1904 – Miniszterelnök a csapatban

Pokorny József

Pokorny József

1904. június 2., Budapest, Millenáris, MAGYARORSZÁG – AUSZTRIA 3:0 (1:0)
vezette: Horváth F. (magyar)
Góllövő: Pokorny, Koch, Borbás
Magyarország: Holics (MUE) – Nagy (MTK), Berán (FTC) – Gorszky (FTC), Kiss (33 FC), Ordódy (BEAC) – Niessner (MAC), Koch N. (33 FC), Pokorny (FTC), Vincze (MAC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Gillemot Ferenc

“A magyar csapat játékának súlypontja a két szélsőre, Borbásra és Niessnerre esett. Ők voltak a nap hősei. Mindkettő igen szépen s ritka önzetlenül dolgozott; mind a három gól az ő kitűnő játékuk eredménye.” – olvasható a Nemzeti Sport értékelésében, amihez a Sport-Világ még hozzáteszi “Borbás ugyan valósággal remekelt, Niessner és Pokorny sem voltak nálánál rosszabbak…”

A gólok a Nemzeti Sport tolmácsolásában: “… A következő percben Borbás lerohan, centerez s a szabadon álló Pokorny védhetetlenül lövi az első gólt. (…) A [II. félidő] 13-ik percben Borbás átadja a labdát Niessnerhez, ki szépen Koch lábához adja, ki aztán szépen be is lövi. (…) A 32-ik percben Taurer remek lövését csak korner árán mentheti Holics, mely után Borbás vezet ellentámadást, mely a 36-ik percben gólt is szerez.”

Bővebben …

* * *

1904. szeptember 11., Bécs, WAC-pálya, BÉCSI RAMBLEREK – BUDAPESTI RAMBLEREK 3:3 (0:0)
vezette: R. Lowe ()
Góllövő: öngól, Károly, Oláh
Budapest: Lill K. (33 FC) — Depold (33 FC), Révész (MTK) — Gorszky (FTC), Ordódy (BEAC), Bródy (FTC) — Niessner (MAFC), Károly (MTK), Bosnyakovics (33 FC), Oláh (BTC), Borbás (FTC/MAC)

Az I. félidőben Lill védte ki Krug tizenegyesét, majd három gólt is szereztek a magyarok. 3:0-s budapesti vezetés után a II. félidő végén szépí­tettek a bécsiek, majd a Nemzeti Sport tudósí­tása szerint “a bí­ró önkényesen 16 perccel meghoszabbí­totta a játékidőt (?), [ekkor] tudták kiegyenlí­teni a 3:1 arányban már a magyarok javára álló gólarányt.”

Ezekben a napokban í­rta meg a Sport-Világ Borbás átigazolását a MAC-ba.

Bővebben …

* * *

1904. október 9., Bécs, Cricketter-pálya, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 5:4 (2:3)
vezette: Holley (angol)
Góllövő: Pokorny(2), Károly, Borbás
Magyarország: Holics (MUE) – Nagy (MTK), Szentey (Főv. TC) – Friedrich (MAFC), Ordódy (BEAC), Nirnsee (MAFC) – Niessner (MAFC), Károly (MTK), Pokorny (FTC), Braun (FTC), Borbás (MAC)
Szövetségi kapitány: Stobbe Ferenc

“A magyar csapat ezúttal tényleg oly remekül játszott, hogy nem tudjuk dicsérni azt az önfeláldozást és lelkesedést, melyből a csapat minden egyes tagja kivette részét. (…) A bécsi csapat ezúttal oly erős összeállí­tásban szerepelt, mint eddig soha; (…) a magyar csapat felett csak az utolsó perczekben tudott győzni” – olvasható a Sport-Világ értékelésében.

Kis hí­ján el sem utazott a csapat. “A szövetségi kapitány — a kinél dress, útiköltség stb. volt — nem jelent meg s jó szerencse, hogy a csapat kapitánya egyik sportegyesületünknek a pályaudvaron tartózkodó elnökétől az utolsó pillanatban az odautazásra szükséges összeget ki tudta kölcsönözni.”

A magyar csapat a Cricketer mezében lépett pályára és a fedezetsor jobb oldalán az a Friedrich István játszott, aki 1919-ben Magyarország miniszterelnöke lett.

Bővebben…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ