1904.V.8. Ezüstlabda, FTC – Postás 2:1

E hónap 8-án délután fél 5 órakor újra találkoznak a Postások és a Ferencvárosi Torna-Klub csapatai a margitszigeti pályán. Az idén ez második mérkőzésük s a Polónyi-féle ezüst-labdáért fognak küzdeni.

(Pesti Napló, 1904. május 8.)

A Ferenczvárosi Torna-Club májusi mérkőzése. A F. T. C. kitűnő csapatára a tavaszi szezon legnehezebb feladatai e hónapban várnak. Gyors egymásutánban fognak következni a legfontosabb mérkőzései, melyeken bő alkalma lesz eddigi ritka szép sikereivel elért nagy népszerűségét emelni. F. hó 8-án, mint védő mérkőzik a Margitszigeten a Postások erős csapatával a Polónyi Ezüst Labdáért, s ha győz, akkor 15-én a Műegyetemi Football Clubbal tartja a döntő mérkőzést az Ezüst labdáért. Közben 12-én (Úrnapján) ugyancsak a Műegyetemi Football Club lesz ellenfele (bajnoki mérkőzésen) a csömör-úti pályán. — Pünkösdkor pedig a berlini Brittannia, Németország bajnokcsapatával fog megmérkőzni a csömöri-úti pályán bajnoki csapatunk. Újabb nemzetközi mérkőzése lesz 29-én Gráczban, s végül június 5-én Becsben fejezi be tavaszi szezonját a Criketterek ellen tartandó matchével.

(Sport-Világ, 1904. május 8.)

E heti mérkőzések. A margitszigeti pályán vasárnap a FTC-Postás Ezüstlabda előmerkőzés lesz. A két csapat legutóbbi találkozása a Postások 2:0 arányú meglepetésszerű győzelmével végződött. Azóta mindkét csapat megőrizte jó formáját, így rendkívül heves küzdelem lesz. Az összeállítások a következők:

FTC. (zöld-fehér): Oláh — Berán, Manglitz — Gorszky, Bródy, Lissauer — Braun, Weisz, Pokorny, Kovács, Borbás.
Postás. (fehéring zöld csillaggal): Giba — Bodor, Fekete — Virág, Balló, Polócz — Holub, Molnár, Buda, Kolhanek, Harsády.

(…) Érdekesebb és izgatóbb mérkőzés lesz áldozó csütörtökön május 12-en e pályán, amikor az FTC—MFC. bajnoki mérkőzés igér rendkívül heves és izgalmas küzdelmet. Most egy éve az FTC 3:1 arányban győzött ugyan, a jó formában lévő MFC. azonban most erősebb, mint akkor volt. Az FTC. a fenti összeállításban játszik, míg az MFC a következő csapattal:

MFC. (piros-fekete): Újváry — Fey, Reiner — Nirnsee, Major, Friedrich — Niessner, S. M. Horne, Aschner, Grósz, Fischer.

(Nemzeti Sport, 1904. május 8.)

1904. május 8., 16:30, Margitsziget, FTC – Postás 2:1 (0:1)
vezette: Yolland Arthur (MAC)
FTC: Oláh — Berán, Manglitz — Gorszky, Bródy, Lissauer — Braun, Pákay, Pokorny, Kovács, Borbás
Postás: Giba — Bodor, Fekete — Virág, Balló, Polócz – Holub, Molnár, Buda, Kolhanek, Kertay
Gól: Pokorny (53., 58.) illetve Molnár (16.)
Kiállítva: Braun (~39.)

Ezüstlabda-mérkőzés. FTC.—Postás 2:1. A mult vasárnap a margitszigeti pályán találkozott e két csapat a Margitszigeti Ezüstlabda előmérkőzésében. A játék mindvégig szép és érdekes volt. A védelemben a két fél teljesen egyenrangúnak bizonyult; a mérkőzés sorsát az erősebb ferencvárosi csatársor döntötte el. A győztes csapat, különösen a második félidőben, szépen játszott. A csatársorban Weisz helyett Pákay játszott igen buzgón s fáradhatatlanul. Jó volt Pokorny is. Braun durván játszott, ki is állították. A fedezetsor kifogástalan volt. A Postások, különösen az első félidőben, igen lelkesen játszottak, ekkor meglehetős fölényben is voltak. A csatársoruk szép összjátékkal dolgozott, különösen jó napja volt Molnárnak. A fedezetsor nem játszott eléggé öntudatosan. A védelem azonban a szokott jó volt most is. Bodor kitűnő munkát végzett. Szépen javul Fekete is. A két csapat a következő összeállításban játszott:

FTC. (zöld-fehér): Oláh — Berán, Manglitz — Gorszky, Bródy, Lissauer — Braun, Pákay, Pokorny, Kovács, Borbás.
Postás. (fehér ing, zöld csillaggal): Giba — Bodor, Fekete — Virág, Balló, Polócz – Holub, Müller-Molnár, Buda, Kolhanek, Kertay.

A játékot a Postások szép támadása nyitja meg. Biztos adogatással nyomul fel a csatársor s csakhamar akad dolga Oláhnak is. Fenyegetőbb veszélybe a kapuja azonban csak akkor kerül, amikor a 14-ik percben kornert véd. Ez eredmény nélkül elmúlik ugyan, de már a következő roham alig két percre rá Molnár révén megszerzi a Postásoknak a vezető gólt. Az elért siker még hevesebb támadásra serkenti a csapatot, amely a félidő végéig meg is tartja a vezetést. 40-ik perc-ben még egy kornert nyernek, miután a bíró Braunt kiállította. Első félidő 1:0 a Postás javára.

A második félidőben változik a kép. Az első félidő nehéz munkája kifárasztotta a Postásokat, akik már nem bírják a tempót, míg az FTC. most jön csak lendületbe s a 8-ik és 13-ik percben Pokorny meg is szerzi a kiegyenlítő, majd a győztes gólt. A Postások néha-néha megkísérlik a támadást is, de veszélyesekké az FTC. kapujára nem lesznek, míg Gibának négy kornert kell védenie.

Bíró: Yolland Arthur (MAC), volt.

(Nemzeti Sport, 1904. május 15.)

»Ezüst-labda« mérkőzés. Az ezüst labda tavalyi győztese úgylátszik idén is a vándordíj birtokába jut. A Ferenczvárosi Torna Club azzal, hogy legerősebb ellenfelén, a Postásokon győzelmet aratott, a döntőben is, melyben a Műegyetemi Football Club csapatával fog matchelni, minden valószínűség szerint diadalt arat. A F T. C-nak múlt vasárnap egyébként nagyon erős küzdelme volt a Postásokkal. Az első félidőben ez utóbbiak dominálták a helyzetet s oly fölénynyel játszottak, hogy mindenki a Ferenczvárosiak legyőzetésére számított. Második félidőben azonban megváltozott a helyzet s a Postás csapat energiája annyira megtörött, hogy a F. T. C. szépen együtt játszó csapata a Postásoknak első félidőben elért goalját nemcsak kiegyenlítette, hanem győzelmet hozó goallal meg is toldotta pontjainak számát.

A Postások csapata ezúttal meglehetős szép összjátékot produkált. Első félidőben lelkesen, hatalmas irammal játszottak, a mi ellenfelöket meglepte s csak nagy erőfeszítés árán tudták a Postások ostromát ártalmatlanná tenni. Az összjáték mellett olykor az egyéni játék is előtérbe jutott s ebben Müllertől láttuk a legügyesebb produkcziókat. A második félidőben azonban idegesen, fejvesztetten játszott a csapat.

A F. T. C. csapata különösen a második félidőben bizonyította be azt, hogy még mindig nagy formában van: védelme, támadása egyaránt kitett magáért s egész működését lelkesedés, kedv és egységes szellem jellemezte. A támadásban Pokornyi diktált erős iramot s csapata főleg neki is köszönheti a győzelmet.

A match a következőképen folyt le: Ferenczváros nap ellen játszik. Az első komoly támadást a Postások intézik a F. T. C. kapuja ellen és sokáig ostrom alatt áll a bajnokcsapat kapuja. Müller szép egyéni játéka után a Postások a 16. perczben védhetetlen goalt lőnek. A F. T. C. az erős támadástól meglepetve, eleinte zavartan, idegesen játszik, nagy nehezen szokik a játékhoz s a félidő javarészében védekezésre szorul. Félidő 1:0 a Postások javára.

Újrakezdés után a F. T. C. lép offenzivába; lelkes támadásukat a Postások már nem tudják viszonozni s jó ideig védelemre szorulnak. A F. T. C. csatársorának jobb oldala gyors rushökkel több ízben sodorja veszedelembe ellenfelök kapuját s Pokorny rövid időközökben két goalt rúg. A Postások később viszonozzák az energikus ostromot, de minden eredmény nélkül s a félidő vége felé már teljesen kimerülve védekeznek.

Versenybiró Yolland A. B. volt.

(Sport-Világ, 1904. május 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST