1903.II.8. FTC – Postás 1:1

Ferenczvárosi Torna-Club. — Postások. 1:1 eldöntetlen.

Bajnoki mérkőzés. Ma, vasárnap délután 3 órakor lesz az 1903. évi I. osztályú bajnokságért az első mérkőzés a soroksári úti pályán. Ellenfelek a Ferenczvárosi Torna-Club és a Budapesti Posta és T. S. Egyesülete csapatai lesznek.

Mindkét csapat elsőrangú játékosokból áll. A győztest bajos lenne előre megmondani, mert bár a F. T. C. ní­vója tagadhatatlanul fölötte áll a postás-csapaténak, ez alkalommal azonban olyan játékosokat kénytelen nélkülözni, mint Kolhanek, Braun, Feketeházy; minekfolytán a csapat közismert összjátékát nagy veszteség éri. Biró Stobbe Ferencz lesz.

Ugyanaznap délelőtt 1/2 11 órakor a második csapatok fognak ugyanott játszani. E mérkőzés valószí­nű győztese a F. T. C. második csapata lesz. Biró Löwenrosen Károly (T. S. E.) lesz.

Belépőjegyül 60 és 40 filléres taining-jegyek váltandók. Villamos közlekedés a közvágóhí­di végállomásig vagy a sertésközvágóhí­dig.

(Sport-Világ, 1903. február 8.)

A tavaszi football-szezón a múlt vasárnapon tartott bajnoki mérkőzésekkel kezdetét vette. A külső soroksári uti pályán a Ferenczvárosi T. C. jóhí­rű csapata mérkőzött az egy esztendő alatt elsőrangúvá fejlődött Postásokkal s bár a mérkőzés nem állt azon a szí­nvonalon, melyet két első osztályú magyar egylet játékától méltán kí­vánhatunk, érdekes mozzanatokban nem szűkölködött. A Ferenczvárosi Torna-Club játékának ní­vója felette állt a Postásokénak; összjátékuk s lerohanásaik szebbek voltak, csupán szí­vósság és erőben nem tudták megközelí­teni ellenfelöket.

Ez utóbbi tulajdonságnak köszönhetik főleg a Postások múlt vasárnapi sikeres szereplésüket oly csapattal szemben, mely a múlt évi első osztályú bajnokságban jó másodikként végzett. A Postások csakis egyéni tudásukkal és erejükkel domináltak; régi hibájuk az összjáték teljes hiánya, a magas játék, a folyton kitörő hátvéd — természetüknek árulója — múlt vasárnapi mérkőzésükön is érvényre jutott s az egész idő alatt nem tudták az együttérzés, együttműködés legcsekélyebb jelét fölfedezni.

Össze vissza rugdalódzás, mely a játékot soha sem vitte előre fokozatosan, hanem mindig hatalmas ugrásokban, mely gyöngébb tehetségű védelemmel szemben, fölényes győzelmet jelentett volna, de nem oly kiváló védelemmel szemben, mint a Ferenczvárosé. A Postás-csapatot legjobban jellemezzük, ha azt mondjuk róla, hogy a legerősebb játékosokkal rendelkező, összjátékban leggyöngébb első osztályú csapat.

Általában véve a múlt vasárnapi matchen, a Postások némi fölényét konstatálhattuk. A Ferenczvárosi T. C. csatársora ügyes összjátékkal haladt előre. Különösen a jobb oldal, mely Braun, Novotny és Pokornyban kitűnő erőt képvisel. A védelemben Kohlhanek hiányzása nehezen pótolható veszteség, bár Bródy és Gorszky hathatós támogatói a csapatnak. Berán mellett Manglitz hátvéd jeleskedett erős rúgásaival és gyorsaságával.

A Postások csapatában Fülöp kivételével valamennyi játékos elemében volt.

Harsády rég nem játszott oly hasznosan, mint ez alkalommal; Szemethy, Gabrovitz és Arany a Postások kapujának legelszántabb védői, mí­g a támadás Minder és Steiner személyében kiváló erőkkel rendelkezik. Kertay kissé nyugtalan, Fülöp abszolúte rossz, Schwarznak pedig — ha csatárt akar játszani — le kell szoknia azon automataszerű centerezésekről, melyet minden alkalommal elkövetett, midőn labda hozzáért, akár volt középen csatár, akár nem.

1903. február 8., 15:00, Soroksári út, FTC – Postás 1:1 (1:1)
vezette: Stobbe Ferencz
FTC: ? – Berán, Manglitz – Gorszky, Bródy, ? – Braun, Novotny, Pokorny, ?, ?
Postás: Bádonyi – Harsády, Szemethy, Gabrovitz, Arany, Minder, Steiner, Kertay, Fülöp, Schwarz, ?
Gól: ? illetve Minder

A játék maga a következőképen folyt le:

Ferenczvárosé a kezdés joga; csatárai ügyes összjátékkal a Postások térfelébe nyomulnak, de csakhamar a Postás hátvédek okozta akadályba ütköznek. Ezek hatalmas rúgásokkal a F. T. C. terébe küldözgetik a labdát, mely a Ferenczvárosiak hátvédjeitől hasonlóképen adatik vissza, úgy hogy a csatárok jó időre labdához sem jutnak s az egész játék a hátvédek hadüzenetváltásából állt. A F. T. C. egy magasan lőtt labdája Bádonyi könnyelműsége folytán fennakad a kapu hálójában. A Postások egy negyedóra múlva visszaadják a goalt és kiegyenlí­tik azon eredményt, mely véges-végig 1:1 maradt.

Az első félidőben még elég változatos volt a játék s a csatárok is olykor szerephez jutottak; a második félidőben azonban mindkét részről inkább a védelmi játékosok rugdalták ellenfeleiknek a labdát, mely ugyan mindig a magasban lebegett, de a játék szí­nvonalát nagyon is alászállí­totta.

Biró: Stobbe Ferencz volt.

A II-ik csapatok mérkőzése délelőtt folyt a szövetségi dí­jért. Győztes a Ferenczvárosi T. C. csapata lett 9:3 eredménynyel. A Postások csapatában több oly játékos is szerepelt, ki ez alkalommal próbálkozott először s í­gy természetesen játéka oly primitiv volt, hogy már egy kezdő csapatnak is szégyenére vált volna.

(Sport-Világ, 1903. február 15.)

Az idei hivatalos football-szezon a vasárnapi bajnoki mérkőzésekkel kezdetét vette. Az első osztályba felcseperedett, tavaly még másodosztályú Törekvés és a Postások mérkőztek elsőrangú csapatokkal. Küzdelmük hivatva volt bebizonyí­tani, hogy tényleg méltók voltak az előléptetésre. A Postások derekasan megállták a sarat s eldöntetlen eredménynyel végeztek a Ferencvárosi Tornaklub jónevü csapatával szemben; a Törekvés azonban semmiképp sem szolgált arra, hogy első klasszisba soroztassék, mert az általa elért eredmény a Magyar Uszóegyesület jelenleg szétroncsolt csapatával szemben tudatlanságának ékesen szóló bizonyí­téka. Ami a mérkőzések érdekességét illeti, a soroksári-uti pályán tartott küzdelem érdemli első sorban a megemlí­tést. A Ferencvárosi Tornaklub ugyan néhány emberét kénytelen volt nélkülözni, ami a csapat erejét némileg meggyöngitette — de a támadásra s különösen a védelemre nézve nem lehetett nagy befolyással. A Postások teljes csapattal állottak ki s jó erőben voltak, ami győzelmi sanszaikat növelte. Eleintén inkább a védelemre szorí­tkoztak s ennek tudandó be a Ferencvárosiak első eredménye, lassankint azonban lendületbe jöttek s intenzí­v támadásaikkal ostrom alá fogták ellenfelük kapuját, mely nem sokáig maradt érintetlenül. Minder egy szép lerohanása és lövése meghozta a kiegyenlí­tő goalt, mely eredmény azután a második félidőben sem változott. A postások aránylag többet támadtak, de sohasem tudták a kapu előtti kritikus helyzeteket a maguk javára értékesí­teni. A Ferencvárosi Tornaklub inkább összjátékával és lelkes támadásaival szolgáltatott okot az elismerésre. Biró Stobbe Ferenc volt. — A második csapatok matchénél a F. T. K. aratott fölényes diadalt 9:3 eredménynyel a postások fölött.

(Pesti Napló, 1903. február 9.)

Ma délután három órakor a soroksári-uti pályán nagy közönség jelenlétében folyt le az idei első osztályú bajnokság egyik előmérkőzése. Ellenfelek a Ferencvárosi Torna-Klub és a Postatisztek Sportegyesületeinek első csapatai voltak. Az eredmény 1:1 arányban eldöntetlen maradt. A mérkőzést Stobbe bí­ró vezette.

(Budapesti Hí­rlap, 1903. február 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ