1903.XI.1. MAC – FTC 1:5

Ferenczvárosi Torna-Club — Magyar Athletikai Club ellen győz 5:1.

A soroksári úti pályán a MAC. játszik az FTC-el. Igen érdekes mérkőzés lesz, mert az FTC. legutóbb csak küzdelemmel tudott győzni.

(Nemzeti Sport, 1903. november 1.)

A ferenczvárosi pályán lefolyt eme bajnoki mérkőzés eredménye előrelátható volt, annál is inkább, mert a Höfle kitiltása folytán amúgy is meggyengült athleták egy nekik szokatlan pályán játszottak.

A Ferenczvárosiak a játék folyamán 5 goalt szereztek, míg a M. A. C. csak a játék utolsó perczében tudott egy goalhoz jutni.

(Sport-Világ, 1903. november 8.)

1903. november 1., ??:??, Soroksári út, MAC – FTC 1:5 (0:2)
vezette: Herczog Ede (MUE)
MAC: Terray – Medgyessy, Riedl, Sissovits, Vincze, Grósz, Bayer, ?
FTC: ? – Berán, ? – ?, Gorszky, Bródy – ?, Weisz, Pokorny, Kovács, Borbás
Gól: Vincze (85.) illetve Weisz (12., ?), Kovács (67.), Gorszky (? – 11-esből), Pokorny (75.)

FTC — MAC 5:1. A MAC. csapata nem a legvérmesebb reményekkel nézett a mérkőzés elé. A Ferencvárosi pálya kis méretei, s játékosainak testi eröbeli túlsúlya már előre eldöntötték a játék eredményét. A rendesnél 25 m-el rövidebb s keskeny pályán ugyanis a játékosok folyton egymáson vannak, a testi túlsúly nagyon érvényre jut, nem is szólva arról, hogy a nagyobb méretekhez szokott csapat passzjátékát ily szűk pályán nem produkálhatja. A Ferencváros volt kétségtelenül a jobb, rutinirozottabb csapat; összjátéka is — szokva lévén a helyhez — tökéletesebb volt, de a nagy gólkülönbségért — a MAC. két csatárának letöretésén kívül — a pálya is okozható.

Ferencváros támadása vezeti be a játékot, s rögtön dolga akad Terraynak. MAC. viszonozza a látogatást: Medgyessy egy meglepő „oxfordi”-val a gólfára lövi a labdát. A 12-ik percben Weisz kapja szabadon a labdát s Kovácscsal szépen összejátszva 10 m.-röl védhetlen gólt lő a MAC. kapujába. Az athleták erős tempót diktálnak, hogy kiegyenlíthessenek, de a roham Bródyn akad fenn, aki öklével úgy vágja gyomorba Riedlt, hogy ez kénytelen kivánszorogni a játékból. Az így gyengült csatársor hamar elveszti a labdát s az atléta kaput a kiszaladt Terray helyett Sissovits menti meg, az utolsó pillanatban vágva ki egy ívben jövő labdát. A veszedelem ezzel csak pillanatra múlt el: a következő percben ismét Weisz jut lövésre a balszélen, a labda magasan röpül, Terray nem tudja védeni. Ferencváros kihasználni igyekezvén, hogy a MAC. csak 10 emberrel játszik, forszírozza a tempót, Pokorny fut a labdával s mikor a gól előtt 10 m.-el hirtelen stoppol, az utána futó Sissovits beleütközik. A bíró büntető rúgást ítél a MAC. terhére, de Weisz a kapu fölé lövi a labdát.

Most Riedl újra beáll s a MAC. erősen szorongatja ellenfelét, de a kis pályán passzai mind hosszúak s eredményt elérni nem tud. A félidő végén még Terray kap egy erős ütést úgy, hogy biró a játékot pár percre félbeszakítani kénytelen.

Szünet után Vincze szép támadást vezet az FTC. kapuja ellen, a döntő fejpasz azonban a gól fölé viszi a labdát. A 12-ik percben azonban ismét a MAC. szorul védelemre, jobb hátvédje driblizni akar, Kovács lelöki a labdáról, mire ő hátulról meglöki, amit a biró ujabb 11-essel büntet. Weisz ezt is a kapu fölé rúgja. A 15-ik percben az erőszakos játéknak Medgyessy lesz áldozata, térde úgy megrándul, hogy ki kell állania. Ezzel teljesen megbénul a MAC. támadása s innen kezdve Ferencváros folytonos fölényben van. A 22-ik percben Kováts egy tolongásból a harmadik, a 30-ik percben Pokorny az ötödik gólt éri el. Közben azonban a kapu előtti nagy küzdelemben Grosz elgáncsolja Pokornyt s a büntető rúgást Gorszky a negyedik góllá értékesíti. A MAC. csatársorában akkor már csak Vincze küzdött bámulatos energiával, s a 40-ik percben sikerült neki a MAC. számára az egyetlen gólt belőni.

A Ferencváros leghasznosabb embere Weisz volt Kovátssal együtt az összes támadásokat ők intézték. Bródy ismert durvaságával tünt ki, a szövetség szigorú dorgálása mit sem használt neki. Pokorny túlságos közel vitte a labdát a kapuhoz s ott már nem jutott eredményes lövéshez, Berán fényesen és fairen játszott, e tekintetben ő és Borbás vált ki csapatból. A MAC.-nál Vincze csüggedést nem ismerő játékáéit érdemel dicséretet, Bayer mint back is a régi jó maradt. A bíró Herczog Ede (MUE.) volt.

(Nemzeti Sport, 1903. november 8.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST