1905.XI.5. Fővárosi TC – FTC 3:3

Vasárnapi mérkőzések. Az Amerikai-uti pályán a Főv. TC.—FTC. mérkőzés lesz.

(Nemzeti Sport, 1905.november 5.)

Mai mérkőzések. Az I. osztályú bajnoki mérkőzések közül a Ferenczvárosi Torna-Club és Fővárosi Torna-Club match a legérdekesebb. A F. T. C. győzelmét előre jósoljuk, de a győzelem kiví­vása a csapat részéről erős küzdelmet fog igényelni. A match az amerikai-úti pályán lesz.

(Sport-Világ, 1905.november 5.)

A bajnokság. Az idei futball-bajnokság első helye a szezon vége felé csak két mérkőzéstől függ: a november 5-iki Ferencvárosi Torna-Klub és a Fővárosi Torna-Klub, illetőleg a Ferencvárosi Torna-Klub—Magyar Testgyakorlók Köre mérkőzésétől. Ha a F. T. K. a két mérkőzésen is győz, az idei bajnokságot körülbelül meg is nyerte. A Ferencvárosi Torna-Klub ismét telies első csapatát fogja kiállí­tani, nem úgy, mint szerdán a B. T. K.-val tartott barátságos mérkőzésen, a II. csapatok mérkőzését november 19-ére halasztották. A mérkőzés az Erzsébet királyné-uti pályán lesz és tréning-jegygyel tekinthető meg. Biró: Schubert Ernő (M. U. E.) lesz.

(Budapesti Hí­rlap, 1905. november 5.)

1905. november 5., –:–, Amerikai út, Fővárosi TC – FTC 3:3 (2:1)
vezette: Schubert Ernő (MUE.)
Fővárosi TC: Zengő – Roóz, Rusz, ?
FTC: ? – Lissauer, ? – ?, ?, ? – Braun, Koródy, Pákay, Weisz, ?
Gól: Rusz vagy Roóz (25.), Roóz (35., 58.) illetve Koródy vagy Pákay (17.), ? (51. – öngól), Weisz (85.)

Az amerikai-uti pályán szép számú nézőközönség jelenlétében mérkőzött a Ferencvárosi Torna- Klub a Fővárosi Torna-Klubbal. A ferencvárosiak teljes első csapatjukat állí­tották sorompóba. A fővárosiaknál Bogács helyett Zengő játszott a kapuban. A ferencvárosiak kezdték meg a játékot és egy ideig középen folyt a játék, későbben a ferencvárosiak jutottak kedvezőbb helyzetbe. A tizenhatodik percben Braun, lefutott és a beadott labdát Pákay fejjel a kapuba lökte. A fővárosiak a huszonötödik percben Roóz révén kiegyenlí­tették az eredményt és tiz perc múlva egy védhetetlen lövéssel vezetögólhoz jutottak. A második félidőben a ferencvárosiak minden erejüket összeszedték, hogy az eredményt kiegyenlí­tsék. A hatodik percben Lisszauer egy korner után a kapu felé rúgta a labdát, a mely a nagy kavarodásban egyik fővárosi játékosról a kapuba pattant. A tizenharmadik percben Roóz egyedül keresztül cselezte a zöldfehérek védelmét és újból vezetéshez juttatta csapatát. A negyvenegyedik percben Weisz rúgása folytán sikerült a ferencvárosiaknak az eredményt egalizálni. Eredmény tehát három gól három ellen eldöntetlen.

(Budapesti Hí­rlap, 1905. november 6.)

Hazai szempontból azonban sokkal nagyobb érdeklődést és — mondhatjuk — izgalmat keltett a FTC.-nak a Főv. TC.- al szemben elért eldöntetlen eredménye, mert ezzel most már igazán oly nyí­lt jellegűvé lett a bajnokság idei sorsa, amilyen még alig volt valaha. Az összes hátralévő mérkőzések ugyanis — talán az egy Főv.TC.—MUE. matchtől eltekintve (…) mind döntő jelentőségűek lehetnek, s a FTC., MTK. és Postás közül most még akármelyik megnyerheti a bajnokságot.

F. T. C .—Főv. TC. 3:3. A múlt hét legnagyobb meglepetése volt ez a váratlan eredmény, mely a bajnokság végküzdelmét most már olyan szenzációsan érdekessé tette. A FTC. az előző szerdai erős BTC. match után meglehetősen összetörötten áll ki s ezért nem képes teljes tudását kifejteni, viszont a Főv. TC. csakhamar kiismerte ellenfele gyengéjét s Roóz kitűnő egyéni támadó játékával, másrészt közismert szí­vós védelmével majdhogy nem aratott olyan szenzációs győzelmet, mint nemrég a MAC. fölött.

Az első félidőben igen változatos a játék. Az első gólt Kórody révén a FTC. éri el, de a félidőt Rúsz és Roóz góljai után 2:1 arányban már Főv. TC. nyeri. A második félidőben FTC. igen hevesen és szépen támad, de a Főv. TC. makacs védelmével alig boldogul. 2:2-re, majd ismét 3:2-re állnak a Főv. TC. javára. A hangulat rendkí­vül izgatott; már-már ugylátszik, mintha a FTC. ezúttal szenvedné első bajnoki vereségét; mit végre Weisz erős küzdelem után kiegyenlí­t.

Biró: Schubert Ernő (MUE.) volt.

(Nemzeti Sport, 1905.november 12.)

F. T. C. — Főv. T. C. 3:3. Az őszi bajnoki mérkőzések legnagyobb szenzácziója. A Főv. T. C. a jobb csapatok közül egyedül a M. A. C. csapata ellenében tudott valahogy győzni, a M. T. K. 5:0 , az Ujp. T. E pedig 7:1 arányban verte. Ily körülmények mellett semmi esélye sem lehetett a győzelemhez s mégis — a mint a mérkőzés szenzácziós lefolyása is mutatta — csekély hí­ja, hogy le nem verte az idei bajnokságban veretlen Ferenczvárosi T. C.-ot. A szenzácziós eredmény okát kutatva, egyrészt a F. T. C fáradt és rendszertelen játékában, másrészt a Főv. T. C. nagy lelkesedésében és meglepő formajavulásában találjuk. A Főv. T. C. csapata leszokott az egyéni játékról s a match folyamán oly szép összjátékot produkált, hogy a csapat egyszerre a legjobbak közé emelkedett. A Főv. T. C.-nak eddig az volt a baja, hogy kiváló egyéni játékosai irtóztak az összjátéktól; s ime, az összjáték elsajátitása csodát művelt s a Főv. T.C. oly fölénnyel játszott, hogy a győzelmet is méltán kiérdemelte. A Ferenczvárosi T.C. mentségére szolgál, hogy játékosai a szerdai B.T.C. matchek fáradalmait még érezték lábaikban s különösen a csatársor — melynek törekvéseit egyrészt az önzően játszó Weisz hiúsí­totta meg — kedvetlenül, lanyhán működött. A F. T. C. három goalját jobb klasszisu kapus kivédhette volna, a Főv. T. C.-ét azonban semmiesetre sem. Megjegyezzük még, hogy a Főv. T. C. két tartalékkal szerepelt a komplett F. T. C. ellen.

A F. T. C. kezdi a játékot és rövid ideig erősen szorongatja a Fővárosiak poziczióját. A 17-ik perczben Braun lefut és a középre adott labdát Korody a goalba továbbí­tja. Felállás után a Fővárosiak támadnak és egymásután 3 kornerrugást érnek el, de eredmény nélkül; Roóz éles lövését a kapus nehezen védi és az ezután keletkező kapu előtti kavarodásból a Fővárosiak megszerzik Rusz révén a kiegyenlí­tő goalt. A Ferenczvárosiak Pákay révén támadnak és a szépen keresztülvitt labdát Weisz magasan a goal fölé rúgja. Braun által rúgott korner veszedelembe hozza a Fővárosiak kapuját. A Fővárosiak a sikeres védelem után a Ferenczvárosiak goalja elé terelik a küzdelmet és hosszú támadás után Roóz a 35-ik perczben védhetetlen lövéssel megszerzi a második goalt. A félidő további részében a Fővárosiak támadnak, de további eredmény nélkül. Első félidő 2:1 a Fővárosiak javára.

A második félidőben a Ferenczvárosiak veszik át a támadó szerepet s már a 6-ik perczben kornert rúgnak, melyből kifolyólag a Fővárosiak öngoalja által kiegyenlitő goalhoz jutnak. A Ferenczvárosiak továbbra is támadnak, Szentey által a középre rúgott labdát Roóz kerí­ti magához és áttörve a védelmet, a 13-ik perczben éles lövéssel megszerzi a Fővárosiak harmadik goalját. Ferenczváros erősen támad, Pákay lövését a kapus kornerre védi, mig Weisz a biztosnak látszó goalt elhibázza s a helyett, hogy a labdát a szabadon álló Korodynak adná, a goal fölé rúgja. Braun egyedül fut le a labdával, de rushét utolsó pillanatban leszerelik. Közben a Fővárosiak csatársora támad, de a zöldfehérek megakadályozták, hogy további eredményt elérjenek. A Fővárosi goal előtti küzdelem hevében az egyik védőjátékos kézzel üti le a labdát, miáltal a biró büntetőrugást í­tél. A labdát Weisz rúgja, de eredménytelenül. Közvetlen utána Weisz belövi hosszú támadás befejezéséül a kiegyenlí­tő goalt.

Schuberth Ernő (M.U.E.) a mindvégig erős és fair játékot jól vezette.

(Sport-Világ, 1905.november 12.)

MLSZ. Igazoltattak. (…) Szövetségi dij: FTC.—Főv. TC. 6:0.

(Nemzeti Sport, 1905. november 26.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső