Magyar Kupa beharangozó: Bp. Honvéd

W_honved-ftcA két csapat 15. MK mérkőzése következik. Az örökmérleg Fradi-fölényt mutat, de selejtező-mérkőzést még nem nyertek a zöld-fehérek Kispesten. Ez történt a múltban.

1931. december 13-án találkoztak először a csapatok az első számú honi kupasorozatban. A 100%-os bajnokság évében Szedlacsik két gólja hamar eldöntötte a mérkőzés sorsát, aztán “lanyha iramban játszották végig a mérkőzést.”

1933. február 12-én “A csodaszép dugók versenyt fütyültek a csí­pős széllel”, azaz: Ferencváros – Kispest 8:1. A Fradi részéről Takács II 4, Kohut 2, Táncos ill Kovács János volt eredményes, mí­g a kispestiek gólját Steiner szerezte 6:0-s állásnál.

1979-ben két mérkőzésen dőlt el a továbbjutás. Az Üllői úton 4-1-es zöld-fehér siker, Kispesten 1-1-es döntetlen született, í­gy 5-2-es összesí­téssel Nyilasiék jutottak az elődöntőbe (a két kupameccs között a bajnokságban is a Fradi bizonyult jobbnak 2-0-val).

1983. április 6-án 2-2-re álltak a csapatok a rendes játékidő után (a Fradiból Nyilasi duplázott), majd a hosszabbí­tásban sem esett gól. A továbbjutás a 14. tizenegyes-párbaj után dőlt el (12-11) a végül döntőbe jutó Bp. Honvéd javára (három nap múlva Nyilasi és Pölöskei góljaival 2-1-es zöld-fehér siker született a bajnokságban). A két meccsnek Pölöskei Gábor volt az egyik főszereplője: a kupameccsen Ő hagyta ki a büntetőt, majd a bajnokin Ő lőtte a győztes gólt.

1985. április 10-én sokáig a Fradi vezetett Szabadi góljával Kispesten, de a hazaiak előbb egyenlí­tettek, végül Détári góljával a győzelmet is megszerezték, í­gy ők jutottak tovább, majd nyerték meg a sorozatot a dr. Lakat Károly vezette Tatabánya ellen.

1989. június 14-én először találkoztak a döntőben a csapatok. A finálét Fodor Imre góljával a bajnokcsapat nyerte meg a Népstadionban.

1994 tavaszán újra a döntőben mérkőzött meg a két gárda. Az Üllői úton 3-0-lal, a Bozsik stadionban 2-1-gyel bizonyult jobbnak a Fradi, í­gy Nyilasi Tibor kupagyőzelemmel búcsúzott az Üllői úttól (és kardlapozással Kispesttől).

1995 tavaszán az elődöntőben 1-1-es döntetlen született Kispesten a mérkőzést kilenc emberrel befejező hazaiak ellen. Az üllői úti visszavágón a vendégek kerültek előnybe, de jött Kopunovic, majd Páling kétszer csengetett és 3-1 lett a meccs vége, amely döntőbe jutást ért. A Vác ellen a kupát is megnyerte Novák Dezső csapata.

1996 áprilisában a negyeddöntőben találkoztak a csapatok. A kispesti 2-2-s döntetlen utáni visszavágón a Fradi szerzett vezetést, majd a vendégek meg sem álltak négyig, í­gy 6-3-as összesí­téssel az elődöntőbe jutottak (a két kupameccs között a bajnokságban is a Honvéd örülhetett miután 1-0-ra legyőzték az ekkor még a BVSC-t üldöző, később a bajnoki cí­met megnyerő Novák-csapatot).

2004 májusában a Magyar Kupa döntőjében találkoztak utoljára a csapatok. A későbbiekben a bajnoki cí­met is begyűjtő Fradi 3-1-re bizonyult jobbnak NB II-es ellenfelénél és nyerte el 20. alkalommal a legrangosabb honi kupát.

A Ferencváros örökmérlege a Bp. Honvéd ellen a Magyar Kupában:

201415_MK_Honved

Mérkőzésszámok, góllövők, edzők:

A két csapat kupamérkőzésein Páling Zsolt lépett pályára a legtöbb alkalommal, hatszor.

A legeredményesebb játékosok: Takács II József és Nyilasi Tibor 4-4 góllal. 3 gólos: Páling, 2 gólos: Kohut, Szedlacsik, Wukovics, Kopunovic.

Edzőink közül Novák Dezső 5 alkalommal dirigálta a ferencvárosi csapatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ