1997.VIII.26. UEFA selejtező, Ferencváros – Helsingborgs IF 0-1

Nyilas maga a profijátékos etalonja


A kedden este az Üllői úton szereplő Ferencváros ugyan Helsingborgban 1-0-ra nyert, de azóta a Vasas DH elleni bajnoki 1-3 minimum elgondolkoztathatott mindenkit.

– Persze hangulatilag nem jött jókor a Fáy utcai csatavesztés, de egy kupamérkőzés mindig más – fogalmazott Kiss László, a zöld-fehérek pályaedzője. – Lehet, hogy közhely, de csapatunk azzal a gondolattal kezdi meg a visszavágót, hogy az egész magyar futballért küzd.

– Az angyalföldi “ördögien” rossz forma oka?
– Egyszerűen nem ment a játék De hadd emlékeztessek arra, hogy a Helsingborgs IF-nek sem legutóbb. Igaz, 40 percig ügyesen harcolt, vezetett 1-0-ra, de utána kikapott 3-1-re.

– A zöld-fehér személyi állomány hí­rei?
– Dragóner agyrázkódással kórházban is járt, majd saját felelősségére kikéredzkedett onnan. Kérdés, beállí­tható-e. Nicsenko eltiltása miatt nem játszhat. Jagodics bordarepedése sem jött jókor. Nagyon fegyelmezett játékra lesz szükség, különösen a mérkőzés elején, amikor kiderül, mit tud mozgósí­tani a svéd gárda.

– A ferencvárosi támadók gólképtelenségének oka?
– Előfordul, hogy egyszerűen semmi sem sikerül. Dehát meg kell tenni mindent, hogy “gólra hangoljuk” ékjeinket.

Nyilas Elek ezt a kérdést kapta: a sorozatmérkőzések terhe “ütött vissza” a Fáy utcában?
– Tény, különféle válogatottakban többen is szóhoz jutottunk, dehát ezt a terhelést illik bí­rni. Ami engem illet, fizikailag és pszichikailag is készen állok kedd estére; harcolni fogok. Elvégre van most tartozásunk nézőinkkel szemben. Előbb vagy utóbb esetleg azt mondhatják drukkereink, hogy a Fradi sok nagy név, de nem csapat. Ezt megelőzendő tovább kell lépni.

– Milyen támadójátékra képes az északi gárda?
– Európa “jobbik feléhez” sorolom. Kiderül, mennyire tudnak rohamozni. Érzésem szerint úgy kell kezdenünk, mintha 0-0 lett volna az első 90 perc. Nagyképűségnek nincs helye, a könnyelműségre ráfizethetünk.

*

Egy gól előny nagy előny. Csakhogy közben egy idegenbéli kiábrándí­tó vereség is közbejött.

így várta (vegyes szájí­zzel) a Ferencváros futballcsapata kedden este az Üllői úton az UEFA-kupa selejtező visszavágóját. Tudott, hogy Helsingborgban, svéd ellenfele otthonában Vincze Ottó csodás szabadrúgásával a zöld-fehérek 1-0-ra nyertek, és a visszavágó előtt úgy fogalmaztak: ki emlékszik már a Vasas DH elleni Fáy utcai 1-3-as bajnoki kisiklásra?

UEFA-kupa selejtező visszavágó:

Ferencváros – Helsingborgs IF (svéd) 0-1 (0-1, 0-1, 0-1), büntetőkkel: 4-3
Üllői út, 9.993 néző, vezette: Rowbotham (skót)

Ferencváros: Udvarácz – Dragóner – Vámosi (Schultz 83.), Lipcsei, Szűcs M. – Nyilas, Páling, Miriuta, Vincze O., Nagy N. (Zavadszky 64.) – Albert (Sitku 105.)

Helsingborgs IF: Andersson – Nilsson, Jacobsson, Jovanovski (Ndugwa 71.), Edman – Ljung, Wibron, Jansson, Storvik (Sundström 106.) – Jonsson, Wahlstedt (Powell 67.)

Gól: A. Jacobsson (43.)
Sárga lap: Dragóner (17.), Vámosi (67.) illetve U. Jansson (84.), Storvik (85.), Wibron (104.)
Jók: Vincze O., Nyilas, Albert, Vámosi, illetve Andersson, Ljung, M. Jonsson

Az első percekben a svédek kóstolgatták a zöld-fehér védelmet, ám az első riadalmat Albert okozta, amikor a 6. percben a jobbról érkezett labdát keményen (fölé) lőtte meg. Papí­ron csak Albert játszott éket, de olykor Nyilas zárkózott fel mellé, sőt, Vincze és Páling a széleken gyakorta csatárszerepben várta a labdákat. A 16. percben Albert (a papát, a “Császárt” idézte) középen lépett ki, maga mögött hagyott mindenkit, de lövése szögletre perdült. Egy perc múlva Dragóner kézzel továbbí­tott a hálóba, sárga lapot kapott a csalafintaságért. Gyors, “jól hangolt” volt a hazai futball. A 23. percben Edman lapos labdáját fogta Udvarácz. A svédek ugyan rohamozgattak, de a kiválóan megkomponált hazai védőfal könnyedén semlegesí­tett. A 28. percben M. Jonsson maradt egyedül, szerencsére túl hamar lőtt, í­gy Udvarácz fogta ezt a labdát is. A 34. percben Páling beadását Albert estében, hat méterről nem sokkal küldte mellé is, fölé is. Öt perc múlva Vincze trükközött a bal oldalon, pompás beadását Dragóner a bal felső sarok felé fejelte, Andersson kapus gyönyörűen tolta szögletre a labdát. Úgy tűnt, negyvenöt perc után nincs mitől mitől félni. Igenám, de a 43. percben A. Jacobsson egy balról érkező szabadrúgást három lépésről a bal felső sarokba továbbí­tott (0-1).

Miriuta közeli pöccintése vezette be a második félidőt, majd Wahlstedt 10 méterről Udvaráczot találta el. Az 51. percben Vámosi 20 méteres bombája a jobb kapufáról vágódott vissza. A hazai rohamok az í­velgetések okán nem sokat értek, a svéd védelem könnyen fejelt vissza minden beadást. Bő egy óra után Nyilasi Tibor vezetőedző középpályást áldozott támadóért, Zavadszky jött be, hátha képes lesz egy gólra. Mert az kellett, de nagyon… A 67. percben csaknem meg is volt, Vámosi fejese alig csúszott el a kapu bal oldala mellett. A 76. percben Vincze szabadrúgását fogta a svéd kapus. A 69. percben Zavadszky jól “tülekedett”, estében leadott lövését Andersson valahogy szögletre tenyerelte. Vámosi kapott görcsöt, hordágyon vitték le, majd a 87. percben Albert bombáját Andersson ismét szépen hárí­totta. Kilencven perc után a Helsingborgs IF 1-0-ra vezetett, összesí­tésben 1-1-re végeztek, tehát jött a kétszer 15 perces ráadás.

A 95. percben Wibron közeli fejesét Udvarácz óriási bravúrral, a gólvonalon hárí­totta. ívelgettek a svédek, ez mindig veszéllyel járt. Négy perc múlva Albertet játszották meg tisztán, a kissé kisodródott helyzetből leadott lövés mellé ment. A 101. percben Powell fordult be, erős lövését Udvarácz pompásan bokszolta ki. “Félidő” előtt Miriuta szabadrúgását hárí­totta Andersson.

Az első negyedórában mi sem változott, továbbra is 1-1 maradt az összesí­tés. Sitku és Schultz kevert ügyesen a 112. percben, utóbbi fölé durrantott. Négy perccel a vége előtt Ndugwa bombája elcsúszott a kapu fölött. Százhúsz perc sem hozott megoldást, jöhettek a tizenegyesek.

A 120 perc során a Ferencváros messze feledtette múlt szombati gyengélkedését, önmaga fölé nőtt a zöld-fehér csapat. A svédek szép pontrúgás után érték el a számukra oly fontos gólt, s bár a magyar legénységnek több lehetősége volt, azért a két csata alapján jogos, hogy hosszabbí­tásig verekedték el magukat a csapatok.

A büntetőpárbaj:

Ferencváros:

Miriuta: gól, magasan a kapu közepébe
Vincze O.: hiba, lövését Andersson kiütötte
Zavadszky: gól, a jobb felső sarokba
Nyilas: gól, félmagasan a kapu bal oldalába
Lipcsei: gól, félmagasan a kapu bal oldalába

Helsingborgs IF:

Ljung: gól, magasan a kapu közepébe
M. Jonsson: hiba, labdáját Udvarácz kiütötte
O. Nilsson: hiba, labdáját Udvarácz vetődve kiütötte
Powell: gól, laposan a jobb alsó sarokba
Wibron: gól, laposan a jobb alsó sarokba

Reine Almquist: – Tökéletesen rossz gyakorlat a büntetők alkalmazása. Voltaképpen úgy estünk ki, hogy idegenben győztünk. A továbbjutást otthon puskáztuk el. Rengeteg helyzetünk kimaradt.

Nyilasi Tibor: – Arra törekedtem, hogy a svédek kulcsjátékosait kikapcsoljuk. Sikerült. A kedd esti amolyan türelemjáték volt, hiszen a svédeknek kellett “nyitniuk”. Megtették, és bár idegölő csatában, de továbbjutottunk.

*

Úgy fest, a svédeket átok üldözi. Az európai klubkupák történetében eddig nyolc magyar-svéd pároscsata folyt. Eleddig egyetlen skandináv siker (értsd itt: továbbjutás) került az évkönyvekbe.

Az 1996/97-es Bajnokok Ligája selejtezőben az IFK Göteborg ütötte ki a Ferencvárost. A zöld-fehér gárda kedd este az Üllői úton a Helsingborgs IF ellen állt bosszút. A svédországi 1-0 után ugyan hasonló különbséggel kikapott, de a 120 perc rohanás utáni büntetőket 4-3-ra jobban lőtte. És ott van az első fordulóban.

A ferencvárosiak korábban az FF Malmő, az FF Kalmar és az Örgryte Göteborg ellen jártak sikerrel, és továbbjutásra volt büszke korábban az Ú. Dózsa (kétszer is), no meg a Videoton.

Pedig aki a múlt szombatra emlékezett, szí­vta a fogát. A Ferencváros darabos, “semmilyen” játékával 3-1-re kikapott a Vasas DH-tól, a legelőnytelenebb főpróbát vette keddre. Azután a visszavágó alapfelállása volt meglepő, hiszen kimondott csatár nem kapott lehetőséget Nyilasi Tibor vezetőedzőtől. Albert Flórián egy szem ékként szerepelt (meg is tette, amit megtehetett). Hamar kiderült, a számtalan középpályás közül sokan robognak föl segí­teni Albertnek, s ez Nyilasi taktikai érettségét dí­cséri.

Ez ugyanis meglepte a Helsingborgs legényeit. Akik ugyan monoton szí­vóssággal jöttek és jöttek, de nem tűntek veszélyesnek. A félidő végén “találtak” egy gólt, s mivel a Ferencváros minden igyekezete kudarcba fulladt, elmeneteltek a hosszabbí­tásig, majd jött a 11-es párbaj. Ott Udvarácz kétszer is remekelt, a kapus védései tálcán kí­nálták az esélyt. A végén Lipcsei élt is azzal, fergeteges ováció közepette szétbombázta a hálót. A svédek elbandukoltak.

– Tökéletesen rossz gyakorlat a büntetők alkalmazása – nyilatkozta a svédek ősz mestere, Reine Almquist. – Voltaképpen úgy estünk ki, hogy idegenben győztünk. A továbbjutást otthon puskáztuk el. Rengeteg helyzetünk kimaradt.

Nyilasi Tibor kedden este úgy fogalmazott, feledhetetlen, heroikus harcban lépett tovább csapata.

– Arra törekedtem, hogy a svédek kulcsjátékosait kikapcsoljuk – fogalmazott. – Sikerült. A kedd esti amolyan türelemjáték volt, hiszen a svédeknek kellett “nyitniuk”. Megtették, és bár idegölő csatában, de továbbjutottunk.

Tény, igen sokan a vártnál többet nyújtottak.

Nyilas maga a profijátékos etalonja, Vincze Ottót nyugodt szí­vvel lehet ajánlani Csank János szövetségi kapitány csapatába (akár már szeptember hatodikán, a lengyelek elleni varsói 90 percre), Szűcs és Vámosi is ügyes dolgokat művelt, no meg Schultz egy-két megugrása is tehetséget takar. A fiatal szőke fiú talán könnyebben szabadulhatna olykor a labdától, néha “belecsavarodik” a saját cseleibe, dehát majd letisztul a játéka.

Az Üllői út közönségének mondott köszönetet Nyilasi, mert szerinte a csodás hangulat segí­tette át Lipcseiéket a büntetők idegborzoló légkörén. A zöld-fehér csapat az 1994/95-ös KEK-idényben az orosz CSZKA Moszkva ellen kényszerült hasonló út megjárására, akkor a moszkvai 1-2-re 2-1-gyel válaszolt, majd 7-6-tal jobban lőtte a büntetőket is.

Vajon pénteken kit vet az eddig 75 UEFA-kupa mérkőzést számláló, a legendás Fradi-szí­vvel operáló gárda útjába a sors?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ