1907.XII.1. Corinthian dí­j, BAK – FTC 1:1

Vasárnapi labdarúgó-mérkőzés. A Korintián vándordí­jért vasárnap délután két mérkőzés lesz. Az egyik a millenáris versenypályán zajlik le a Budapesti Torna Klub és a Nemzeti Sport Klub között. A másik Korintián mérkőzés a lágymányosi versenypályán lesz d. u. egynegyed 3 órakor és ellenfél a Ferencvárosi Torna Klub és a Budapesti Atlétikai Klub lesz.

(Budapesti Hí­rlap, 1907. december 1.)

1907. december 1., 14:15, Lágymányos, BAK – FTC 1:1 (0:1)
vezette: Vámos Soma (Főv. TC.)
BAK: Grosz — Grünwald, Müller — Ligeti, Gerő, Glatter — Révész, Rudas, Oldal, Gálos, Grosz
FTC: Cseló — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Weisz — Scheibel, Gorszky, Koródy, Schlosser, Szeidler
Gól: Gorszky (10.) illetve Rudas (40.)

Corinthián serlegmérkőzések.

FTC.—BAK. 1:1. Azt a nagy csorbát, melyet a MAC.-tól szenvedett 16:0-ás veresége ejtett hí­rnevén, hamar kiköszörülte a BAK. a múlt vasárnap a lágymányosi pályán, hol eldöntetlen eredményt ért el a FTC.-al szemben. Ez az eredmény — bár részben csak a FTC. aznapi gyenge formájának következménye — mutatja azt, hogy azoknak a szenzációs gólkülönbözeteknek oka elsősorban mindig az illető csapat szellemében — hogy úgy ne mondjuk lelkiállapotában — keresendő, tehát azokért a felelősség ép olyan mértékben terheli a vezetőket, mint a játékosokat. E mérkőzésen a BAK. komolyan és lelkesen játszott, mig a FTC. játékán bizonyos elbizakodottság volt észlelhető. A jobbik csapat kétségtelenül a FTC. volt, azonban munkája most nem volt olyan értékű, mint az őszi bajnoki mérkőzésén a BAK. ellen. Mindkét csapat inkább egyénileg játszott, a BAK. az ő ismert lerohanásaival. A vezető gólt mindjárt a játék elején könnyen éri el a FTC. s í­gy az első félidő 1:0-al végződik. A bajnokcsapat végig főlényben van. A II. félidő végén egy messze előreadott labdával Grosz lerohan s Rudas vele kiegyenlí­t.

Kellemetlen feltűnést keltett a BAK. csapatának viselkedése, amely folytonos reklamálásaival és protestánsaival, a birót í­télkezésében és a játékosokat működésük kifejtésében í­zléstelenül akadályozta. Sajnálatos körülmény, hogy a BAK. vezetősége, melynek erélyes módon kellene, különösen Müller—Grünwald—Gerő játékosok ellen eljárnia, éppen maga jár elől a rossz példával, mikor a tribünön táborba vetődve, beleavatkoznak a játékba és a birói í­téletekbe. Csapatösszeállí­tások:

FTC.: Cseló — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Weisz — Scheibel, Gorszky, Koródy, Schlosser, Szeidler.
BAK.: Grosz — Grünwald, Müller — Ligeti, Gerő, Glatter — Révész, Rudas, Oldal, Gálos, Grosz.

Biró: Vámos Soma (FTC.) volt.

MLSZ. Kivonat az intéző-bizottságnak december hó 4-én tartott ülésének jegyzőkönyvéből. A Corinthián-vándordij szabályzat 10 § alapján bizottság
engedélyt ad a FTC.-nak és a BAK-nak, hogy a mérkőzést közös elhatározással f. hó 8-án d. u. 1/4 3 órakor az amerikai-uti pályán Vámos Soma játékbiró vezetése alatt megismételjék. (2-szer 45 perc.)

(Nemzeti Sport, 1907. december 8.)

A hivatalos footballidény utolsó vasárnapja meglehetős vaskos meglepetésekkel szolgált a sportközönségnek.

A BTC veresége s a BAK—Ferenczvárosi TC eldöntetlen mérkőzése, mely kevés hijján szintén a gyengébb csapat győzelmével végződhetett volna, volt az elmúlt vasárnap nagy szenzácziója.

A FTC—BAK közötti Corinthián vándordij-mérkőzés eldöntetlenül végződött. A különben nem nagyon magas ní­vón álló matchen jórészben a BAK volt fölényben, az a csapat, mely az elmúlt héten 16:0 arányban szenvedett vereséget egyik első osztályú társegyletétől.

Ferenczvárosi TC—BAK 1:1. Szokatlanul nagyszámú közönség vándorolt ki a BEAC teljesen elhanyagolt s az utóbbi időben egyáltalában nem látogatott pályájára.

A BAK immár teljes csapata állott itt ki, rehabilitálandó magát a múlt heti csúfos kudarcza miatt. S ez sikerült is a FTC elbizakodott legénységével szemben. Sőt csak a balszerencséjén múlott, hogy hasonló meglepetéssel nem végződött, mint a mai BTC match. A játék meglehetősen változatos volt, de uralkodott az önző egyéni játék mindkét oldalon; kombinácziot nem láttunk. Általában mindkét csapat alaposan reá szorul már a téli pihenőre. A FTC-ban jó volt Schlosser, Gorszky, a BAK-ban pedig a múlt héten nem játszott Müller. A BAK játékosainak klubszellemére nem jó fényt vet folytonos egymásközti veszekedésük.

A játékot a FTC nyitja meg és jóképességü balszélsőjének egy lerohanása révén rögtön kornerhoz jut. A ferenczvárosiak hevesen támadnak ezután is s ennek eredménye az, hogy az ez alkalommal csatárt játszó Gorszky áttörve a védelmet, 6 méterről védhetetlen goalt lő. (10 p). A játék ezután megfordul. Többet támadnak a kék-feketék, de csatáraik tehetetlensége folytán eredménytelenül; Gálos, Rudas a legjobb labdákat a goal mellé lövöldözik. Most ismét a FTC jobbvédője rohan le, szépen középre adott labdáját Schlosser a kapus kezébe emeli, Bródy shootja pedig a kapu fölé megy. Az utolsó perczben a félidőnek ismét a BAK jut támadáshoz. Gálos 2 m-el a FTC kapu előtt veti el a goalt, Rudas lövését pedig a kapus menti. Félidő 1:0 FTC javára.

A második félidő elején BAK folytatja a támadást, melyet azonban mihamarább a zöld-fehérek vesznek át. Úgy Manglitz, mint Schlosser lövése a kapu fölé megy. Weisz egy lerohanását Szeitler szép lövése fejezi be, melyet a BAK kapusa csak nagynehezen képes kornerre menteni. Ismét a BAK kerül ezután offenzivába, de csatárai valósággal goalképtelenek, a legkedvezőbb helyzeteket tönkre teszik. A kiegyenlí­tő goalt Grosz gyönyörű czenterezése révén Rudas éri el jó lövéssel (szerk: a 40. percben – Pesti Napló). A hátralévő perczekben a FTC támad.

A Corinthian szabályzat szerint az eldöntetlen mérkőzést 2-szer 15 perczre meg kellett volna hosszabbí­tani, igy tehát valószí­nűleg megismétlik.

Biró Vámos Soma (FTC) volt.

(Sport-Világ, 1907. december 8.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ