1903.IX.27. FTC – Cricketer 2:1

Ferenczvárosi Torna-Club I. 2:1 eredménynyel győz a Cricketerek ellen.

A millenáris pályán [vasárnap délután 3 órakor] a Ferencvárosi TC. játszik a Criketterekkel. Tekintve azt, hogy a FTC. erősen készült a mérkőzésre, azt hisszük, újból győzelemre viszik szí­neiket. Az összeállí­tások a következők:

Criketterek: Wagner, Siems I., Siems II., Schnittler, Lang, Bob, Hussak, Krug, Hoffmann, König II, König I.
FTC: Oláh, Berán, Manglitz, Gorszky, Bródy, Deutsch, Braun, Novotny, Pokorny, Kovács, Borbás

(Nemzeti Sport & Pesti Napló, 1903. szeptember 27.)

1903. szeptember 27., 15:00, Millenáris, FTC – Cricketer 2:1 (0:0)
vezette: Békés (FTC)
FTC: Oláh – Berán, Manglitz – Gorszky, Bródy, *Deutsch Novotny – Braun, *Novotny Borbás, Pokorny, Kovács, *Borbás Weisz
Cricketer: Wagner – Siems I., Siems II. – Schnittler, Lang, Bob – Hussak, Krug, Hoffmann, König II, König I.
Gól: Gorszky (59.), Weisz (70.) illetve König I. (69.)
Jók: Gorszky, Braun illetve Siems I., Siems II., Hoffmann, Wagner, König I.

FTC—Cricketerek 2:1. Az FTC. idei nyilvános mérkőzéseinek sorozatát nemzetközi mérkőzéssel nyitotta meg. Ellenfele a bécsi Vienna Cricket und Football Club első csapata volt.

Szép és nagyszámú közönség jelent meg a mult vasárnap a millennáris versenypályán, pedig a többi pályákon is érdekes bajnoki mérkőzések és athletikai viadalok voltak. Az idők változásának jele, hogy a közönség legnagyobb része a győzelem biztos reményében ment ki a pályára.

Nem csalódtak. Pedig volt idő, mikor nemzetközi mérkőzéseinken majdnem mindig mi húztuk a rövidebbet. Football-sportunk ma már azonban, hála Istennek, kontinentális nivón áll. Osztrák szomszédaink pedig éppen nem dicsekedhetnek már az előbb annyira hangoztatott fölényükkel.

Az FTC. mult vasárnapi játékával igazat adott azoknak, akik benne bí­ztak. Alig két heti tréning után a csapat visszanyerte a tavaszszal oly sokszor megdicsért szép összjátékát. Csatáraik gyorsak, jól helyezkednek, a labdát jól viszik és biztosan adják le. Legszebben dolgozik azonban a halfsor. Egyaránt támogatják a védelmet és a támadást. Különösen a támadásnál végeznek jó munkát; bí­znak is bennük a csatárok.

A Cricketerek is igen jó csapattal jelentek meg a pályán. Játékosaik mind jó labdatechnikával rendelkeznek. Összjátékuk is elég szép, de nem elég határozott és nem elég gyors. Pedig a mieink fölényüket éppen gyorsaságukkal szerezték meg. Sokat köszönhetnek a bécsiek Wagner bámulatosan szép védelmének. Nélküle aligha lett volna ilyen csekély a goalkülönbség.

Az első félidő mindvégig szép, változatos játékot mutat. A bécsi csatársor még bí­rja a tempót, s a játék jó ideig középen, majd váltakozva a két kapu előtt folyik. Wagner elemében van; egymásután védi ki a legveszedelmesebb támadásokat, úgy hogy az első félidő 0:0-al végződik.

A második félidőt a magyarok heves támadása nyitja meg, A meglepett két hátvéd, a különben jól játszó két Siems nem bí­r eléggé ellentállni s a 14-ik percben Gorszky megszerzi a vezető goalt. Hoffmann, König I. és Lang azonban kifogástalanul kivitt kombinacioval azt kiegyenlí­tik. Heves küzdelem fejlődik erre a döntő goalért, az FTC. veszedelmes tempóját nem bí­rják a bécsiek, mindinkább a védelemre szorulnak s nem akadalyozhatják meg azt, hogy Weisz meg ne szerezze csapatának a döntő goalt. Ezt a bécsiek nem akarják elfogadni, mert előzőleg of side állásból jött a labda, de a biró megadja. A magyarok ezután is fölényben voltak ugyan, de több eredmény, főleg Wagner jó védése miatt, nem esik.

A játékot 10 perccel korábban fütyülték le, azzal az indokolással, hogy a bécsiek el akarnak utazni. Ezt sem sport szempontból, sem pedig a fizető közönség szempontjából nem tartjuk helyesnek és megengedhetőnek.

Biró Békés FTC volt.

(*Nemzeti Sport, 1903. október 4.)

Az első őszi nemzetközi rendes jellegű football-matchet a F. T. C. csapata ví­vta ki múlt vasárnapon a Cricketerekkel. A F. T. C.-nak ez volt első komolyabb matche, melyen derekasan kitett magáért.

A játék lefolyása a következőkben foglalható össze:

Az első félidőben kizárólag a magyarok támadnak, úgy hogy az egész első félidő alatt egyetlen egyszer kerül a labda a magyar mezőre. A játék folyton a bécsi kapu előtt folyik, hol Wagner remekül véd és csak neki köszönhetik a bécsiek az első félidő 0:0 eredményét.

A második félidőben már a bécsiek is támadnak néha-néha. A magyaroknak két kornerrugásuk van, melyekből a másodikat Gorszky révén goallá értékesí­tik a 12. perczben, melyet a 24. perczben a bécsiek König támadása folytán kiegyenlí­tenek. Egy perczczel később a magyarok elérik a vezető goalt és meg is tartják előnyüket a félidő végéig, melyet Békés (F. T. C.) biró 10 perczczel korában fütyöl le, hogy a bécsiek az öt órai vonattal elutazhassanak. A bécsiek közül Wagner kapus remekelt a védelemben, jól játszottak a Siems-testvérek, Hoffmann és König. A magyaroknál jók voltak Gorszky és az egész csatársor, de különösen Braun, jobbszélső csatár.

(Sport-Világ, 1903. október 4.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ