1905.III.25. MTK – FTC 2:2

W_mtk-ftc

E heti mérkőzések. A lágymányosi pályán szombaton, március 25-én még a Slávia mérkőzések mellett is igen nagy érdeklődest kelt a legerősebb két magyar csapat a MTK. és a FTC. találkozása, mely a tavaszi szezon legizgalmasabb mérkőzése lesz. Bár a hir szerint a FTC. Weiss és Lissauer nélkül lesz kénytelen kiállani a MTK. teljes csapata ellen, az eredményt megjósolni mégis nagyon nehéz.

(Nemzeti Sport, 1905. március 26.)

Mai és holnapi mérkőzések. Az I. osztályú bajnokságnak szombaton döntő jelentőségű mérkőzése lesz. A bajnokság két legjogosultabb aspiránsa a Magyar Testgyakorlók Köre és a Ferenczvárosi T. C. állanak egymással szemben. A két csapat teljesen egyenlő esélylyel indul a mai küzdelembe, melynek lefolyása előreláthatólag oly izgató és érdekes lesz, mint az őszi s valószínűleg, a szerencse fog dönteni a fölött, hogy melyik csapat kerül ki a mérkőzésből győztesként. A két csapat jelenlegi formája és eddigi eredményei alapján eldöntetlen küzdelemre lehetünk elkészülve. A match a lágymányosi pályán szombaton d. u. 3 1/2 órakor kerül döntésre; előzőleg 1 1/2 órakor a II-ik csapatok játszanak a szövetségi díjért.

(Sport-Világ, 1905. március 26.)

1905. március 25., 15:30, Lágymányos, MTK — FTC 2:2 (1:2)
vezette: Schuberth Ernő (MUE.)
MTK: Domonkos — Nagy F., Révész — Sár, Pozsonyi, Szűcs — Káldor, Deutsch, Udvari, Károly, Sebestyén
FTC: Fritz — Berán, Ullerich — Gorszky, Bródy, Lissauer — Braun, Weisz, Pokorny, Takács, Deutsch
Gól: Deutsch (3.), Sebestyén (50.) illetve Pokorny (8.), Braun (35.)

FTC.— MTK. 2:2. A tavaszi szezon legérdekesebb s legizgalmasabb bajnoki mérkőzése egyuttal a szezon egyik legszebb játékát hozta a mult szombaton a lágymányosi sporttelepen. A mult évi bajnokság két első helyezettje különösen az első félidőben oly szép és sportszempontból is oly magas színvonalon álló játékot produkált, amely örvendetes bizonyságot tett arról, hogy immár nem csak játékosaink, hanem jobb csapataink stílusa is megüti a legjobb kontinentális nivot, de bizonyítja azt is, hogy azok a nem minden tendenciától ment hiresztelések, melyek a bajnoki mérkőzések elfajulásáról beszélnek, mennyire túlzottak. Ami magát a mérkőzést illeti, az eredmény meglehetős reálisan fejezi ki az erőviszonyokat s amenynyivel jobb volt a FTC. támadása, annyival erősebb volt viszont a MTK. védelme, bár egészben véve ezúttal a FTC. szebb munkát mutatott. Különösen kitűnő volt a jobb oldal, hol Braun—Weisz—Gorszky eddig magyar csapatban alig látott kitűnő munkát végzett. De jó volt általában a fedezetsor is, míg a két hátvéd és Pokorny, mint középcsatár gyengébb volt. A MTK.-nál főleg a védelem tünt ki, míg a csatársorban inkább csak a középsők végeztek hasznos munkát. Káldornak rossz napja volt, Sebestyén pedig örökös cselezéseivel és önzésével rontott sokat. A két csapat a következő összeállításban játszott:

FTC. (zöld-fehér): Fritz — Berán, Ullerich — Lissauer, Bródy, Gorszky — Braun, Weisz, Pokorny, Takács, Deutsch.
MTK. (kék-fehér): Domonkos — Nagy F., Révész — Sár, Pozsonyi, Szűcs — Káldor, Deutsch, Udvari, Károly, Sebestyén.

Alig kezdődik meg a mérkőzés, mikor egy szabadrúgás után a MTK. Deutsch révén már megszerzi az első gólt. Nyomban rá a meglepődött FTC. hatalmas iramban támad s különösen a jobboldal igen szép játéka révén már a 9-ik percben ki is egyenlít. Változatlan tempóban a FTC. túlsúlya mellett folyik tovább a játék, de azért mindkét kapu előtt vannak kritikus pillanatok. A közönség most Braun—Weisz—Gorszky szép összjátékának, majd Pozsonyi egy-egy sikerült akciójának tapsol, vagy Weisz gyönyörű lövéseit bámulja. Két eredménytelen korner után egy kitűnően kidolgozott támadás után Braun lefut és egy jól helyezett lövéssel megszerzi a vezetést s ezzel a félidő 2:1 arányban végződik FTC. javára.

A második félidőt is a zöld-fehérek támadása vezeti be s Domonkos-nak rögtön dolga akad. Fölnyomul a MTK. is; Berán habozása alkalmat ad Sebestyén könnyű lerohanására, mely a MTK. kiegyenlítő gólját eredményezi. A kiegyenlítés után mindkét csapat óvatosabban játszik s inkább a védelemre fekteti a fősúlyt. Az egyre gyengébben játszó Ferencvárosi védelem hosszabb támadáshoz juttatja a MTK.-ét, bár közben a FTC. is két kornert ér el. Különben mindkét kapu előtt vannak izgalmas pillanatok, de egyik részről Pokorny, másik részről Káldor a legjobb alkalmakat elrontják a góllövésre, így több eredmény nem esik.

Biró: Schuberth Ernő (MUE.) volt.

Szövetségi dij. FTC. II.—MTK. II. 3:3. Rendkívül erős küzdelem. Bíró: Grolig Ernő (BAK.) volt.

(Nemzeti Sport, 1905. április 2.)

A múlt heti bajnoki mérkőzések közül a legérdekesebb és a bajnokság sorsára nézve is a legfontosabb volt az 1904. évi bajnokcsapat és a bajnokság második helyezettje közti küzdelem. Tudtuk, hogy mindkét csapat teljes formájában van és ezért erős, izgalmas és érdekes mérkőzést vártunk. E várakozásunkban nem is csalatkoztunk, mert az a sportélvezet, melyet e két kiváló csapatunk magas színvonalon álló játéka nyújtott, kielégíthette a legkényesebb igényű szemlélőt is. Úgy látszik, tudta ezt a közönség is, mert daczára annak, hogy a mérkőzést a távol eső Lágymányoson tartották, és daczára annak, hogy ugyanakkor a millenáris versenypályán más bajnoki-, a Margitszigeten pedig a nagy vonzerőt gyakorló Slavia nemzetközi mérkőzése volt, mégis oly nagyszámú néző sereglett ki, aminőt még ez a pálya nem látott. Mindkét csapat tudatában volt e mérkőzés fontosságának és ez meg is látszott játékukon. Rendkívüli óvatosság, nagy körültekintés és semmi koczkázatot meg nem engedő játékmodor jellemezte az egész küzdelmet, mely mindvégig fair volt. Az eldöntetlen eredmény körülbelül meg is felel a két csapat képességének. A bajnokcsapat csatársorának baloldala gyenge volt és hogy a küzdelem nem az ő javukra végződött, az csak annak tulajdonítandó, mert több ízben olyan goalokat szalasztott el, amiket nehezebb volt elszalasztani, mint goallá nem érvényesíteni. A csatársor többi tagja feladata magaslatán állott, úgyszintén a fedezetsor is, ámbár kezdetben lámpalázzal küzdött, amit csak a második félidőben tudott teljesen leküzdeni, amikor is annál hasznosabb munkát végzett; a hátvédek a szokott jók voltak, mig a fiatal kapus újból beigazolta, hogy elsőrendű erő. A F. T. C.-nál a fedezetsor volt a legjobb. Helyén volt mindenkor, kivette részét a védelemből, úgy mint a támadásból. A csatársor ezuttal is a rendkívüli gyorsaság jellemezte, valamint a jól irányított és szép lövések. A hátvédek jobbak voltak mint máskor, mig a kapuvédő valósággal remekelt.

M. T. K.—F. T. C 2:2. F.T.C. kezdi a játékot, lassan lekerül az ellenfél térfelére, de a M.T.K. viszonozza a látogatást, mit azonban a zöld-fehérek nem vesznek szívesen és kézzelfoghatólag iparkodnak a veszélyt elhárítani. Az ennek folytán megítélt szabadrúgást a M.T.K. alaposan kihasználja s Károly és Deutsch révén már a harmadik perczben megszerzi a vezető goalt. Ferenczvárost felvillanyozza e gyors eredmény s energikus támadást intéz, miközben Sár faultolása folytán azon módon, mint a M.T.K., csaknem goalt ér el. Akék-fehérek azonban megszabadulnak a veszélytől, de nem sokáig, mert a továbbis résen levő ellenfél a 8. perczben Pokorny révén kiegyenlíti az eredményt. F.T.C továbbis offenzivában marad, Nagy Ferencz kornert vét, mit azonban kihasználni nem tudnak; majd Takács lő a kapura, de a kapus bravúrosan véd. Ezután a M.T.K. támad, lövését azonban Fritz kivédi, míg Hoffer shootja a kapu fölött sivitel. Ismét Ferenczváros lesz a helyzet ura. Weisz remek lövése a kapufáról  pattan vissza, Takács is lő, de eredménytelenül, mignem a jobboldalon játszó Braun áttöri a M.T.K. védelmét és a 35. perczben egy védhetlen lövéssel  megszerzi csapatának a vezetést. A félidő további  részében is a zöld-fehérek vannak fölényben, további eredményt elérni nem tudnak. Félidő 2:1 a F.T.C.javára.

A második félidőben megváltozik a kép. Pillanatnyilag a F.T.C támad, de a M.T.K. ezt erélyesen visszaverve, Sebestyén áttöri az ellenfél védelmét, közelről védhetetlen goalt lő és igy az eredményt már az 5. perczben kiegyenlíti. Ferenczváros még egy kísérletet tesz a győzelem kivívásáért, majd pedig az első félidőben diktált erős tempótól kimerülve, visszaszorul kapujához s ettől fogva a M.T.K. állandó fölénynyel ostromolja goaljukat. A baloldal gyenge játéka miatt azonban a kék-fehérek sem tudnak újabb eredményhez jutni; Károly nagyon sokszor hozza veszélybe a F.T.C. kapuját, de közvetlenül a lövés előtt mindig lefaultolják, amit a biró nemcsak hogy nem vett észre, hanem még a zöld-fehéreknek ítél érte egy  ízben szabadrúgást. Kiszabadul ekkor  a F.TC. szorult helyzetéből, le is rohan ellenfele térfelébe, de két korneren kívül egyebet elérni nem tud. A játék végéhez közeledik már, midőn ismét veszélybe kerül a F.T.C. kapuja, Zulu azonban az üresen álló kapu fölé lövi a labdát, míg Károly szép lövését a kapus teszi ártalmatlanná. A mindvégig érdekes mérkőzés tehát 2:2 eldöntetlenül végződik.

Biró Schuberth (M.U.E.) volt, ítéletei sokszor érthetetlenek voltak.

Szövetségi díj. F. T. C. II. — M. T. K. II. 3:3. — A M. T. K. 3 tartalékkal játszott.

(Sport-Világ, 1905. április 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST