1904.II.28. FTC – Fővárosi TC 13:0

A Ferenczvárosi Torna-Club 13:0 győz a Fővárosi Torna-Club ellen.


Mai mérkőzések. A soroksári uti pályán az FTC. játszik a Fővárosi TC-al. Az FTC. fölényes győzelmét várjuk.

(Nemzeti Sport, 1904. február 28.)

Mai mérkőzések. A soroksári-úti pályán döntésre kerülő match a Fővárosi Torna-Clubnak első debutje lesz az I osztályú bajnoki küzdelmekben. Ellenfele a Ferenczvárosi Torna-Club lesz. A Fővárosinak győzelemre nincs semmi kilátása; mindamellett nagy érdeklődés kí­séri a matchet, mert ezen fog körülbelül eldőlni, hogy a Főv. T. C. miképen fogja megállani helyét az első osztályú bajnokságban.

(Sport-Világ, 1904. február 28.)

A mérkőzések délután három órakor kezdődnek. A két klub II. csapatai ugyanaznap egy órakor mérkőznek a szövetségi dí­jért. Belépődí­j 40 fillér.

(Budapesti Hí­rlap, 1904. február 28.)

1904. február 28., 15:00, Soroksári út, FTC – Fővárosi TC 13:0 (1:0)
vezette: Stobbe Ferenc
FTC: ? – ?, ? – ?, Bródy, ? – Braun, Weisz, Pokorny, Kovács, Borbás
Fővárosi TC: ?
Gól: Weisz(3), Braun(3), Pokorny(2), Kovács(2), Borbás(2), Bródy(1)

FTC — FŐV. TC. 13:0. A mult vasárnap a soroksári-úti pályán találkozott a mult évi I. osztályú bajnokság nyertese a II. osztályú bajnokcsapattal. A mérkőzés főleg abból a szempontból volt érdekes, hogy a Fővárosi Torna Club csapata hogy viszonylik az I. osztályú csapatokhoz

Az FTC most alapos revánsot vett nyári legyőzőjén (Mátyásföld 2:3). Az elért nagy gólkülönbség azonban kissé enyhül, ha az első félidő 1:0-ás eredményét tekintjük. A második félidő aránytalan nagy gólkülönbségé azt mutatja, hogy hiányzik a csapatból az állóképesség; ez pedig szorgalmas tréninggel megszerezhető. Komoly igyekezettel tehát a Főv.TC. még kiérdemelheti az I. osztályba való soroztatását. Az FTC. csapata ezúttal is kitűnő formában volt.

*

Szövetségi dí­j: Fővárosi TC.II—FTC.II. 5:2. Az eredmény nagy meglepetést keltett. A mérkőzés a soroksári-úti pályán az első csapatoké előtt folyt le.

(Nemzeti Sport, 1904. március 6.)

A múlt vasárnapi mérkőzések eredményei a meglepetések jegyében állottak; a Magyar Athletikai Club — Postás match kimenetele pedig egyenesen sensatió számba ment. A soroksári-uti pályán a tavalyi első osztályú bajnoki csapat mérte össze erejét a másodosztályú bajnokság győztesével. A Ferencvárosi Torna-Club győzött 13:0 eredménynyel. Ez a horribilis goaldifferentia szomorú világot vet az I. osztályba csöppent Fővárosi Torna-Club képességére. S mindennél elszomorí­tóbb az a körülmény, hogy az ily matchek a bajnoki küzdelmek értékét és jelentőségét is illusoriussá teszik. A csapatokat eredetileg abból a czélból sorozták osztályokba, hogy egyenrangú, vagy közel egyenlő erősségű csapatok küzdjenek egymással s ne történhessék meg az az eset, hogy az egyik csapat túlságosan fölényes, győzelmet arasson a másikon. Ez az elv vezérli a világ minden football szövetséget akkor, midőn a csapatokat osztályokba sorozza. Angliában ki van zárva a múlt vasárnapihoz hasonló eset, s velünk sem történhetett volna meg, ha a Magyar Labdarugó Szövetség múlt hóban bámulatra méltó bőkezűséggel és jó akarattal nem avangeal négy csapatot egyszerre az első osztályba. A Törekvés ezt a jóakaratot nagyon megsí­nylette; csapata ez év végével oly gyönge lett, hogy ma már a második osztályban sem tudna valamelyes sikerhez jutni. A deczemberi osztályozó mérkőzésen aztán a Fővárosi Torna-Club a Törekvés hátán lovagolt az első osztályba. Akkoriban a Fővárosi Torna Club játékát kritika tárgyává téve, figyelmeztettük a Szövetséget, hogy mielőtt végkép döntene, egy erősebb csapattal való mérkőzés által tegye mégegyszer próbára a F. T. C. képességét s csak azután döntsön osztályozását illetőleg. A M. L. Sz. a paragrafusokhoz ragaszkodva nem szí­vlelte meg tanácsunkat s ennek következményeképen esett meg a blamage, melyhez hasonló a Törekvésen kivül első osztályba tartozó csapatok közül egyet sem ért még. A Fővárosi Torna-Clubnak debutje tehát nem járt a várt eredménynyel: győzelemre természetesen nem gondolt senki, de elvártuk volna, hogy elfogadható szerepet játsszon. Az első félidőben még tanúsí­tott valamelyes ellenállást — bár a F. T. C. óriási fölénye kezdettől fogva nyilvánvaló volt — a második félidőben azonban a csapat teljesen leszerelt és tehetetlennek bizonyult a tavalyi bajnokkal szemben. A F. T. C. különben most áll formája tetőpontján; csatársora összjáték dolgában még soha sem produkált oly kiválót, mint múlt vasárnapon. A védelme is derekasan megállotta helyét; aránylag kevés dolga volt, ellenfelének támadásai pedig sohasem szolgáltattak okot aggodalomra.

A Fővárosi Torna-Clubról nem akarunk végleges kritikát nyilvání­tani; bevárjuk még egy-két szereplését a jobbfajta első osztályú csapatokkal szemben és ezen eredmények alapján szándékozunk véleményünket véglegesí­teni. Ha a múlt vasárnapihoz hasonló blamageban lesz ismét része, úgy követelni fogjuk a M. L. Sz-tői, hogy az úgyis fogyatékos szabályok mellőzésével a Fővárosit a II-od osztályba helyezze; ha azonban a beléhelyezett bizalomnak csak némiképen meg fog felelni, úgy mi leszünk az elsők, kik a Fővárosit buzdí­tó sorainkkal további lelkes működésre fogjuk ambitionálni.

Ferenczvárosi T. C. — Fővárosi T. C. A két bajnoki csapat küzdelmének megszemlélésére sok ember rándult a külső soroksári úti pályára. Az eredmény nagy csalódást hozott a Fővárosiak hí­veinek, kik ha nem is bí­ztak a csapat győzelmében, mégis más szereplést reméltek. Az első félidőben még valahogy ellentállt a csapat a Ferenczvárosiak szorongatásainak; a második félidőben azonban tehetetlennek bizonyult a F. T. C. kitűnő csatárai támadásaival szemben A goalok lövésében mindegyik ferenczvárosi forward kivette a maga részét: Weisz és Braun 3—3, Pokorny, Kovács, Borbás 2 — 2 goalt rúgtak. A 13-iknak pedig Bródy volt az okozója. Biró Stobbe Ferencz volt.

A második csapatok mérkőzésében a Fővárosi Torna Club csapata 5:2 eredménynyel győzte le a Ferenczvárosit.

(Sport-Világ, 1904. március 6.)

MLSZ: [1904. március 10-én] Megsemmisí­tette a Főv. TC. II—Ferencv. TC. II. mérkőzést és a 2 pontot a Ferencvárosi Torna Club javára í­rta.

(Nemzeti Sport, 1904. március 13.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
11.28.18:00 M4Sport
12.04. 15:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ