1904.X.2. MTK – FTC 1:1

W_mtk-ftc

Ferenczvárosi Torna-Club — Magyar Testgyakorlók köre 1:1.


Az Újpesti népszigeti pályán a bajnokság két első helyén lévő csapat, a MTK. és a FTC. találkozik. A tavaszszal a FTC. 3:0 arányban könnyen győzött, most azonban a FTC. meggyengült, mí­g a MTK. inkább erősödött. Rendkí­vül heves küzdelemre van kilátás, amelynek eredményét előre megmondani alig lehet.

(Nemzeti Sport, 1904. október 2.)

A bajnoki mérkőzések közül a F. T. C.— M. T. K. matche iránt fog a legnagyobb érdeklődés mutatkozni. E match — úgy lehet – a bajnokság sorsára döntő befolyással bí­rhat. A F. T. C. csapata Borbás és Oláh vendégszereplésével jelentékenyen megerősödik s í­gy a vezető M. T. K.-nak kemény küzdelme lesz ellenfelével. A match az újpesti pályán kerül döntésre.

(Sport-Világ, 1904. október 2.)

A Magyar Testgyakorlók Köre és a Ferencvárosi Torna-Klub vasárnap az újpest-népszigeti pályán mérkőzik fél négy órakor; a II. csapatok fél két órakor játszanak a szövetségi dí­jért.

(Budapesti Hí­rlap, 1904. október 2.)

1904. október 2., 15:30, Népsziget, MTK – FTC 1:1 (1:0)
vezette: Schubert Ernő (MUE.)
MTK: Sebő — Révész, Nagy — Sár, Pozsonyi, Kürschner — Káldor, Steiner, Hoffer, Károly, Frank
FTC: Fritz — Berán, Manglitz — Hahn, Gorszky, Lissauer — Scheibel, Braun, Pokorny, Kovács, Weisz
Gól: Hoffer (13.) illetve öngól

F T C. — M T K. 1:1. Az őszi forduló egyik legérdekesebb mérkőzése volt a bajnokság élén álló két egyletnek a találkozása a mult vasárnap az újpesti népszigeti pályán. A meggyengült FTC.-nak igazán erőpróbája volt e mérkőzés; játékosai kifejtették minden tudásukat, csakhogy kiköszörüljék a hí­rnevükön ejtett csorbát s tényleg a csapat legjobb napjaira emlékeztető tüzzel s lelkesedéssel játszott. Lelke a csapatnak a Bródy helyén játszó Gorszky volt, ki fair és kitartó játékával, jó helyezkedésével valóban remekelt. Mellette is kivált Lissauer. Hahn, az uj fedezet nem vált be. A csatársor, különösen a baloldalon jó volt. A jobb szélen Scheibel is elég figyelemre méltóan szerepelt. A kapuban Fritz legutóbbi játéka óta sokat javult. A MTK.-ról kevés ujat mondhatunk; már régóta változatlan s játékosainak csapatának játékmodora ismeretes. A csapat most igen jó formában van, összjátéka a megszokott szép, csupán a gyorsasága hagy hátra kí­vánni valót. A mérkőzést nagy közönség nézte végig. A két csapat a következő összeállí­tásban játszott:

FTC. (zöld-fehér): Fritz — Berán, Manglitz — Hahn, Gorszky, Lissauer — Scheibel, Braun, Pokorny, Kovács, Weisz.
MTK. (kék-fehér): Sebő — Révész, Nagy — Sár, Pozsonyi, Kürschner — Káldor, Steiner, Hoffer, Károly, Frank.

Kezdés után a MTK. rögtön támad s Steiner és Károly kedvező helyzetben hibáznak lövést, mí­g a FTC. csakhamar egy eredménytelen kornerhoz jut. A 13-ik percben Révész hosszú rúgását Fritz elkapja ugyan, de a labdát kiejti kezéből, amelyet aztán Hoffer befejel. A tempó a kapott gól után élesedik; a FTC. a 26-ik percben két kornert rug eredménytelenül, mig Scheibel és Braun lövései is kárba vesznek. Váltakozva folyik a játék mindkét kapu előtt: itt Pozsoinyi szabadrúgása, ott Kovács lerohanása hoz veszélyt, de gól több nem esik. Első félidő 1:0 a MTK. javára.

A második félidő elején a MTK. erősen támad s egymásután több kornert lő. Csakhamar lendületbe jön a FTC. is, erősen szorongatja a kék fehérek védelmét, mí­g végre is egy öngól kiegyenlí­ti az eredményt. Rendkí­vül heves küzdelem indul erre meg a vezető gólért. Az izgalmat csak fokozza az, hogy a FTC. egy javára megí­télt büntető rugást nem tud kihasználni, mig viszont Káldor is egy kedvező helyzetben hibáz lövést. Az egyre hevesebben játszó zöld-fehér csatárok igen jól dolgoznak: a játék vége felé Weisz lövését Sebő csak rávetéssel védheti, de a labda kezéből kiesik: a biró, mivel a földön fekvő kapus megtámadtatott, fütyült, bár eközben a labda a kapuba perdült. Fölnyomul erre a MTK. is, de Károly és Hoffer lövései sem hoznak új eredményt.

Biró: Schubert Ernő (MUE.) volt.

Szövetségi dij. FTC. II.—MTK. II. 2:1. A múlt vasárnap a népszigeti pályán mérkőzött e két csapat. Küzdelem után győz a FTC. Bí­ró: Gabrovitz E. (Postás) volt.

(Nemzeti Sport, 1904. október 9.)

Az újpesti sporttelep fennállása óta nem látott akkora érdeklődő közönséget, mint múlt vasárnapon, mikor a bajnokság élén szereplő két kiváló egyesületünk, a Magyar Testgyakorlók Köre és a Ferenczvárosi Torna – Club csapatai állottak egymással szemben, fontos, esetleg döntő jelentőségű küzdelemben. A match lefolyása, az izgalmas mozzanatok, a két csapat elkeseredett küzdelme, rászolgált a nagyfokú érdeklődésre. Úgy a F. T. C., mind a M. T. K. minden lehetőt elkövetett a győzelem kiví­vása érdekében; előbbi nagy odaadással és elszántsággal, utóbbi fölényének tudatában játszott, s ez a magyarázata ama körülménynek, hogy a M. T. K. játéka ezúttal ellenfelénél jobb volt s lelkesebben játszva győznie kellett volna. A F. T. C -o t viszont akkora lelkesedéssel és kedvvel még nem láttuk játszani; a csapat minden egyes tagja önmagát múlta felül, pótolni akarván azon csorbát, melyet Borbás—Oláh—Bródy hiányzása a csapatban előidézett. A csatársor Pokorny vezetésével fáradhatatlanul dolgozott; az összjáték hiányát az egyéni tudás, az általuk diktált gyors iram pótolta; lövéseik félelmetesek voltak s csakis Sebő kapuvéd (M. T. K.) kiváló játéka mentette meg a kék-fehérek kapuját a bombázás következményeitől. A fedezetsorban Gorszky remekelt; ambicziózus játékával csapatját magával ragadta s úgy a védelem, mint a támadásnak megbecsülhetetlen szolgálatot tett közreműködésével. A hátvédek is megtettek minden lehetőt s a kapuban szerepelt Fritz-et is lelkesen megtapsolták ügyes, leleményes védelméért. A M. T. K.-nek a védelme ezúttal sokkal jobbnak bizonyult a támadásnál, mely a kapu előtt egyrészt határozatlanul, másrészt a legkedvezőbb alkalmakat hirtelenkedéseivel elügyetlenkedte. Nagy Ferencz és Pozsonyi a védelem lelkét képezték, a csatársornak mindig nyomában voltak s a fedezetsor némelykor a támadásban nagyobb mértékben vett részt, mint a forwardsok. Sebő a kapuban kitünően játszott. A két csapat a match folyamán meglehetős egyenlő erejűnek mutatkozott s bár a F T. C. ellenfelének öngoalja folytán jutott egyetlen pontjához, az eredményre lelkes játékával teljesen rá szolgált.

F. T. C. kezd, de csakhamar a M. T. K. veszi át a labdát s gyors iramban a zöld-fehér kapu felé nyomul. A kék-fehérek egyideig a F. T. C. térfelében táboroznak s néhány lövéssel foglalkoztatják Fritz kapuvédet. A M. T. K. egynéhány igazán kedvező alkalmat szalasztott el csatárainak elhirtelenkedett játékával. A játék váltakozva mind a két térfélen folyik. A 13. perczben Révész erős rúgással vagy 43 méterről a F. T. C. kapújára lő. Fritz a labdát elfogja, de az k ezéből kipattan, mire Hoffer fejjel a goalba nyomja. A F. T. C. viszonozni óhajtván ellenfelének eredményét, gyors iramot diktál s csatárai a M. T. K. goal alatt teremnek s néhány éles lövéssel kritikuss á teszik a M. T. K. helyzetét. Braun goalba lő, de Sebő biztosan véd. Pozsonyi szabadrúgása nem hoz eredményt. Nagy F. handsot vét, de F. T. C. ebből nem húz hasznot. Egy hatalmas és veszélyes támadást Révész tesz ártalmatlanná. Kovács veszélyesnek látszó lövése sem jut a kapuba. Half time 1:0 a M. T. K. javára.

A F. T. C. támadásával kezdődik a második félidő. A M. T. K. azonban csak hamar viszonozza s öldöklő iramban nagy változatossággal folyik a játék. Ferenczváros gyakrabban támad , s a védekezés hevében a labda a F. T. C. egyik csatárának lövése után M T. K. egyik halfbackja lábáról a goalba pattan. A publikum egy része lelkesen tapsol. Ferenczváros fokozza az iramot, az ellenfél is a vezető goalra törekszik, de a küzdelem meddő marad. Mindkét részen megindul az erőszakosság; a biró kénytelen több í­zben a küzdelmet megakadályozni, sőt a F. T. C. által elért eredményt érvénytelení­teni, mivel a kapuvédet a F. T. C. csatárai munkájában erőszakosan gátolták. Az öldöklő iram mindkét felet kimerí­ti s a match végén már bágyadtan, erőtlenül folyt a játék a nélkül, hogy a döntő eredményt egyik fél el tudni volna érni.

Schubert Ernő jó biró volt.

Szövetségi dí­j. Ferenczvárosi Torna-Club II. 2:1 győz a Magyar Testgyakorlók Köre II. ellen. Biró Gabrovitz Emil (Postás) volt.

(Sport-Világ, 1904. október 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ