1908.IV.26. FTC, MAC, MTK kombinált – New Pirates 0:1

NS-19080502-19-19080426

Angolok Budapesten. Vasárnap az angolok a magyar kombinált csapat ellen sokkal erősebb összeállitással állanak ki. Középcsatáruk a Budapesten már jól ismert Stapley lesz; akinek játéka ugyancsak kemény munkát fog adni a kitűnő magyar védelemnek. A magyar csapat összeállí­tása holnap a következő lesz: Domonkos — Rumbold, Csüdör — Weinber, Bródy, Biró  — Sebestyén, Weisz, Korody, Schlosser, Borbás. A mérkőzést Iszer Károly, a BTC II. elnöke fogja vezetni. Kezdete délután fél 5 órakor.

(Pesti Hí­rlap, 1908. április 26.)

1908. április 26., 16:30, Millenáris, FTC, MAC, MTK kombinált – New Pirates 0:1 (0:1)
vezette: Iszer Károly (BTC.)
FTC, MAC, MTK kombinált: Domy — Rumbold, Csüdör — Weinber, Brody, Bí­ró — Sebestyén, Weisz, Korody, Schlosser, Borbás
New Pirates:
Gól: ? (27.)

New Pirates Budapesten. Lefolyt az év első angol mérkőzése is. Az ez alkalommal nálunk szerepelt angol csapat (bár volt benne egy pár első klasszisu játékos is), az első osztályú angol professzionisták és a legkiválóbb angol amatőr csapatok után, mint amilyenek a Corinthiánok, Oxfordiak és Cambridgeiek, játéktudás technika stb. tekintetében, csak második helyen következnek. Az első angol vendégszereplés óta sportközönségünk igénye hihetetlenül megnövekedett, ez az oka annak, hogy az angolok játéka nem keltette azt a megelégedést, amit tán az itt szerepelt angol csapat tudása alapján meg is érdemelt volna. Első napon a MAC. volt ellenfele, melyet 4:1 arányban győzött le, a második napon a FTC., MTK. és MAC. játékosaiból alakult válogatott csapat ellen játszott és erős küzdelem után itt is nyertes maradt. A mérkőzések lefolyását itt adjuk:

New Pirates — FTC., MAC., MTK. Combinált 1:0. Azok közül sokan, akik első szereplését látták a New Piratesnek a MAC. ellen, vérmes reményeket helyeztek a magyar kombinált csapat győzelmében. Nem ugy történt. Az angolok győzelmesen fejezték be túrájuknak Magyarországra eső második részét is. Ami az angolok játékát illeti, az teljességében sokkal kevesebbet nyújtott e napon, mint az előbbin, de nem csoda, hisz a második napon szerepelt magyar kombinált hasonlí­thatatlanul jobb volt, mint a MAC csapata. Talán az 1:0 hiven kifejezi a két csapat erőkülönbségét? És bár tagadhatatlan hogy egy gól nem mutat nagy különbséget, mégis az itt szerepelt angolok, sok tekintetben, be kell látnunk nagyon is felül multak a magyar teamot, különösen a labdatechnika és a helyezkedés tekintetében. Ezen a mérkőzésen is meg kellett bámulnunk az angolok technikai fölényét és mesés helyezkedését, amely különösen a magyar támadások leszerelésében volt különösen észlelhető. Bizony a magyar csatársornak kevés akciója nyert befejezést, kevés támadása végződött legalább is jól irányí­tott lövéssel. Ki kell azonban emelnem hogy, az angol védelem érvényesülését, épen a magyar csatársor nagyobb lelkesedést és erélyt nélkülöző játéka okozta. Mig a magyar védelem nagyszerű játékot produkált, addig a csatársorról ez alkalommal nem szólhatnak a teljes elismerés hangján. Különösen Schlosser játszott formáján alul, de Sebestyén még tehetetlenebbnek bizonyult. Borbás kevés labdát kapott, de a második félidő végén egypár nagyon veszélyes lerohanást intézett az angol kapu ellen, de ezek a középsők lassúsága és tehetetlensége miatt kihasználatlanul maradtak. A halfsor Bródyval az élen nagyon jó, a két hátvéd és Domy játéka pedig minden igényt kielégitő volt. Az angoloknál a balszélső és jobb összekötő játéka árult el első klasszist. A fedezetek közül a centerhalf páratlan agilitása keltett általános elismerést és bámulatot. A két hátvéd biztosan tartotta a magyar csatársort, és ezeknek remek játékán mult, hogy a magyar csatársor nem tudott gólt lőni.

A magyar csapat: Domy — Rumbold, Csüdör — Weinber, Brody, Bí­ró — Sebestyén, Weisz, Korody, Schlosser, Borbás.

A magyarok játszanak széllel hátban, pár percig rendszertelenül hullámzik a játék, először a magyar csatársor tesz látogatást az angol kapunál, de Weisz lövése kapu mellé kerül. Pirates balszélsője veszedelmes centerét Csüdör utasitja vissza, épen ilyen fogadtatásban részesül Borbás következő centere is. Weisz jól irányí­tott lövése után — mely hajszálnyira jutott az angol kapu fölé — a Pirates vezet szép támadást, de Csüdör meghiusitja az angolok góltörekvéseit. Ismét a magyarok támadnak, de Borbás centerét Korody épen, hogy az angol gól fölé fejeli. Anglia rövid támadása után a magyarok jó időre erős offenzivába kerülnek. Az angolok kiszabadulnak és jobbösszekötőjük bal sarokba védhetetlen gólt rug. Most a magyarok kerülnek ismét fölénybe, és Sebestyén centere Weisz által kapásból szép lövéssel folytatva ismét csak kissé magas. A magyar belső csatárok szép támadása után, az angolok jobb szárnya kerül be és offside gólt is lő, amit a biró a gólbiró meghalgatása után nem ad meg. A magyarok tüzes ostrommal felelnek, az egyik angol kézzel érinti a labdát, a biró 11-est itél, ami ellen a vendégcsapat erősen protestál, de végül Schlosser a 11-est gól mellé lövi. Az angolok offside támadása után a félidő véget ér. Félidő 1:0.

Az ellenszél dacára a magyarok támadnak, Weisz lövése irányt téveszt, Borbás—Schlosser támadása pedig Pirates kapusán hiusul meg. A magyarok hosszabb időre támadnak anélkül, hogy csak egy jó lövést is adnának le. Az angolok közepcsatárjának hatalmas lövését Domy jól helyezkedve védi. Az angolok 10 percnyi ostroma után, a magyarok támadnak, de csak kornert érnek el. Anglia balszélsője révén kiszabadul, s Domy ismét remekül véd. A hátralevő időben állandóan az angol kapu előtt folyik a játék, a magyar csatárok sokat kombinálnak cél nélkül, de lövést ugyancsak keveset eresztenek ki. Borbás remek lefutása után, az általa középre csúsztatott ládát az angol védelem fogja el, Korody í­velt labdáját piaiig a Pirates kapusa. Borbás újra lerohan, magas centerét a kapus Korody lába elé üti, de ennek lövése célt téveszt. Az angol védelem tömörülve bizton áll ellen a magyar erőtlen támadásoknak s Schlosser utolsó lövését is könnyen védi ki Pirates kapusa. Biró: Iszer K. (BTC.).

(Nemzeti Sport, 1908. május 2.)

New Pirates—MAC 4:1 (2:0).
New Pirates—FTC, MAC, MTK válogatott 1:0 (1:0).

NS-19080425-01-19080425A New Pirates név alatt szereplő kombinált angol csapat az egész vonalon győzött csapataink felett. Az első nap a MAC ellen még nem fejtette ki képességeit, ámbár a második félidőben heves játéka már jó qualitást mutatott. A második nap egy magyar kombinált csapat küzdött ellene, játékuk ekkor bontakozott ki a maga valóságában. Játékuk szemre nem a legtetszetősebb. Igen erősen fekszenek bele, veszélyes helyzetben durvák. Gyorsan mennek rá a labdára. A csapat ereje a védelem. Kitünően helyezkedő hátvédeik és fedezeteik vannak. Legjobb játékosaik a jobb összekötő, a czenterfedezet és a balszélső, ki főleg az első napon briliáns játékot produkált. Védelmük a fősulyt arra helyezi, hogy a belső csatárokat fogja. Kitűnt ez leginkább a második napon, mikor a magyar csapat 3 kitűnő belső csatára nagyon keveset tudott csak lövésre jutni.

A második napon szerepelt „válogatott“ csapat nem sok lelkesedéssel küzdött, bár ní­vója nem volt az angoloké alatt. Schlosser indiszpoziczióval küzdött. A csapat lelke Bródy és Csüdör. Rumbold és Weinber játéka különösen kiemelkedő. Jó volt a két szélső is. A kapuban Domy néhányszor bravúrosan védett.

Biró első nap Herczogh E. (MTK.), második nap Iszer K. a BTC másodelnöke volt. Érdekes megjegyezni, hogy az angolok folyton protestálnak a birák í­téletei ellen. (…)

A második napon a következő magyar kombinált csapat játszott: Domy, Csüdör, Rumbold, Weinber, Biró, Bródy, Sebestyén, Weisz, Korody, Schlosser, Borbás.

Az angolok kezdenek. 3. perczben Schlosser lövéshez jut, de a labda a kapu mellett süvölt el. Ugyanő véti el Sebestyén szép beadását is a következő perczben. Az angol támadást Csüdör szereli le (8 p.). A 15. perczben a csatárok briliáns játéka után Sebestyén gyengén lő, s az angol kapus könnyen véd, rögtön erre Borbás centerez, ezt Korodi hibásan fejeli. Jobbára a magyar csapat támad. A 27. perczben az angol jobb összekötő kiszökik, s a balsarokba helyezve váratlanul gyönyörű gólt lő. Domi meg sem kí­sérli védeni. A tempó gyorsul. 38. perczben Weisz tiszta helyzetből kapu fölé lő. 39. perczben angol jobb összekötő beadását off side állásból kapuba lövi. Iszer a gólt nem adja meg. Rögtön utána magyar támadás. A védelem hevében angol hátvéd handset vét, melyet az angolok nem akarnak elismerni. Kinos és hosszas tárgyalás után megí­télt 11-es Schlosser szándékosan kapu mellé lövi. A félidő 4 percczel a szabályos időn túl tartott.

Második félidőt a magyarok támadása vezeti be. Azonban Sebestyén centerét Schlosser a kapu mellé lövi. Ugyanez a sorsa Borbás centerének is, melyet Korody Schlossernak ad ki. Újabb magyar támadást Korody handse hiúsí­t meg. Az angolok lerohanása Dominak ad munkát, ki a váratlanul jövő éles labdát gyönyörűen védi. Magyarok rohannak most le, de Sebestyén a labdát a kapu fölé emeli. A 23. percben a magyar csapat kornert ér el, mit azonban nem képes góllá értékesí­teni, s Borbás centerét ezután Schlosser továbbí­tja hosszan s Sebestyén a kapu mellé lövi. Weisz lövését a kapus védi (30. p.) Most változatossá válik a játék, mindkét csapat élénken támad, de a védelem minden oldalon jól szereli le a támadásokat. A mérkőzés utolsó perceiben a magyar csapat támad, de az eredményen nem történik változás.

(Sport-Világ, 1908. április 27.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ