1903.III.15. FTC – MAC 6:0

Ferenczvárosi Torna-Club 6:0 eredménynyel győz a Magyar Athletikai Club ellen.

I. osztályú bajnoki mérkőzések. Ma délután [márczius 15-én d. u. 3 órakor] két mérkőzés lesz a fővárosban az I. oszt. bajnokságért. Az egyik a margitszigeti sporttelep pályáján a Magyar Athl. Club és a Ferenczvárosi Torna Club közt (…)

A M. A. C. és a F. T. C. a következő csapatokkal játszik.

M. A. C.: Felhőssy — Höfle, Grósz — Sissovich, Capelle, Wagner — Róth, Medgyesy, Kraft, Vincze, Riedl.
F. T. C.: Weinber — Manglitz, Berán — Bródy, Kolhanek, Gorszky — Braun, Novotny, Pokorny, Kovács, Borbás.

Tekintve mindkét csapat jelenlegi jó formáját továbbá hogy a csapatok az összjátékra helyezik a fő súlyt, a mérkőzés igen érdekesnek ígérkezik, bár a F. T. C.-nak a győzelemre több kilátása van.

(Nemzeti Sport, 1903. március 15.)

A Ferenczvárosi Torna-Club és a Magyar Athletikai Club kerül össze a soroksári-úti pályán, mely a Ferenczvárosi csapatnak nagyon is kedvező. Nem mondható ez azonban a M. A. C.- ról, mely tudvalevőleg két évvel ezelőtt ott kapta a rekordvereséget a B. A. K. részéről s jelenleg is inkább a rugalmas és kemény pályához van szokva s aligha bírja ki a soroksári-úti pályán a matchet, mely a Ferenczvárosi csapat részéről rendkívül erősnek ígérkezik. A F. T. C. győzelme úgyszólván kétségen kívüli úgy az első, mint a második csapatoknál.

A mai matchek helyei és ideje:

F. T. C. II. — M. A. C. II. Ferenczvárosi T. C. pályája (soroksári-út), délután 1/2  2 órakor.
F. T. C. I. — M. A. C. I. Ugyanott, délután 1/2 4 órakor. Training jegyek.

(Sport-Világ, 1903. március 15.)

Ferencvárosi Torna Club — Magyar Athletikai Club. Mult vasárnap folyt le ez a mérkőzés a kies margitszigeti pályán, melyet a kora tavaszi idő dacára máris dus pázsit borit s a mely rugalmasságánál fogva páratlanul alkalmas a footballjáték gyakorlására. A Ferencvárosi Torna Club vasárnapi játékával teljesen beváltotta azokat a reményeket, a melyeket hívei hozzá fűztek és fölényes győzelmet aratott ellenfelével szemben. A győzelem értékét azonban nem a goal-számok adják meg a F. T. C.-nak, hanem a játéknak az a szépsége és tökélye, melyet játékosai bemutattak. A csatárlánc és a fedezet sor öntudatos, nyugodt és harmonikus munkája a legjobb magyar csapattá minősiti a F. T. C.-ot. A fedezetsor a védelemben kevésbbé öntudatos, de a támadásban elismerésre méltó pontossággal adja le a labdát és különösen jól kombinál a szélső csatárokkal, a kik magyar csapatnál alig ismert szabatossággal helyezkednek. A védelem játékosai közöl csak Berán áll feladatának magaslatán, mig Manglitz csupán vad kíméletlenségével és fogyatékos labdatechnikájával tönt ki.

Magyar Atliletikai Clubnak számos nehézséggel kellett megküzdenie, mig csapatát ki tudta állítani. Felhőssy kapuvédő, a csapat egyik legjobb játékosa, az utolsó pillanatban hűtlenül ott hagyta egyletét s az egylet kénytelen volt egyik csatárját, a ki azonban még sohasem állott a kapuban, kapuvédőnek megtenni. Ez azután majdnem minden lövésnek utat engedett a kapuba. Azonkívül hiányzott a M.A. C.-nak még két elsőrangú játékosa (Bayer, Kapy) s a kénytelen-kelletlenül összekevert csapat bizonytalanul ment a küzdelembe. Annak dacára is a támadósor és a fedezetek elismerésre méltó összjátékot produkáltak és különösen az első félidőben egyenlő ellenfelei voltak a Ferencvárosnak. Az ellenséges kapu előtt azonban elvesztik a fejőket és a legjobb alkalmakat is elszalasztják. A hátvédek közül Wagner, a ki sántikált, igen rosszul játszott és rendesen el-elkalandozott kijelölt helyétől. A kapuvédőről a mint már emlitettük, alig lehetett komolyan beszélni.

1903. március 15., 15:00, Margitsziget, FTC – MAC 6:0 (2:0)
vezette: Schuberth Ernő (MUE)
FTC: Weinber – Manglitz, Berán – Bródy, Kolhanek, Gorszky – Braun, Novotny, Pokorny, Kovács, Borbás
MAC: ? – Höfle, Grósz – Sissovich, Capelle, Wagner – Róth, Medgyesy, Kraft, Vincze, Riedl
Gól: ?
Kiállítva: ? és ? (5 percre) illetve ? (5 percre)

A játék M. A. C. támadásával kezdődött és az első negyedórában alig került a Ferencváros térfelébe. Később a F. T. C. is jobban belefeküdt, a játékba s ismételten veszélyes lerohanásokat produkált a minek 2 goal lett az eredménye. Az atléták sürün ostromolták a Ferencváros kapuját, de Berán fényes védelme elhárított minden veszedelmet. A második félidőben a Ferencváros lassúnként felülkerekedett s az utolsó félórában látható fölényben volt kevésbbé szívós ellenfeleivel szembe s még négy goalt adván be, végül 6:0 arányban aratott győzelmet. Több goal kornerből esett, a mi a Ferencvárosiak figyelmességére és az atléták gondatlanságára mutat. Az utolsó negyedórában a F. T. C. gyönyörű kombinációval és nagy tudással játszott s a csatársor nyugodt játékosai és fényes driblerei gyakran ragadták hangos elismerésre a közönséget.

A birói tisztet Schuberth (M. U. E.) töltötte be.

Előzetesen folyt le a 2. csapatok küzdelme, melyben szintén a F. T. C. győzött 4:0 arányban. A bíró itt Löwenrosen (Törekvés) volt.

(Nemzeti Sport, 1903. március 22.)

Márczius 15.

Egy hét leforgásán belül éppen egy tuczat goalhoz jutott a Magyar Athletikai Club I-ső csapata. Hatot a M. T. K., hatot pedig a F. T. C. szállított be kapujába. A M. A. C. veresége előre látható volt nem csak a nagy tudáskülönbség folytán, mely a két egylet csapatai közt fennállt, hanem különösen azon okból, hogy két igazán kiváló tehetségű játékosa — Felhőssy kapuvéd és Bayer fedezet — (a többi úgy sem classis) hiányzott a múlt vasárnapi játékban. Felhőssy kilépett a M. A. C.-ból s egy félév múlva a M. T. K. csapatában fog játszani, míg Bayert betegsége akadályozta a részvételben. A M. A. C. ezen jeles játékosok nélkül igazán szánalmasan vergődött a F. T. C. állandóan ostromló csapatával szemben s újból beigazolta, hogy idén bizony még nem érett az első osztályra. A Ferenczvárosiak ellenben kiválóságukat kitűnő összjátékukkal beigazolták.

A match lefolyása a következő volt:

M. A. C.-é a helyválasztás joga, ki élvén ezen kedvező helyzettel, a szél irányában játszik s eleinte a F. T. C. térfelében folyik a játék.

A F. T. C. ügyes védelme azonban nem engedi kapuja közelébe a sárga-kékeket, a kik állandó támadásaik daczára eredményt nem képesek elérni. A Ferenczváros csatársora kétszer fut le a labdával az athleták kapujához és mindkét lerohanásának goal az eredménye. Öt perczczel a szünet előtt a versenybíró a M. A. C. egy és a F. T. C. két játékosát a félidő végéig kiállítja. Half time: 2:0 a F. T. C. javára.

Újrakezdés után a Ferenczvárosiak veszik át a támadást és mindvégig uralván a helyzetet, lelkes játékkal ostromolja az athleták kapuját. A csatársor meglepő szép összjátéka újabb négy goalt eredményez; mindannyi remek kombináczióval elért, tiszta goal, melyek közül a legszebb, korner után, gyönyörű fejpaszszal repült a sárga-kékek kapujába.

Biró: Schuberth Ernő (M. U. E.) volt.

A szövetségi díjért előzőleg a II-ik csapatok mérkőztek 4:1 4:0 eredménynyel a F. T. C. javára.

Ezen matchchel a F. T. C.-nak úgy első, mint második csapata a bajnokság és szövetségi díj élére került.

(Sport-Világ, 1903. március 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST