2023.VIII.17. EKL-selejtező: Ferencváros – Hamrun Spartans: 2-1

Kettős győzelemmel, magabiztosan jutott tovább a Ferencváros

Az FTC az Európa-konferencialiga playoffkörében a Zalgiris Vilniusszal csap össze a csoportkörért.
A Ferencváros bár hátrányba került, végül 2–1-re nyert, így 8–2-es összesítéssel továbbjutott a máltai Hamrun Spartans ellen az Európa-konferencialiga harmadik köréből, a rájátszásban pedig a Zalgris Vilniusszal csap össze a csoportkörért!

Nyilatkozatok:

A Ferencváros 6–1-re nyert a Hamrun ellen Máltán az Európa-konferencialiga utolsó előtti selejtezőkörének első mérkőzésén, így a csütörtöki visszavágó formalitásnak tűnik. Az FTC-t irányító Máté Csaba így is arra számít, hogy csapata nyerni akar, főleg a Puskás Akadémiától elszenvedett bajnoki vereség után.

– Hogyan lehet motiválni ilyen eredmény után a játékosokat?
– Valóban, ez egy új feladat. Kényelmes pozícióból várhatjuk a visszavágót, de a hétvégi, Puskás Akadémia elleni vereség miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy leengedjünk. Igenis győzelmi igénnyel kell kifussunk a pályára. A játékosokat rotálni kell, mindenkinek meg kell találnia a saját motivációját. És azt is hangsúlyoztuk a játékosoknak, ne továbbjutásban gondolkodjanak, hanem győzelemben.

– Mennyire lesz felforgatott a csapat?
– A sűrű program miatt ismét vannak sérültjeink, lesz, aki a Hamrun ellen nem lesz bevethető. Rotálni muszáj, ellenkező esetben jönnek a sérülések. Látni kell azt is, hogy a válogatott játékosoknak a nyáron alig volt pihenőjük, gyakorlatilag négy-öt napot lazíthattak, máris élet-halál mérkőzéseken kellett játszaniuk. Márpedig az olyan csapatok számára, mint a miénk, a július, augusztus meghatározza a szezont.

– A hétvégi Puskás Akadémia elleni vereség után a védekezést kritizálta. Miben kell hátul javulni?
– A szurkolók támadó szellemű Ferencvárost szeretnének látni, de leginkább azt szeretik, ha nyer a csapat. Ehhez pedig sokféle út vezet. Van olyan nap, amikor hatékonyan használjuk ki a helyzeteinket, akkor hátul beleférhet a hiba. Másik napon nem lehet a védőknek belealudniuk a mérkőzésbe. Támadni szeretünk, a Ferencvárosnak ez a génjeiben van, de a siker alapja a szervezett játék.

– Az utóbbi időszakban vezetőedzőként önre irányul a figyelem. Hogyan éli meg a kritikákat, dicséreteket?
– Próbálom nem olvasni a kommenteket. Nem is vagyok fent a közösségi médiában, nem fordítok erre figyelmet. Bárkivel szívesen beszélek futballról, de a közeli barátaim, ismerőseim véleményére adok. Próbálom ezeket a tényezőket kizárni. Ismerőseim olykor mondják, mit olvastak rólam az interneten, azt szoktam válaszolni nekik, ha őket zavarja, ne olvassák el…

Luciano Zauri, a Hamrun vezetőedzője a következőket mondta.

„Az első félidőben jól játszottunk a hazai meccsen, volt egy tizenegyes, amelyet nem adtak meg, aztán következett egy húszperces rövidzárlat, ami a 6–1-es végeredményhez vezetett. Próbáljuk elfelejteni a Máltán történeteket, és próbálunk jó eredményt elérni a visszavágón. Azonban azt látni kell, hogy minden téren nagy a különbség a két klub között, történelmi szinten is, de alapvetően a már említett húszperces kihagyás döntött az első meccsen. A Ferencvárosnak nagyon gyors játékosai vannak, akik maximálisan ki tudják használni a hibákat, ebben látom a legnagyobb erősségüket.

A mérkőzés:

Európa Konferencialiga, 3. selejtező kör, 2. mérkőzés:

Ferencváros — Hamrun Spartans: 2-1 (1-1)
Groupama Aréna, 19:00. 11.375 néző.
Vezette: Georgi Davidov (asszisztensek: Venev, Mitrev; tartalékjv.: Ginchev – bolgárok)

Ferencváros: Varga Á. — Wingo (Civic, 46.), Cissé, Knoester (Abena, 74.), Pászka — Sigér, Abu Fani (Gojak, 80.) — Traoré (Lisztes, 61.), Nguen (Marquinhos, 61.), Zachariassen — Varga B.
kispad: Őri, Dibusz, Ben Romdhane, Owusu, Baráth P., Katona B.
vezetőedző: Máté Csaba

Hamrun Spartans: Marchetti — J. Mbong (Camenzuli, 38.), Bilic, Emerson, Bjelicic — Elionay (Attard, 80.), N. Krstic, Nenov (Eder, 63.), Corbolan — Montebello (Jonny, 63.), S. Paintsil (S. Borg, 80.)
kispad: Bonello, Debono, Tom, Xerri, J. Zerafa
vezetőedző: Luciano Zauri

Gól: Traoré (41.), Varga B. (69.) illetve J. Mbong (6.)
Sárga lap: — illetve J. Mbong (25.), Bjelicic (55.), Corbolan (90+2.)

Készülhet az Ekl-rájátszásra a Ferencváros! A magyar bajnok a Hamrun Spartanst – ha nehezen is, de – legyűrte hazai pályán, így kettős győzelemmel jutott túl rajta.

Pedig rémálomszerűen indult a találkozó, a vendégek már a hatodik percben megszerezték a vezetést, a védők közül Henry Wingo, Mats Knoester és Pászka Lóránd is elmélázott, a máltaiak testbeszéde pedig figyelmeztető volt: siettek a labdáért, heves kézmozdulatokkal tüzelték egymást, ám szerencsére a lendületük nem tartott sokáig.

A Ferencváros nyomban magához ragadta a kezdeményezést, jószerével egykapuzott, és a szünet előtt Varga Barnabás villanásával egyenlített is: a csatár tanítani való ütemben mozdult be a védők mögé, majd mesterien szolgálta ki Adama Traorét. A több mint tízezer ferencvárosi lelkesen biztatta csapatát, a fordulást követően pedig nem sokon múlt, hogy gyorsan előnyhöz is jussanak a zöld-fehérek, Sigér Dávid találta telibe a lécet távolról.

A zöld-fehérek játéka időnként meggyőzőnek tűnt, máskor percekre visszaesett a tempó, egyelőre nagy kérdés, milyen idény áll(hat) a Ferencváros előtt. Marco Rossi szövetségi kapitány éppen csütörtökön, a Magyar Labdarúgó-szövetség Youtube-csatornáján adott interjújában beszélt arról, hogy noha idehaza továbbra is a Fradi a bajnoki cím első számú várományosa, szerinte aligha jut el annyira könnyen az aranyig, mint az elmúlt három-négy idényben.

Ezen az estén azonban a lényeg a győzelem és a továbbjutás volt!

Érezni lehetett, az utolsó fél órának úgy futott neki a Ferencváros, hogy hazai pályán is mindenképpen le akarja győzni a Hamrun Spartanst. Noha a továbbjutás már az idegenbeli 6–1-s győzelemmel eldőlt, Máté Csaba vezetőedző az oldalvonal mellől űzte-hajtotta előre a játékosokat, és a cseréi is színt vittek a játékba, Lisztes Krisztián többször lendületesen indult meg a bal szélről indulva, Marquinhos pedig a második gólt készítette elő. A győztes találatot Varga Barnabás szerezte, aki az első meccsen mesterhármas ért el – az elmúlt hetek alapján máris kijelenthető, nagyszerű húzás volt az elmúlt idény gólkirályának megszerzése Paksról.

Az utolsó tíz percben már érezhető volt, a máltaiak nem bánnák, ha vége lenne a mérkőzésnek és azzal együtt a megpróbáltatásaiknak, számukra az idei nemzetközi kupaszereplés a budapesti vereséggel ért véget.

Az Ekl rájátszásába – 8–2-es összesítéssel – a Ferencváros jutott, s jövő héten csütörtökön az Európa-liga-selejtezőből búcsúzó, a svéd Häckentől idegenben 5–0-ra kikapó Zalgiris Vilnius vár rá. Az első találkozót augusztus 24-én Litvániában játsszák a csapatok, így ha minden jól alakul, a Fradi a hónap utolsó napján a Groupama Arénában ünnepelheti az újabb európai kupasorozat csoportkörébe jutást – története során először az Európa-konferencialigában.

További képek: Farkas Zsolt, fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

A meccs utáni sajtótájékoztatón Máté Csaba megbízott vezetőedző a következő ellenfélről is nyilatkozott.

– Nehezebb párharcra számított?
– Pozitívum, hogy kettős győzelemmel jutottunk tovább – válaszolta Máté Csaba, az FTC vezetőedzője. – Nagy különbségű győzelem után nem volt könnyű teljes koncentrációval pályára lépni, és nem is tudtuk elérni, hogy ne kapjunk gólt, de megérdemelten fordítottunk. A kinti összecsapáson sokkal hatékonyabban futballoztunk.

– Ezúttal is forgatta a csapatot – a hiányzók sérülés miatt maradtak ki?

– Akik nem voltak a kereteben, kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódnak. Cristian Ramírez sem volt ezúttal itt, ez nem az a mérkőzés volt, amelyen kockáztatni kellett volna a nagyobb bajt. Volt rá lehetőség, hogy pihenőt adjunk, és a sérültek teljesen rendbe jöjjenek.

– A rájátszásban a Zalgiris Vilnius következik.

– Ott volt a stábomból egy megfigyelő a litván csapat mérkőzésén. Megfelelően fel kell készülnünk, ez a rájátszás lesz, apróságok dönthetnek, ráadásul idegenben ismét műfüves talajon kell pályára lépnünk.

LUCIANO ZAURI, A HAMRUN SPARTANS VEZETŐEDZŐJE

– A gyors gól után látott esélyt a bravúrra?
– Valójában nem volt kérdés, a Ferencváros sokkal erősebb csapat a miénknél. Ezúttal helytálltunk, szerettünk volna jó mérkőzést játszani idegenben, tervünknek ez a része legalább megvalósult.

– Ezúttal szorosabb volt a meccs. Elégedett a látottakkal?
– Próbáltuk felvenni a tempót, védekeztünk becsülettel, a végéig sajnos nem sikerült kihúznunk, ezért vereséggel távozunk Budapestről.

– Véget ért a nemzetközi kupaszereplésük. Összességében elégedett vagy csalódott?
– A Dinamo Tbiliszi ellen kisebbfajta csodát értünk el, kétszer is legyőztük. De amikor megtudtam, hogy a Ferencváros lesz a következő ellenfelünk, nem láttam sok esélyt az újabb sikerre.

Ekl: máltai lapszemle

Malta Independent így fogalmaz: „Ahogyan az várható volt, a Hamrun Spartans kiesett a Konferencialigából, miután csütörtökön 2–1-re kikapott Budapesten – a Ferencváros 8–2-es összesítéssel jutott tovább. Kétségtelen, a múlt héten Ta’ Qualiban rendezett »odavágó« második félidő elején elszenvedett katasztrofális öt perc volt a fordulópontja ennek a párharcnak.”

A Ferencváros túlélte a korai rémületet – ezzel a címmel közölte tudósítását a Times of Malta. A portál a főszövegben leszögezi, hogy a Hamrunnak a múlt heti 6–1-es vereséget követően semmi esélye nem volt ez Ekl-rájátszásba jutásra.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Hamrun Spartans hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2023.VIII.17. EKL-selejtező: Ferencváros – Hamrun Spartans: 2-1 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+4.

    PERC
    VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

    90+4.

    PERC
    Vége, továbbjutott az FTC 8–2-es összesítássel!

    90+3.

    PERC
    Goják beadása veszélyes volt, de gól nem lett belőle.

    90+1.

    PERC
    A ráadás négy perc.

    89.

    PERC
    A Hamrun szinte teljesen visszaállt, a Fradi pedig nem erőlteti a támadásokat, nem nagy a tempó.

    86.

    PERC
    Nyomás alá helyezi ellenfelét a Fradi, de lövésekig most nem igazán jut el.

    81.

    PERC
    Gojak Amer Abu Fani Mohammed
    75.

    PERC
    Lisztes lövésénél nagyot védett Marchetti!

    74.

    PERC
    Abena Myenty Knoester Mats
    72.

    PERC
    EZ IS KAPUFA! Abu Fani szabadrúgásába a kapus is beleért, majd a lécre pattant.

    69.

    PERC
    A Máltán triplázó Varga ismét betalál! Marquinhos vitte le a labdát az alapvonalhoz, majd betette középre, Varga érkezett.

    69.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (2–1) Varga Barnabás
    65.

    PERC
    Egy máltait kell ápolni.

    64.

    PERC
    Lisztes esett el a tizenhatoson belül egy szép cselsorozat után, de nincs tizenegyes.

    63.

    PERC
    Jonny Nenov
    62.

    PERC
    Eder Montebello
    62.

    PERC
    Abu Fani tekert mellé, de már les is volt.

    60.

    PERC
    Lisztes Krisztián Traoré Adama

    60.

    PERC
    Marquinhos José Marcos Nguen Tokmac

    58.

    PERC
    Corbolan kezezett a tizenhatoson belül Varga ellen, de a játékvezető nem vette észre, VAR pedig még nincs a harmadik körben.

    53.

    PERC
    KAPUFA! Sigér távoli lövése csattant a lécen, nem járt távol…

    48.

    PERC
    Montebello ugrott ki, de Varga Ádám elérte a labdát.

    46.

    PERC
    Civic Eldar Wingo Henry

    46.

    PERC
    JÖHET A FOLYTATÁS!

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ!

    45+3.

    PERC
    Abu Fani beadásából nem lett veszélyes helyzet. Ez a vége.

    45+1.

    PERC
    Máté Csaba nem elégedett ezzel.

    45.

    PERC
    Két perc a ráadás.

    42.

    PERC
    Varga pazar beadása, beemelt labdája után Traoré középen, üresen fejelhetett, egyenesen a kapuba!

    41.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–1) Traoré Adama
    40.

    PERC
    Az elmúlt percekben kijebb jött a Hamrun, de Fradi nem támad le magasan, de az ellenfél támadásait hatástalanítja.

    38.

    PERC
    Camenzuli Mbong

    34.

    PERC
    Abu Fani újabb nagy erejű lövése a földre is lepattant, de Marchetti védett, majd a kipattanóból sem lett semmi.

    27.

    PERC
    Előbbi beadását Varga tette kapura, de nem volt igazán veszélyes.

    26.

    PERC
    Abu Fani vagy a sértett végzi majd el a szabadrúgást.

    26.

    PERC
    A gólszerző Mbong egy sárgát is begyűjt, Pászkát rúgta fel.

    25.

    PERC
    Mbong sárga lap
    20.

    PERC
    Tokmac ugrott ki a védők közül, de Marchetti begyűjtötte a labdát.

    15.

    PERC
    Tokmac lent maradt a földön.

    14.

    PERC
    Varga nagyon aktív, ezúttal fejjel próbálkozott.

    12.

    PERC
    Varga újabb lövése után szöglettel jöhet a Fradi.

    10.

    PERC
    ZICCER VOLT! Tokmac tette középre Vargának, ő átemelte a máltai kapus felett, de mellé ment a pörgetés.

    9.

    PERC
    A kapott gól óta két veszélyes beadása is volt a Fradinak, de lövés nem ment a máltai kapura.

    7.

    PERC
    Hoppá! Vezet a Hamrun Spartans! Montbello beadása után a felhúzódó Mbong lőtt aktrobatikus mozdulattal gólt. Meglepő kezdés.

    6.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (0–1) Mbong
    4.

    PERC
    Az első meccs elején bombagólt szerző Abu Fani most is korán jelentkezett lövéssel, ez a blokk után a kapusé lett.

    2.

    PERC
    A máltai csapat egészen magas letámadással indít, de a Fradi magabiztosan tartja a labdát.

    1.

    PERC
    Elkezdődött a mérkőzés!

    A játékosok már a pályán, hamarosan kezdés!

    Még félóra van hátra a meccsig. A Ferencváros kezdőjében ezúttal is akad bőven változás, de a legfőbb: Varga Ádám védi a kaput.

    Nagyot játszott, s bombagólt lőtt Máltán az FTC nyári igazolása, Mohamed Abu Fani. Íme, a küzéppályás eddigi klubstatisztikái:

    Sigér Dávid is hasonlóan vélekedett: – Nyilvánvalóan nekünk van nagyobb esélyünk a továbbjutásra, de a saját arculatunk, presztízsünk miatt egyáltalán nem mindegy, a csütörtöki mérkőzésen milyen teljesítményt nyújtunk. Ráadásul a Puskás Akadémia elleni hétvégi vereség miatt ismét lehet bennünk bizonyítási vágy. Nagyon bosszant a vasárnapi rossz eredmény… Lesz mit ismét helyre hozni.

    Máté Csaba így nyilatkozott a meccs előtt: – Kényelmes pozícióból várhatjuk a visszavágót, de a hétvégi, Puskás Akadémia elleni vereség miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy leengedjünk. Igenis győzelmi igénnyel kell kifussunk a pályára. A játékosokat rotálni kell, mindenkinek meg kell találnia a saját motivációját. És azt is hangsúlyoztuk a játékosoknak, ne továbbjutásban gondolkodjanak, hanem győzelemben.

    ÜDVÖZÖLJÜK OLVASÓINKAT A FERENCVÁROS–HAMRUN SPARTANS EKL-SELEJTEZŐ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁBAN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.15.19:30 M4 Sport
05.19.20:15 M4 Sport
OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ