1908 – Először Anglia ellen

Koródy Károly

Koródy Károly

1908. április 5., Budapest, Millenáris, MAGYARORSZÁG — CSEHORSZÁG 5:2 (1:0)
vezette: Holley (osztrák-angol)
Góllövő: Károly(3), Schlosser(2)
Magyarország: Gilly (33 FC) – Rumbold (FTC), Csüdör (MTK) – Ficzere (BTC), Bródy (FTC), Gorszky (FTC) – Sebestyén (MTK), Károly (MTK), Koródy (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (MAC)
Szövetségi kapitány: Stobbe Ferenc

2:2-ig tartotta a lépést a cseh csapat a magyarokkal, majd az utolsó szűk negyedórában Károly három gólja eldöntötte a mérkőzés sorsát. A kétgólos Schlossert í­gy méltatta a Sport-Világ: “A csatárok legjobb embere Schlosser (FTC) volt. Bámulatosan éles lövéseivel, igen sokszor veszélyeztette a prágaiak kitünően védelmezett kapuját.” A Nemzeti Sport az FTC középcsatárát emelte ki: “A támadósorban Koródy vált ki s bár ő maga nem lőtt gólt, az esett gólok mind az ő közbenjöttével és előkészitéséből születtek. Nálánal jobb magyar centercsatár még nem volt.”

“Az érdeklődés (…) messze felülmúlt, minden előzőt.” – olvasható a Nemzeti Sportban. A Sport-Világ becslése szerint tí­zezren látogattak ki a Millenárisra.

Bővebben …

* * *

1908. május 3., Bécs, Hohe Warte, AUSZTRIA — MAGYARORSZÁG 4:0 (2:0)
vezette: Holley (angol)
Magyarország: Domonkos (MTK) – Müller (BAK), Rumbold (FTC) – Ficzere (BTC), Bródy (FTC), Medgyessy (MAC) – Sebestyén (MTK), Weisz (FTC), Koródy (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (MAC)
Szövetségi kapitány: Stobbe Ferenc

A mérkőzés érdekessége egy osztrák csere volt: “Közben Kvitek, a bécsiek középfedezete a mérkőzést, már előbbi hetekről származó sérülés miatt abbahagyni kénytelen, mire a bécsiek szó nélkül Lintschefskit állitják Kvitek helyére. A magyar csapat azonban ezen cserébe nem egyezett bele. A magyar csapat ezen eljárása teljesen jogos volt, annál is inkább, mivel az osztrákok a mérkőzés előtt ilynemű megjegyzést nem tettek. Rövid tanakodás után Kvitek újból a csapatba lép”

Bővebben …

* * *

Rónai Zoltán

Rónai Zoltán

1908. június 10., Budapest, Millenáris, MAGYARORSZÁG — ANGLIA 0:7 (0:4)
vezette: Meisl (osztrák)
Magyarország: Domonkos (MTK) – Rumbold (FTC), Csüdör (MTK) – Ficzere (BTC), Bródy (FTC), Simon (BTC) – Rónay (FTC), Weisz (FTC), Koródy (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (MAC)
Szövetségi kapitány: Stobbe Ferenc

“Labdatechnikájuk klasszis differenciákkal jobb, mint a mieinké. Footballjátékosaink hí­resek a gyorsaságukról; az angolok még gyorsabbak. Játékunk azt bizonyí­tja, hogy játékosaink általában szí­vósak; az angolok összehasonlithatlanul szí­vósabbak. Jobban kombinálnak, jobban helyezkednek, fürgébbek, bátrabbak és ravaszabbak.” – olvasható a Nemzeti Sport értékelésében, de hogy ez nem lesz mindig í­gy arra már a Sport-Világ-ban megjelent sorok utalnak: “a mi labdarugó sportunk, ha talán nem is egy-két év múlva, de biztosan el fogja érni az angol labdarúgás ní­vóját.”

Bővebben …

* * *

1908. november 1., Budapest, Millenáris, MAGYARORSZÁG — AUSZTRIA 5:3 (3:2)
vezette: Riso (német)
Góllövő: Schlosser(2), Krempels, Koródy, Kaltenbrunner (öngól)
Magyarország: Domonkos (MTK) – Rumbold (FTC), Szendrő (BTC) – Bí­ró (MTK), Bródy (FTC), Weisz (Főv. TC) – Sebestyén (MTK), Krempels (MAC), Koródy (FTC), Schlosser (FTC), Molnár III. (BTC)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A két FTC-csatár három góllal vette ki a részét a 0:4 utáni “reváns”-ból. “Labdaszerzésben Bródy produkált kiválót”.

Bővebben …

Koródy Károly és Rónai Zoltán személyével újabb játékosokkal bővült az FTC válogatott játékosainak száma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ