1905.VI.11. FTC – AC Sparta 3:2

A Sparta Budapesten.
Ferenczvárosi T. C—Sparta A.C. 3:2.
Budapesti T. C.—Sparta A.C. 3:3.

Eheti mérkőzések. Pünkösd vasárnapján a millennáris pályán a FTC., hétfőjén a BTC. mérkőzik a prágai AC. Sparta csapatával, mely a Slaviából kilépett játékosokkal elsőrangú ellenfél. Nyilt jellegű, erőszakos mérkőzésre van kilátás.

(Nemzeti Sport, 1905. június 11.)

Csehek Budapesten. A prágai »Sparta» vasárnapi szereplése rendkí­vüli érdeklődéssel találkozik mindenütt, s különösen a közönség körében keltett nagy elismerést a Ferencvárosi Torna-Klub sportszerű elhatározása, hogy a nagy anyagi kockázat dacára sem emelte a vasárnapi match helyárait. A mérkőzés a prágaiak kí­vánságára 6 órakor kezdődik; bí­rója Gabrovitz Emil lesz.

(Pesti Napló, 1905. június 11.)

1905. június 11., 18:00, Millenáris, FTC – AC Sparta 3:2 (2:1)
vezette: Gabrovitz Emil (Postás)
FTC: Fritz — Berán, Lissauer — Gorszky, Bródy, Deutsch — Weisz, Braun, Pokorny, Takács, Kovács
AC Sparta: Gordon — Veilak, Novy — Komárek, Rezek, Raymund — Beránek, Bily, Hradesky, Koschek, Plesnivy
Gól: Pokornyi vagy Weisz (6.), Pokorny (75.), Gorszky vagy Bródy (40.) illetve Koschek (18.), Bily vagy Koschek (?.)

Az AC. Spárta Budapesten.

A Slaviából kilépett játékosokkal megerősödött prágai AC. Sparta vendégszereplése elé e csapatnak a legutóbb nálunk járt angol csapatokkal szemben elért szenzációs eredményei után jogos várakozással tekintettek sportköreink. Azonban — bár mi kellő értékére tudtuk leszállí­tani a Newcastle United— Sparta 3:2 féle eredményeket — várakozásunkban csalódtunk. Az kétségtelen, hogy legutóbbi itt járta óta, midőn a BTC.-bal ugyancsak eldöntetlenül játszott, nagyon sokat javult: Novy, Rezek, Koschek nagy játékerőt adtak a csapatnak (a többi nevesebb játékos helyett tartalékok jöttek el), mégis ez a csapat nem jobb a mieinknél. Erős tempóban, lelkesen látszanak össze, egyénileg több kitűnő erő van köztük, í­gy pl. Koschek, Rezek, Novy stb., de nincs a csapatban fegyelem, csúnya stí­lusban játszik, nem válogatja az eszközöket s nem respektálja sem a bí­rót, sem a közönséget.

Az ellenük játszott magyar csapatok közül a jobbik a FTC. volt. Kitűnő volt ismét a fedezetsor, sőt Lissauer betétele a hátvédsort is megerősitette. A csatársor szép munkáját némiképpen zavarta Braun—Weisz helycseréje. A BTC., a megelőző napi kassai mérkőzés után fáradtan s különösen az első félidőben gyengén játszott. Igen szépen védett Fehéry, ellenben gyenge volt Rapos. A mérkőzések gyenge látogatottság mellett folytak le pünkösd két napján, a millenáris pályán.

FTC.—Sparta 3:2.

FTC.: Fritz — Berán, Lissauer — Gorszky, Bródy, Deutsch — Kovács, Takács, Pokorny, Braun, Weisz
AC Sparta: Gordon — Veilak, Novy — Komárek, Rezek, Raymund — Beránek, Bily, Hradesky, Koschek, Plesnivy.

A helyválasztás joga a Spartáé. Ferencváros nap ellen kezdés után rögtön átveszi a támadást s rövid 5 percnyi játék után Kovács szép centerezését Pokorny góllá értékesiti. S ettől kezdve FTC. hevesen ostromolja Sparta kapuját. A 18. percben Koschek megszökik, gyönyörűen lefut, a kapus kiszalad kapujából, de kicselezi – az üres kapuba guritja a labdát. Ettől kezdve is FTC. támad, fölénye biztos, amit az elért kornerek is bizonyí­tanak (9) s 40-ik percben Gorszky lövésével eléri a vezetést. Felállás után változatos játék folyik. Félidő: 2:1 FTC. javára.

Második félidőt a csehek támadása vezeti be s 5 percig uralja a helyzetet. De ezután ismét FTC. jön fölénybe s a játék 30. percében Kovács szép támadást vezet, a csatársor egy vonalban vonul fel. Kovács a szélről középre adja a labdát s Pokorny a kapuba lövi. S a biró természetesen a gólt megadja, de Sparta tiltakozik ellene (szerinte offside), majd ki akar vonulni a pályáról, de a biró erélyes fellépése következtében folytatják a játékot. A csehek néhány perc múlva Bily révén gólt érnek el. FTC. ismét veszélyes támadást intéz. Veilak a kapu előtt kezével leüti a labdát, de a biró érthetetlenül, még csak szabad rúgást sem ad. Több eredményt egyik csapat sem tud elérni.

Biró: Gabrorvitz Emil (Postás) volt.

(Nemzeti Sport, 1905. június 18.)

A két eredményt mérlegelve, arra a következtetésre kellene jutnunk, hogy a magyar játékosok a kontinens legjobb labdarugói. Az európai hí­rnévre szert tett A. C. Sparta csapata idén oly szenzációs eredményekkel dicsekedhetett, mint egy kontinentális egyesület sem. Az Everton és Newcastle angol professzionista csapatok ellenében elért eredményeiken reális voltában a pünkösdi matchek után alapos okunk volna kételkedni s nem tudjuk megérteni, hogy az a csapat, mely különösen a Ferencvárosi T. C. ellen semmi feltűnőt nem produkált, a legjobb német csapatok egyike, a Preussen ellen kitűnő eredményt ért el. A Sparta Budapestre csonka csapattal jött s hiányzott a csatársor egyik főerőssége, a nálunk ismert Baumruck jobbszélső csatár. De Baumruck közreműködésével sem tudjuk a csapatot oly erősnek elképzelni, hogy az Everton és Newcastle United ellen oly szenzációs eredményeket tudjon elérni. Nem a cseh csapat volt akkor jó, hanem a két angol professzionátus csapat játszhatott kritikán alul s nagyon könnyedén véve szerepét, sem a támadásban, sem a védelemben nem erőltette meg magát.

A Sparta csapatának játékmodora nagyon hasonlí­t a Slaviáéhoz. Főerejét a támadás képezi. A csatársor kitűnő s a benne szereplő Kosek kimagasló klasszist képez. Jól kombinálnak, gyorsan adogatnak egymásnak s a rushökre nagy súlyt fektetnek. A fedezetsor is inkább a csatárokat támogatja, mint a védelmet s ez az oka annak, hogy a Sparta sok goalt lő, de sokat bekap. A fedezetek és csatárok tömören dolgoznak s magára hagyják a két hátvédet és kapuvédet, kik egyébként sem lévén kiváló játékosok, nem őrzik valami kitünően a kaput. Az egész csapat játéka nem keltett imponáló hatást, lehetséges azonban, hogy azért nem, mert a prágai eredmények után többet vártunk tőle. Különösen első napon meglehetős szürke játékot produkált s csak a B. T. C. elleni mérkőzés első felében láttuk kicsillani azt a képességet, melyek révén prágai eredményei félig-meddig komoly számba mehetnek.

Pünkösd vasárnapján szerepelt Ferenczvárosi T. C. nem nagyon elégí­tett ki bennünket játékával. Azt az erélyes és gyors játékot, melyet legutóbb a B. T. C. ellen produkált, nem láttuk ezúttal érvényesülni s a játékosok, úgy látszik nem annyira a tudásukban mint a biró túlságos jóakaratában biztak, mely sok tekintetben az igazság rovására ment. Két tiszta of side goalt érvényesí­tett, melyek közül különösen a második nemcsak a Sparta játékosai között, hanem a sovén magyar nézőközönségben is óriási felháborodást okozott. A cseh csapat annyira el volt keseredve, hogy el akarta hagyni a pályát s csakis vezetője energikus fellépésére s a másnapi B T. C. — Sparta matchre való tekintettel tért ismét vissza pályára. A F. T. C. nem szorult a biró segí­tségére. Az első félidőben határozottan fölényben volt s ha nem tette volna ez a fölény elbizakodottá, úgy a match jól kiérdemelt győzelemmel végződött volna, í­gy azonban a győzelem realitásához sok szó fér.  (…) A (…) match lefolyásáról a következőkben számolunk be:

A gyönyörű verőfényes idő daczára pünkösdvasárnapon aránylag csekély számú közönség szemlélte végig a Sparta—F. T. C. mérkőzést. F. T. C. nappal szemben kezdi a játékot, rögtön erős iramot diktál A csatársor egyhamar a cseh kapu előtt terem, de támadásuk a Sparta védelmén megtörik. A játék igen egyoldalú s inkább a F. T. C. volt offenzivában. Kovács megszalad a labdával és ügyes beadását Weisz — lesből — goallá érvényesiti. Nem múlik el öt percz és Kosek geniális lefutásával kiegyenlí­t. A zöld-fehérek offenzivája több kornert eredményez és az egyikből Bródy a magyar csapat vezető goalját rúgja. Half time 2:1 a F. T. C. javára.

A második félidőben megváltozik a helyzet képe. Eleinte ugyan még a F. T. C. támad, melynek eredménye az ominózus ofside goal lett. Pokorny ugyanis Kovács beadásából a harmadik goalt lövi, mely a fentemlitett inczidenst vonta maga után. Közben Kosek szép rúgással a Sparta második goalját éri el. Ettől kezdve a Sparta jut előtérbe s folytonos támadásaival veszélyeztetik ellenfele kapuját. Különösen Kosek okoz a F. T. C védelemnek sok gondot, de ettől megszabadí­tja a biró folytonos füttye, mely Kosek minden egyes lerohanását — ofsidenek minősí­tvén — megállí­tja. A félidő vége felé változatosan folyik a játék, mely azonban újabb eredményt nem hoz.

Biró Gabrovitz Emil (Postás) volt.

(Sport-Világ, 1905. június 18.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ