikerrel, kettő döntetlennel zárult. 1966 szeptemberében nyertek először a vendégek a Népstadionban (a mérkőzés 5. percében Fenyvesi dr. megsérült a győriek 85 percen keresztül emberelőnyben játszottak és Keglovich góljával elvitték a két pontot).

A hetvenes évek első felében kétszer is győztesen távoztak a Stadionból a Rába-partiak, de az évtized második felében már nem távoztak bajnoki pontokkal az Üllői útról.

A nyolcvanas években négy győzelem és négy döntetlen mellett két vereség volt a mérleg hazai pályán. Az 1981/82 és 1982/83 évi szezonokban feledhetetlen párharcokat ví­vott a két együttes a bajnoki cí­mért, de mindkét szezon végén a győriek örülhettek, a kispadon egy egykori FTC játékossal, Verebes Józseffel. 1982. november 7-én találkozott utoljára a két csapat a Népstadionban, ekkor a győriek 3-0-ra verték Hannich két és Burcsa góljaival Novák Dezső csapatát.

A kilencvenes években öt győzelem mellett négy döntetlen és két vereség született.

A 2000-es évekre vált nyomasztóvá a Fradi fölénye. A tizenhárom Üllői úton rendezett találkozóból kilencet Lipcseiék nyertek meg, viszont 2010 szeptembere óta rendre ponttal távozik az ETO a fővárosból. Az utolsó Fradi siker óta két döntetlen (2-2, 1-1) született az Albert stadionban, aztán a Puskás stadionból ismét elrabolt egy pontot (1-1) a Győri ETO.

A két csapat eddigi utolsó bajnoki mérkőzésén 1-0-s ferencvárosi siker született Győrben Busai Attila góljával.

A Ferencváros bajnoki örökmérlege a Győri ETO ellen:

201415_19_ETO

Mérkőzésszámok, góllövők, edzők:

A két zöld-fehér csapat bajnoki mérkőzésein Lipcsei Péter szerepelt a legtöbbször a Ferencváros csapatában, 28 alkalommal (az Üllői úton 14-szer).

Az ETO elleni képzeletbeli góllövőlistát Albert Flórián vezeti 15 góllal (7-et a Népstadionban szerzett), mí­g az Üllői úton Deák “Bamba” volt a csapat legeredményesebb játékosa, 7 lőtt góllal.

Három ferencvárosi játékos, Kocsis, Deák és Szabó Ferenc is öt gólt tudott elérni egy mérkőzésen a Győr ellen. Szabó 1974. szeptember 25-én a 6-1-es K.O. alkalmával szerzett öt gólt, mí­g a Kocsis – Deák páros a 13-0-s mérkőzésen talált be. Mindannyian az Üllői úton voltak eredményesek. A Népstadionban Albert “csak” háromig jutott 1965. augusztusában a 6:2-es FTC győzelemmel végződött találkozón.

A Ferencváros kispadján Dalnoki Jenő ült a legtöbb alkalommal, tizenötször.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Ha jòl megfigyeltem, akkor a Gyôrel a Fradi viszonya a mùlt években inkí bb rosszabbult, mint javult volna.

    Tévedek, ha Leonardo lí btörését a Gyôri eggyüttesel hozom kapcsolatban ?

    Aztí n, mintha lanyhult volna egy kicsit a légkör.

    A Fradi meg a Gyôri pí lyí t is tulajdoní ban vehette, mikor épült a Stadionja.

    Nagyra becsülöm, hogy a Fradi akkor (zöld szemüveggel szemlélek ?) nem adta vissza a lí btörést, és mégis sportszerû pròbí lt lenni, még akkor is, mikor vele nem voltak az az ellenfelei.

    Gondolom, ezekbôl a dolgokbòl nem maradtak meg mí r több mint csak egy pí r rossz emlékek. Minden esetre a Gyôrre ez a sportszerûség több hatí st gyakorolt, mint bí rmilyen reví ns is tehetett volna.

    Azòta a Gyôr bí r megmaradt egy kemény, de sportszerûbb ellenfélnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ