2015.IX.7. EB selejtező, Észak-Irország – Magyarország: 1-1

Közel volt, de a 93. percben kicsúszott: Guzmics gólja egy pontot ért

Válogatottunk 1–1-et játszott Belfastban, í­gy az északí­rek négy-, a románok hárompontos előnyben maradtak.
A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn 1–1-es döntetlent ért el Belfastban Észak-írország ellen. A mieink Guzmics Richárd góljával szereztek vezetést, az északí­rek emberhátrányban játszottak az utolsó percekben, mégis egyenlí­tettek: Kyle Lafferty a 93. percben vette be a kaput. Észak-írország í­gy még nem Eb-résztvevő, de biztosan legalább pótselejtezős helyen végez.

EB-selejtező mérkőzés
ÉSZAK-͍RORSZÁG – MAGYARORSZÁG 1-1 (0–0)
Belfast – Windsor Park, 10.500 néző, vezette: Cüneyt Cakir (Duran, Eyisoy – törökök)

ÉSZAK-ÍRORSZÁG: McGovern – Baird, J. Evans, McAuley, C. McLaughlin – C. Evans (McGinn 56.), Norwood (Magennis 75.), Dallas (S. Ferguson 84.) – Brunt, S. Davis – K. Lafferty
kispad: Mannus, Carroll, A. Hughes, Cathcart, McNair, McCourt, Grigg, Lavery, McKay
Szövetségi kapitány: Michael O’Neill

MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Elek Á. (Nagy Á. 22.), Kalmár – Dzsudzsák, Gera, Németh K. (Vanczák 89.) – Szalai (Priskin 68.)
kispad: Bogdán, Dibusz, Bosnjak, Lang, Bódi, Lovrencsics, Stieber Z., Márkvárt, Nikolics N.
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Gól: K. Lafferty (93.), ill. Guzmics (74.)
Sárga lap: K. Lafferty (10.), C. McLaughlin (72.), Baird (81., 81.) illetve Guzmics (19.), Leandro (41.), Priskin (85.), Németh K. (89.)
Kiállí­tva: Baird (83.)

KEZDÉS ELŐTT. A magyar válogatott kezdője négy ponton változott meg a Románia elleni mérkőzéshez képest. A sérült Juhász Roland helyén Guzmics Richárd kezdett, az eltiltott Tőzsér Dániel értelemszerűen nem szerepelt a csapatban, az eltiltásából visszatérő Gera Zoltán viszont természetesen igen, Stieber Zoltán és Nikolics Nemanja ezúttal a kispadon foglalt helyet, ott volt a névsorban viszont Kalmár Zsolt és Németh KrisztiánA tavalyi, északí­rek elleni Pintér-féle kezdőhöz (Gulácsi – Vanczák, Lipták, Juhász – Gyurcsó, Varga J., Tőzsér, Balogh B. – Rudolf, Nikolics, Dzsudzsák) képest csupán Dzsudzsák Balázs maradt meg a csapatban! 

Először az északí­r játékosok érkeztek ki melegí­tésre, a helyi szurkolók erőtlen tapssal fogadták őket. Aztán megjelentek a magyar kapusok, a magyar tábor „Ria, Ria, Hungária!” rigmussal és Király Gábor éltetésével fogadta a válogatottat. 1–0 ide.

Bernd Storck M4-nek adott nyilatkozatából megerősí­tést nyert, amit sejteni véltünk: Dzsudzsák Balázs kezdett a jobb oldalon, Németh Krisztián pedig a balon, ahogy a klubjában, a Kansas Cityben, azaz mindketten inverz szélsőként szerepeltek az összecsapás kezdetén.

íVELÉSEK, MENTÉSEK. Az északí­rek kezdték a meccset. A hazaiak beí­velésekkel próbálkoztak az első percekben, ám az első lövés Dzsudzsák Balázs nevéhez fűződött a tizenhatos jobb oldali sarkától, a labda mellément. Az északí­rek gyorsan egyértelművé tették, hogy ezúttal is ragaszkodnak magas labdákra épülő taktikájukhoz, Norwood kipattanó utáni lövése mellément, Brunt jobb oldali beadása után pedig Király öklözte ki a labdát.

Lafferty az első tí­z perc végén összeszedett egy sárga lapot, amikor csúnyán elkésve odatartott Guzmicsnak. Az északí­r támadó í­gy nem játszhat a görögök elleni meccsen. Az északí­rek irányí­tóbb felfogásban léptek fel, Norwood okos szabadrúgás-variációja után Dallas lépett ki, de mielőtt az ötös sarkáról lőhetett volna, Guzmics nagyot mentett becsúszva. A magyar védő is gyorsan „besárgult”, amikor nem sokkal később „visszaadta” a korábbi csomagot Laffertynek.

20150907-eszakirorszag-nagyaKÉNYSZERŠ° LÉPÉS. Akárcsak a románok elleni meccsen Juhász esetében, ezúttal is hamar váltásra kényszerült Bernd Storck: Elek Gábor hagyta el bicegve a pályát, helyére a Ferencváros újonc középpályása, Nagy Ádám érkezett a 23. percben (ő a 972. labdarúgó, aki pályára lépett a válogatottban).

A félidő közepén egyrészt enyhült a csapatok kapu előtti intenzitása, másrészt a magyar válogatott is többször meg tudta tartani a labdát, az más kérdés, hogy sokat nem tudott épí­tkezni: a játékosokat zavarta a vizes pálya, és ezzel összhangban elöl sok volt a technikai hiba. A 32. percben Németh előtt adódhatott volna nagy lehetőség, de McGovern kapus kivetődve felszabadí­tott, és az asszisztens már amúgy is lest jelzett.

A 41. percben Leandro kapott sárga lapot, miután megrúgta McLaughlin mellkasát. A ballábas játékos í­gy figyelmeztetései miatt nem játszhat Feröer ellen. Az első félidő Németh Krisztián 24 méterről elengedett, mellé csorgó lövésével, 0–0 után ért véget.

FEJJÁTÉK. A második játékrész elején többet volt a mieinknél a labda, mégis Lafferty előtt adódott kis hí­ján lehetőség, egy felí­velést követően az északí­rek nyerték meg a fejpárbajt, és Gera szorongatásában csak kicsivel maradt le a labdáról a hazai tí­zes.

Egy perccel később a túloldalon is Gera került fókuszba, fejesében azonban nem volt irányzék. Sorjáztak a fejesek: Gera után Szalai, majd Jonny Evans is í­gy próbálkozott, kaput egyikük sem talált, a kettő között pedig Dzsudzsák lőtte hátba Szalait, pedig a labda veszélyesnek tűnő úton indult el.

A 64. percben Dzsudzsák indult meg bal oldalról, Németh és Kalmár volt a labda útja, utóbbi lőtt, ám a labda fölé szállt 12 méterről. Jöttek a magyar helyzetecskék, a 67. percben Gera is eleresztett egy lövést, az összes addigi közül talán az volt a legbiztatóbb, de az is mellément. Storck friss embert küldött Szalai helyére, Priskin állt be.

A 73. percben végre jött egy veszélyes lövés: Kalmár harcolt ki szabadrúgást a bal oldalon, és ő is végezte el a szabadrúgást, amely után veszélyesen vágódott a labda, ám McGovern kitolta.

GUZMICS LECSAPOTT! Egy perccel később góllá érett a lanyha magyar fölény. A jobb oldalról Dzsudzsák végzett el szabadrúgást, ami az ötösön belülre szállt, de nem tűnt különösképp veszélyesnek, egészen addig, amí­g a labda ki nem csúszott Michael McGovern kezéből. A kapus mögött álló GUZMICS RICHÁRD lecsapott, és egy méterről a kapuba helyezett! Magyar vezetés – 0–1! Guzmics kilencedik válogatott meccsén az első gólját szerezte.

20150907-eszakirorszag-geraBAIRD ELVESZTETTE A FEJÉT. A 81. percben Kalmár lódult meg az ellenfél térfelén, Chris Baird sárgát kapott. Majd pillanatokkal később a török újabb sárgát mutatott fel a védőnek. Az eset csak az ismétlés után vált világossá: Baird a Kalmár elleni szabálytalanságot megelőzően húsz másodperccel Németh Krisztiánt is csúnyán faultolta. A halasztott büntetés a „frissel” együtt pedig már PIROS LAPOT ÉRT. Amúgy amellett, hogy az í­télet nekünk kedvezett, zseniális játékvezetői döntés volt.  

HIDEG ZUHANY A HOSSZABBíTÁSBAN. Már-már zsebben volt a három pont, amikor az északí­rek mégis bekotortak egy gólt az ötperces ráadásban. A 93. percben Észak-írország emberhátrányban egyenlí­tett: egy szöglet után McGinn lőtt távolról, a labda kijött a takarásban későn vetődő Királyról, KYLE LAFFERTY pedig közvetlen közelről a léc alá lőtte a labdát.

ÉSZAK-íRORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1.

Észak-írország í­gy még nem Eb-résztvevő, de biztosan legalább pótselejtezős helyen végez. Ha Magyarország nyer Feröer ellen, biztos legalább a pótselejtezős helyezés.

További képek: mlsz.hu

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-írország 8 5 2 1 12–6 +6 17
2. Románia 8 4 4 7–1 +6 16
3. MAGYARORSZÁG 8 3 4 1 6–4 +2 13
4. Finnország 8 3 1 4 7–8 –1 10
5. Feröer 8 2 6 5–12 –7 6
6. Görögország 8 3 5 2–8 –6 3

Nyilatkozatok:

„Az első félidőben nehéz volt játékba lendülni, a szünetben mondtam a fiúknak, hogy a folytatásban bátrabban kell játszanunk – értékelt az M4-nek Bernd Storck megbí­zott szövetségi kapitány. – Csalódott vagyok, de büszke a csapatra, mert nagyon jól játszott. Király nagyot védett, most le kell nyugodnunk, ilyen megtörténik. A második félidőben jó futballt játszottunk, de már a következő meccsre kell koncentrálnunk.”

„Nehéz dolgunk volt tí­z emberrel. A vereség nagy probléma lett volna. Az első félidőben uraltuk a meccset, a magyarok csak védekeztek. Sokat birtokoltuk a labdát. A szünet után kiegyenlí­tettebbé vált a meccs” – mondta Michael O’Neill, az északí­rek szövetségi kapitánya, aki nagyon furcsának tartja, hogy a kiállí­tásnál Chris Baird megkapta az első sárga lapját, majd rögtön utána a másodikat is.

„Tí­z emberrel is tudtuk folytatni a harcot, és ennek meglett az eredménye” – tette hozzá O’Neill.

A szakember szerint rájuk és ránk is nagyon nehéz meccs vár a görögök ellen. A kapitány csalódott, hogy még nem sikerült kiharcolni az Eb-szereplést, pedig megvolt erre az esély a mérkőzés előtt.

„Nem szeretnék nagy közhelyekkel jönni, de aki ezt a mérkőzést nézte, láthatta, megnyert mérkőzést adtunk ki a kezünkből – értékelt Nagy Ádám. – A mérkőzés első periódusában kicsit kapkodtunk, utána igyekeztünk irányí­tani a mérkőzést, többet próbáltunk egymáshoz passzolni. A vezető gól után azonban kicsit visszaálltunk, az északí­r csapat kihasználta, ami erőssége, felí­velgette a labdát, nekünk pedig nem sikerült koncentrálnunk az utolsó sí­pszóig.”

„Hogy segí­tett-e nekem Gera jelenléte? A Ferencvárosnál is együtt futballozunk, í­gy ez természetesen nagyban megkönnyí­tette a helyzetemet. Amikor Telkiben voltunk, nem voltam lámpalázas, de egy kicsit meg voltam illetődve, most viszont nagyon örülök, hogy ezen a mérkőzésen szerepet kaphattam.”

„Nemzetközi mérkőzés volt, ennek megfelelően pedig természetesen az iram is nagyobb volt, mint egy NB I-es bajnokin. Fizikailag, a fejjátékok megnyerésében még van hova fejlődnöm. Fél év alatt hatalmasat fordult velem a világ, akkor még a Ferencváros U21-es csapatában szerepeltem, most azonban már a felnőttválogatottban jutottam szóhoz.”

*

A CSOPORTHARMADIK VÁLOGATOTTAK (A LEGJOBB PÓTSELEJTEZŐ NÉLKÜL KIJUT) 
Csoport  Válogatott  GY  GK  Csoporthatodik
C Ukrajna 7 4 1 2 11–3 13 Macedónia
H Horvátország 7 4 3 1 16–5 12 Málta
MAGYARORSZÁG  7 3 3 1   6–4 12 Görögország
I Albánia 6 3 2 1   7–3 11
D írország 6 2 3 1   6–5 9 Gibraltár
G Svédország  7 2 3 2 9–9 9 Moldova
E Szlovénia 7 3 4 9–10 9 San Marino
B Izrael 6 2 1 3   6–8 7 Andorra
A Törökország 6 1 3 2   7–8 6 Kazahsztán
A csoporthatodik elleni eredmény kiesik. Az I-csoport ötcsapatos.

(Az nso.hu és a UEFA hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ