2023.III.27. EB-selejtező, Magyarország – Bulgária: 3-0

Győzelem a bolgárok ellen, remekül indult az európai hadjárat!

Az első félidőben eldöntötte a mérkőzést a kiválóan játszó magyar válogatott, Vécsei, Szoboszlai és Ádám is betalált.
A magyar labdarúgó-válogatott 3–0-ra legyőzte Bulgáriát a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének G-csoportjában. A csoport másik mérkőzésén a szerbek 2–0-ra nyertek Montenegróban.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, G-CSOPORT

MAGYARORSZÁG — BULGÁRIA 3-0 (3-0)
Puskás Aréna, ~60.000 néző.
vezette: Halil Umut Meler (asszisztensek: Eyisoy, Ersoy; tartalékjv.: Kardesler; VAR: Abdulkadir Bitigen, VAR asszisztens: Kalkavan – törökök)

MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai At. – Bolla (Nego, 86.), Nagy Á. (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár Zs., 87.), Kerkez – Sallai R. (Csoboth K., 73.), Szoboszlai – Ádám M. (Varga Barnabás, 59.)
kispad: Demjén, Hegyi, Ferenczi J., Mocsi, Gazdag, Németh A., Botka
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

BULGÁRIA: Naumov – Galabov, Antov, Markov (H. Petrov, 46.) – Stojanov, Gruev (Sopov, 85.), Karabeljov (Krastev, 46.), N. Iliev, M. Petkov – Despodov (Kirilov, 57.), Delev (Rusev, 46.)
kispad: Djulgerov, Vutsov, V. Popov, P. Hristov, Jordanov, Minchev, Il. Iliev
Szövetségi kapitány: Mladen Krstajic

Gól: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (39.)

Meglepetés érte a meccsre metróval érkezőket: a Puskás Aréna környéki járatok hangfalain keresztül Marco Rossi üdvözölte az utasokat, és hangos biztatásra buzdította őket.

„Sziasztok! Marco Rossi vagyok. Szurkoljunk együtt a magyar válogatottnak ma este! Hajrá, magyarok!” – üzente magyarul az olasz szövetségi kapitány.

A Budapesti Közlekedési Központ a remek ötlet mellett sűrített járatokkal biztosította a zökkenőmentes utazást, s még így is sűrű sorokban sétáltak az emberek a stadion felé: a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőre órákkal a kezdés előtt az utolsó néhány száz jegy is elfogyott, így a Puskás Arénára a telt ház táblát ezúttal is ki lehetett volna akasztani.

Pedig az időjárás nem volt közönségcsalogató: orkánerejű szél fújt, mindenütt felborult kukák, megtépázott óriásposzter-darabok hevertek, a Keleti pályaudvar előtt lerobbant troli nehezítette az autósok haladását. Hiába mutatott öt fokot a hőmérő, a hőérzet a hivatalos adatok szerint mínusz kettőt jelzett, de hogy a magyar szurkoló nem cukorból vannak, mutatta, hogy a környékbeli vendéglátóegységek előtt így is jó néhányan hideg sört kortyolgattak. A lelátók a megszokottnál lassabban teltek meg, a drukkerek kivártak az utolsó pillanatig, ne kelljen olyan sokat fagyoskodni a csontig hatoló szélben.

A szurkolók a süvítő szél helyett vélhetően inkább a válogatott viharos kezdésében reménykedtek.

S az első tíz perc elsöprő erejű is lett!

Marco Rossi az 51. mérkőzésén tett is azért, hogy legyen lendület, ugyanis a kezdőcsapat összeállításakor ezúttal is volt váratlan húzása, az Észtország elleni csütörtöki 1–0-s győzelem után szinte mindenki biztos volt benne, hogy Vécsei Bálint a hétfői Eb-selejtezőn már nem kezd, ehhez képest az olasz tréner ezúttal is a csapatba állította.

A szövetségi kapitány ezúttal is ráérzett valamire, alig kezdődött el a mérkőzés, a Ferencváros középpályása bal oldali szögletet követően a legjobbkor volt jó helyen, és közelről a hálóba passzolta a labdát. Hat perc és negyvenkét másodperc elteltével máris az ellenfél kapujában volt a labda, ráadásul továbbra is lendületben maradt a válogatott. Szoboszlai Dominik minden labdaérintésén látszott, kivételes futballista, Bolla Bendegúz az észtek ellen érvénytelenített első válogatott gólja után ezúttal is a kapuba találhatott volna, a csütörtökön Észtország ellen győztes gólt fejelő Ádám Martin pedig távoli lövéssel veszélyeztetett.

Jól játszott a magyar csapat, hol a jobb, hol a bal szélen törtek előre a játékosok, ha pedig kellett, középen kis passzokkal futtatták meg a bolgárokat. Ilyen egyérintős támadás befejezése előtt buktatták a tizenhatos előterében Szoboszlai Dominikot, a bolgárok szövetségi kapitánya, Mladen Krsztajics nem véletlenül fogta a fejét a kispad előtt, pontosan tudta, a magyarok csapatkapitánya mesteri szabadrúgáslövő. És ez mindjárt, újólag igazolást nyert: a Leipzig játékosa elképesztő rugótechnikával lőtte a labdát a bal felső sarokba. A hazai tábor előtt összekapaszkodtak a magyar játékosok, Szoboszlai Dominik és Sallai Roland pedig a gólöröm pillanatában ismét bemutatott egy kő-papír-ollót, utalva az észtek elleni tizenegyest megelőző, utóbb rengeteget kritizált jelenetre – habár Marco Rossi (okkal) kijelentette, ilyen „játékot” nem szeretne látni a meccseken, alighanem a gól után ezt a kis csibészséget valószínűleg megbocsátotta…

Egy biztos: a magyar játékosokat képtelenek voltak tartani a bolgárok, a szünet előtti percekben a magyar csapatkapitány ismét átszlalomozott a védőkön, és bár az akciót – melynek végén egy bolgár lábon megpattant a labda – ő is befejezhette volna, Ádám Martin jobb helyzetben volt, és a támadó angyali nyugalommal, zseniálisan passzolta a labdát a hosszú, jobb alsó sarokba.

Noha a labdabirtoklás az első félidő után meglepően kiegyenlített képet mutatott, a veszélyességi mutató már jól kirajzolta a két csapat közötti különbséget, a magyar válogatott tízszer lőtt, illetve fejelt kapura, amiből hét kísérlet el is találta a kaput.

A fordulás után sem játszott rosszul a magyar válogatott, ám a mindent elsöprő lendület ekkor már nem volt jellemző rá. A háromgólos vezetés birtokában talán érthető is volt, és Marco Rossi is elkezdett cserélni, az Ádám Martin helyére beálló paksi Varga Barnabás személyében újoncot avatott. Ahogy teltek a percek, úgy laposodott el a találkozó, a mezőnyben, a kapu előtt is akadtak szép cselek, átadások, a három pont sorsa ekkorra már eldőlt. A bolgárok hitehagyottak voltak, és bár Dibusz Dénest ekkor már megtornáztatták egyszer-kétszer, érezhető volt, képtelenek visszajönni a mérkőzésbe. A szurkolókat nem különösebben zavarta a kevésbé izgalmas játék, a kapu mögötti szektor egyszerre, ütemesen ugrált, máskor Marco Rossi szövetségi kapitányt éltették a drukkerek.

A szakmai stáb mind az öt cserelehetőséget kihasználta, sőt a pályára lépő Loic Nego szinte az alapvonalról kis híján a kapuba gurította a sokak által már elveszettnek hitt labdát. Az Eb-selejtező utolsó perceiben a publikum felállva ünnepelte a válogatottat, hatvanezer magyar futballrajongó ugrált és énekelt – elnézve a nemzeti csapat hétfői s különösen az első félidőben nyújtott teljesítményét, a telt ház legközelebb is garantált!

A válogatott magabiztosan győzte le Bulgáriát, ami azért is becsülendő, mert Eb-selejtező nyitányán legutóbb negyven évvel ezelőtt, 1983 márciusában nyert a csapat, akkor Luxemburgot verte meg 6–2-re idegenben. A negyvenéves „átok” tehát megtört, de ennél is lényegesebb, hogy az első forduló erődemonstrációnak sem volt rossz, ahogyan a nemzeti csapat játszott, ahogy Marco Rossi taktikázott, több mint biztató a jövőt tekintve.

A válogatott legközelebb nyár elején játszik Eb-selejtezőt, június 17-én Montenegróban lép pályára, három nappal később pedig Litvániát fogadja. 3–0

További képek: Farkas Zsolt, mlsz.hu, nso.hu, Sportfotók

A csoport másik mérkőzésén: Montenegró–Szerbia 0–2

A csoport eddigi eredményei (március 24., péntek): Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0), Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 1 1 3–0 +3 3
3. Montenegró 2 1 1 1–2 –1 3
4. Litvánia 1 1 0–2 –2 0
5. Bulgária 2 2 0–4 –4 0

Nyilatkozatok:

„Szoboszlai Dominik, amióta a válogatottban játszik, talán most nyújtotta a legjobb teljesítményt, és a jövőben egyre inkább erre számíthatunk, hogy ő lesz majd a mérleg nyelve” – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány a bolgárok elleni siker után a csapatkapitányáról.

„Bíztam a fiúkban, hiszen láttam azt a munkát, amit a napokban végeztek, ahogy igyekeztek javítani a hibákat az észt meccs után, de magam sem álmodtam ilyen kezdésről. Az volt a tervünk, hogy az egyik oldalon mindig túlterheljük az ellenfelet, hol a jobb, hol a bal oldalon, ahol éppen érzik ennek a lehetőségét a pályán. Az első félidőben a jobb, a másodikon a bal oldalon történt meg ez inkább, de ez a játékosokra volt bízva, hol érzik ennek a lehetőségét. Szoboszlai Dominiknak és Sallai Rolandnak is megvan a szabadsága, hogy merre mozogjon, és kiválóan érzékelték ezeket a szituációkat. Ami megvolt határozva, hogy magasan letámadjuk az ellenfelet” – értékelte a mérkőzést Rossi.

Aki Ádám Martinról elmondta, megfelelő kondícióban kell lennie, be kell tartania a diétát, és folyamatosan játszania kell az Ulszanban ahhoz, hogy megfelelő formában legyen. Kilencven perceket kellene játszania az Ulszanban, ami nem is feltétlenül európai szint, amíg ez nem történik meg, nem várhatjuk el, hogy a válogatottban végigjátsszon meccseket.

„Ugyanakkor tisztában vagyok a képességeivel, hogy milyen lendületet tud adni a csapatnak, ahogy ezt Angliában is láthattuk, és nagyon örülök, hogy most két meccsen két gólt tudott szerezni. Egyenes, őszinte srác, aki nagyon megérdemelte ezt, de ezt minden játékosra elmondhatjuk, különben nem lennének tagjai a csapatnak” – fogalmazott Rossi, aki összegezte az idei két meccset is, és a folytatásról is beszélt.

„Ebben a márciusi időszakban szerencsések és ügyesek is voltunk, de Montenegró ellen mindent a nulláról kell kezdenünk. Nagyon jól emlékszem, hogy legutóbb kikaptunk Montenegróban, tudjuk, mi vár ránk, nagyon nehéz meccs lesz.”

A Nemzeti Sporttól arról kérdeztük, követi-e a statisztikákat, hogy a győzelmek számában, a bolgárok elleni sikerrel a harmadik helyre lépett előre az örökrangsorban, és faggattuk a szurkolók szeretetéről is.

„Nem tudtam, hogy a mai meccsel a győzelmek számában Mészöly Kálmánt is megelőztem, nagyon nagy büszkeséggel tölt el. Nekem nem tűnt fel, hogy az én nevemet felelgették a szurkolók, de nagyon köszönöm ezt a drukkereknek, mert ez nem mindennapi, főleg úgy, hogy a kapitány egy külföldi. Még ha nem is érzem magam itt külföldinek, talán ez az az érzelmi motívum, ami túlmutat azon, amit a pályán láthatunk” – válaszolta Rossi.

A sajtótájékoztató végén elhangzott: a csapat külön köszöntötte az öltözőben Hegyesi Lászlót, a válogatott szerelésfelelősét, aki a 100. meccsén dolgozhatott a nemzeti csapat mellett.

A bolgár válogatott szövetségi kapitánya, Mladen Krsztajics arról beszélt, nincsenek olyan szintű játékosai, mint ami ezen a szinten szükséges.

„Nekünk nincsenek topligás játékosaink, akik ilyen sebességgel képesek játszani, és több sérültünk is van, kényszerű cserékre is volt szükség. A Bulgáriában játszó játékosainknak nincs meg az a ritmusérzéke, ami ezen a nemzetközi szinten szükséges lenne, hamar kimerülnek a játékosaink ezen a szinten, ez volt Montenegró ellen is. Tehetséges, de tapasztalatlan labdarúgóink vannak, akiktől nem lehet elvárni, hogy ilyen szintű játékosokkal szemben felvegyék a versenyt. Jelenleg erre vagyunk képesek” – nyilatkozta Mladen Krsztajics.

„A magyar játékosok erős európai klubokban játszanak. Ez már nem az a válogatott, mint tíz-tizenöt éve, ez a csapat méltó ellenfele volt az olaszoknak, angoloknak is, magasabb szintet képvisel. A magyar modell számunkra is követendő lehet a jövőre nézve. Szoboszlai Dominik például topligás, magas szinten futballozó labdarúgó, de nemcsak ő, többen is ezt a szintet képviselik a magyar csapatban. Nekünk nincsenek olyan játékosaink, mint Magyarországnak vagy Szerbiának, ezt látni kell” – mondta a szakvezető, aki szerint a lehető legjobb játékosokat hívta be a bolgár válogatottba, de erre képesek jelenleg.

Vécsei Bálint:

Eb 2024: „Nevetség tárgyává váltunk Magyarországon” – bolgár sajtószemle

„Bulgária zsinórban másodszor is kikapott, a magyarok kiütöttek minket az első félidőben” – kezdte beszámolóját a sportal.bg. A népszerű bolgár oldal beszámolója a bolgár kezdőcsapatban a Montenegró elleni meccshez képest eszközölt változtatásokkal kezdődött, majd további sorokat szentelt a Puskás Aréna lelátóit megtöltő hatvanezer néző által keltett hangulatnak. A portál ezután tényszerűen beszámolt a mérkőzés történéseiről.

Ennél jó néhány fokkal szigorúbb hangnemet ütött meg a topsport.bg, amely nyíltan kijelentette, hogy a bolgár nemzeti csapat legújabb csapatépítési projektje kártyavárként omlott össze, miután Mladen Krsztajics együttese „nevetség tárgyává vált” Magyarország ellen. A beszámolót jegyző Ivajlo Dimitrov újságíró szerint a számszerű eredménynél csak az „úgynevezett taktikai innovátor” Krsztajics szövetségi kapitány által irányított nemzeti csapat „teljes káoszba fulladó játékát” volt rosszabb nézni.

Dimitrov kiemelte, hogy a szerb szakember által kidolgozott védelmi taktika már a hetedik percben csődöt mondott, valamint azt is, hogy Marco Rossi csapata már az első negyvenöt percben eldöntötte a lényegi kérdéseket. A bolgár újságíró beszámolójában emellett úgy fogalmazott, hogy a második félidőben a tempóból visszavevő magyarok így is számos gólhelyzetet dolgoztak ki, és csak Naumov kapus védései (na meg Antov tisztázása Nego helyzeténél) akadályozták meg azt, hogy a találkozó szabályos mészárlásba torkolljon.

Végül, de nem utolsósorban a telegraph.bg beszámolója azzal nyit, hogy „a magyar csapat szétszedte a bolgár válogatottat és »csak« 3–0-ra győzte le azt”. A bolgár napilap sportrovata ezután módszeresen beszámol a meccs eseményeiről, majd megjegyezte, hogy a második játékrészben az „oroszlánok” játéka feljavult, de ehhez az is kellett, hogy Marco Rossi csapata visszavegyen a tempóból.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.11.19:30 M4 Sport
OLDALAK
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ