1900.III.25. FTC – Óbudai TE 0:1 (edzőmérkőzés)

5nafo-0016-19000325Óbudai Torna-Egylet 1:0 aránynyal győz a Ferenczvárosi Torna-Club ellen.

1900. március 25., 15:30, Soroksári út, FTC – Óbudai TE 0:1 (0:0)
vezette: Kakas (BTC)
FTC: Weisz István — Gabrovitz Elek, Gabrovitz Kornél — Békés Artúr, Békés Géza, Taffe Károly — Barna Antal, Pápai, Malaky Mihály, Maros, Malaky János
Óbudai TE:
Gól:

A Ferencvárosi Torna-Klub football-csapata szintén március 25-én mérkőzik az óbudai Tornaegyesület football-csapatával a soroksári-uti uj elemi iskola mellett lévő versenypályán. A mérkőzés délután félnégy órakor kezdődik.

(Budapesti Hí­rlap)

Budapest, márczius 25.

A ferenczvárosiak új pályáján szépszámú közönség jelent meg, hogy élvezhesse a főváros két szélső kerületének első küzdelmét. A játék elején a ferenczvárosiak látszanak erősebbnek, lassankint azonban fáradni kezdenek és a második félidőben sikerül az óbudaiaknak az első goalt csapatjuknak megszerezni. Több eredményt egyik csapat sem érvén el, a győzelem ez alkalommal Ó-Budáé lett.

(Sport-Világ)

Az FTC első mérkőzését 1900-ban az OTE ellen a következő csapattal szerepelt: Weisz I. — Gabrovicz E., Gabrovicz K. — Békés A., Békés C., Taffe K. — Barna, Pápay, Malaky M., Maros, Malaky I.

(Sportvilág, 1913. május 19.)

1900 március 25-én lépett először porondra az FTC footballcsapata a következő összeállí­tásban: Weisz István — Gabrovitz Elek, Gabrovitz Kornél — Békés Artúr, Békés Géza, Taffe Károly — Barna Antal, Pápai, Malaky Mihály, Maros, Malaky János.

Ellenfele az óbudai Torna Egylet csapata volt, amely Kakas (BTC) bí­ráskodása mellett 1:0 (0:0) arányban legyőzte az újdonsült zöld fehéreket.

(Feljegyzésre érdemesek az akkori belépődí­jak: ülőhely egy korona, sportjegy 60 fillér, állóhely 40 fillér, tanulójegy 30 fillér.)

(Az Újság – 1924)

4 hozzászólás a(z) 1900.III.25. FTC – Óbudai TE 0:1 (edzőmérkőzés) bejegyzéshez

 • Azon a napon a Mûegyetemi Football-Club (MFC) is jí tszott bécsi Kriketerek ellen és 0:3 arí nyban kikapott.

  A Challenge-kupa is mí r a beindult egy néhí ny évvel ezelôtt.

  A Ferencví ros `késôbb mí r nemzetközi talí lkozòkig és Challenge-kupa részvételhez is jutott nemsokí ra.

  Erdekes, hogy milyen gyorsan mentek a dolgok és milyen keveset Mond el egy gyôzelem egy csapatnak a jövôjérôl.

  Vagyis ki gondolta volna 1900-ban, hogy az ebben a meccsben alùlmaradò Ferencví ros lett valòjí ban a két csapat közt a gyôztes ?

  • kedves László, milyen igazad van … mi lett az OTE-ból , és mi a Ferencvárosból??? Amire még felhí­vnám a figyelmedet: 1900-ban 1500 néző!!! Ma nagyon sok NB I-es csapat örülne ennyinek … A Challeneg Cup-ot vagy 10 évvel később már meg is nyertük … ez a cí­m azt jelentette, hogy az egész Monarchia legjobb csapata vagy … lakosság, terület, akkori futballszint szempontjából: mintha ma a német Bundesliga bajnoka lennél …

   • Kedves lacimadí r
    Örülök, hogy a szurkolònak (a Te oldaladròl) egy része ismeri a Challenge kupí t és valòszìnûleg azt is, hogy a KK (Mitropa) “csak” annak a folytatí sa Volt.

    Egy jò nagy vastag könyvet lehetne ìrna azokròl az okokròl, hogy mért pont egy olyan kis (akkor még jelentéktelen ? vagy mí r hìres ? vagy mí r sokat igérô ?) Club, hogyan tudott ilyen rövid (!) idô alatt magí t a legmagassabb foci-csùcsokig felkapaszkodni.

    Még nem talí ltam kellô ví laszt szí momra, hogy miért lett a Fradibòl az a NAGY Fradi.

    Talí n Te tudní l egy ví laszt erre ?

 • A Ferencvárosi Torna Club március 25-én barátságos mérkőzést játszott az Óbudai Torna Egylet ellen.

  1900. március 25. -- sporttörténeti dátum! Az első FTC sporteseményt ezen a napon rendezték. Mi is lehetett volna más, mint a régen óhajtott bemutatkozó labdarúgó-mérkőzés. Az FTC első mérkőzéséről mindössze kilenc soros tudósí­tásjelent meg a Sport Világban…

  Óbudai Torna Egylet 1:0 aránnyal győz a Ferencvárosi TC ellen.

  A ferenczvárosiak új pályáján szépszámú közönség jelent meg, hogy élvezhesse a főváros két szélső kerületének első küzdelmét. A játék elején a ferenczvárosiak látszanak erősebbnek, lassankint azonban fáradni kezdenek és a második félidőben sikerül az óbudaiaknak az első goalt csapatjuknak megszerezni. Több eredményt egyik csapat sem érvén el, a győzelem ez alkalommal Óbudáé lett.

  A „történelmi” mérkőzésen a következő összeállí­tásban lépett pályára az „ősfradi”: Weisz -- Gabrovitz E., Gabrovitz K. -- Taffel, Békés A., Békés G. -- Pápai, Horváth, Malaky M., Maros, Malaky J.

  A mérkőzésre 1 500 néző volt kí­váncsi.

  A mérkőzés játékvezetője a BTC–ből Kokas volt.

  A családias hangulatot bizonyára az is elősegí­tette, hogy az FTC-ben három testvérpár is játszott ez idő tájt…

  Az FTC első mérkőzése -- mai szemmel barátságos mérkőzés volt. Tudni kell azonban, hogy ekkor még csak ilyen mérkőzések jöttek létre, kihí­vásos alapon, ötletszerűen. A résztvevők azonban óriási lelkesedéssel, szinte tétre menő csatákat ví­vtak -- nem kí­mélve önmagukat (és az ellenfelet) küzdöttek a győzelemért.

  Természetesen amí­g erővel bí­rták. Ahogy az FTC-vel kapcsolatban is olvasható, valamivel gyengébb erőnlétük miatt veszí­tették el első bemutatkozó mérkőzésüket.

  Nagy Béla

  **************

  „A m érkőzés elején az FTC játszott jobban, de ellenfele a második játékrészben fölénybe került… “
  A találkozó az óbudaiak 1:0-ás győzelmével végződött. S jegyezzük fel azoknak nevét, akik ezen a találkozón a zöld-fehér csapat tagjai voltak: Weisz —- Gabrovicz E., Gabrovicz K., — Békés A., Békés G„ Taffe — Barna, Pogány, Malaki M., Maros., Malaki J.

  Kozák Mihály, Labdarúgás 1959/3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.10.15::30 M4 Sport
OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ