1905.VI.11. FTC – AC Sparta 3:2

A Sparta Budapesten.
Ferenczvárosi T. C—Sparta A.C. 3:2.
Budapesti T. C.—Sparta A.C. 3:3.

Eheti mérkőzések. Pünkösd vasárnapján a millennáris pályán a FTC., hétfőjén a BTC. mérkőzik a prágai AC. Sparta csapatával, mely a Slaviából kilépett játékosokkal elsőrangú ellenfél. Nyilt jellegű, erőszakos mérkőzésre van kilátás.

(Nemzeti Sport, 1905. június 11.)

Csehek Budapesten. A prágai »Sparta» vasárnapi szereplése rendkívüli érdeklődéssel találkozik mindenütt, s különösen a közönség körében keltett nagy elismerést a Ferencvárosi Torna-Klub sportszerű elhatározása, hogy a nagy anyagi kockázat dacára sem emelte a vasárnapi match helyárait. A mérkőzés a prágaiak kívánságára 6 órakor kezdődik; bírója Gabrovitz Emil lesz.

(Pesti Napló, 1905. június 11.)

1905. június 11., 18:00, Millenáris, FTC – AC Sparta 3:2 (2:1)
vezette: Gabrovitz Emil (Postás)
FTC: Fritz — Berán, Lissauer — Gorszky, Bródy, Deutsch — Weisz, Braun, Pokorny, Takács, Kovács
AC Sparta: Gordon — Veilak, Novy — Komárek, Rezek, Raymund — Beránek, Bily, Hradesky, Koschek, Plesnivy
Gól: Pokornyi vagy Weisz (6.), Pokorny (75.), Gorszky vagy Bródy (40.) illetve Koschek (18.), Bily vagy Koschek (?.)

Az AC. Spárta Budapesten.

A Slaviából kilépett játékosokkal megerősödött prágai AC. Sparta vendégszereplése elé e csapatnak a legutóbb nálunk járt angol csapatokkal szemben elért szenzációs eredményei után jogos várakozással tekintettek sportköreink. Azonban — bár mi kellő értékére tudtuk leszállítani a Newcastle United— Sparta 3:2 féle eredményeket — várakozásunkban csalódtunk. Az kétségtelen, hogy legutóbbi itt járta óta, midőn a BTC.-bal ugyancsak eldöntetlenül játszott, nagyon sokat javult: Novy, Rezek, Koschek nagy játékerőt adtak a csapatnak (a többi nevesebb játékos helyett tartalékok jöttek el), mégis ez a csapat nem jobb a mieinknél. Erős tempóban, lelkesen látszanak össze, egyénileg több kitűnő erő van köztük, így pl. Koschek, Rezek, Novy stb., de nincs a csapatban fegyelem, csúnya stílusban játszik, nem válogatja az eszközöket s nem respektálja sem a bírót, sem a közönséget.

Az ellenük játszott magyar csapatok közül a jobbik a FTC. volt. Kitűnő volt ismét a fedezetsor, sőt Lissauer betétele a hátvédsort is megerősitette. A csatársor szép munkáját némiképpen zavarta Braun—Weisz helycseréje. A BTC., a megelőző napi kassai mérkőzés után fáradtan s különösen az első félidőben gyengén játszott. Igen szépen védett Fehéry, ellenben gyenge volt Rapos. A mérkőzések gyenge látogatottság mellett folytak le pünkösd két napján, a millenáris pályán.

FTC.—Sparta 3:2.

FTC.: Fritz — Berán, Lissauer — Gorszky, Bródy, Deutsch — Kovács, Takács, Pokorny, Braun, Weisz
AC Sparta: Gordon — Veilak, Novy — Komárek, Rezek, Raymund — Beránek, Bily, Hradesky, Koschek, Plesnivy.

A helyválasztás joga a Spartáé. Ferencváros nap ellen kezdés után rögtön átveszi a támadást s rövid 5 percnyi játék után Kovács szép centerezését Pokorny góllá értékesiti. S ettől kezdve FTC. hevesen ostromolja Sparta kapuját. A 18. percben Koschek megszökik, gyönyörűen lefut, a kapus kiszalad kapujából, de kicselezi – az üres kapuba guritja a labdát. Ettől kezdve is FTC. támad, fölénye biztos, amit az elért kornerek is bizonyítanak (9) s 40-ik percben Gorszky lövésével eléri a vezetést. Felállás után változatos játék folyik. Félidő: 2:1 FTC. javára.

Második félidőt a csehek támadása vezeti be s 5 percig uralja a helyzetet. De ezután ismét FTC. jön fölénybe s a játék 30. percében Kovács szép támadást vezet, a csatársor egy vonalban vonul fel. Kovács a szélről középre adja a labdát s Pokorny a kapuba lövi. S a biró természetesen a gólt megadja, de Sparta tiltakozik ellene (szerinte offside), majd ki akar vonulni a pályáról, de a biró erélyes fellépése következtében folytatják a játékot. A csehek néhány perc múlva Bily révén gólt érnek el. FTC. ismét veszélyes támadást intéz. Veilak a kapu előtt kezével leüti a labdát, de a biró érthetetlenül, még csak szabad rúgást sem ad. Több eredményt egyik csapat sem tud elérni.

Biró: Gabrorvitz Emil (Postás) volt.

(Nemzeti Sport, 1905. június 18.)

A két eredményt mérlegelve, arra a következtetésre kellene jutnunk, hogy a magyar játékosok a kontinens legjobb labdarugói. Az európai hírnévre szert tett A. C. Sparta csapata idén oly szenzációs eredményekkel dicsekedhetett, mint egy kontinentális egyesület sem. Az Everton és Newcastle angol professzionista csapatok ellenében elért eredményeiken reális voltában a pünkösdi matchek után alapos okunk volna kételkedni s nem tudjuk megérteni, hogy az a csapat, mely különösen a Ferencvárosi T. C. ellen semmi feltűnőt nem produkált, a legjobb német csapatok egyike, a Preussen ellen kitűnő eredményt ért el. A Sparta Budapestre csonka csapattal jött s hiányzott a csatársor egyik főerőssége, a nálunk ismert Baumruck jobbszélső csatár. De Baumruck közreműködésével sem tudjuk a csapatot oly erősnek elképzelni, hogy az Everton és Newcastle United ellen oly szenzációs eredményeket tudjon elérni. Nem a cseh csapat volt akkor jó, hanem a két angol professzionátus csapat játszhatott kritikán alul s nagyon könnyedén véve szerepét, sem a támadásban, sem a védelemben nem erőltette meg magát.

A Sparta csapatának játékmodora nagyon hasonlít a Slaviáéhoz. Főerejét a támadás képezi. A csatársor kitűnő s a benne szereplő Kosek kimagasló klasszist képez. Jól kombinálnak, gyorsan adogatnak egymásnak s a rushökre nagy súlyt fektetnek. A fedezetsor is inkább a csatárokat támogatja, mint a védelmet s ez az oka annak, hogy a Sparta sok goalt lő, de sokat bekap. A fedezetek és csatárok tömören dolgoznak s magára hagyják a két hátvédet és kapuvédet, kik egyébként sem lévén kiváló játékosok, nem őrzik valami kitünően a kaput. Az egész csapat játéka nem keltett imponáló hatást, lehetséges azonban, hogy azért nem, mert a prágai eredmények után többet vártunk tőle. Különösen első napon meglehetős szürke játékot produkált s csak a B. T. C. elleni mérkőzés első felében láttuk kicsillani azt a képességet, melyek révén prágai eredményei félig-meddig komoly számba mehetnek.

Pünkösd vasárnapján szerepelt Ferenczvárosi T. C. nem nagyon elégített ki bennünket játékával. Azt az erélyes és gyors játékot, melyet legutóbb a B. T. C. ellen produkált, nem láttuk ezúttal érvényesülni s a játékosok, úgy látszik nem annyira a tudásukban mint a biró túlságos jóakaratában biztak, mely sok tekintetben az igazság rovására ment. Két tiszta of side goalt érvényesített, melyek közül különösen a második nemcsak a Sparta játékosai között, hanem a sovén magyar nézőközönségben is óriási felháborodást okozott. A cseh csapat annyira el volt keseredve, hogy el akarta hagyni a pályát s csakis vezetője energikus fellépésére s a másnapi B T. C. — Sparta matchre való tekintettel tért ismét vissza pályára. A F. T. C. nem szorult a biró segítségére. Az első félidőben határozottan fölényben volt s ha nem tette volna ez a fölény elbizakodottá, úgy a match jól kiérdemelt győzelemmel végződött volna, így azonban a győzelem realitásához sok szó fér.  (…) A (…) match lefolyásáról a következőkben számolunk be:

A gyönyörű verőfényes idő daczára pünkösdvasárnapon aránylag csekély számú közönség szemlélte végig a Sparta—F. T. C. mérkőzést. F. T. C. nappal szemben kezdi a játékot, rögtön erős iramot diktál A csatársor egyhamar a cseh kapu előtt terem, de támadásuk a Sparta védelmén megtörik. A játék igen egyoldalú s inkább a F. T. C. volt offenzivában. Kovács megszalad a labdával és ügyes beadását Weisz — lesből — goallá érvényesiti. Nem múlik el öt percz és Kosek geniális lefutásával kiegyenlít. A zöld-fehérek offenzivája több kornert eredményez és az egyikből Bródy a magyar csapat vezető goalját rúgja. Half time 2:1 a F. T. C. javára.

A második félidőben megváltozik a helyzet képe. Eleinte ugyan még a F. T. C. támad, melynek eredménye az ominózus ofside goal lett. Pokorny ugyanis Kovács beadásából a harmadik goalt lövi, mely a fentemlitett inczidenst vonta maga után. Közben Kosek szép rúgással a Sparta második goalját éri el. Ettől kezdve a Sparta jut előtérbe s folytonos támadásaival veszélyeztetik ellenfele kapuját. Különösen Kosek okoz a F. T. C védelemnek sok gondot, de ettől megszabadítja a biró folytonos füttye, mely Kosek minden egyes lerohanását — ofsidenek minősítvén — megállítja. A félidő vége felé változatosan folyik a játék, mely azonban újabb eredményt nem hoz.

Biró Gabrovitz Emil (Postás) volt.

(Sport-Világ, 1905. június 18.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST