1902.VI.14. MTSZ-dí­j, FTC – BTC 2:2

ffk-0001-19020614

1902. június 14., 17:00, Besztercebánya, FTC – BTC 2:2 (2:2)
vezette: Czitó N. (Beszterczebánya SK)
FTC: Berán – Gabrovitz, Schwarcz – Horn, Gorszky, Bródy – Braun, Feketeházy, Pokorny, Kolhanek, Borbás
BTC: Bádonyi – Wagner, Harsády – Lucius, Ordódy, Skrobák – Guttmann, Cservenka, Buda, Minder, Speidl
Gól: Borbás, Koltai illetve Buda (2)

A kerületi Tornaünnepély Beszterczebányán. A fővárosi torna- és athletikai egyesületek erősen készülődnek a f. hó 14/15-én Beszterczebányán tartandó kerületi tornaünnepélyre…. Junius 14-én délután három órakor: Football-mérkőzés a Kassai Sportegyesület és a Besztercebányai Sport-Klub csapatai között, öt órakor: Football-mérkőzés a Budapesti Torna-Klub és a Ferencvárosi Torna-Klub csapatai között.

(Sport-Világ, Budapesti Hí­rlap)

A besztercebányai kerületi tornaverseny.

… Ezután következett a tornaversenyek főszenzácziója, a két fővárosi rivális egyesületnek a Budapesti Torna Klubnak és a Ferenczvárosi Torna Klubnak football mérkőzése. Mindkét Klub a lehető legerősebb csapatát állí­totta ki a küzdő térre. A ferenczvárosiak különösen sokat vártak e mérkőzéstől, mert itt semleges területen és semleges, teljesen pártatlan, idegen biró vezetése alatt reális eredményt véltek elérni. Számí­tásukban nem is csalatkoztak.

A csapatok összeállí­tása következő volt:

Budapesti Torna Klub. Bádonyi – Wagner, Harsády – Lucius, Ordódy, Skrobák – Guttmann, Cservenka, Buda, Minder, Speidl.
Ferenczvárosi Torna Klub. Berán – Gabrovitz, Svarz – Horn, Gorszky, Bródy – Braun, Feketeházy, Pokorny, Kolhanek, Borbás.

B. T. K. választ helyet, a F. T. K. kezdi a játékot és finom passzjátékkal a B. T. K. kapujához jut és öt percznyi ostrom után Borbás belövi az első goalt. Most a B. T. K. kezd, de újra az ő mezőjébe terelődik a játék; a Ferenczvárosiak gyönyörűen kombinálnak, passzolnak és mintegy 8 percznyi játék után a közönség tapsai közt Kolhanek a második goalt lövi a Budapesti Torna Klub kapujába.

Ezután a játék mindinkább izgalmasabb és hevesebb lesz. A B. T. K. amint alkalma nyí­lik, minden erejét megfeszí­tve támad, de támadásait a meglepő jól működő Ferenczvárosi védelem mindig hamarosan viszszaveri s a játék a két mezőn váltakozva folyik. Budának egy sarokkal hátrafelé szépen lőtt labdája majdnem goalt eredményez; majd Speidlnek vesz kárba egy szép kapu elé centerezése, mert Buda, Cservenka és Guttmann egymásután hibázzák el az üres kapu előtt földön guruló labdát. Épp igy kerüli a szerencse a Ferenczvárosiak meg-megujuló támadásait is; egy í­zben már újabb goalt vélt mindenki, de a sarokból szépen beadott sáros, vizes labda egy méterrel az üres kapu előtt lecsúszik Kolhanek lábáról és a kapu mellé gurul. A félidő vége fele egy í­zben nyugodtan fogja el Berán Wagnernek egy messziről jövő szép lövését, de a sáros labda kicsúszik kezéből s a rohanó Buda belövi a kapuba. Majd öt perczre rá a Ferenczvárosi kapu alá esik a labda egy nagy viztócsába. Buda és Svarz eredménytelenül viaskodnak körülötte egy darabig, mire Berán kirohan a kapuból, hogy lábuk közül kihalássza a labdát a ví­zből, de elcsúszik s a következő pillanatban végre sikerül Budának Svarz közt a védtelen kapuba gurí­tani a labdát. Nemsokára rá 2:2 eredménynyel véget ér a félidő.

A második félidőben a játék már kevésbbé gazdag szebb mozzanatokban. A játékosok sokat protestálnak, reklamálnak a bí­rónál, í­gy Ordódy kierőszakolta a bí­rótól a szabadrúgást a F. T. K. ellen, mert Svarz kézzel igazí­tja a labdát, vagyis szerinte »hands«-et (!?) csinál. E jogtalan, veszedelmes szabadrúgást Berán kivédi és az előre repülő labdával. a Ferenczvárosi csatársor keresztül tör a B. T- K. védelmén a kapuig, ott azonban Bádonyi kézzel lefogja Pokornyt, inig a sárba ragadt labdát Wagner vissza nem rúgja. A biró észreveszi a kapus által elkövetett szabálytalanságot, de nem ad a F. T. K. javára büntető rúgást a 11 m.-res vonalról, hanem csak szabadrúgást itél.

Ezután megint a B. T. K. lesz a támadó fél, de eredménytelenül. Szép volt a játék befejezése, mikor a Ferenczvárosiak egyfolytában 10-12 lövést tesznek a B. T. K. kapujára, honnan, ugyanannyiszor lövik vissza Bádonyi és Wagner. E jelenet a közönséget is elragadta.

A mérkőzés végre is 2:2 eredménynyel eldöntetlen maradt

Versenybí­ró Czitó N. (Beszterczeb. S. K.) volt, ki tisztét teljes pártatlansággal töltötte be.

… Az egész torna ünnepséget bankett fejezte be, mely alatt a beszterczebányai szép hölgyek kiosztották a boldog győztesek között az érmeket és a valóban remek, értékes tiszteletdijakat.

(Herkules)

A beszterczebányai ünnepnapok.

1902. jun. 14 — 15 — 16.

…A vidéki csapatok mérkőzését két fővárosi elsőrangú football-egyletünknek a Budapesti T. C. és a Ferenczvárosi T. C. csapatainak matche követte. Bár e mérkőzés hasonlí­thatatlanul magasabb ní­vón állott az előbbinél, a játék lefolyása és a küzdelem furcsábbnál furcsább mozzanatai az eredmény abnormális volta mellett bizonyí­t.

Reális matchről egyáltalán szó sem lehetett; a bokáig érő sár, mely sok helyütt valóságos mocsarakat alkotott, a két jeles csapat minden kiváló képességeinek kifejtésében akadályul szolgált. Az első goalt különben a Ferenczvárosiak Borbás révén érték el, ki off side-állásból lőtte a labdát a goal felé, melyet Bádonyi kivéd ugyan, de a következő lövést már elhárí­tani nem képes, mert a sikamlós talajon elcsúszva, a labdát már nem tudta elérni.

A második goalt ismét a Ferenczvárosiak érték el Pokorny által, ki a határra igyekvő labdát ügyesen a kapu felé irányí­totta. 30 perczig eredmény nem éretett el s csak a játék vége felé tudta a B. T. C. Buda által elért két goal segí­tségével az eredményt kiegyenlí­teni. Második félidőben a B. T. C. állandóan ostromolja a Ferenczvárosiak kapuját, de újabb eredményt elérni nem tud. A B. T. C.-nál szokás szerint kitünően játszott a védelem, a Ferenczvárosiaknál a támadás.

(Sport-Világ)

Labdarúgás Besztercebányán. Besztercebányáról táviratozzák, hogy a Ferencvárosi és a Budapesti Torna-Klub mai besztercebányai mérkőzése rendkí­vül heves játék után 2 góllal 2 ellen eldöntetlen maradt.

(Budapesti Hí­rlap)

A M. L. Sz. intéző bizottsága julius hó 25-én tartott ülésében a Beszterczebányai Sport-Club kérelmére megengedte Berán Józsefnek a Ferenczv. T. C. tagjának, hogy augusztus végéig a beszterczebányai csapatban játszhasson.

(Sport-Világ)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
04.07.14:45 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.14.16:30 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ