1903.II.8. FTC – Postás 1:1

Ferenczvárosi Torna-Club. — Postások. 1:1 eldöntetlen.

Bajnoki mérkőzés. Ma, vasárnap délután 3 órakor lesz az 1903. évi I. osztályú bajnokságért az első mérkőzés a soroksári úti pályán. Ellenfelek a Ferenczvárosi Torna-Club és a Budapesti Posta és T. S. Egyesülete csapatai lesznek.

Mindkét csapat elsőrangú játékosokból áll. A győztest bajos lenne előre megmondani, mert bár a F. T. C. nívója tagadhatatlanul fölötte áll a postás-csapaténak, ez alkalommal azonban olyan játékosokat kénytelen nélkülözni, mint Kolhanek, Braun, Feketeházy; minekfolytán a csapat közismert összjátékát nagy veszteség éri. Biró Stobbe Ferencz lesz.

Ugyanaznap délelőtt 1/2 11 órakor a második csapatok fognak ugyanott játszani. E mérkőzés valószínű győztese a F. T. C. második csapata lesz. Biró Löwenrosen Károly (T. S. E.) lesz.

Belépőjegyül 60 és 40 filléres taining-jegyek váltandók. Villamos közlekedés a közvágóhídi végállomásig vagy a sertésközvágóhídig.

(Sport-Világ, 1903. február 8.)

A tavaszi football-szezón a múlt vasárnapon tartott bajnoki mérkőzésekkel kezdetét vette. A külső soroksári uti pályán a Ferenczvárosi T. C. jóhírű csapata mérkőzött az egy esztendő alatt elsőrangúvá fejlődött Postásokkal s bár a mérkőzés nem állt azon a színvonalon, melyet két első osztályú magyar egylet játékától méltán kívánhatunk, érdekes mozzanatokban nem szűkölködött. A Ferenczvárosi Torna-Club játékának nívója felette állt a Postásokénak; összjátékuk s lerohanásaik szebbek voltak, csupán szívósság és erőben nem tudták megközelíteni ellenfelöket.

Ez utóbbi tulajdonságnak köszönhetik főleg a Postások múlt vasárnapi sikeres szereplésüket oly csapattal szemben, mely a múlt évi első osztályú bajnokságban jó másodikként végzett. A Postások csakis egyéni tudásukkal és erejükkel domináltak; régi hibájuk az összjáték teljes hiánya, a magas játék, a folyton kitörő hátvéd — természetüknek árulója — múlt vasárnapi mérkőzésükön is érvényre jutott s az egész idő alatt nem tudták az együttérzés, együttműködés legcsekélyebb jelét fölfedezni.

Össze vissza rugdalódzás, mely a játékot soha sem vitte előre fokozatosan, hanem mindig hatalmas ugrásokban, mely gyöngébb tehetségű védelemmel szemben, fölényes győzelmet jelentett volna, de nem oly kiváló védelemmel szemben, mint a Ferenczvárosé. A Postás-csapatot legjobban jellemezzük, ha azt mondjuk róla, hogy a legerősebb játékosokkal rendelkező, összjátékban leggyöngébb első osztályú csapat.

Általában véve a múlt vasárnapi matchen, a Postások némi fölényét konstatálhattuk. A Ferenczvárosi T. C. csatársora ügyes összjátékkal haladt előre. Különösen a jobb oldal, mely Braun, Novotny és Pokornyban kitűnő erőt képvisel. A védelemben Kohlhanek hiányzása nehezen pótolható veszteség, bár Bródy és Gorszky hathatós támogatói a csapatnak. Berán mellett Manglitz hátvéd jeleskedett erős rúgásaival és gyorsaságával.

A Postások csapatában Fülöp kivételével valamennyi játékos elemében volt.

Harsády rég nem játszott oly hasznosan, mint ez alkalommal; Szemethy, Gabrovitz és Arany a Postások kapujának legelszántabb védői, míg a támadás Minder és Steiner személyében kiváló erőkkel rendelkezik. Kertay kissé nyugtalan, Fülöp abszolúte rossz, Schwarznak pedig — ha csatárt akar játszani — le kell szoknia azon automataszerű centerezésekről, melyet minden alkalommal elkövetett, midőn labda hozzáért, akár volt középen csatár, akár nem.

1903. február 8., 15:00, Soroksári út, FTC – Postás 1:1 (1:1)
vezette: Stobbe Ferencz
FTC: ? – Berán, Manglitz – Gorszky, Bródy, ? – Braun, Novotny, Pokorny, ?, ?
Postás: Bádonyi – Harsády, Szemethy, Gabrovitz, Arany, Minder, Steiner, Kertay, Fülöp, Schwarz, ?
Gól: ? illetve Minder

A játék maga a következőképen folyt le:

Ferenczvárosé a kezdés joga; csatárai ügyes összjátékkal a Postások térfelébe nyomulnak, de csakhamar a Postás hátvédek okozta akadályba ütköznek. Ezek hatalmas rúgásokkal a F. T. C. terébe küldözgetik a labdát, mely a Ferenczvárosiak hátvédjeitől hasonlóképen adatik vissza, úgy hogy a csatárok jó időre labdához sem jutnak s az egész játék a hátvédek hadüzenetváltásából állt. A F. T. C. egy magasan lőtt labdája Bádonyi könnyelműsége folytán fennakad a kapu hálójában. A Postások egy negyedóra múlva visszaadják a goalt és kiegyenlítik azon eredményt, mely véges-végig 1:1 maradt.

Az első félidőben még elég változatos volt a játék s a csatárok is olykor szerephez jutottak; a második félidőben azonban mindkét részről inkább a védelmi játékosok rugdalták ellenfeleiknek a labdát, mely ugyan mindig a magasban lebegett, de a játék színvonalát nagyon is alászállította.

Biró: Stobbe Ferencz volt.

A II-ik csapatok mérkőzése délelőtt folyt a szövetségi díjért. Győztes a Ferenczvárosi T. C. csapata lett 9:3 eredménynyel. A Postások csapatában több oly játékos is szerepelt, ki ez alkalommal próbálkozott először s így természetesen játéka oly primitiv volt, hogy már egy kezdő csapatnak is szégyenére vált volna.

(Sport-Világ, 1903. február 15.)

Az idei hivatalos football-szezon a vasárnapi bajnoki mérkőzésekkel kezdetét vette. Az első osztályba felcseperedett, tavaly még másodosztályú Törekvés és a Postások mérkőztek elsőrangú csapatokkal. Küzdelmük hivatva volt bebizonyítani, hogy tényleg méltók voltak az előléptetésre. A Postások derekasan megállták a sarat s eldöntetlen eredménynyel végeztek a Ferencvárosi Tornaklub jónevü csapatával szemben; a Törekvés azonban semmiképp sem szolgált arra, hogy első klasszisba soroztassék, mert az általa elért eredmény a Magyar Uszóegyesület jelenleg szétroncsolt csapatával szemben tudatlanságának ékesen szóló bizonyítéka. Ami a mérkőzések érdekességét illeti, a soroksári-uti pályán tartott küzdelem érdemli első sorban a megemlítést. A Ferencvárosi Tornaklub ugyan néhány emberét kénytelen volt nélkülözni, ami a csapat erejét némileg meggyöngitette — de a támadásra s különösen a védelemre nézve nem lehetett nagy befolyással. A Postások teljes csapattal állottak ki s jó erőben voltak, ami győzelmi sanszaikat növelte. Eleintén inkább a védelemre szorítkoztak s ennek tudandó be a Ferencvárosiak első eredménye, lassankint azonban lendületbe jöttek s intenzív támadásaikkal ostrom alá fogták ellenfelük kapuját, mely nem sokáig maradt érintetlenül. Minder egy szép lerohanása és lövése meghozta a kiegyenlítő goalt, mely eredmény azután a második félidőben sem változott. A postások aránylag többet támadtak, de sohasem tudták a kapu előtti kritikus helyzeteket a maguk javára értékesíteni. A Ferencvárosi Tornaklub inkább összjátékával és lelkes támadásaival szolgáltatott okot az elismerésre. Biró Stobbe Ferenc volt. — A második csapatok matchénél a F. T. K. aratott fölényes diadalt 9:3 eredménynyel a postások fölött.

(Pesti Napló, 1903. február 9.)

Ma délután három órakor a soroksári-uti pályán nagy közönség jelenlétében folyt le az idei első osztályú bajnokság egyik előmérkőzése. Ellenfelek a Ferencvárosi Torna-Klub és a Postatisztek Sportegyesületeinek első csapatai voltak. Az eredmény 1:1 arányban eldöntetlen maradt. A mérkőzést Stobbe bíró vezette.

(Budapesti Hírlap, 1903. február 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST