A KK története – 1937: A második ferencvárosi győzelem

Útrakelt az első KK-vándor, a Ferencváros!

Kedden délután negyedötkor indult el a Keletiből a Ferencváros KK-osztaga a rejtekhelyre, ahol az első KK-meccsig pihenni fog. A játékosok — tőlünk kérdik, hogy hová utaznak voltakép­pen. Később a vezetőket kérdezzük: ők sem tudják, ez a rejtélyes válasz. Most tehát az a helyzet, hogy a Ferencváros a legnagyobb bajban van … Elutazott 13 játékos és 3 vezető és senki sem tudja közülük, hogy hová. Nagy zavarban lesznek, hogy hol kell leszállniuk.

Szerencsére a komoly valóság az, hogy az elnök és az edző tudja a vég­célt, csak éppen titokban akarja tartani. Még a Slavia sem sejti. (szerk: Prágához közel, Jiloviste mellett szép természeti környezetben, a Hubertus szállóban „rejtőzködtek” Sárosiék)

A vonat mellett áll Usetty Béla dr., az MLSZ elnöke is és sürgeti a fiúkat, hogy szálljanak be, mert indul a vonat. A vonat kigördül az üvegbura alól, éljenzés, integetés. Elindult a Ferencváros az első KK mérkőzés felé … – í­rták a Sporthí­rlapban.

1937 februárjában, magyar javaslatra Meisl Kupára akarták változ­tatni a KK nevét. Ezzel is tisztelegni kí­vántak a nagy osztrák futballvezér emlékének. A tervet végül elvetették, maradt a KK.

Fischer Mór, az elhunyt Hugo Meisl-lel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

– Boldogult Meisl Hugó életében az elnöki tisztség inkább csak dí­sz volt. Mindent ő maga intézett. Egyedül. Ezt tapasztalatból tudom, hi­szen most vagyok harmadszor a KK bizottság elnöke. Meisl életében magam is csak aláí­rásom bélyegzőjével ellátott levelekből tudtam meg, mi történt KK ügyekben…

I. FORDULÓ:

1937. június 13. Prága, 25.000 néző, Jv: Scarpi (Olaszország)
FERENCVÁROS – SLAVIA 2-2 (1-1)
Góllövők: Sobotka, Sárosi, Toldi, Vytlacyl
Ferencváros: Háda—Tátrai, Korányi—Hámori, Polgár, Lázár—Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Sándor József
Slavia: Planicska-Fiala, Daucsik-Vodicska, Prucha, Tuchlar-Toman, Vacek, Sobotka, Kopeczky, Vytlacyl

Az első félidőben nem láttunk nagyvonalú játékot. Sem kimagasló egyéni teljesí­tményeket. A Ferencváros védelmében csak Háda és Hámori játszott kifogástalanul. Különösen Hádát kell megdicsérni sorozatos bravúr­jaiért. Elől Kiss a legfürgébb, Sárosinak kevés húzása sikerült, de gólja mester­munka volt.

2-1-es vezetésünknél Toldi és Táncos is a kapufát találta el. Aztán 1 perccel a befejezés előtt kiegyenlí­tettek a hazaiak – 4-1 helyett 2-2.

Sándor edző: — Majd Budapesten kijön az a három gól a csapatból, amely most a fiúk lábában maradt!

Pelikán, a csehszlovák szövetség elnöke: — Jó játék folyt a mérkőzésen. Egyenrangú ellenfélnek bizonyult a Ferencváros és a Slavia. A Ferencváros védelme nagyon tetszett nekem, a csatársor ellenben nem játszott olyan jól, mint ahogy én megszoktam a Ferencvárostól.

A Poledni List lap értékeléséből:

A Ferencváros felülmúlta a várakozást. Most már megértjük azt a nagy bizakodást, amely a ferencvárosi játékosokat eltöltötte a mérkőzés előtt. Nyugodtan álltak ki a mérkőzésre, jogosan bí­z­tak erejükben. A Ferencváros jobb volt. A Slaviának sokkal jobban kell Budapesten játszania, különben nem jut tovább.

Bővebben …

* * *

1937. június 27. Üllői út, 20.000 néző. Jv: Mies (Ausztria)
FERENCVÁROS – SLAVIA 3-1 (1-0)
Góllövők: Toldi, Sárosi dr., Toldi, Tátrai (öngól)
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Hámori, Polgár, Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Sándor József
Slavia: Planicska-Fiala, Daucsik-Vodicska, Prucha, Tuchlar-Horak, Swoboda, Sobotka, Kopeczky, Puc

A Ferencváros ezúttal is „rejtekhelyen” készült a prágaiak elleni mérkőzés­re. Ezúttal Budakeszin „bújtak” el a fradisták — ahonnan, amikor elindultak a meccsre, rezesbanda búcsúztatta őket. . . A Fradi pedig a mérkőzésen a Slaviát búcsúztatta a – KK-tól!

Toldi szerezte az első gólt („ – Kiss adta be a labdát és két lépésről befejel­tem”). A második gól is fejesből esett, ezúttal Kemény húzott el a szélen és Sárosi az ötösről csúsztatott fejessel vette be a kaput. A 65. percben egy Toldi lövés zárta le a ferencvárosi gólok sorát.

Toldi: — Az első félidőben merevek voltunk, a másodikban felengedett a merevség és biztosan nyertünk.

Háda: – Győztünk – ez a fontos! A gól előtt Tátrai hátán irányt változ­tatott a labda, s ezért nem tudtam védeni.

Daucsik, a Slavia hátvédje: — Két jó csapat állt egymással szemben. A Fradi (í­gy mondja, mert magyarul is beszél) csatársora sokkal jobb volt s ez döntötte el a mérkőzés sorsát. A Fe­rencváros ilyen arányban is megérdemelten nyert.

Bővebben …

TOVÁBBJUTOTT: A FERENCVÁROS (5-3)

* * *

Cseh II. László

1937. június 14. Hungária út, 8.000 néző. Jv: Christ (Csehszlovákia)
LAZIO – HUNGÁRIA 1-1 (0-0)
Góllövők: Piola, Cseh
Lazio: Blason— Zacconi, Monza—Baldo, Viani, Milano—Busani, Marchini, Piola, Riccardi, Costa
Hungária: Szabó—Kis, Bí­ró—Sebes, Turay, Dudás—Sas, Müller, Cseh, Kar­dos, Titkos. Edző: Schaffer Alfréd

A Hungária csapatából hiányzott a küzdeniakarás, amely a bajnoki idény végén többször is megmentette a csapatnak a bajnoki pontokat. Nem lehet senkinek sem a lelkébe látni, a látszat azonban azt mutatta, hogy feladták a küzdelmet. Ezzel a játékkal nem sok keresnivalója van a Hungá­riának Rómában.

Dietz Károly dr. szövetségi kapitány: – A Hungária olyan rosszul és indolensen játszott, mint egyetlen bajnoki meccsen sem. így nemzetközi mér­kőzést nem lehet játszani, ennyire szí­v nélkül.

Titkos: — Jól játszott a Lazio, mi meg rosszul …

* * *

1937. június 27. Róma, 10.000 néző. Jv. Wüttrich (Svájc)
LAZIO – HUNGÁRIA 3-2 (2-0)
Góllövők: Piola, Piola, Costa, Cseh, Cseh
Lazio: Blason-Zacconi, Monza-Baldo, Viani, Milano-Busani, Marchini, Piola, Camolese, Costa
Hungária: Szabó-Kis, Bí­ró-Sebes, Turay, Dudás-Sas, Cseh, Kardos, Müller, Titkos. Edző: Schaffer Alfréd

Schaffer edző a kivonulás előtt í­gy szólt fiaihoz: — Fiúk! Csak nyugodtan. Kötelességemnek tartom bejelenteni, hogy a vezetőség győzelmetek esetére felemelte a rápénzt 150 pengőre.

Háromszoros éljen fogadja az edző „tartalmas” szavait és máris vonult ki a társaság a 34 fokos hőségbe … Aztán hamarosan eldőlt, hogy a klub kasszájában marad a magas prémi­um: az olaszok a 49. percben már 3-0-ra vezettek! És ekkor meglepetésre a Hungária kezdett el játszani — nem sok hiányzott még az egyenlí­téshez sem! A Lazio kapusa azonban brillí­rozott …

Fodor Henrik dr: — Az első félidőben lerohantak bennünket az olaszok és mire észbekaptunk, már két góllal vezettek. A rossz rajt nagyon lehangol­ta a csapatot, de a második félidőben ennek ellenére mégis remek futballt láttam a mieinktől.

Piola: — A Hungária jól játszott, de nem volt szerencséje.

Pozzo, az olasz szövetségi kapitány: — A technikailag és a taktikailag jobban képzett csapat vesztett. A Hungária csatárok lövéseit nem kí­sérte szerencse. A gyengébb csapat ment tovább …

TOVÁBBJUTOTT: A LAZIO (5-4)

* * *

Zsengellér Gyula

1937. június 13. Bukarest, 18.000 néző. Jv: Pfützner (Csehszlovákia)
ÚJPEST – VENUS BUKAREST 6-4 (2-1)
Góllövők: Tóth, Humis, Kállai, Ploesteanu, Futó (öngól), Zsengellér, Humis, Kocsis, Zsengellér, Zsengellér
Újpest: Havas-Futó, Joós-Seres, Szűcs, Szalay-Kocsis, Pusztai, Kállai, Zsengellér, Tóth. Edző: Jánossy Béla
Venus: Burdan-Sfera, Albu-Barbulescu, Gain, Gorgorin-Ploesteanu, Bodola, Humis, Valcov, Gruin

A gólbő mérkőzés a 85. percben még 4-4-re állt!

Már csak öt perc van hátra, de Zsengellér magára talál és ez dönt. Nyolc méterről tiszta helyzetben lő a balsarokba, 5—4! Most már nem enged az Újpest. A sí­ri csöndben Albu hibájából Zsengellér kapja a labdát a 11-es pont tájékán, rögtön lő, gól, 6-4. Egy perc alatt két gól!

Platko Ferenc, a Venus edzője: — Kapusunk miatt veszí­tettünk.

Pfützner bí­ró:— Nagyon szép mérkőzés volt. Nagy küzdelem, de örülök, hogy semmi durvaság sem volt.

Az újpestiek román kupaellenfele érdekes néven vonult a futballtörténelembe. Mi köze a futballnak a szerelem antik istennőjéhez? Kiderült, hogy semmi. A Venust ugyanis diákok alapí­tották és valami szép, költői nevet akartak csapatuknak. így keresztelték el a Venus-ról, az esthajnal­csillagról. Amikor az újpestiek Bukarestben a magyar-szász étteremben étkeztek, betért oda a mérkőzés bí­rája, Pfützner is. Előbb nem vette észre Zsengelléréket, de amint felfedezte, hogy a magyar csapat ott étkezik, azonnal felállt és távozott. Nem akarta, hogy elterjedjen a városban a meccs előtt, hogy a bí­ró együtt evett, ivott az újpestiekkel …

 

* * *

1937. június 20. Megyeri út, 10.000 néző. Jv: Mattea (Olaszország)
ÚJPEST – VENUS BUKAREST 4-1 (2-0)
Góllövők: Zsengellér, Vincze, Kállai, Humis, Zsengellér
Újpest: Havas-Futó, Joós-Seres, Szűcs, Szalay-Kocsis, Vincze, Zsengel­lér, Kállai, Tóth. Edző: Jánossy Béla
Venus: Jordachescu-Sfera, Albu-Ferraru, Gain, Befa-Ploesteanu, Bo­dola, Humis, Valcov, Gruin

Az újpestiek félidőben már 2-0-ra vezettek, s a szünetben nem min­dennapos átöltözés okozott feltűnést. A Venus eddigi fehér trikóját átcse­rélte feketére … Na, nem a várható vereség miatt, hanem a nagy meleg hatá­sára. Aztán feketében is kaptak két gólt …

Langfelder: – Minden elismerést megérdemel a Venus játéka. Végre egy csapat, amely amellett, hogy futballozni is tud, tud szépen veszí­teni is. Példásan fair módon küzdött a román bajnok. Tanulhatna tőle sok „öreg” KK csapat.

TOVÁBBJUTOTT: AZ ÚJPEST (10-5)

Az első forduló többi mérkőzése:

június 13. Bécs: Vienna — Young Fellows 2—1
június 27. Zürich: Young Fellows – Vienna 1-0
június 29. Zürich: Vienna — Young Fellows 2—0

június 13. Bologna: Austria — Bologna 2-1
június 27. Bécs: Austria — Bologna 5-1

június 13. Zürich: Grasshoppers – Prostejov 4-3
június 20. Prostejov: Grasshoppers — Prostejov 2-2

június 13. Bécs: Admira — Sparta 1—1
június 25. Prága: Admira — Sparta 2—2
június 29. Budapest: Admira — Sparta 2—0

június 13. Genova: Genova—Gradjanski 3—1
június 20. Zágráb: Genova-Gradjanski 3-0

TOVÁBBJUTOTT: A VIENNA (4-2), az AUSTRIA (7-2), a GRASSHOPPERS (6-5), az ADMIRA (5-3) és a GENOVA (6-1)

II. FORDULÓ

1937. július 4. Bécs, 49.000 néző. Jv: Pfützner (Csehszlovákia)
AUSTRIA – ÚJPEST 5-4 (1-2)
Góllövők: Kocsis, Neumer, Zsengellér, Sindelar, Nausch, Sesta, Zsengellér, Zsengellér, Nausch
Austria: Zöhrer-Kopetko, Sesta-Adamek, Mock, Andritz-Riegler, Nausch, Sindelar, Jerusalem, Neumer
Újpest: Havas-Futó, Joós-Seres, Szűcs, Szalay-Kocsis, Vincze, Zsengel­lér, Kállai, Tóth. Edző: Jánossy Béla

Nagyszerű, vérbeli kupamérkőzés volt! Az első félidőben Újpest volt a jobbik csapat, nem csak vezettek, hanem szépen is játszottak. 2—1-es újpesti vezetés után a bécsi lila-fehérek 4—2-re fordí­tottak! Azután Zsen­gellérék következtek, a 75. percben már 4—4 volt az eredmény! Az újpestiek a mérkőzés során több kapufát is lőttek, de a legnagyobb lehetőséget 4—4 után Kocsis hagyta ki. Ráadásul az ellentámadásból Nausch belőtte a győz­tes gólt!!

Ebersthaler dr., az osztrák szövetség elnöke: — Az Újpest fair módon ját­szott! Ilyen gyönyörű mérkőzést legalább tí­z éve nem látott Bécs! Remek propagandája volt ez a mérkőzés a futballnak.

Langfelder: — Szenzációs játék — de mégis ők győztek …

* * *

1937. július 11. Üllői út, 28.000 néző. Jv: Barlassina (Olaszország)
AUSTRIA – ÚJPEST 2-1 (1-0)
Góllövők: Sindelar, Jerusalem, Kocsis
Austria: Zöhrer-Andritz, Sesta-Adamek, Mock, Nausch-Riegler, Stroh, Sindelar, Jerusalem, Neumer
Újpest: Havas-Futó, Joós-Seres, Szűcs, Balogh-Kocsis, Vincze, Zsengel­lér, Kállai, Tóth. Edző: Jánossy Béla

Az újpestiek a Fradi-pályán zöld-fehér mezt öltöttek!

A zöld-fehér mezt úgy húzzák fel, mintha már számtalanszor játszot­tak volna ilyenben. De a zöld-fehér mezről eszükbe jut valami. Elhatároz­zák, hogy nem a kezdőkörből üdvözlik a közönséget, hanem a B-Középre való tekintettel, egy sorba állnak és mindkét oldalt külön köszöntik.

— A B-Középre ma nagy szükségünk van — mondják. Bár az Újpest az első félidő nagy részében óriási fölényben játszott, s bár négy-öt óriási helyzete is volt, az Austria egyetlen helyzetével — a félidőben 1-0-ra ve­zetett a jobb Újpesttel szemben.

Aztán egy negyedóra múlva kapushiba miatt már 2-0! Már csak a szépí­tés sikerült — tizenegyesből.

Szűcs: – Az első félidei játékunk alapján nem érdemeltük meg a kiesést.

Futó: — Burokban született az Austria …

Sindelar: – Szép, fair játék, úgy ahogy én azt elképzelem. Az Újpestnek nagyon sok helyzete volt az I. félidőben, de nem tudta őket kihasználni.

Nausch: – Újpest ismét kitűnően játszott, nagy ellenfél volt. A szeren­cse inkább nekünk kedvezett.

TOVÁBBJUTOTT: AZ AUSTRIA (7-5)

* * *

Tátrai Sándor

1937. július 4. Üllői út, 15.000 néző. Jv: Scarpi (Olaszország)
FERENCVÁROS – VIENNA 2-1 (2-1)
Góllövők: Pollack, Sárosi dr., Toldi
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Hámori, Polgár, Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Gyetvai. Edző: Sándor József
Vienna: Havlicsek-Rainer, Kaller-Patzka, Hoffmann, Machu-Molzer, Gschweidl, Fischer, Pollack, Erdl

A tenyerek ütemesen verik a Hajrá Fradit! Pontosan 6 órakor Táncossal az élen a közönség egetverő üdvrivalgása között fut ki a Ferencváros. Felhar­san a Hajrá Fradi!, amikor a zöld-fehérek is üdvözlik a nézősereget. A Fe­rencvárost fényképészek veszik ostrom alá.

Aztán a bécsi csatárok is ostro­molták Háda kapuját. A ferencvárosi támadók ezúttal sokat gyámoltalankodtak. A gyenge játék ellenére még í­gy is voltak gólszerzési lehetőségeink. A leg­nagyobb a 86. percben Tátrai kapufára lőtt egy tizenegyest!

Tátrai a mérkőzés után magába roskadva ült az öltöző kispadján. Mereng­ve mondta: — Lehet, hogy ezen múlik majd a továbbjutás …

Springer Ferenc dr.: – A csapat felette gyenge játéka igazán teljesen várat­lan. A csatársor messze van a megszokott formájától. Bécsben sokat kell majd jóvátenni.

Gyetvai Lászlót, az FTC amatőrjátékosát július 2-án szerződtette a Ferencváros. Még 48 óra sem telt el máris a ferencvárosi csatársor balszélén száguldott! „Gyetvai, az újonc balszélső néhány szép elfutás­sal igazolta jó hí­rét” – í­rták róla a bemutatkozás után.

Bővebben …

* * *

1937. július 11. Bécs, 7.000 néző. Jv: Bizik (Csehszlovákia)
VIENNA – FERENCVÁROS 1-0 (1-0)
Góllövők: Pollack
Vienna: Havlicsek-Rainer, Kaller-Patzka, Hoffmann, Machu—Molzer, Gschweidl, Fischer, Pollack, Erdl
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Hámori, Sárosi dr., Lázár-Bí­ró, Kiss, Jakab, Toldi, Gyetvai. Edző: Sándor József

A tartalékos, később csonka Ferencváros körömszakadtáig harcolt, amikor védekezett. De a mérkőzés azon szakaszaiban, amikor fölényben volt, összesen tehát több, mint ötven percen át technikai fölényben volt. Sárosi dr. a mérkőzés nagyobbik felében nagy játékainak emlékét idézte elénk. Az újonc Jakabról meg kell állapí­tani, hogy remek labdákat adott szélre és finom húzásai ellen nem volt fegyvere az osztrákoknak. Csakhogy ő is kidőlt a második félidőben. Törött lábszárcsontjával háromszor jelent­kezett játékra, s mind a háromszor visszavánszorgott a kapu mögé, mí­g vé­gül összeesett …

Korányi a mérkőzés után búsan ült az öltözőben és csendesen megje­gyezte: — Nekem köszönhetitek, hogy harmadik mérkőzést kell játszani.

Ezzel arra célzott, hogy miatta í­télt a játékvezető – egyébként jogtalan — 11 -est. A fiúk azonban nyomban megnyugtatták Korányit: — Te nem tehetsz róla, te elsőrangúan játszottál, ne búsulj, Pesten ví­gan nyerünk!

A mérkőzés előtt az osztrákok tiltakoztak a bí­ró­küldés ellen, mondván, hogy Bí­zik csehszlovák játékvezető a Felvidékről származik — Ruttkán született —, magyarul beszél és állandó látogatója a Ferencváros budapesti mérkőzéseinek!

A Ferencváros vezetői ugyanis értékes sportdiplomáciai húzásként bizto­sí­tották, hogy a harmadik mérkőzés Budapesten legyen!

Bővebben …

* * *

1937. július 14. Üllői út, 16.000 néző. Jv: Barlassina (Olaszország)
FERENCVÁROS – VIENNA 2-1 (2-0)
Góllövők: *Machu (öngól), Toldi, Kaller
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Pósa, Hámori, Lázár-Biró, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Sándor József
Vienna: Havlicsek-Rainer, Schmaus-Patzka, Hoffmann, Machu—Molzer, Kaller, Gschweidl, Pollack, Erdl

A két csapatnak ez a harmadik mérkőzése sem elégí­thette ki a futball-kritikust, de kétségtelenül ezen láttuk a legelfogadhatóbb, legtisztább já­tékot. 2-0-ra vezethetett a Ferencváros az első félidőben, igazságosan. A második félidőben már csak tartani akarta az eredményt…

Polgár: — A második félidőben lefogytam vagy négy kilót. Ideges volt a csapat. Irtó nagy volt a tét – érthető az idegesség. Nagyon szorongattak bennünket a végén.

Sándor József edző: — Amint az várható volt, küzdelemből állott az egész mékőzés és mi jobban tudtunk küzdeni.

Springer Ferenc dr.: – Ha örülök is a győzelemnek, meg kell állapí­tanom, hogy a csapat, sajnos nagyon fáradt. A fiúk mindent kiadtak magukból. Nem tudom, hogy mi lesz négy nap múlva Bécsben, az Austria ellen …

(*Az IFFHS Toldi Gézának adja a gólt)

Bővebben …

A második forduló többi eredményei:

július 4. Róma: Lazio — Grasshoppers 6—1
július 11. Zürich: Grasshoppers — Lazio 3-2

július 4. Bécs: Admira — Genova 2—2

TOVÁBBJUTOTT: A LAZIO (8-4). BOTRÁNY MIATT AZ ADMIRA ÉS A GENOVA CSAPATAIT KIZÁRTÁK!

(Az Admira—Genova mérkőzés botrányos befejezése után Rómában az olasz belügyminiszter betiltotta a két csapat második mérkőzését, azaz a genovai visszavágót. Ezután a KK bizottság is úgy döntött, hogy mindkét csapatot kizárják a küzdelemből. Érdekes, hogy később az olasz csapat, az elmaradt visszavágó miatt kártérí­tést kapott a KK bizottságtól!)

ELŐDÖNTŐK:

1937. július 18. Bécs, 32.000 néző. Jv: Wüttrich (Svájc)
AUSTRIA – FERENCVÁROS 4-1 (2-0)
Góllövők: Jerusalem, Stroh, Sárosi dr., Jerusalem, Sindelar
Austria: Zöhrer-Andritz, Sesta-Adamek, Mock, Nausch-Riegler, Stroh, Sindelar, Jerusalem, Neumer
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Hámori, Sárosi dr., Lázár-Bí­ró, Kiss, Polgár, Toldi, Gyetvai. Edző: Sándor József

A háromgólos vereség ellenére is meg kell állapitanunk, hogy a Ferenc­város nagyot javult az elmúlt mérkőzés óta! A szerencse most elkerülte a Ferencvárost. Ha szerencséje lett volna, egy góllal talán többet rúghatott volna, vagy eggyel kevesebbet kaphatott volna. A háromgólos vereségre sem lehet azt mondani, hogy igazságtalan, olyan remek az Austria.

Volt ezen a mérkőzésen még egy ötödik Austria gól is, ami végül – mégsem lett gól!

Sá­rosi dr. a mérkőzés után erről í­gy beszélt: – Én már akkor rászóltam Sindelárra, amikor megkapta a labdát, hogy „ofszájd”! Sindelar nyugodtan tovább­vitte és belőtte. Én azonban odamentem a játékvezetőhöz és megkértem, jöj­jön oda a partjelzőhöz. Odamentünk. A partjelző reszketett és kijelentette, hogy addig nem mond semmit, amí­g játékos van a közelben. Én azonban ki­jelentettem, hogy mint csapatkapitány ottmaradok. Wüttrich bí­ró sem érezte magát valami jól, de amikor látta az osztrák partjelző habozását és húzódozását, anélkül, hogy az bármit is mondott volna, sarkon fordult és megsem­misí­tette a gólt …

Sindelar: – Nagyon szép játék volt. A Ferencváros sokat javult, de simán győztünk. Nyugodtan nézek a budapesti mérkőzés elé.

Kemenessy: – 4-2 felelt volna meg a mutatott játéknak és az erőviszo­nyoknak. Polgár lövése a mérkőzés végén gólt érdemelt volna. Az Austria továbbjutását egyáltalán nem tekintem elintézettnek.

Springer dr.: – Az Austria most megérdemelten győzött. Remélem otthon mégis megmutatjuk, hogy az Austria sem verhetetlen, sőt a továbbjutást is kiharcoljuk. Azt hiszem, hogy kellemes meglepetést fogunk okozni hí­veink­nek, és én azt tartom valószí­nűnek, hogy harmadik mérkőzés nélkül jutunk tovább! (Springer dr. remek jósnak bizonyult!)

Bővebben …

* * *

1937. július 25. Üllői út, 22.000 néző. Jv: Dattilo (Olaszország)
FERENCVÁROS – AUSTRIA 6-1 (2-1)
Góllövők: Kemény, Sárosi, Sindelar, Kiss, Kemény, Sárosi, Toldi
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Hámori, Polgár, Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Sándor József
Austria: Zöhrer-Andritz, Sesta-Adamek, Mock, Nausch—Riegler, Stroh, Sindelar, Jerusalem, Neumer

“MEGTÖRTÉNT A CSODA! A FERENCVÁROS MAGYAR SZíVVEL PÁRATLAN GYŐZELMET ARATOTT! A KÉT NAGY ELLENFÉL AZ UTOLSÓ ÉVEK LEGNAGYOBB IRAMÚ, LEGSZEBB ÉS LEGIZGALMA­SABB MÉRKŐZÉSÉT VíVTA! VILÁGRASZÓLÓ DIADAL!”

“FERENCVÁROSI FIÚK! A MAGYAR SPORTTÁRSADALOM LEVESZI A KALAPJÁT HŐSI TELJESíTMÉNYETEK ELŐTT!”

Ilyen és hasonló cí­mszavak köszöntötték az újságokban a Ferencváros nagy örömet okozó diadalát. A mérkőzés, a látottak értékelése is hasonló hangnemű volt:

Csoda volt amit a ferencvárosi tizenegy véghezvitt és a csodát nehezen lehet szakszerűen magyarázni. A csoda előtt le kell borulni! Ilyen eredmény után csak dicsérni és áradozni volna szabad, ha azonban kiszabadí­tjuk magunkat a csoda lenyűgöző hatása alól, akkor a nagy – az utóbbi éveknek talán leg­nagyobb – mérkőzéséről a következőket mondhatjuk: a mérkőzést — és pedig ilyen arányban — a Ferencváros magyaros szí­ve nyerte meg. Józan, hidegen megfontoló ésszel senki sem várhatta, hogy a Ferencváros képes lesz behozni az Austriának, Minden Idők Legnagyobb KK csapatának Bécs­ben szerzett háromgólos előnyét.

A Ferencváros megtette ezt. Megtette, mert szí­ve volt. Ennek a szí­v­nek erejét nagy mértékben fokozta a közönségnek olykor extázisig fokozódó biztatása. Ki kell mondanunk, hogy a 11 ferencvárosi fiú mellett ez a lelkes nézősereg is osztályrészese a nagy győzelemnek.

A Ferencváros főereje a támadósorában volt, amelyben Sárosi játékos­pályafutásának egyik legnagyobb teljesí­tményét nyújtotta. Volt iram, len­dület, összjáték, gólratörés, minden labdára való rámenés ebben az ötösfo­gatban. Legértékesebb erénye azonban mégis a lendület volt, amellyel az Austria tömör, tudományosan kiképzett védelmének erejét megtörte. A mér­kőzés az utóbbi évek legnagyobb iramú és legizgalmasabb mérkőzése volt. Az eredmény páratlan a KK történetében és a zöld-fehér szí­nek hí­vei örök időkre büszkék lehetnek a csapatnak erre a teljesí­tményére.

Mielőtt a mérkőzésről egy nyilatkozatcsokrot átnyújtanánk, villantsuk fel a „történelmi” gólokat:

Kemény Tibor

Kemény éles fejesével 1-0, Sárosi 25 m-ről bombagólt szerez, Sindelar 20 m-ről szépí­t, Kemény beadását Kiss bombafejessel küldi a kapuba, 3—1! Kemény lapos lövéssel a 16-osról betalál, 4-1! Sárosi kiugrik Nausch és Sesta között és a kifutó Zöhrer mellett a hálóba helyezi az ötödiket! Táncos be­adását Toldi bombafejessel küldi a hálóba, 6-1!

Sándor József edző: — Szerény, csendes munkámnak olyan gyümölcse ez, amely kimondhatatlan örömet jelent számomra. Minden köszönetem a fiúké és a lelkes vezetőségé.

Pataki Mihály: — Ennek az Austriának ilyen legyőzése kolosszális teljesí­t­mény, amelyre egész Európa felfigyel.

Sárosi György dr.: — Életem legszebb mérkőzése. Nagyszerű érzés ilyen őszinte és nagy örömet szerezni olyan sok embernek.

Sesta: — Nincs kifogásunk a vereségre. Kikaptunk, a Ferencváros jobb volt. Zöhrer kapus nem tehet a gólokról.

Sindelar: – Toldi a második félidőben döntő tényezője volt a Ferenc­város győzelmének. Az erő, amellyel ő kitör és a pompás szöktetések, ame­lyeket Keménynek adott. . . Toldi a Ferencváros csatársorában nélkülöz­hetetlen!

Révész, az MTK egykori válogatott hátvédje: – Életemben ilyen remek meccset még nem láttam. Mint régi MTK-istának csak azért fájt a szí­vem, hogy a Hungária miért nem tud í­gy küzdeni, mint a Fradi.

Barna Sándor, a Phőbus elnöke: – A legnagyobb fegyvertény futballban, amire emlékszem.

Marzetti Mario, olasz újságí­ró: — Csodálatos a Ferencváros teljesí­tménye. Megragadja az ember szí­vét. Nagy döntő lesz a KK-ban!

Bővebben …

TOVÁBBJUTOTT: A FERENCVÁROS (7-5). A MÁSIK ÁGON A LAZIO JÁTÉK NÉLKÜL JUTOTT A DÖNTŐBE!

DÖNTŐ:

A döntők eredeti időpontja augusztus első hete volt. A KK bizottság, az elődöntő botránya miatt őszre halasztotta, í­gy az első döntőt csak szeptemberben játszották Budapesten.

1937. szeptember 12. Üllői út, 30.000 néző. Jv: Christ (Csehszlovákia)
FERENCVÁROS – LAZIO 4-2 (1-1)
Góllövők: Toldi, Busani, Sárosi, Sárosi, Piola, Sárosi
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Magda, Polgár, Székely-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Rauchmaul Emil
Lazio: Blason-Zacconi, Monza-Baldo, Viani, Milano-Busani, Marchini, Piola, Camolese, Costa

Óriási taps köszöntötte a pályára lépő fradistákat, a sor élén Táncos ha­ladt, legvégén Sárosi. Köszöntötték a nézőket, majd a hangszórón keresztül felhangzott a két nemzet himnusza. A játék kezdetén pedig felhangzott a dübörgő Hajrá Fradi! Az első gólra nem kellett sokáig várni: Toldi a 22. percben közelről bombázott a hálóba! Aztán az olaszok 4 perc múlva – les­gólból – egyenlí­tettek. Az események a II. félidőben sűrűsödtek. ítélt a ja­vunkra két 11-est a játékvezető, de másik kettőt már nem! Nem adta meg Sárosi szabályos gólját sem …

A Ferencváros nem volt olyan jó, mint az Austria elleni 6-1 -es mérkő­zésen. Bár érzésünk szerint ha a játékvezető Sárosi gólját megí­téli, könnyen kialakulhatott volna most is a 6-1. A 4-2-es gólarány tehát inkább az ola­szoknak kedvez. Három gólkülönbségű magyar győzelem jobban megfelelt volna a játék képének és a mutatott teljesí­tménynek. Azonban azt is el kell ismerni, hogy volt néhány olyan pillanat is, amikor rosszabbul is kiüthetett volna a végeredmény.

Springer Ferenc dr.: – A hajrában a Ferencváros gyengébbnek bizonyult, mint ellenfele. Egyébként a nagyobb akaraterő győzött. Az eredmény igaz­ságos. Rómában azonban sokkal jobban kell majd játszani.

Toldi Géza megjegyezte: – Ez a KK már a kezünkben van, s nem engedjük ki!

A Ferencváros játékosai a Lazio elleni mérkőzés után nem széledtek szét, hanem a klubházban gyülekeztek. Elég csendes volt a hangulat, de lassan kiengedett a feszültség. A vacsorán már jobb volt a hangulat.

Bővebben …

* * *

Sárosi I. a KK döntő római visszavágóján a Lazio ellen

A ferencvárosi játékosok a döntő előtt Frascatiban laktak egy szőlőkkel szegélyezett hegyoldalon. A képeslapí­rás természetesen a programban sze­repelt. Magánszámí­tások szerint új csúcsot javí­tottak, hiszen közel 500 lap került megí­rásra! Miután a postahivatal még feljebb volt a hegyen, egy nagy zsákban külön öszvérrel kellett a postahivatalba küldeni a rengeteg képes­lapot …

1937. október 24. Róma, 15.000 néző. Jv: Wüttrich (Svájc)
LAZIO – FERENCVÁROS 4-5 (4-3)
Góllövők: Costa, Sárosi, Sárosi, Piola, Piola, Piola, Toldi, Kiss, Sárosi
Lazio: Provera—Zacconi, Monza—Baldo, Viani, Milano—Busani, Marchini, Piola, Carmolese, Costa
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Magda, Polgár, Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Rauchmaul Emil

Pontosan három óra van, amikor megjelenik a Ferencváros csapata. Az élen ismét Táncos jár. Ez már kabala a Ferencvárosban. A zöld-fehérek üd­vözlik a közönséget és a B-Közép hatalmas huj—huj— hajrába kezd. Nyomban felhangzik a magyar himnusz, amelyet a nagy számban érkezett magyar szurkolók zúgva énekelnek. Három óra hat perckor rúgja el Piola a labdát és a különvonattal érkezett B-Közép olyan harsányan kiabálja a Hajrá Fradit, hogy ez a hangorkán elnyom minden más hangot.

A Lazio már a 36. percben behozta a budapesti hátrányát, azaz 4—2-re állt itt is a mérkőzés. Piola 17 perc alatt mesterhármast ért el! Szünetig egy Toldi bombagól adott reményt a jó ferencvárosi folytatásra. A második fél­időben zuhogó esőben és egyre paprikásabb hangulatban folytatódott a gigá­szi küzdelem. A 17. perc sorsdöntő eredménye: Piola tizenegyesét Háda kivédte! Tí­z perc múlva Kiss megszerezte a kiegyenlí­tő gólt!

Kiss: – Kemény szögletrúgására Sárosi felugrott fejelni, de elnyomták és a tovább szálló labda a vállamról pattant be a hálóba. Nem tudtam erőt adni bele és ezért gurult olyan lassan.

Aztán egy elképesztően váratlan Sárosi gól betetőzte a ferencvárosi diadalt:

Kemény jól í­veli középre a labdát: Sárosi ugrik érte, de a magas labda el­száll a ferencvárosi középcsatár feje fölött, ki egészen Táncosig, és a jobbszélső visszaí­veli középre az ötös vonal és a 11-es pont közé. Sárosi az ötös vonal tájáról visszafelé fut és sem Provera, sem a közönség nem is álmodik arról, hogy ebből a lehetetlen helyzetből lőni lehet, hiszen Sárosi teljesen háttal áll a kapunak, amikor találkozik a labdával. Ő azonban nem olyan legény, aki lehetetlennek látszó feladatoktól megijed és a kapunak háttal állva, hirtelen jobb lábbal kapura húzza a labdát, s az a középen dermedten álló Provera és a jobb kapufa között félmagasan a Lazio kapujába süví­t.

— Gyurka! Gyurka! – kiabálja a magyar tábor, a ferencvárosi játékosok pedig körülfogják Sárosit és csókolják sáros arcát. Ragyogó teljesí­tmény, ritkán látott szép gól.

A csodálatos szél gól méltó betetőzése volt a Ferencváros nagy teljesí­t­ményének és méltó volt a gyönyörű mérkőzéshez. A hármas sí­pszó után a két csapat feláll egymás mellett egyenes sorban a dí­szpáhollyal szemben. Balról a Lazio, jobbról a Ferencváros. A közönség irtózatosan zajong, amikor a hangszórókból a magyar himnusz bevezető része kezd hangzani. A B-Közép vezetésével a magyar tábor ércesen énekelni kezdi nemzeti imádságunk szö­vegét. Az ének alatt a Ferencváros győztes legénysége felvonul a dí­szpáholy­ba. Itt Starace átadja a kupát Sárosinak. A fiúk az átadás után egy darabig állnak, úgy látszik beszédet is vártak volna. De beszéd nem volt. Ott állt a kimerült, de boldog csapat, szemben a dí­szpáholy előkelőivel és elénekli a himnuszt. Sárosi Gyurka úgy énekel, hogy szeméből szüntelenül potyog a könny. De énekel…

Sárosi dr. a Lazio kapujába úgy rúgta az ötödik gólt, hogy a kapunak háttal állva helyezte azt a hálóba! A mérkőzés utáni derűs hangulatban mondta:

– Ilyen pechem van nekem! Pont a legszebb dugót nem láttam, mert akkor éppen háttal álltam a kapunak …

Bővebben …

A KUPAGYŐZTES TIZENEGY VILLÁMNYILATKOZATA:

Háda: — Szólni sem tudok a meghatottságtól. A tizenegyesnél tisztára ösztönösen védtem.

Tátrai: — Boldog vagyok, hogy ilyen nagy örömet szerezhettünk!

Korányi: — Nehéz pillanatokat éltünk át, de minden csepp vérünkkel harcoltunk.

Magda: – Csudára „súroltak” az olaszok. De a játékban nem is éreztem. Most kezd fájni.

Lázár: — Éreztem, hogy jobbak vagyunk. Az volt a sorsdöntő, hogy akkor, amikor a Lazio behozott bennünket, nem tört le a csapat.

Polgár: — Nagy mérkőzés volt. Kimondhatatlanul örülök a kupagyőzelem­nek.

Táncos: — Remélem, a mai meccs után nem mondják rólam, hogy gyáva voltam.

Kiss: — Sárt dobtak az arcomba a levonuláskor. De a játékvezetőt is meg­dobálták, í­gy hát a sarat — megtiszteltetésnek veszem …

A római Lazio stadionban: Starace, Kemenessy Sándor, Sárosi és Piola.
Starace, az olasz szövetség részéről adta át a kupát Sárosinak a pályán! Egyetlen üdvözlő mondatot sem mondott. Átadta és elment. (A Laziot köszöntő beszédét előre leí­rta, ott volt a zsebében …)

Sárosi: — Én az ellenfélről vagy jót mondok, vagy semmit. De most nehéz ezt a szokásomat megtartanom. No, nem baj. Örülök, hogy a kemény játék­ban is sikerült helytállnom.

Toldi: — Nem voltam jó, de elől-hátul dolgoztam. S erre ma szükség is volt. Nagyobb teljesí­tmény volt ez a győzelem, mint az Austria elleni 6—1!

Kemény: — Megmutattuk, hogy mindig tudunk annyit játszani, amennyi kell!

Pozzo, olasz szövetségi kapitány: — Megérdemelt győzelem. A nagyobb tapasztalat diadalmaskodott. A Laziónak két nagy alkalma is volt a győze­lem megszerzésére, de a döntő pillanatokban elveszí­tette a fejét. Sárosi egészen nagy, de Lázár is kitűnő.

Piola: – Ciao, Coppa! (Szervusz kupa!) Két nagy hátvéd játszott ellenem. A kihagyott tizenegyesnél jobbra akartam lőni, de a kupa mögött állt Pozzo szövetségi kapitány. Ő azt mutatta, hogy balra lőjem. A nekifutás alatt meg­zavarodtam, s nem tudtam, hogy hová rúgjam a labdát. Végül középre he­lyeztem. ..

Wüttrich játékvezető: – Azt hiszem, hogy jól vezettem a meccset. Sárosit a legnagyobb művésznek tartottam, de most már a legjobb stratégának is őt tekintem. A világ legokosabb futballistája!

Az 1937. évi KK győztes Ferencváros csapata. Állnak (balról): Rauchmaul Emil, Bí­ró M., Táncos, Kiss Gyula, Jakab, Sárosi, Toldi, Jászberényi, Kemény T., Gyetvai. Ülnek: Magda, Sárosi III., Tóth dr., dr. Springer Ferenc, Maly dr., Kemenessy, Lázár, Kovács edző. Elől: Polgár, Háda, Korányi, Tátrai

Olasz lapvélemények:

Gazetta dello Sport: “A mérkőzés, tele harccal, percről-percre változó sze­rencsével. Keményen megví­vott mérkőzés. Erővel, lélekkel, lankadatlanul végigjátszott mérkőzés. Olyan mérkőzés, amelynek emléke mindenkiben élni fog, még ha gyászt is hozott ránk. A Ferencváros pompás. Technikai tudásban felülmúlta ellenfelét.”

II Messagero: “Érdekes és heves küzdelemben a magyarok kupagyőzelme megérdemelt, bár közelállt a győzelemhez a Lazio is. Két 11-es döntötte el a mérkőzés sorsát, az, amelyet Sárosi belőtt és amelyet Piola nem lőtt be. A Ferencváros győzelme nem csűrő-csavaró, hanem az ellenfél táborában kikényszerí­tett siker.”

II Piccolo: “A ferencvárosi csatársor pompás hangszer, amelyen az utol­érhetetlen vezér, Sárosi játszotta a legszebb melódiákat. A Ferencváros tökéletesen megérdemelte a győzelmet.”

A Déli-pályaudvar máskor olyan csendes környéke alaposan megválto­zott kedden este: a Ferencvárost várták a budapesti szurkolók! Az érkezési csarnokot zászlókkal dí­szí­tették fel, magnetofonokat helyeztek el, ezekből kettő a külső térségre is jutott, hogy a kintrekedt szurkolók is hallhassák a beszédeket. Negyed 11 után már mozdulni sem lehet a peronon. Van vagy 2.000 ember bent és legalább ugyanannyi kint. Tí­z óra 42 perckor befut a vonat. Soha nem hallott örömujjongás, tí­zszeres, hússzoros Hajrá Fradi!

Usetty Béla dr., az MLSZ és a Ferencváros elnöke köszöni meg a fogad­tatást a csapat nevében: — Csak röviden akarom megköszönni a gyönyörű fogadtatást. A határ átlépésétől diadalúton jött ez a 11 magyar hős Buda­pestig. Nem csak a kupa jelenti a diadalt, hanem az is, hogy végre Olaszországban győztük le az olaszokat!

A tömeg Sárosit akaija hallani. Sápadt arccal, de mosolyogva áll a közép­csatár a mikrofon előtt: — A Ferencváros csapatának nevében, mint annak kapitánya boldogan és büszkén köszönöm ezt a fogadtatást. Megtettük a kötelességünket mind a tizenegyen és í­gérem, hogy ezentúl is becsületes magyar fiúk maradunk.

Percekig csak úgy zúg az ünnepléstől a csarnok … Utána a rögtönzött szavalókórus Toldit ünnepli, Gé-za … Gé-za … Gé-za! A gyönyörű ünnep­ség a Himnusz eléneklésével ér véget.

Aszlányi Károly, a neves í­ró, és „első számú Fradi szurkoló” természe­tesen ott volt a római KK döntőn. Zöld vadászkalapja nagyon megtetszett Violának, a Lazio magyar trénerének. Aszlányi megí­gérte a Lazio edzőjének, hogy a kalapot neki adja, de csak akkor, ha a Ferencváros megnyeri a kupát.

Kalapot is, kupát is elveszí­teni egyszerre sok lenne egy érző kebelnek! – mondta Aszlányi.

William Powell, a harmincas évek hí­res amerikai filmszí­nésze is Rómá­ban volt a KK döntő idején. Az olaszok nagy megrökönyödésére kijelen­tette: — A Ferencvárosnak fogok szurkolni.

Amikor megkérdezték, hogy honnan ered ez a rokonszenve a magyar futballisták iránt, í­gy válaszolt: —   Budapesten jártam két héttel ezelőtt és annyit mondhatok, hogy csak a magyarok tudnak igazán futballozni!

* * *

dr. Sárosi György

A KK 1937. évi gólkirálya: dr. Sárosi György (Ferencváros) 12 gól. 11 gólos: Piola (Lazio), 8 gólos: Toldi (Ferencváros), 7 gólos: Zsengellér (Újpest).

(Nagy Béla í­rásainak és az IFFHS információinak felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) A KK története – 1937: A második ferencvárosi győzelem bejegyzéshez

 • Tisztelt Veres Úr!

  Köszönjük a dicséretet, segí­teni sajnos nem tudunk. Mi is csak szurkolók vagyunk, sem ilyen, sem más dologba nincs beleszólásunk.

 • T. TEMPÓ FRADI Szerkesztőség.
  Örömmel fedeztem fel ezt az oldalt. Jóval túl a 80-on nagyon jól esett nosztalgiázni. 4 éves voltam, amikor édesapám elóször kivitt az Üllői útra, a Törekvés elleni mérközésre, amelyet 4:0-ra nyert a Fradi. A mezekre is emlékszem. A Fradi zőld fehér függöleges csikozású mezben játszott, a törekvés kék fehér szintén függőleges csikozásúban. Mivel “Minden vélemény számí­t”, a következő javaslatom lenne: Az ujjáépülő FTC pálya neve legyen SÁROSI, KOCSIS. ALBERT Stadion. Sárosi és Kocsis is VB második helyezett volt és ha jól tudom mindkettő VB gólkirály. Úgy gondolom, Nem lehet semmi akadálya annak, hogy a Fradi három, úgy vélem eddigi legnagyobb egyéniségének a neve dí­szitse a stadion bejáratát.

  Tisztelettel

  Veres László

  +36 20 5424262

  • Zseniális ötlet, Veres úr! Három VB-gólkirálya nem sok klubnak volt a történelemben…csak az a baj, hogy a Kocka Honvédosként lett gólkirály, Sárosi meg szerintem csak 2-3. volt…Még nagyobb baj, hogy -- hála Istennek!- ilyen alapon, hogy kolosszális zsenik, igazi Fradisták… vagy 500 név dí­szeleghetne ott… na, ennél nagyobb bajunk sose legyen.. a XX. század legnagyobb gólvágói: Deák, Schlosser, Takács II., a XX. század legnagyobb Barcelona játékosa: Kubala “Kuksi”…Turay, Toldi, Korányi, Kohut, Gyetvai, RUDAS(!!!), Dalnoki, Lakat dr., Czibor, Varga, Rákosi, Mátrai, Novák, Fenyvesi, Nyilasi… és most csak a legnagyobbakat soroltam, klubunk legendáinak százai közül… Kispéter, Pusztai, Ebedli, Géczi, Bálint, Páncsics… nem lehet abbahagyni… legyen: Száznevű Stadion!!! A szurkolók szavazzák meg a száz legnagyobbat az 1000 legnagyobb közül! Ha este 9-ig í­rnám, nem érnék a LEGNAGYOBB klasszisaink végére… MICSODA klub! Mennyi legenda! Mennyi hérosz!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ