1908.III.1. Törekvés – FTC 0:6

Bajnoki mérkőzés. A vasárnap lejátszódó bajnoki mérkőzések közül érdeklődésre tarthat számot a Törekvés—FTC bajnoki mérkőzése. A FTC a tavaszi fordulón kiváló formájáról már több í­zben tett tanúságot és bár a Törekvés is teljes tudását fogja kifejteni, mert erősen készül a mai matchre, a küzdelem előreláthatólag a FTC javára fog eldőlni. A mérkőzés, mely a Törekvés Hölgy-utcai pályáján fog lejátszódni, délután pont 3 órákor kezdődik. Előzőleg — 1 és fél órakor — a II. csapatok találkoznak a szövetségi dí­jért, mí­g délelőtt 10 órakor a III. csapatok barátságos mérkőzése fog lejátszódni.

(Pesti Hí­rlap, 1908. február 29.)

1908. március 1., 15:00, Kőbánya, Hölgy u. (Liget u.), Törekvés – FTC 0:6 (0:4)
vezette: Gabrovitz Emil (Rambler)
Törekvés: Dürr — Kaufmann, Hauswald — Pejtsik, Szednicsek, Csonka — László, Nyilas, Takács, Kiss, Szedlár
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler
Gól: Schlosser (1. – 11-esből, 26., 73.), Weisz (27., 39., 53.),

FTC. – Törekvés 6:0. A FTC. a neki egyáltalán nem konveniáló kicsiny hölgy-utcai pályán fölényes játék után könnyen verte a Törekvésnek jóképességü csapatát. Hogy a gyors és nagyobb méretű pályához szokott csatársor ily nagy gólarányu győzelemhez juttatta csapatát, azt főképpen pontosan keresztül vitt lapos passzjátéka teszi lehetővé A kis pályán ugyanis könnyen összetömörült a Törekvés védelme, ugy hogy ellene csak gyors öszjáték segí­thette győzelemre a FTC.-t.

A bajnokcsapat stí­lusa hétről-hétre javul; összjátéka a mezőnyben kifogástalan, mig a gól előtt Weisz és Schlosser túlságos önzésükkel sok kedvező alkalom kihasználását teszik tönkre. A halfsor különösen a támadás elősegí­tésében kiváló, ebben is Bródy produkál elsőrangút preciz labdaleadásaival. A hátvédek közül Rumbold nagyon hajlandó a kalandozásra, aminek legfényesebb bizonyí­téka az, hogy hátvéd létére offside gólt lőtt. Fritznek kevés dolga akadt s azt jól végezte.

A Törekvés jó egyéni játékosokkal rendelkezik, de a csapat állóképessége csekély. A csatársor túlságosan kultiválja a belsők játékát, a két szélsőre keveset játszik. A szélsők lerohanáskor centerezés helyett lövéssel próbálkoznak, ami igen helytelen taktika. A csatársor legjobb embere Kiss, bár akciói nem elég gyorsak. A fedezetsorban Szednicsek inkább hátvédet játszott s a fedezetek általában magas labdákkal dolgoznak. A két hátvéd közül Hauswald a jobbik, fair, higgadt játékos, aki a kitűnő FTC. csatárok nem egy veszélyes támadását szerelte le. Kaufmann a régi, erőszakoskodásra hajló modorában játszott. Dürr a kapuban igen jó munkát végzett. A két csapat a következő összeállí­tásban játszott:

FTC.: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler.
Törekvés: Dürr — Kaufmann, Hauswald — Pejtsik, Szednicsek, Csonka — László, Nyilas, Takács, Kiss, Szedlár.

Törekvés kezd, de azonnal FTC.-hez kerül a labda, melyet a csatársor rendkivül heves iramban visz le s a támadást Kaufmann a labda leütésével állí­tja meg. A megí­télt 11-es Schlosser révén meghozza a FTC. vezető-gólját. (1 p.). Továbbra is FTC. marad a támadó fél, de Koródy és Rónai lövéseit Dürr jól fogja, mí­g Weisz két szép lövése kapu mellett süvit el. Végre Szeitler rohan le a kornervonalig, a labdát Schlossernek adja, aki 10 méterről védhetetlenül belövi. (26 p.). A következő percben Korody a labdát kiadja Weisznak, aki félpályáról egyedül lerohanva a harmadik gólt lövi. Ezután Törekvés is felnyomni, de támadása Kiss gyenge lövésével végződik. A Fritz által kivédett labda Szeitlerhez kerül, aki lerohanva pontosan centerez és Weisz a kényelmesen lestoppolt labdát a kapu balsarkába lövi. (39. p.). Félidő: 4:0.

A második félidő FTC. támadásával kezdődik. Schlosser és Szeitler lövései azonban Dürr kezében akadnak meg. Törekvés két lerohanása eredménytelen marad, mig Szeitler centerezéséből Weisz ötre szaporí­tja a FTC. góljait. (8. p.) A FTC. két kornere után László rohan le, de gyenge lövése a kapu mellé megy. Ezután FTC. teljesen visszaszorí­tja a Törekvést, lövés-lövést követ, de Dürr jó helyezkedéssel mindent ment, Rumbold is előre megy csatárnak és offside (!) helyzetből gólt lő, amelyet bí­ró nem ad meg. Törekvés Takács lerohanása révén kornert ér el, de Bródy fejjel véd. A labda Korodyhoz kerül, aki Schlossernek adja. Schlosser az ellenfél védelmét kicselezve, sarokba helyezett lövéssel megszerzi a hatodik gólt. (28. p.). Ezután Törekvés támad, de Kiss és Szedlár néhány igen jó alkalmat sem tudott kihasználni. Az utolsó tiz percben FTC. állandóan a Törekvés kapuja előtt tanyázik, de Dürr és Hauswald mindent védenek.

Bí­ró: Gabrovitz Emil (Rambler) volt.

Szövetségi dij. FTC. II.—Törekvés II. 0:0. A biró nem jelent meg s alkalmas biró hiányában a két csapat barátságos mérkőzést volt kénytelen játszani Löwenrosen Károly (Törekvés) vezetése mellett, a fenti eredménynyel.

FTC. III.—Törekvés III. 4:3.

(Nemzeti Sport, 1908. március 7.)

FTC — Törekvés Sp. E 6:0. (Bajnoki mérkőzés). A liget-utczai pályán Gabrovitz Ede bí­ráskodása mellett mérkőzött a két csapat, melynek folyamán az FTC állandó fölényben volt. Állandó támadásaikat olykor-olykor szakí­totta meg a Törekvés egy-egy lerohanása, melyek azonban csak kornert eredményeztek. Különösen a szélső csatárok produkáltak rendkí­vül gyönge játékot, de a belső csatárok játéka közül is csak Takács agilis játéka érdemel emlí­tést. A fedezetsor sem végezte jól munkáját. A védelemben Hauswaldt jó volt és Dürr gyakran jól mentett.

Az FTC szép játéka legteljesebb elismerésünket érdemli. A csapatnak minden egyes tagja kitünően végezte munkáját. A csatársor összjátéka kifogástalan, a fedezetek pontosan leadott labdáit gyors iramban viszik a kapu elé, hol az összekötők biztosan helyezik golba. Schlosser és Weisz nagyszerű formát mutattak, golképességük elsőrangú. A védelemről is csak jót í­rhatunk, Fritznek alig akadt munkája. A hátvédek biztosan működtek, s a fedezetek a csatársort kitünően segitették.

A mérkőzés részletes lefolyása a következő: Törekvés kezd s az első perczben egy 11-esből Schlosser golt lő. Törekvés lerohan, kornert ér el, mit Szedlár kapu fölé rúg. FTC két kornere nem ad eredményt. Most huzamosabb ideig állandóan támad, de Schlosser, Weisz és Korody lövéseit Dürr jól védi. 26. perczben Szeitler czenterezését Schlosser golba lövi, a 27. perczben Weisz szép lerohanása golt eredményez. 39. perczben Weisz az FTC negyedik gólját rúgja. Változatos játékkal végződik a félidő.

Uj felállás után FTC állandóan támad, a 8. perczben Weisz és a 28. perczben Schlosser golt rúg Törekvésnek. Takács lerohanása nem hoz eredményt.

Összeállí­tás:

FTC: Fritz — Manglitz, Rumbold — Weinber, Bródy, Gorszky — Rónai, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler.
Törekvés: Dürr — Hauswald, Kaufmann — Pejtsik, Szednicsek, Csonka — László, Nyilas, Takács, Kiss, Szeidler.

FTC II.—Törekvés II. 0:0. Két 30 percz félidős barátságos mérkőzés.

(Sport-Világ, 1908. március 2.)

FTC II.— Törekvés II. 8:1 (szövetségi dijmérk.). A múlt vasárnapról elmaradt szövetségi dijmérkőzés FTC nagy fölénynyel nyeri meg, minek egyik oka az volt, hogy a Törekvés csapata tartalék kapussal volt kénytelen kiállani. A millenáris pályán lefolyt machet Bakó Gyula (MAC) kitünően vezette.

(Sport-Világ, 1908. március 9.)

Szövetségi dí­j. FTC. II.—TÖREKVÉS II. 8:1. Az előző vasárnapról elmaradt mérkőzést mult vasárnap d. e. játszotta le a fenti két csapat, mely a fenti meglepő eredménynyel végződött, miután előző vasárnap a két csapat barátságos mérkőzése 0:0-t eredményezett A Törekvés II.-őt általában erősebbnek tartottuk. Biró: Bakó Gyula (MAC.).

(Nemzeti Sport, 1908. március 14.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ