1905.IX.17. UTE – FTC 1:3

W_ute_ftc

A Népszigeten is elsőosztályu bajnoki mérkőzés volt. A Ferencvárosi Torna-Klub mérte össze erejét az Újpesti Torna Egyesület-tel, nagy közönség jelenlétében. A Ferencvárosiak tiz emberrel kezdték a játékot, de azért a tizenkilencedik percben már Korody révén gólhoz jutottak, a huszonhetedik percben egy korner-rúgás után Pákay megcsinálta a ferencvárosiak második gólját. Az újpestiek a harmincötödik percben Petz szép lövése által egy gólhoz jutottak. A félidő végén az újpesti kapuvédő kivédett egy tizenegyes büntető rúgást. A második félidő hetedik percében Pákay még egy gólt szerzett csapatának. Ezután a játék erőszakossá vált, és a bí­ró Takács-ot és Molnár-t kiállí­totta a játékból. Eredmény három gól egy ellen a Ferencvárosi Torna-Klub javára. A második csapatok mérkőzése egy góllal egy ellen eldöntetlenül végződött.

(Budapesti Hí­rlap, 1905. szeptember 18.)

E heti mérkőzések. Az újpesti népszigeti pályán a FTC.—UTE. mérkőzés hoz talán legnagyobb küzdelmet, bár a FTC. győzelme valószí­nű.

(Nemzeti Sport, 1905. szeptember 17.)

Mai mérkőzések. I osztályú bajnokság. A mai nappal kezdetét veszi a Magyar Labdarugók Szövetsége bajnokságainak őszi fordulója. Az első osztályú egyesületek közül a (…) Ferenczvárosi T. C. az Újpesti T. E .-el játszanak. (…) Legvalószinübb a F. T. C. győzelme az U. T. E. felett, de ha szem előtt tartjuk azt a meglepetésszerü győzelmet, melyet ez utóbbi a B. T. C. felett aratott, úgy a F. T. C.- nak győzelmi esélyei igen alászállnak.

(Sport-Világ, 1905. szeptember 17.)

1905. szeptember 17., –:–, Népsziget, UTE – FTC 1:3 (1:2)
vezette: Moór Jenő (MAFC.)
UTE: Schwarcz — Molnár I., Rozman — Kuschner, Barcsay, Fandl —Prácser, Novák, Petz, Molnár II., Fejér
FTC: Fritz — Lissauer, Manglitz — Gorszky, Bródy, Takács — Scheibel, Kórody, Pákay, Weisz, Rumbold
Gól: Petz (35.) illetve Koródy (19.), Pákay (27., 52.)
Kiállí­tva: Molnár illetve Takács

FTC.—UTE. 3:1. Heves és változatos játék után győzte le szí­vós ellenfelét a bajnokságban vezető FTC., a Népszigeten lévő pályán. Sportszempontból ez volt a múlt vasárnap legértékesebb játéka, mert mindkét csapat kész tréning-formában állt ki a küzdelemre. A FTC. csapata nagy változáson ment át. Számos fiatal erő kapott helyet benne, akik mind igen jól beváltak s ha a csapat játékereje gyengült is, még mindig félelmes ellenfél. A csapat lelke Bródy, ki jelenleg igen jó formában van; legrokonszenvesebb játékosa a kis Scheibel, ki gyorsaságban s technikában igen sokat fejlődött. Kórody tehetséges, de fegyelmezetlen erő, ki rendkí­vül sokat használja kezét. Jól játszott ezúttal Pákay is. Az UTE. csatársora is szép munkát nyújtott, különösen Prácser és Petz. Kár, hogy ez utóbbi kezd eldurvulni, ami sokat árt játékának. Igen jó volt Molnár I., mint hátvéd, mig öcscse, a csatár, a legkí­méletlenebb tagja a különben egyöntetű csapatnak. A két csapat a következő összeállí­tásban játszott:

FTC.: Fritz — Lissauer, Manglitz — Gorszky, Bródy, Takács — Scheibel, Kórody, Pákay, Weisz, Rumbold.
UTE: Schwarcz — Molnár I., Rozman — Kuschner, Barcsay, Fandl —Prácser, Novák, Petz, Molnár II., Fejér.

A FTC. 10 emberrel — karjukon meghalt kapitányukat Beránt gyászoló szalaggal — jelennek meg a pályán. A játék erős iramban indul s különösen UTE. játékán látszik az elbizakodottság. Váltakozva támad a két csapat, de FTC. veszélyesebben, mig végre Kórody a 20 percben belövi az első gólt, melyet egy korner után a 28. percben Pákay még egygyel megtold. A balsiker erős támadásra sarkalja UTE.-t s Petz lövése Fritz hibájából csakugyan gólhoz is juttatja. Félidő 2:1 .

Az első félidő élvezetes játékát a második félidőben erőszakos játék váltja fel, melynek során különösen Takács, Molnár II. és Petz szolgáltattak okot a birói beavatkozásra. E félidőben FTC. Pákay révén még egy gólt lő.

Biró: Moór Jenő (MAFC.) volt,

Szövetségi dij. FTC. II. – UTE. II. 1:1. Erős, heves küzdelem. Biró: Pobuda Tivadar (MAFC.).

(Nemzeti Sport, 1905. szeptember 24.)

A múlt vasárnappal megkezdődött bajnoki mérkőzések közül a főérdeklődés a F.T.C.—U.T.E. találkozása elé irányult. Egyrészt itt volt várható a legerősebb küzdelem, másrészt a F.T.C. uj összeállí­tására voltak sokan kiváncsiak, hogy megí­télhessék, vajjon megtarthatja-e vezető szerepét a bajnokságban. A formában levő U.T.E. kemény munkát adott a F.T.C. legénységének, mely szerencsés összeállí­tásában jól is végezte a dolgát. A F.T.C. játékmodora uj formájában is a régi maradt. Csatársora—Scheibl, Koródi, Pákay, Weisz, Takács—határozottan jobb a tavaszinál. Gyors labdára menésük, hirtelen elhatározásuk, gyors futásuk és jó lövőképességüknél fogva egyik leggoalképesebb magyar forwardssort alkotják. A halfsora közismert jó, mí­g a védelem Lissauerrel nagyon megerősödött s ha ezekhez hozzátesszük, hogy Manglitz elég jó formában van és Fritz briliánsan véd, úgy minden jót elmondottunk a Ferenczvárosiakról. Minden jót, mert—sajnos—rosszat is kénytelenek vagyunk állí­tani. A kí­méletlen durva játékmodor, mely a F.T.C. egyes játékosainak régi jellemvonása, e matchen erősen kisértett, lehet, hogy azért, mert a biró nem volt elég erős ezt megakadályozni.
Az U.T.E. csatársora igy nem fejthette ki teljes tudását a kí­méletlen védelemmel szemben.

Hogy mégis tartalmas, jó játékot mutattak, az a csatárok jóságára vall. A védelem kifogástalanul dolgozott.

F. T. C. — U. T. E. 3:1. F.T.C. kezd és csakhamar támad. Takács fellöki Prácsert, ki megsérült kezét bekötöztetni kiáll. Majd Újpest támad és Novák a goal előtt tulkombinál. Rumbold kornert vét, melyet Fritz elfog és a mezőnybe juttatott labdával Weisz lefut és pontosan centerez, Pákay szépen lő és Schwarz kornerre véd. Weisz lövése goal mellé, Koródié goal fölé megy. Újpest ellentámadást intéz, Novák lövését Fritz védi, Molnár II shootját Manglitz fogja el. Petz, támogatva Barcsaytól megszökik, de a goal előtt Lissauer lefoultolja; ép igy jár Fejér is. A két szigorí­tott szabadrúgás nem hoz eredményt. Ismét Weisz rohan le, centerezés Koródi két lépésről goalt lő (19. percz). Kezdés után Barcsay hosszú lövése foglalkoztatja Fritzet; Prácser lövését Bródy fejjel védi. A Gorszky által kidolgozott labdával Scheibl lefut és beadását az U.T.E. védelme kornerre rúgja. A Takáts által lőtt korner mozgalmas pillanatokat idéz elő. Fejről-fejre megy a labda, végre a goalba repül (27. percz). Ezek után Újpest hatalmas támadásokat intéz. Fandl magas labdájával Petz keresztültör a védelmen, Bródy utána és kézzel fellöki, de már késő, mert lövése Fritz kezei közt a goalba pördül (35. perc).Újpest további támadásait nem kiséri siker, mí­g F.T.C. hands in goal ér el, melyet Weisz lő, de a lilák kapusa kivéd.

A második félidőt Újpest támadása nyitja meg. Majd F.T.C. támad és Pákay ivezett lövését a rosszul helyezkedő Újpesti kapus könnyelműen elhibázza. E bosszantó goalra az Újpesti csatárok erélyes támadással felelnek. Kuschner—Fejér szépen összejátszva a F.T.C. goalja elé jutnak, de Lissauer gáncscsal véd. A szigorí­tott szabadrúgást Fritz a kapuban védi. Az Újpestiek goalt jeleznek, de a pálya közepéről előrefutó biró nem adta meg. Nemsokára végetért a match, melyet Moór Jenő (MA.F.C.) erélytelenül vezetett.

Szövetségi dí­j. U. T. E. II.— F. T. C. II. 1:1. Változatos játék, mindkét részen jók az erők, de kevés a kombináczió. Az eredmény az U. T. E. II. javulásáról tesz tanulságot. Félidő 1:1, biró Pobuda (M. A. F. C.) volt.

(Sport-Világ, 1905. szeptember 17.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ