1910.X.2. MK-döntő, MTK – BTC 3:1

SH-19101003-02-19101002

A Magyar Kupa döntője. A Magyar Testgyakorlók Köre és a Budapesti Torna Klub csapata vasárnap délután immár másodí­zben találkozik egymással, hogy megví­vja a döntő küzdelmet a Magyar Kupa első védéséért. A két csapat három héttel ezelőtt lefolyt mérkőzése 1:1 arányban eldöntetlenül végződött. Azóta a felek szorgalmasan készülődtek, hogy október 2-án olyan formát érjenek el, a mely biztosí­thatja a dí­j megszerzését. A vasárnapi küzdelem minden tekintetben méltó lesz a dí­jhoz, a mely ugyan még valóságban nincsen meg, de a tervek alapján páratlanul impozánsnak í­gérkezik. A döntő mérkőzés délután pontban félnégy órakor kezdődik. Biró: Reichard Ottó (M. A.F. K.) lesz. A Magyar Kupa óriás érdeklődéssel várt döntője előtt bajnoki mérkőzés lesz a Ferencvárosi Torna Klub és a 33-as Futball Klub között.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. október 1.)

A Magyar Kupa döntője. A Magyar Kupa döntőjéből hátralevő tí­z percet vasárnap délelőtt a millenáris versenypályán játsza le a Magyar Testgyakorlók Köre a Budapesti Torna Klub-bal. Az eredmény eddig 2:1 a M. T. K. javára, a mely valószí­nűen nem is változik, mert bajosan hihető, hogy a B. T. K. nyolc játékosból álló csapatával a rövid idő alatt eredményt tudjon elérni. A tí­z perces játékot az eredeti mérkőzésen szerepelt birónak: Reichard Ottónak kell vezetni.

*

A Magyar Kupa döntőjéből hiányzó 10 percet délelőtt 1/4 12 órakor a Millenáris-pályán játsza le a Magyar Testgyakorlók Köre és a Budapesti Torna Klub

(Budapesti Hí­rlap, 1910. november 17-20.)

1910. október 2., 15:30; november 20., 11:15, Millenáris, MTK – BTC 3:1 (2:0)
vezette: Reichard Ottó
nézőszám: 4 – 5 000
*MTK: Domonkos – Nagy F., Révész – Biró, Kürschner, Kertész III. – Sebestyén, Kertész II., Taussig, Kertész I., Farkas
*BTC: Bihary (Leitner) – Szendrő, Kőszegi – Németh, Simon, Leitner – Levák (Bihary), Dobó, Mészáros, Horváth, Bayer
Gól: Kertész I. vagy Farkas (11.), Kertész I. (86.), Révész (22. – 11-esből) illetve ? (29. – 11-esből)
Kiállí­tva: Kertész III. (?.) illetve Simon (?.), Horváth (?.), Levák (?.)

SH-19101003-04-19101002-2

Magyar kupadöntő mérkőzés. Mtk.—Btc . 2:1 (2:0). A magyar kupa első esztendejéhez a zavarok és bonyodalmak hosszú sorozatán kí­vül immár a legbotrányosabb mérkőzés is csatlakozik. Igén nehéz a történtek igaz okára rámutatni, mert tulajdonképpen minden körülmény közrejátszott abban, hogy a match vége botrányba fulladjon, A leghibásább a közönség, mely már az előző mérkőzésbe is erősen beleszólt és ezt a mérkőzést is lépten-nyomon megzavarta. Hibás nagy mértékben Reichardt bí­ró, aki eleintén erélytelenül töltötte be tiszjét, később pedig csak úgy söpörte ki a játékosokat és pedig a Btc-ból Simont, Horvátot és Levákot a Mtk-ból pedig Kertész I-et. A biró mindjárt a félidő elején elnézte illetve látta, de nem torolta meg 11-essel Révész henczét, mig ellenben egy ugyanilyen esetben a Mtk javárá 11-est í­télt. Későbben, hogy a közönségnek kedvében járjon megí­télt a Btc. javára egy 11-est, amire nem volt komolyabb ok. A játék vége előtt végre is beállt a teljes homály, és a  közönség soraiban sorra gyújtogattak gyufákat úgy hogy teljes kivilágí­tásban ragyogott az állóhely és a tribün is. A játék nem is nyerhetett igy teljesen befejezést, 10 perc játékidő még lejátszásra kerül.

A mérkőzés elején egyformán indult a küzdelem, de a Mtk. gyors és lapos passzjátékkal jobban lendületbe jön és Farkas szép góljából rugja a vezető gólt, amelyet a fentemlitett események követtek.

Normális viszonyok között a Btc. alig kerülhette volna ki a vereséget és mindenesetre kár, hogy a döntő küzdelem ily csúnyán végződött.

*

Magyar Kupa. MTK—BTC (10 perces pótmach) 1:0. A rövidtávra eddig is oly kitűnőnek bizonyult Mtk Kertész révén egy gólt ér el, melylyel a 2:1 arányban függőben maradt győzelmét megerősí­tve, most már egy évig (vagy fél évig) övé volna, ha volna — Magyar Kupa.

(Sport-Világ, 1910. október 3. & november 21.)

Csak nem akar dűlőre jutni a „Magyar Kupa” sorsa. Tavaszról őszre halasztódott a döntő mérkőzés, a szeptemberi eldöntetlen eredmény után pedig a vasárnapi BTC—MTK mérkőzés oly botrányba fult, milyennek az öreg millenáris ez ideig még nem igen volt tanúja. Igazságtalanok lennénk, ha nem keresnők az összes jelenvoltakban a skandalum okát. Hibás volt a publikum, mert állandó zajongással terrorizálta a játékosokat és bí­rót, hibásak voltak a játékosok, midőn úri ember létükre oly elí­télendően durva játékmodorhoz folyamodtak és hibázott — talán legnagyobbat — a mérkőzést vezető biró, amikor eleinte minden felett szemet hunyt, lett légyen az fault avagy hands, mérkőzés vége felé pedig — fumigálva mindent és mindenkit — hihetetlen, néha erőszakosságig menő szigorral í­télkezett. E szigor azonban érthető is. Reichard Ottónak ugyanis nincs még meg az a praxissa a bí­ráskodás terén, hogy négy-ötezer torok hangja és néhány rakoncátlankodó játékos ki ne hoznák sodrából a különben higgadtságáról közismert embert.

A mérkőzést egyébként egy állí­tólag jogosulatlan tizenegyes büntető rúgásból eredő gól miatt a BTC megóvta. Sötétség miatt néhány perccel a szabályos idő letelte előtt félbeszakadt a mérkőzés.

Magát a mérkőzést az MTK nagyon is megérdemelte. Határozottan jobb volt ellenfelénél. Különösen a támadásban fejlődött óriásit, de a védelmén sem eshetik kifogás. Egyénileg Kertész I. mellett Kürschner és Sebestyént illeti dicséret. A piros-fehérek megközelí­tőleg sem produkáltak annyit, mint például a szeptemberi eldöntetlen mérkőzésen. Csak Szendrőt és Mészárost emelhetjük ki jó játékukért, mig Simont, Horváthot és Levákot, az MTK-nál pedig Kertész III-at a fegyelmi bizottság jóakaratába ajánljuk.

*

MLSZ. Kivonat az igazgatótanács 1910. évi november 4-én tartott ülésének jegyzőkönyvéből. MTK felebbezése folytán a vonatkozó intézőbizottsági határozat megváltoztatásával 11 szavazattal 10 ellenében határozatilag kimondja a tanács, hogy a BTC—MTK között 1910 október 2-án tartott és sötétség miatt 10 perccel a rendes játékidő letelte előtt befejezett mérkőzést a Magyar Kupa döntőmérkőzésének elfogadja és a hiányzó 10 perc a bajnoki rendszabályok 7. §-a értelmében 8 napon belül pótlólag lejátszandó!

*

SH-19101121-04-19101002A Magyar Kupa döntője. MTK még egy gólt rúgott. Múlt vasárnap délelőtt játszották le a Magyar Kupa döntőjéből hátralevő 10 percet a millenáris pályán, a BTC—MAC szövetségi dijmérkőzés félidejében. MTK 10 embere ellen a BTC 8 játékosa állt ki, ezek közül is Leitner betegen, miért is a kapus szerepét töltötte be, Bihari pedig jobbszélsőt játszott. Természetesen MTK volt állandó fölényben, annál is inkább, mert hátszéllel játszottak, a Torna Club mindössze egyszer jutott komoly támadáshoz, amikor kornert ért el, melyet azonban Németh a kapu mögé rúgott. A 6. percben MTK Kertész I. hosszú, lapos lövése révén könnyen védhető gólhoz jut, néhány igen kedvező helyzetet viszont a csatárok elhibáznak. így tehát a Magyar Kupa első kií­rását 3:1 arányú győzelemmel MTK nyerte meg.

(Nemzeti Sport, 1910. október 9. & november 13., 27.)

*Dőlt betűvel az első kupadöntőn részt vett/pályára léphetett játékosok neve látható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ