1906.VI.10. Ezüstlabda, FTC – Postás 1:1

Ezüstlabda döntő mérkőzés. A vége felé járó labdarugó-szezonnak utolsó nagy eseményét az ezüstlabda vándordí­j döntő küzdelme képezi, mely vasárnapon a margitszigeti sporttelepen kerül döntésre a Postások és a Ferenczvárosi Torna-Club csapatai között. A két csapat teljesen egyenrangú ellenfél s a mai mérkőzés sorsát minden valószí­nűség szerint a csatárok pillanatnyi kondicziója fogja eldönteni. A két csapat védelme körülbelül egyenlő, a támadásban azonban a F. T. C. kiválóbb, a minek többszöri bizonyí­tékát az angolok ellen elért szép eredmények képezik. Nézetünk szerint a F. T. C.-é lesz az idén az értékes dij, melyet ezúttal harmadszor véd.

(Sport-Világ, 1906. június 10.)

Ezüstlabda döntőmérkőzés. A tavaszi szezont klasszikus viadal zárja be: a Margit szigeti Ezüst labda döntője vasárnap d. u. 5 órakor a Margitszigeten a Postások és a FTC. között. A mérkőzés teljesen nyí­lt jellegű. Előzőleg 3 órakor a két legjobb ifjúsági csapat a Lipótvárosi TE. és a Budapesti SI. tartják döntő jelentőségű bajnoki viadalukat.

(Nemzeti Sport, 1906. június 10.)

1906. június 10., 17:00, Margitsziget, FTC – Postás 1:1 (1:1)
vezette: Fehéry Ákos (BTC.)
FTC: Dobronyi — Rumbold, Manglitz — Gorszky, Bródy, Deutsch — Braun I., Kórody, Braun II., Pákay, Schlosser
Postás: Beumel — Csüdör, Fekete — Virág, Koltay, Barcsay — Holub, Fitt, Kertay, Buda, Balló
Gól: Kórody (8.) illetve Kertay (30.)
Kiállí­tva: Virág (pár percre)

A margitszigeti Ezüstlabda döntése

FTC—Postás 1:1. Szép hűvös időjárás uralkodott a szigeti pályán, midőn a két csapat kiállt, hogy Polónyi Géza igazságügyminiszter klasszikus vándordí­jáért mérkőzzék. Az idény előrehaladott volta dacára, mindkét csapat friss kondí­cióban volt s különösen az első félidőben lelkes, tüzes játékot produkált. A mérkőzés folyamán, de különösen a második félidőben a FTC. csapata jobbnak bizonyult a Postásoknál és normális körülmények között mégis kellett volna nyerniök a mérkőzést. A FTC.-ot, bár az első félidőben a szerencse több í­zben kedvezett neki — a második félidőben hihetetlen balszerencse üldözte, amit még betetőzött a három belső csatár tétovázó játéka, kik töméntelen jó alkalmat halasztottak el. A Postásoknál a csatársor munkáját Buda indolens játéka teljesen tönkre tette, annyira, hogy Fitt és Holub lelkes, igyekvő játéka nem tudta azt egyensúlyban tartani. A hátvédek igen jól játszottak, Koltai azonban Bródival szemben ezúttal nem tudott teljesen egyenrangú játékot mutatni. A FTC. pompás védelmével és fedezetsorával szemben a csatársor nem áll egy ní­vón. Nagyszabású játékot egyedül Braun I. mutatott, ki az idei szezon végén nagy formát ért el. Schlosser eszes játéka hasznára válik csapatának. A játék bár heves, még is szép és fair volt, egyedül Virág zavarta azt, ki Braunt, miután máskép nem boldogult vele kézzel, de sokszor gáncsolással iparkodott leszerelni, ami nők következtében a biró ki is állí­totta néhány percre.

FTC.: Dobronyi — Manglitz, Rumbold — Deutsch, Bródy, Gorszky — Schlosser, Pákay, Braun II., Kórody, Braun I.
Postás: Beumel — Csüdör, Fekete — Virág, Koltay, Barcsay — Holub, Fitt, Kertay, Buda, Balló.

Felállás után egy ideig közepén folyik, majd egyik kaputól a másikig fel s alá hullámzik a játék, mig a 8-ik percben kavarodás támad a Postás kapu előtt. A kapus kivágja a lábát, de az csak 8—9 m.-nyire megy, honnan Kórody jól plaszirozva a tömegen keresztül gólt lő, amit a kapus nem is láthatott, tehát nem volt védhető. A felállás után a Postások szép kombinációval az ellenfél kapuja elé viszik a labdát, de Fitt kb. 6 m.-ről rosszul helyezi lövését. A FTC. támadása szintén, eredmény nélkül fejeződik be. A 30-ik percben a Postások ismét az ellenfél kapuja elé kerülnek s támadásukat Deutsch szereli le, de csak úgy, hogy a labdát kb. 4 m. ről a kapu előtt, a kapusnak adja hátra, de gyengén Kertay közbe fut s bár a kapus lábával majdnem elérte a labdát, erős belerugással kiegyenlí­t. A Postások az első félidő végefelé fölénybe kerülnek s bár a szerencse is kedvez nekik s könnyű alkalmak kí­nálkoztak, eredményt elérni nem tudtak. Félidő 1:1.

A második félidőben elejétől végig a FTC. van határozott fölényben s valósággal tábort üt ellenfele kapuja előtt, de egyrészt a balszerencse más részt a három belső csatár, különösen Pákay helybenvaló mozgása miatt igen jó alkalmakat szalaszt el. A Postások helylyel-közel annyira vissza szorultak, hogy Kórody egy veszélyes lövését Fitt a csatár védi. A Postások csak egyes áttörési kí­sérletre szorí­tkoznak, de sikertelenül. A FTC. támadásai, mind erősebbé válnak, néha egymásután 3—4 lövés megy a kapura, de eredmény nélkül. Fehéry Ákos (BTC.) a mérkőzést jól vezette.

*

A Margitszigeti Ezüstlabda új döntő mérkőzését az Ezüstlabda intéző bizottsága június 24-ére tűzte ki a Margitszigeti pályára. Mivel azonban ez a dátum a tilalmi időbe esik, még a szövetség jóváhagyását kell kikérni. Amennyiben a MLSz. az engedélyt meg nem adná, a döntő e napon valamelyik vidéki városban lesz. Győrött már is mozgalom indult meg e mérkőzés elnyeléséért. Mindenesetre nagy hasznára lenne a vidékieknek egy ily elsőrangú mérkőzés lejátszása.

*

Bajnoki mérkőzés. Lipótvárosi Torna Egylet—Budapesti Sport-Ifjak 1:0. Az 1905-906. évi bajnokság ez utolsó mérkőzése a múlt vasárnap folyt le az Ezüstlabda döntőmérkőzés előtt a Margitszigeten. A két csapat igy állt föl: LTE.: Marinach II. — Geizer, Ruzicska — Haupt, Német, Tolnay—Wiklász, Kluszt, Mervel, Drimál, Marinach I. BSI.: Lengyel — Bednár, Csendes — Csery, Kanyaurek, Szőllősi — Tóth, Nyúl, Hlavay, Steinitz, Orsolyák. Félidő 0:0. Az eredmény mindvégig bizonytalan volt s könnyen megeshetett volna, hogy a lelkesebben játszó BSI. győz. Különben a két csapat egyenrangu Lipótváros csatársora nem a szokott módon játszott, sok kedvező alkalmat szalasztott el. A durva játék még mindig nem hagyott alább. A két kapus jó munkát végzett. Hlavay (BSI.) és Wiklász (LTE.) feladatuknak a csatársorban feleltek meg, mig Geizer és Bednár a védelemben tűntek ki. Biró: Müllender Sándor volt. E mérkőzéssel véget ért az első ősz-tavaszi bajnokság, melyet a Lipótvárosi Torna Egylet csapata nyert meg

(Nemzeti Sport, 1906. június 17.)

Polónyi ezüstlabda döntője. A döntő mérkőzés ezúttal eldöntetlen maradt. A mérkőzés az előrehaladott szezon jegyében folyt le. Kisszámú, jobbára érdekelt közönség, fáradt csapatok, egyhangú, helyenként durva játék, még durvább és illetlen biztatása az egyes játékosoknak, — ilyenféle változatok jellemezték a mérkőzést. Egyszóval ideje, hogy úgy a csapatok, mint a goaléhes publikum, egy kis sziesztát tartsanak.

A ferenczvárosiak két backje valóban remekelt és a Postások védelme is a helyén volt. A csatársorok azonban kritikán alul játszottak és régen láttunk olyan kapkodást és ide-oda »tánczolást«, mint ezen a mérkőzésen. A ferenczvárosiak halfsora sokkal jobb mint a Postásoké, de mindkettőn a fáradtság jelei voltak észlelhetők. Egy darab ideig Gorszky is, Virág is még csak győzték a tempót, de azután mintha összeestek volna. Általában az észszerűtlen és rossz helyezkedés mindkét csapatot megfosztotta a győzelem esélyétől. A F. T. C. mindjárt a kezdet után érte el goalját, de azontúl egyetlenegy kí­nálkozó alkalmat sem tudott kihasználni. A Postások inkább a F. T. C. kapusának, mint Kertaynak köszönhetik, a még az első félidőben esett kiegyenlí­tő goalt. — A matchen Fehéry Ákos (B. T. C.) bí­ráskodott.

Úgy értesülünk, hogy a mérkőzés eldöntetlenségére való tekintettel a Polonyi ezüstlabda intéző bizottsága, a Magyar Labdarugók Szövetsége hozzájárulásának reményében akként határozott, hogy a két csapat újabb döntő mérkőzésének határnapjául f. hó 24-ikét tűzte ki. A nyári szünet e hó 15-től kezdődik, de a margitszigeti pálya csak 24-én szabad és ezért előreláthatólag a Szövetség kivételesen hozzá fog járulni ahhoz, hogy még a nyári szünetben kerüljön eldöntésre a Polónyi-labda sorsa, mert őszig ugyanezen csapatok ezidőszerinti formája nagymérvben megváltozhatik, ami az 1906 évi eredményt realitásától teljesen megfosztaná.

(Sport-Világ, 1906. június 17.)

(Előzmény). Az ezüst labda döntőjét, mely a Postások csapata és a Ferencvárosi Torna Klub között vasárnapon kellett volna megtörténni, nem tartották meg a Postások visszalépése folytán, í­gy a F. T. K. az idén döntő küzdelem nélkül jutott a dij birtokába, melyet harmadizben véd. Ha még két í­zben győz úgy a vándordí­j véglegesen a F. T. K.-é lesz.

(Pesti Napló, 1906. június 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ