1992.IX.30. BL selejtező, Ferencváros – Slovan Bratislava 0-0

A labdarugás olyan játék, amelyet gólra játszanak. Az a csapat, amelynek támadói a legjobb helyzeteket sem képesek értékesí­teni, nem sokra viheti. A BEK-mérkőzésen hamar kiderült, hogy a Ferencváros játékosai nem tudják felvenni a versenyt a Slovan labdarugóival, akik elképzeléseiket az első találkozóhoz hasonlóan ezuttal is haladéktalanul megvalósí­tották. A látottak alapján a pozsonyiak továbbjutása a második fordulóba (4:1-es összesí­téssel) teljesen megérdemelt.

Egy órával a szerdai Ferencváros – Slovan Bratislava labdarugó BEK-mérkőzés előtt már tömött sorokban érkeztek a szurkolók az Üllői uti stadionba. A környéken óriási volt a biztonsági készenlét, szinte mindenütt egyenruhások fogadták a drukkereket, akik csak többszöri szűrés után, meglehetősen nehezen juthattak be a kapukon. Még 45 perc volt hátra a kezdésig, amikor megjelentek a zöld gyepen a Slovan játékosai, ők igen nagy füttykoncert kí­séretében kezdtek melegí­teni. Annál nagyobb ünneplésben részesültek a hazaiak, akik pontosan félórával a kitűzött kezdési időpont előtt érkeztek meg az esőtől felázott játéktérre.

A Ferencváros két helyen változott a két héttel ezelőtti kezdő összeállí­táshoz képest. Nyilasi Tibor vezetőedző Fodor Imrét és a román Sorin Cigant is pályára küldhette, í­gy Szekeres Tamás a kispadra szorult Schneider Gábor pedig a 16-os keretben sem kapott helyet. Dusan Galis, a Slovan mestere viszont kivétel nélkül ugyanazoknak szavazott bizalmat, akinek két hete Pozsonyban, amikor a csehszlovák bajnokcsapat 4:1-es, jelentős előnyt szerzett.

A labdarugó BEK első fordulójában:

Ferencváros – Slovan Bratislva (csehszlovák) 0:0
Üllői ut, 25.000 néző, V: Huszajnov (FÁK-beli)

Ferencváros: Balogh T. – Simon, Telek, Szűcs M., Keller – Páling, Albert, Fodor (Balogh G. 46.), Lipcsei – Wukovics, Cigan (Deszatnik 80.)

Slovan Bratislava: Vencel – Stupala, Glonek, Kinder – Klinovsky, Juriga, Dubovsky, Kristofik – Maixner (Haraoui 72.), Timko, Gostic (Moravec 53.)

Sárga lap: Gostic (33.)
Jók: Balogh T., Telek illetve Vencel, Glonek, Juriga

A magyarok kezdhették a játékot, de előtte egyperces néma vigyázállással emlékeztek a napokban elhunyt Hermann Neubergerre, a német szövetség elnökére, majd műsoron kí­vüli program következett a Himnusz közös eléneklése. Zugott a “Hajrá Fradi”, meg a “Mindent bele buzdí­tás”. A szektorok zsufolásig megteltek, kivételt csak azok a részek képeztek, amelyeket a vendégszurkolóknak tartottak fent. Ott csak néhányan voltak, s ők is többszörös rendőri védelmet élveztek. A találkozó elején Kellernek volt egy igéretes betörése, de a 16-oson belül hosszan szöktette magát, odalett a helyzet. A Ferencváros saját térfelére szorí­totta ellenfelét, de igazán veszélyes helyzetet sokáig nem tudott összehozni. A másik oldalon Dubovsky váratlanul kapura lőtt egy távoli szabadrugást, de a pattogós labda nem okozott különösebb gondot Baloghnak. Negyedóra elteltével még nem lehetett igazán veszélyes magyar támadást feljegyezni, Lipcsei, majd Cigan próbálkozott bevenni a kaput, ám egyikőjük kisérlete sem járt eredménnyel. A 22. percben Fodor szabadrugását a pozsonyi védők elhibázták, a labda Lipcsei elé került, ő azonban csunyán kapu mellé bombázott. Rá négy percre Klinovsky szabadrugása kerülte el a kaput, majd válaszként Cigan teljesen tiszta helyzetben, közelről melléfejelte Albert jobb oldali beí­velését. A másik félóra óriási Vencel-bravurral kezdődött – Lipcsei gyorsan elvégzett egy szabadrugást, de hiába volt fürge, nem tudott tuljárni a szlovák kapus eszén, az ellenkező sarokból is átért, és kitornászta a bal sarokba tartó labdát. A 33. percben Gostic kapott sárga lapot labdaelrugásért, majd Maixnert hagyták szabadon. Nagy lendülettel kapura huzott, de átadása szerencsére nem jutott el az ugyancsak őrizetlenül álló Timkóig. Rögtön utána ajtó, ablak nyitva volt Dubovsky előtt, de Balogh szenzációs ütemű közbevetődéssel leszedte a labdát a csehszlovák válogatott támadó lábáról. Azután Cigan előtt adódott egy nagy helyzet, de ő sem találta el a kaput. A félidő végén Simon lőtt távolról kapura, az irányzék ezuttal sem volt pontos, majd Keller bal oldali beí­velése suhant el a társak lába előtt.

A szünetben Fodor helyére Balogh Gábor állt be. A játékrész elején Gostic hasonló tréfát eszelt ki, mint az első félidőben Lipcsei, de ez a gyorsan elvégzett szabadrugás is célt tévesztett. A másik oldalon Balogh Gábor bombázott kapura, lapos lövése elzugott az alsó sarok mellett. A pihenőidőben Nyilasi Tibor távoli lövéseket kért játékosaitól. Ők tüzeltek is elég gyakran, csak éppen a kaput nem találták el. Az 53. percben Gostic jött le, helyét Stanislav Moravec foglalta el. Az idő mulásával egyre inkább fogyott a remény, hogy a hazai csapatnak sikerül ledolgoznia háromgólos hátrányát. Egy í­zben Balogh Gábor fejjel tette a labdát Wukovics elé, ő kisodródott helyzetből, fölöslegesen ellőtte a bőrgolyót. A szlovákok a kontrákra épí­tettek, a ferencvárosi védelem (élén Telekkel) azonban jól tette a dolgát. Lipcsei is megpróbálkozott egy távoli lövéssel, de ez sem jött be, majd a 64. percben egy igen nagy ziccer maradt ki: Lipcsei beverekedte magát a büntetőterületen belülre, közeli bombáját Vencel bravurral kiütötte. Éppen Balogh Gábor elé, ő azonban 5 méterről kapu fölé emelt. Aztán Cigan szabadrugása is elszállt a bal felső sarok mellett. Valamivel később Keller már pontosan célzott, de Vencel ezuttal is bravurral hárí­tott. A 72. percben ujra cseréltek a vendégek: Maixnert a csapat egyetlen idegenlégiósa, az algériai Youse Haraoui váltotta fel. A Slovan játékosai higgadtan tartották a labdát, s a mezőnyben is ügyesen adogattak. A szurkolók nyugodtan vették tudomásul az egyre jobban érő kudarcot. A 80. percben ujabb csere következett, Cigan helyett Deszatnik Péter állt be. A hajrában Dubovsky végleg megpecsételhette volna a Ferencváros sorsát: becselezte magát a 16-oson belülre, majd a kapu torkából Baloghba lőtte a labdát. A fellazult védelem mellett is Moravec is nagy helyzetbe került, az ő közeli lövését a magyar kapus mentette szögletre. A végén Balogh Gábor fejese ujból fölészállt, Lipcsei pedig messziről kapu mellé bombázott.

Nyilasi Tibor (Ferencváros): – Remélem, vége ennek a kreált futballháborunak. Én lennék a legboldogabb, ha helyreállna a rend, bár azt szeretném hozzátenni, hogy a két klub és a játékosok között nem is volt semmiféle nézeteltérés. Megpróbáltuk ledolgozni a háromgólos hátrányt, jobban is játszottunk, mint a bajnoki mérkőzéseken, de ez a teljesí­tmény a kupában csak egy gólnélküli döntetlenhez volt elegendő. Persze, szép számmal akadtak helyzeteink, ám a szerencsével hadilábon álltunk, ezuttal semmi sem jött be. Gratulálok a Slovan továbbjutásához, a 180 perc alapján szerintem megérdemelten nyerték a párharcot. További sikereket kí­vánok a csehszlovák bajnokcsapatnak.

Dusan Galis (Slovan Bratislava): – Köszönet játékosaimnak a nagyszerű helytállásért, s ugyanakkor minden elismerésem a közönségé, amely az Üllői uton végig sportszerűen buzdí­totta kedvenc csapatát. Az az igazság, csak az utolsó percekben engedett bennem a feszültség, akkor kezdtem érezni, nem kell már félnünk, mi leszünk a továbbjutók. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy a Ferencvárost meghí­vjam Pozsonyba egy barátságos mérkőzésre.

NS-19921001-0405-19920930

TFU_19920923_FU-Zs_013 - 0002

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ