1906.III.18. Brüll serleg, FTC – UTE 5:1

Vasárnapi mérkőzések. A ferenczvárosi (soroksári úti) pályán a Ferenczvárosi Torna-Club az Újpesti Torna-Egylettel áll szemben. A F. T. C. a Postásoktól a tavaszi fordulóban vereséget szenvedett, mig az U. T. E. vele eldöntetlenül játszott. A papí­rforma ugyan az U. T. E. győzelme mellett szól, mi azonban inkább a F. T. C. győzelmében bí­zunk annál is inkább, mivel a ferenczvárosi csapat az utóbbi időben erős tréninget folytatott s már is szembetűnő módon javult. A match d. u 3 1/2 órakor kezdődik s előzőleg a II. csapatok játszanak. Itt is a F. T C. II-őt tartjuk a valószí­nű győztesnek.

(Sport-Világ, 1906. március 18.)

Vasárnapi mérkőzések. A Soroksári-uti pályán a FTC. találkozik az UTE.-el. Mindkét csapat javuló formában van. Mi inkább a FTC. győzelmében bí­zunk.

(Nemzeti Sport, 1906. március 18.)

1906. március 18., 16:30, Soroksári út, FTC – UTE 5:1 (1:1)
vezette: Harsády József (Postás)
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Gorszky, Bródy, Deutsch — Braun, Weisz, Pákay, Koródy, Ecker
UTE: Kazár — Rosmann, Molnár I. — Aschner, Herschkovits, Lebovits — Herceg, Novák, Petz, Molnár II., Ludwig
Gól: Weisz (13. vagy 20., ?., ?.), Kórody (?.), Pákay (?.)  illetve Petz vagy Molnár II. vagy Hajdú (32.)

FTC. — UTE. 5:1. Feltűnő szép stí­lusban nyerte meg a Soroksári-uti pályán a FTC. e mérkőzését. Az UTE. e nagyarányú veresége csak annak az erőszakos játékmodornak tudható be, s amelyet érthetetlenül az első kapott gól után kezdeményeztek. A FTC. szép játéka dacára sok kí­vánni valót hagy hátra a csatárok taktikája. Nagyobb eredményt érhetnének el, ha a szélsők a kapott labdát nem tartanák, hanem állí­tás helyett kergetnék. A center néha lehetetlen áttöréseket kí­sérel és a szélsőket nem foglalkoztatja. Gyakran messziről fölöslegesen lőnek, jóllehet alkalmuk volna még a kapuhoz közeledni. Az UTE. agilis csapat; jó erőkkel rendelkezik, kár, hogy a laza fegyelem miatt elragadtatják magukat. Támadásaik határozottan gyorsabbak voltak s kapusuk is kitűnő. A mérkőzésben a FTC. volt állandó fölényben s dicséretére válik, hogy az erőszakos játékra nem reagált. A mérkőzést a következő csapat összeállí­tásban küzdöttek ki:

FTC.: Fritz — Manglitz, Rumbold — Diri, Bródy, Gorsky — Ekker, Kórody, Pákay, Weisz, Braun.
UTE.: Kazár — Rosmann, Molnár I. — Aschner, Herschkovits, Lebovits — Herceg, Novák, Petz, Molnár II., Ludwig.

Az első félidőben, mindkét csapat erélyesen támad, de FTC. többet. A 20 percben Weisz gólt lő, mit Petz—Molnár II. játéka kiegyenlí­t. Az ostromlott kaput Kazár gyakran védi nagy bravúrral. Félidő 1:1.

A második félidőben rövid egymásutánban Ecker—Kórodi, Pákay, Weisz—Braun és Gorsky révén még 4 gól esik. Újpest tehetetlen marad a további támadások ellen, melyből a FTC. szí­vóssága révén még egy gólt ér el, mint a biró nem adott meg.

A FTC. csapatában Bródy igen jó volt. Pákay sikeres lövései, Weisz erélyes támadásaival igen hasznosan szerepelt. Gorszky—Manglitz igen jók voltak. Fritz jó kapus, de figyelmetlen. Ecker az uj szélső szépen centerez, de helyét nem tartja meg és bátortalan.

Az UTE. kapujában Kazár szépen védett; a kapott gólok közül talán csak egy volt védhető. Kár, hogy kezeit az ellenfél csatárain felejti.

Biró: Harsády József (Postás) volt. Késésével igen kényes helyzetbe hozta a mérkőző egyesületeket.

Szövetségi dí­j. F. T. C. II. — U. T. E. II. mérkőzés UTE II. meg nem jelenése miatt elmaradt.

(Nemzeti Sport, 1906. március 25.)

A serlegmérkőzések közül egyébként meglepetésszámba jött a »33« F. C. győzelme a Budapesti Atlétikai Klub és a Ferenczvárosi T. C. nagy goalarányu sikere az Újpesti T. E. csapata felett.

F. T. C. — U. T. E. 5:1. A soroksári-uti pályán nagyszámú nézőközönség előtt találkoztak fenti csapatok. A játék a félidőig a legszebb küzdelem képét nyújtotta, mig a második félidőben meglehetősen erőszakos jelleget öltött és ebben természetesen a fizikailag jóval gyengébb U. T. E. lett a vesztes. De ez távolról sem akarja azt bizonyí­tani, hogy a F. T. C. győzelme nem lenne reális. A F. T. C. volt a jobb csapat és ha minden pályán a vasárnapihoz hasonló játékot produkál, ugy aligha akad a serlegmérkőzéseken ellenfele, ki a Postásoknak felette való győzelmet megismételhetné. Védelme elég jó, fedezet sora a közismert kiváló és csatársora nagyot javult, jól összejátszik és lő.

Az U. T. E. az első félidőben egyenlő képességű ellenfélnek mutatta magát, de a második half timeben a fedezetsor gyöngesége folytán ugy a jó csatársor, mint a kiváló védelem minden erőfeszí­tése kárbaveszett. Bár az egyéni kultusz kultiválását nem szeretjük, mégis külön kell megemlékeznünk Molnár Ferencz hátvédő játékáról. Fürge mozgása, jó szedőképessége, hatalmas rúgásai és emellett fair játéka a mezőny legjobb emberévé avatták. A játék lefolyását alábbiakban ismertetjük: A megkésett biró 1/2 5 órakor adta meg a kezdés jelét, mire következő csapatok állottak ki:

F. T. C: Fritz — Rumbold, Manglitz — Gorszky, Bródy, Deutsch — Braun, Weisz, Pákay, Koródy, Ecker.
U. T. E.: Kazár — Molnár I., Rozmann — Lebovics, Hajdú, Aschner — Herczeg, Novák, Petz, Molnár II., Ludvig II.

A ferenczvárosiak a sors kedvezése folytán az égető nappal hátba, mig az újpestiek szembe kerültek. Az első támadást Ludvig vezeti, még pedig oly eredményesen, hogy homlokán két diónagyságu daganattal kell elhagynia a pályát s csak orvosi segí­tség után, bepólyázott fejjel jelent meg ismét a küzdőtéren, hol ilyen állapotban többet ártott, mint használt. Változatosan folyik a játék, itt is, ott is esik egy-egy bizonytalan lövés, mig a 13. perczben Weisz vagy negyven méterről magas í­vben a goal fölé küldi a labdát, Kazár a napsugaraktól nem látja, mire feje fölött goalba esik. Kezdésre Herczeg czenterezése látszik veszélyesnek, de Fritz idejekorán közbelép. Novák és Molnár II lövéseit Fritz jól védi, mig Kazár is erősen foglalkoztatva van Pákay és Weisz shotjai révén. Majd az U. T. E. csatárai szép összjátékkal lerohannak és Molnár II. hatalmas lövése a goalfáról pattan vissza, Novák a lábai elé kerülő labdát élesen lövi, de ez meg Manglitz testéről gurul vissza, végre a résen álló Hajdú szépen helyezve kiegyenlí­t (32 percz). A félidő bővelkedett az izgató momentumokban. Braun veszélyes beadásai, Koródy helyezett lövései nagy munkát adnak a lila-fehér védelemnek, mely feladata magaslatán áll. Petz ismételt kiszökéseit a gyorslábú Manglitz néhányszor kézzel szereli le. Félidő 1:1.

A második félidőben az U. T E. tehetetlen halfsora nem tudja fedezni a F. T. C. kiváló csatárait. Kazár és Rozmann jó játéka és Molnár I. emberfeletti munkája sem akadályozhatta meg, hogy Weisz, Pákay és Koródy négy goalt ne lőjenek, mig odaát csak egy szigorí­tott szabadrúgás, meg egy-két lövés szorul mentésre. Kornerek 10:6 F. T. C. javára.

Biró Harsády József (Postás) volt.

A második csapatok küzdelmét U. T. E. feladta.

(Sport-Világ, 1906. március 25.)

Egy hozzászólás a(z) 11101110010ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső